Корона прави све веће проблеме, болнице све пуније

Најновије
Извор: Танјуг

Корона нам прави све веће проблеме и болнице су све пуније, рекао је председник Александар Вучић новинарима, сумирајући оно што је била тема посебне седнице владе на којој је и он учествовао.

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Коронавирус прави све веће проблеме, болнице су све пуније – хоспитализовано је готово 2.000 људи. Mолим грађане да поштују прописане мере јер је ситуација све тежа, познајем много људи који су говорили да је прича полуизмишљена, многи су завршили у болници и тамо су више од 30-40 дана. Осим коронавируса, теме састанка посебне седнице Владе био је и дијалог Београда и Приштине, као и бруто домаћи производ. Албанци не желе компромис, и једино о чему причају је међусобно признање. Они су се обавезали на ЗСО, потребно је да се испуне ствари око регионалне полиције и не могу да измишљају нове споразуме. Према најновијој флеш прогнози, Србија je имала пад БДП-а у трећем кварталу од 1,3 одсто, што је тренутно најбољи резултат у Европи. Cвакако можемо да тврдимо да ће Србија имати највећи раст БДП-а за целу 2020. у Европи. Бавили смо се суштинским стварима на којима земља почива, бићемо једна од ретких земаља која ће да увећа зараде и пензије у јавном сектору без значајног оштећења по буџет и држање јавног дуга испод нивоа Мастрихта. Важно је да ми у односу према земљама и територијама у рeгиону имамо другачији однос - трпимо више, а одговарамо мање. Да будемо трпељиви, стрпљиви, да гурамо нашу економију. То не значи да се било кога плашимо, не значи да неко неће разумети нашу позицију, то значи да желимо добре и боље односе са свима и једино место такмичења са свима је економија, стопа раста БДП-а – таквим такмичењемa желимо да се поносимо. - Посебна седница Владe Србије посвећена Косову и Метохији и бруто друштвеном производу.

Објава коју делиАлександар Вучић(@avucic) дана

Указао је да је констатовано да је Београд све израженије жариште, где има све више проблема са ширењем корона вируса, због чега, каже, журимо да завршимо нову болницу у Батајници.

Договорено је да се ради у три смене како би она била отворена 1. децембра.

Указао је да, према актуелним подацима, данас има седам преминулих, а због мањег броја тестирања имамо мање заражених, уз већи проценат позитивних.

Готово 2.000 ковид пацијената је у болницама.

Председник је упутио апел грађанима да се придржавају мера како би чували наше старије суграђане.

ПОСЕБНА СЕДНИЦА ВЛАДЕ
Извор: Танјуг

Указао је да су многи завршили у болници где се налазе више од 30 дана, те рекао да не жели да прича колико то кошта вишеструко више од онога колико је свако издвајао за здравствено осигурање.

Казао је да лекарима треба рећи хвала, и да му је жао што је због политике избрисан диван аплауз тим људима. "Да не кажем да нико није рекао хвала држави иако је платила много више за лечење наших грађана. Моја је молба да поштујемо све мере у све тежој ситуацији", нагласио је он.

Вучић је изразио уверење да ће и болница у Крушевцу моћи бити завршена до Светог Николе. "Ми смо тиме онда драстично увећали болничке капацитете", закључио је он.

Пад БДП у 3. кварталу само 1,3 одсто, најбољи у Европи

Председник Србије Александар Вучић пренео је данас новинарима да је Србија, према најновијој флеш прогнози, имала пад БДП-а у трећем кварталу од 1,3 одсто, што је тренутно најбољи резултат у Европи.

Каже да се чекају подаци за још неке земље, али да ћемо свакако бити први или други по расту од минус 1,3 одсто у односу на исти квартал прошле године.

Посебна седница владе
Извор: Танјуг

Са друге стране, имали смо у трећем кварталу раст БДП-а у односу на други квартал ове године од 11 одсто, додао је Вучић.

Председник напомиње да се многе земље у Европи хвале растом у односу на други квартал, али да је тако зато што су имале велики раст зато што им је други квартал био веома лош.

Подаци за трећи квартал су позитивне вести, додао је Вучић и истакао да сада свакако можемо да тврдимо да ће Србија имати највећи раст БДП-а за целу 2020. у Европи.

ЗСО безусловна обавеза Приштине

Председник Александар Вучић изјавио је да је чланове Владе Србије на данашњој седници упознао са током дијалога са Приштином и да им је указао да Србија не може да прихвати став Приштине да ће Заједницу српских општина формирати после признања независности, јер је ЗСО безусловна обавеза предвиђена Бриселским споразумом.

Вучић је на конференцији за новинаре после седнице владе којој је присуствовао рекао да је члановима владе указао на чињеницу да Србија не може да прихвати да представници привремених приштинских институција не испуне своје обавезе из претходно потписаних споразума, већ да говоре да је важно да Београд призна независност Косова, а да ће они онда формирати Заједницу српских општина.

Посебна седница владе
Извор: Танјуг

"Они су се обавезали на стварање ЗСО не под условом било каквог признања, већ под условом да се испуне ствари око регионалне полиције, партиципације на изборима, све што је писало у Бриселском споразуму, и не могу да измишљају нове споразуме који не постоје", рекао је Вучић.

Каже да то Београд доводи у не лаку ситуацију, јер то говори да Албанци суштински не желе компромисно решење и да једино о чему причају јесте такозвано међусобно признање, односно да Србија призна независно Косово.

"Нама није у највећем националном интересу да будемо признати од стране Приштине пошто смо ми земља чланица УН тако да прича о међусобном признању јесте прилично бесмислена, а они је понављају као папагаји", рекао је Вучић.

Председник Александар Вучић на посебној седници владе.
Извор: Танјуг

Он је навео да је на седници било речи и о пројектима којима Београд може да помогне Србима на КиМ, наводећи да је отворена лабораторија за узимање ПЦР тестова у Косовској Митровици.

Како каже, говорило се о пројектима проширења капацитета и изградњи нових пројеката у здравственом сектору у Косовској Митровици и Грачаници.

"Верујем да ћемо за то имати снаге у наредних годину, годину и по дана, без обзира на економске проблеме изазване ковидом 19", рекао је Вучић.

Молба за Штаб да се не затварају угоститељски објекти

Председник Србије Александар Вучић замолио је данас премијерку Ану Брнабић и све чланове Кризног штаба да, уколико је могуће, не доносе одлуку о затварању угоститељских објеката, како не би остали без прихода.

На конференцији после седнице владе, Вучић је рекао да је Србији потребно да не затвара своју економију.

Посебна седница владе
Извор: Танјуг

"Молио сам данас и претходних дана, и председницу владе и Кона, Пелемиша, Стевановића, Кисић и све остале из Штаба, само ако је могуће да не затварамо све у угоститељству и свуда, ако је могуће, али, наравно, ако није, ми ћемо да затворимо", рекао је Вучић.

Истиче да је у овим тренуцима "сваки динар" потребан људима који раде у угоститељству, с обзиром да су у ранијим таласима пандемије најмање радили.

О расту привреде:  Можемо да будемо оптимисти

Председник Александар Вучић изјавио је данас да у Србији расте индустријска производња и да по том питању можемо да будемо оптимисти.

Вучић је навео и да би било значајно и добро за земљу када би ИТ сектор, чији извоз ове године учествује у БДП-у са 5,6 одсто, порастао на шест одсто, поготово зато што је тешко за очекивати да пољопривреда, после три, и четврту годину за редом оствари рекордне резултате.

"Индустријска производња расте, а то је крвоток, суштина", рекао је Вучић.

Он је изнео податак да је прерађивачка индустрија забележила раст од 2,3 одсто у односу на трећи квартал 2019. године, укупна индустрија раст од 3,1 одсто, а пољопривреда је "порасла" за 4,5 процената.

"Када имате такве податке, онда можете да будете оптимисти", рекао је Вучић.

Он је указао да је проблема било у нискоградњи, због недовољно плаћања и мање улагања у одржавање и изградњу локалних и регионалних путева, што ће се, каже, исправити са 14,7 милијарди улагања и много радова које тек следе.

Да дижемо економију, да не улазимо у свађе

Председник Србије Александар Вучић позвао је данас чланове владе, скупштине и друге државне званичнике на другачији однос према земљама у региону и територијама,  да, како је рекао, ми у Србији "трпимо више, а одговарамо мање".

Ту молбу пренео је на данашњој посебној седници Владе Србије и апеловао да треба радити како је најпаметније да наша економија престиже све и да не улазимо у политичке свађе са другим земљама.

Вучић је, после ванредне седнице владе, рекао да је договорено, разумевајући тежину позиције Србије, јер никоме не одговара значајно увећана економска снага наше земље, да ћутимо, радимо и пустимо оне који не морају да желе најбоље о Србији, да причају најгоре о нама.

Председник Александар Вучић обратио се након посебне седнице владе.
Извор: Танјуг

Он је истакао да ће Србија бити једна од ретких земаља која ће не само минималац, већ и плате у јавном сектору и пензије увећавати без значајнијих негативних ефеката по буџет, то јест уз држање здраве привреде без задуживања наше земље.

Навео је да су готово све европске земље изнад нас по јавном дугу, рекавши да је јавни дуг наше земље испод Мастрихта са 57,8, а Немачка, на пример, изнад 70 процената.

Изразио је задовољство што је данашњој седници присуствовао и председник парламента Ивица Дачић, рекавши да је значајна и парламентарна дипломатија како би имали уједначен, рационалан и одмерен приступ решавању свих спољнополитичких проблема.

"Треба да будемо трпељиви, стрпљиви и гурамо нашу економију напред. То не значи да се било кога плашимо, да неко суштински неће разумети нашу позицију, већ да желимо добре односе са свима, и једина ствар у којој желимо да се такмичимо јесте економија, стопа раста БДП-а. Тим такмичењем желимо да се поносимо, у другим областима не желимо да се такмичимо“, закључио је он.

ММФ прогнозира Србији у наредне 3 године раст од 10,2 одсто

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су пројекције Међународног монетарног фонда (ММФ) да ће укупан привредни раст Србије у наредне три године, ова плус наредне две, бити 10,2 одсто.

Вучић је истакао да ће то бити најбољи раст у Европи.

Упоређујући са прогнозом ММФ-а за остале земље, Вучић је навео да ће Северна Македонија имати привредни раст 4,3 одсто, Албанија 3,8 одсто, Румунија 2,5 одсто, БиХ 2,1 одсто, Бугарска 3,6, цела источна Европа 2,2 одсто, тзв. Косово 1,7 одсто, Словенија 1,5 одсто, Мађарска 1,5 одсто, Хрватска 0,7, Црна Гора -3,3 одсто.

Истиче да ће до краја 2022. године Србија "побећи" са три и по милијарде евра Хрватској, а Црној Гори за још пет милијарди евра.

Да би тај резултат остварила, Вучић истиче да ће у земљи морати више да се ради и гради у свим сферама друштвеног живота.

Извор: Танјуг

До 10. новембра одлука о уласку без ПЦР у Албанију и СМКД

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће до 10. новембра бити донета одлука о уласку грађана Србије на територију Северне Македоније и Албаније без ПЦР тестова, као и за њихове грађане у Србију.

Такође, од тада ће бити могућ улазак српских грађана на територију Албаније без пасоша, само са личном картом, док је улазак са личном картом на територију Северне Македоније већ омогућен.

Вучић је на конференцији за новинаре, после посебне седнице владе, којој је присуствовао, рекао да је данас разговарао са албанским премијером Едијем Рамом и северномакедонским Зораном Заевом, рекао да земље гледају да олакшају грађанима и направе бољу економију.

"Србија ту има велике користи, али имају и сви други", рекао је Вучић.

Он је подсетио да је процена међународних финансијских институција да ће Србија расти најбрже у овом региону Европе, а да ће иза нас бити Северна Македонија и Албанија.

"Велика је разлика међу нама, али иза нас ће бити те две земље", рекао је Вучић.

Он је рекао да је иницијатива "Мини Шенген" спас за регион, наводећи да ће цео регион бити снажнији као политички и економски субјекат ако буде заједнички радио.

За Србију би било нешто лакше да победи Трамп...

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да нема сумње да би за Србију било "нешто лакше" када би на сутрашњим изборима у САД победио кандидат републиканаца и актуелни председник САД Доналд Трамп.

Вучић је на конференцији за новинаре, говорећи о косовском проблему, рекао да за Београд остају важни амерички избори на којима је, без сумње, фаворит демократски кандидат Џо Бајден, са којим, како каже, лично има коректне односе, али чија политика није била наклоњена Србији.

"Та политика и неће бити наклоњена Србији и то нема везе са добрим личним односима, то морамо да знамо", рекао је Вучић.

Он је навео да не мисли да је "сасвим реална" победа Доналда Трампа, али да није немогућа и да би за Србију то било "нешто лакше".

"Победа Трампа би без сумње била нешто лакша и то није питање односа. Зато се чудим појединим људима који кажу ''шта ћемо ако победи Бајден''. Па нећемо ништа, али нисмо слепи, глуви и глупи да не видимо шта би било нешто лакше и боље за нас", рекао је Вучић.

Он је навео да сви морамо да видимо и разумемо колико је тешка ситуација за нас и да нису идеалне ствари за нас у Европи и свету, наводећи као пример и кључне политичке факторе у Немачкој.

Како каже, ЦДУ има макар мало разумевања за тешкоће којима се суочава Београд, али други не.

Вучић изразио саучешће породици погинулог радника Крушика

Председник Александар Вучић изразио је данас саучешће породици радника Крушика, који је данас страдао у експлозији на полигону те компаније, и додао да се очекује комплетан извештај надлежних након увиђаја.

Уверен је, каже, да ће бити утврђена конкретна одговорност.

"Нисмо на влади имали никакву нову информацију. Чим сам чуо да се догодила експлозија, тражио сам извештај од надлежних и за смрт инжењера, за тешко стање другог и повреде трећег радника. Чекамо извештај", рекао је Вучић на питање да ли је било неких нових информација у вези са данашњом експлозијом на седници владе.

За комплетан извештај још је, каже, рано, јер надлежни органи врше увиђај.

Реч је, навео је, о техничким стварима, требало је привезати жице, које су, вероватно погрешно биле спојене, али, истиче, ипак треба сачекати извештај.

"То су ствари које се дешавају са оружјем и увек ће се дешавати. Али, уверен сам да ће установити конкретна одговорност", рекао је председник Србије и изразио саучешће породици погинулог радника.

Извор: Танјуг

Последњи разговор с Амфилохијем био другачији

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да су његов последњи и претпоследњи разговор са митрополитом Амфилохијем били много другачији од ранијих, јер му је тада, каже, митрополит рекао да много боље разуме његову позицију и позицију Србије.

Вучић је на конференцији за новинаре после седнице Владе Србије, којој је присуствовао, упитан о разумевању људи за проблеме са којима се суочава Београд, напоменуо да је његов последњи и претпоследњи разговор са владиком Амфилохијем био много другачији него разговор пре две године.

"Митрополит Амфилохије ми је рекао да много боље разуме моју позицију и позицију Србије него што је разумео раније. Нисам био сам, имам и сведоке", рекао је Вучић.

Упитан да ли људи разумеју проблеме са којима се суочава Београд, Вучић је рекао да верује да су људи све образованији и све бољи едуковани по питању проблема са којима се суочава Београд и онога што се збива.

Упитан у којој мери се проблем Косова и Метохије може одразити на развој економије Србије, Вучић је рекао да однос економије и Косова значајним делом међуусловљен.

"То смо знали и до сада. Успевали смо некако да штитимо наше државне и националне интересе и да нам економија напредује најбрже у Европи", рекао је Вучић.

Лажни Обилићи о завету,  а Бранковићи - 18 повлачења признања

Сви нам говоре о "косовском завету", и они у чије време је тзв. Косово прогласило независност и они који су га признали, а наводном велеиздајнику Вучићу остављају да се бори, констатовао је данас председник Србије Александар Вучић.

Председник је тако одговорио на питање новинара како коментарише то што се на сахрани Амфилохија Радовића говорило о КиМ, уз речи Матије Бећковића да ће издати цео српски народ онај који изда Косово, те како коментарише то што се у очување КиМ "куну" они који подржавају Здравка Кривокапића, који нема намеру да повуче црногорско признање Косова и како се то заклињу у очување, а признају независност Косова.

"Сви нам говоре о косовском завету и на крају од косовског завета једини који не признаје независно Косово остаде велеиздајник Вучић, од свих поштовалаца косовског завета у окружењу, сви љубимци ''великих и значајних Срба'' не могу баш у овој ситуацији да ураде нешто против независност Косова, него да ми то препустимо ''велеиздајнику'' Вучићу да се сам бори против независности Косова сам - ко сирак тужни без иђе икога", приметио је Вучић.

Истичући да не говори ни о једном говорнику на сахрани митрополита, каже да неки још наступају тако да му соле памет како је издајник, али другима неће да кажу ни једну реч.

"Као што сам својевремно избегавао да одговарам на оптужбе неосноване од многих људи тог типа већ да аргументима многе ствари објасним. Прво, захвалио сам свим људима који су желели да покажу јединство и заједништво нашег народа".

Већ осам година слуша, каже, како је издао Косово или ће тек да изда Косово, али је управо он тај који се сваког дана са својим тимом људи бори за српски народ на КиМ, за разлику од других који су само коментарисали како је јуче био ружан, дебео и слично.

"Са друге стране, већ осам година слушам и чули сте - ''онај који изда Косово'', већ осам година то слушам и осам година ми кажу ''ти ћеш то да издаш'', а ја се при томе трудим да се свакога дана борим за наш народ на КиМ. Знате да су неки гледали и типкали на тастатуру како и колико сам ружан и дебео и колико сам одвратан. Ја сам и јуче и прекјуче радио цео дан и нисам могао да будем са својом децом као сви остали. И тако безброј викенда и летњих и зимских одмора водећи борбу за КиМ са свим својим пријатељима који седе овде заједно и многим другим".

Напомиње да нису Срби увек плебисцитарно као сада давали подршку на КиМ одговорној и рационалној политици, а не хушкачима и букачима.

"Не говорим ништа о говорницима на сахрани пошто поштујем сваког од говорника и уопште се њима не обраћам", нагласио је Вучић.

Вучић подсећа да је Косово прогласило независност 2008. године, када он није био ни близу власти и да је тада реакција Србије била ужасно неодговорна и глупа, без икакве посвећености и марљивости и смисленог приступа било чему, затим потези за Међународни суд правде, повлачење из УН и давање Еулексу и ЕУ да воде разговоре и друго.

"Наглашава да је Србија успела из свега тога да паметном и одговорном и марљивом политиком, када је све било завршено, успела да вратимо на сто да се о Косову разговара.

"И данас многи који куну, понављам да не мислим ни на кога од говорника који су сви имали пристојне говоре, да многи који куну нешто свакога а одговорни су за све то што нам се збивало, шта да радите на то ћутите и говорите чињеницама, а чињенице су следеће: у њихово време 85 земаља је признало независност Косова, а они испадоше косовски јунаци - све Обилић до Обилића, а ми, у чије време је повучено 18 признања косовске независности ми постадосмо Бранковићи. Све наопако".

Нећу да се јуначим, већ ћу да кажем да нам је потребно компромисно решење и разговор и договор, и да нам је потребан мир, нагласио је Вучић.

"Не желим да било којој мајци дете вратим у ковчегу, већ да се то дете радује будућности и да има породицу, да има рачунар и добру плату и да може да размишља о томе како ће да прехрањује породицу, а не да размишља ког типа пушку ће да носи и ко ће са ког брда на њега да пуца", нагласио је Вучић.

Каже да се, ипак, не секира много због свих тих ствари, лицемерја и двоструких аршина, јер је на то научио од почетка.

Вучић је додао да треба погледати како изгледа Рајска бања на северу КиМ и да треба да се уради секундарни водовод, после примарног на северу КиМ у шта су уложени милиони.

"Да видите колико тога правимо, исплаћујемо плате са косовским додатком и наставићемо и не кукамо због тога", додао је Вучић.

Извор: Танјуг

Замолићу раднике да убрзају радове, иако је хладно

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће наредне ноћи обићи раднике на изградњи болнице у Батајници, како би их замолио да убрзају радове и поред све хладнијег времена.

Он је иначе пренео са седнице владе да је договорено да компаније које граде ту болницу организују рад у три смене, како би могла да почне да ради 1. децембра.

Вучић је, завршавајући конференцију за штампу после ванредне седнице владе, казао да ће Србија бити најбоља у Европи ове године, а вероватно и међу прве три земље у наредне три године по економским подацима.

Међутим, указује, ковид 19 нас много мучи.

Вучић је навео да, ако се погледа број мртвих у окружењу, пропорционално броју становника у Србији би то значило 60-так смртних случајева, а има седам.

"Имајући у виду колика је смртност код других, бољи смо од осталих. Али, да је добро, није добро, а није ни за економију", рекао је он.

Вучић је казао да још нема сертификоване вакцине, и нагласио да ће се држава трудити да обезбеди добру и сигурну вакцину, која ће бити бесплатна за све који желе да је приме, а обавезна за одређене категорије.

Додатно подстичемо раст БДП,  додатна улагања у путеве

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће влада издвојити додатна средства за улагање у одржавање путева и наставак изградње коридора, а све како би се додатно подстакао раст БДП-а.

"Мораћемо да идемо убрзано и на додатна улагања у одржавање путева и зато смо данас договорили, Ана Брнабић је то предложила да се издвоји 14,7 милијарди динара, а у коридоре, да би платили све раније преузете обавезе и клејмове још чак 10,9 милијарди односно готово 100 милиона евра", рекао је Вучић.

Каже да ће држава све то да исплати како би појачала снагу нашег БДП-а.

Вучић је додао да је то била једна од главних тема на седници владе којој је присуствовао.

"Морамо да завршавамо гасовод и исплатимо неке ствари, затим да убрзамо експропријацију на аутопут Прељина - Пожега, као и на Моравском коридору. Још неке ствари треба да урадимо да би додатно подигли БДП", навео је он.

Истиче да ту треба посебно да се истакну министарства за грађевинарство и енергетику.

Желимо да будемо још снажнији у економији, нагласио је Вучић.

Покушао сам да одам поштовање, а постао сам мета

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је његова одлука била да присуствује сахрани митрополита Амфилохија и ода поштовање човеку са којим се, каже, није често слагао, али кога је ценио као великог народног трибуна, који се ретко рађа.

"То је била моја жеља и обавеза, да одем и да се поклоним и ништа више", рекао је Вучић и демантовао писање појединих медија да је тражио да говори на сахрани митрополита.

Истиче да "када се Срби око гроба не би потукли, неко би се чудо догодило" и додао да још не памти у нашој историји да смо то успели да избегнемо.

Каже да као народ још нисмо успели да одамо поштовање на честит начин човеку који мисли другачије, а за кога морате да признате да је велики.

"Ја сам то покушао, а постао сам мета", истакао је председник.

Вучић је упитао кога је позвао и тражио да говори, а ако није он, питао је ко је у његово име и од кога тражено да он говори.

"Наравно да нисам тражио да говорим, јер није било ни место, ни време да ја говорим, имао је много ближих људи", рекао је Вучић.

Уверен је, каже, да је његов одлазак у Подгорицу многе изненадио и да због тога нису били "нарочито срећни и задовољни", али су сви, каже, били љубазни.

Вучић је истакао да је без обзира на реакције, његово место, као српског председника, било на тој сахрани.

Поновио је да ни од кога није тражио да говори, нити га је то, каже, занимало, већ је желео да покаже значај јединства нашег народа.

Поручио је политичарима у Црној Гори да формирају владу какву год желе, а да ће у Београду и Србији увек имати доброг партнера.

Приштински трик,  али ђаво се увек крије у детаљима...

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је приштински трик инсистирање на неуставности Заједнице српских општина и да то показује да Приштина не жели компромисно решење, што га, каже, брине.

На питање колико је сам бриселски споразум из 2013. ограничавајући за примену ЗСО са извршним овлашћењима, Вучић је рекао да се на то обично позива албанска страна, али да ту има неколико детаља и да све јасно пише у Плану имплементације.

Суштина је, појашњава, у томе да је управљачки тим у Приштини био надлежан да напише како изгледа Статут ЗСО, а не косовска влада.

"Ђаво је увек у детаљима", рекао је Вучић и додао да је управљачки тим доставио статут, али он никада није био прихваћен.

"Влада је требало да констатује да је достављен и да се одлука владе, а не први споразум да на оцену уставности. Они су направили трик, дали су први бриселски споразум и формирање ЗСО на одлучивање тзв. Уставном суду, како би рекли да је то немогуће", рекао је Вучић.

Он је навео да га брине што Приштини није стало до компромиса.

"Али, ми ћемо се на то позивати и нећемо одустати од плана имплементације, ЗСО и онога што тамо пише. То износим пред странце, и јасно показујем да смо ми у праву", указао је председник Србије.

"Све време смо имали сукоб око суштине ЗСО. Српска страна је инсистирала, и кроз први Споразум и кроз План имплементације, на промену правних оквира. Јер, ако је нешто у складу са Уставом, онда нису потребни разговори са Београдом, зашто би онда потписивали уговор", истакао је Вучић.

Он је указао да је прва тачка у Плану имплементације управо прилагођавање правних оквира, што значи промену аката, која обавезује и једне и друге.

На питање у вези са излагањем посланика албанске мањине Шаипа Камберија и да ли би српски посланици могли бити активнији када је реч о формирању ЗСО, Вучић је рекао да српски представници у Приштини не могу да кажу нешто слично, јер када кажу да је у Рачку све било намештено - буду осуђени на затворску казну.

Додао је да је поносан што Камбери може слободно да изговара и неистине и најтеже могуће речи, јер то показује грађанима колико је наша земља слободна и да се не плашимо различитих аргумената.

"Ја сам се обрадовао што се Камбери активно укључио у рад парламента и да је стекао огромне симпатије, те да већ данас има већи број симпатизера од неких који мисле да би могли да сруше власт у једном дану", рекао је Вучић.

Протестовали против својих одлука,  да ли је то Монти Пајтон...?

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су прошле недеље протест због истраживања и експлоатације јадарита код Лознице организовали управо они који су те одлуке и донели и запитао да ли је то можда Монти Пајтон у питању или су стварно заборавили да су они донели те одлуке.

Истиче да је реч о лицемерју и двоструким аршинима.

"Прошле недеље људи који су директно учествовали у потписивању уговора о истраживању и експлоатацији јадарита на Западу Србије протестовали против својих одлука. Извели народ, иако ми ту немамо ни једну нашу одлуку", нагласио је Вучић.

Додао је да су протестовали против ове власти која нема везе са тим и запитао шаљиво да ли је то можда Монти Пајтон, Зона сумрака или Треће око.

"Замислите да после пет година ја протестујем против Београда на води, па у лудницу би ме сместили", каже Вучић.

Додаје да је једино можда Ивица Дачић био у свим владама, иако ће Дачић да каже да није био од 2000. до 2002. године.

"Био сам и видео да то није добро", добацио је, на то, Дачић и насмејао све, укључујући Вучића.

На то се Вучић насмејао додајући да Дачић има шарма и да увек успе да га насмеје.

Ако је полицијски час знак немоћи, онда је много немоћних у ЕУ

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће о евентуалном увођењу полицијског часа, као што је то тренутно случај у многим европским земљама, као и о свим осталим мерама, одлучивати Кризни штаб.

"Имамо Кризни штаб, мере које они кажу апсолутно ћемо спровести у дело", рекао је Вучић.

На питање да ли је полицијски час највећи знак немоћи државе, као што је, на констатацију новинара, наведено у наслову на насловници листа "Данас", Вучић је одговорио да онда "у Европској унији има много немоћних, са полицијским часом".

Поновио је своју молбу члановима Штаба да, ако је могуће, не затварају економију која мора да ради.

"Здравље је најважније, али молба је увек да имају у виду да морамо да исплатимо плате, јер на крају сви дођу код државе", навео је Вучић.

Подсетио је да је држава у претходном периоду исплатила скоро пет плата и да је за привреду издвојила највећи пакет помоћи пропорционално нашој величини.

Ако ништа не буде радило, каже Вучић, морали бисмо да се више задужујемо и да "земљу доведемо до 150 одсто јавног дуга".

"Било би најбоље ако бисмо могли против короне да се боримо нашим здравственим капацитетом и разумним молбама на поштовање мера", рекао је Вучић.

Извор: Танјуг



Остале вести