Београд на води донеће много Београду и Србији

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да ће пројекат "Београд на води" донети много Београду и Србији.

Извор: TВ Пинк

"Овим пројектом добили смо много, запошљавањe људи, подизање наших грађевинских компанија, увећање градског БДП-а и привлачењe туриста", рекао је Вучић након отварања шопинг мола "Галерија".

Истакао је да ће овај пројекат допринети да зараде Београд и Србија, а уједно показује и невероватан напредак наше земље.

Beograd na vodi
Извор: Танјуг

Вучић је изразио уверење да ће власти Србије успети у годинама пред нама да се постарају да Србија буде међу првих пет земаља Европе по стопи раста и другим економским подацима.

"Видећете када се реши питање ковида колико ће људи долазити у торањ и шопинг мол", казао је он.

Вучић је рекао да је поносан што је урађено нешто у шта је мало ко веровао, и захвалио се Мохамеду Алабару на подршци једном сну, који је мало ко сањао, а испоставило се да, како каже, када имате такве снове, хоћете да радите вредно и марљиво можете да их остварите.

Најбољи и наjлепши шопинг мол у ЈИЕ, чекамо и Луј Витон...

Србија је данас отварањем Галерије Београд, у оквиру Београда на води, добила најбољи и најлепши шопинг мол у југоисточној Европи, изјавио је председник Србије Александар Вучић истичући да је већ присутан велики број закупаца.

Каже да ће лично председник компаније Игл Хилс Мохамед Алабар преговарати за долазак бренда Луј Витон у Галерију Београд и да би долазак тог бренда пуно значио за привлачење гостију из региона.

Galerija Belgrade otvaranje
Извор: Танјуг

"Видео сам да већ има пуно познатих брендова", рекао је Вучић додајући да се изненадио током обиласка када је видео неке брендове које је раније могао да види само у Бечу, на пример.

Шопинг мол је место које расте, додао је он и изразио очекивање да ће Галерија Београд бити потпуно попуњена у наредих шест месеци.

Каже да је то сада мало одложено због ситуације са ковидом, али да ћемо успети све то да решимо.

"Ово ће бити додатан мотив за госте из региона да посете Београд", додао је председник Вучић.

Поредити Бeоград на води са Луком Београд - као бабе и жабе

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да пројекат "Београд на води" није само интерес инвеститора, јер се удео Србије мери стотинама милиона евра и истакао да је од "жабокречине и уџерица", какав је некад био тај део главног града, створена огромна вредност.

Otvaranje "Galerija Belgrade"
Извор: Танјуг

Вучић је тако одговорио на питање новинара да објасни разлику између доношења закона у корист бизнисмена, као у случају Луке Београд, што је и сам критиковао као опозиција, и доношења лекс специјалиса о Београду на води, за који је новинарка рекла да је интерес приватног инвеститора проглашен националним интересом.

"То је као да поредите бабе и жабе", рекао је Вучић.

Вучић каже да "Београд на води" није интерес инвеститора, који у капитализму неспорно мора да постоји, већ да Србија има 32 одсто свог интереса.

Otvaranje Galerije Belgrade
Извор: Танјуг

"Наш је интерес био да од мочварне жабокречине, уџерица и распалих барака направимо нешто овако велелепно. Ни из чега смо створили огромну вредност, запослили људе, урадили нешто чиме можемо само да се поносимо", рекао је Вучић.

Он је навео да инвеститор логично има свој интерес и да на томе почива капитализам и савремени свет, као и модеран развој једне земље.

"Ми смо добили запошљавање људи и огромну вредност од нечега што није вредело ништа. Наш удео се мери у стотинама милиона евра. Од онога што није вредело ништа, за грађане Београда и Србије, данас се мери у милијардама", рекао је Вучић.

Galerija Belgrade otvorena
Извор: Танјуг

Додаје да је сасвим сигуран да људи у Србији то виде, наводећи податак да је на почетку пројекта само 27 одсто људи искрено веровало у то што је говорио, а данас 70 одсто људи подржава тај пројекат.

"Људи виде резултате рада, успех и како се будућност гради и како се на будућности ради и на то сам поносан", рекао је Вучић.

Он је навео и да квадрати станова у целој околини око "Београда на води", у Карађорђевој, Милоша Поцерца, Савској, Дурмиторској сада вреде по 300, 400 евра више.

"Капитал обичних људи вреди више него раније, то је када цео град промените и све направите другачије и веома сам поносан на то", рекао је Вучић.

Додао је и да је тако исто поносан и на Храм Светог Саве.

"Питали су ме неки новинари јесмо ли морали да потрошимо толико новца на Храм? Па морали смо да га завршимо, да нисмо уложили више новца него у претходних сто година, не бисмо га завршили још сто година и то би личило на Србију пре сто година и све наше промашене владе, изазове са неуспешним одговорима. Задовољан сам што смо то све направили, важно је да завршавамо ствари, радимо и изнова сањамо велике снове које бисмо могли да испунимо у будућности", рекао је Вучић.

Београд постаје главни град региона, већег од бивше СФРЈ

Изградњом Београда на води успели смо да остваримо велики сан, нешто најлепше у Југоисточној Европи и поред свих напада и критика, поручио је данас председник Александар Вучић и истакао да ће у новом шопинг центру, Галерији Београд, када сви локали буду пуни, радити око 5.000 људи.

Otvorena "Galerija Belgrade"
Извор: Танјуг

"Имали смо снове, визију, да из ове мочварне жабокречине, са много уџерица и распалих барака, цео крај који је више личио на огромни смећарник, претворимо у нешто најлепше у Југоисточној Европи", рекао је Вучић на отварању центра.

У том центру ће, каже, када сви локали буду пуни, радити око 5.000 људи, који ће ту остварити своју егзистенцију, док је на изградњи радило око 1.600 радника.

Galerija Belgrade
Извор: Танјуг

Такође, цео пројекат ће доприносити БДП-у земље са 0,3 одсто, што значи да ће имати значајан утицај на нашу економију.

Вучић је подсетио да је било много противљења пројекту "Београд на води".

"Трпели смо нападе са свих страна, од тога да смо успели да изградимо само једну кафану, до тога да данас углавном ћуте када виде шта смо урадили", приметио је председник.

А, урађена је, каже, најлепша променада у Европи, са највише зеленила и излазом на реку, неколико прелепих зграда, булевара, који као да нису прављени у нашој земљи, региону.

"Београд је био седиште СФРЈ, данас Београд постаје главни град региона, ширег и већег од бивше Југославије", рекао је Вучић.

Осврнуо се и на величину тржног центра, који се простире на 300.000 квадрата, уз коментар да он специјалним аутомобилом, који постоји у центру, није успео да обиђе ни 50 одсто.

"Драго ми је да смо успели да издржимо све нападе и ружне речи и све покуде због покушаја да остваримо снове. Знам колико смо успели када видим да они који су нас критиковали праве ''селфије'' на променади", рекао је Вучић.

Predsednik Vucic se zahvalio i partnerima, kompaniji "Igl hils" i Muhamedu Al Abaru, na ulozenom trudu i energiji, jer je u dizajnerskom smislu izgradjen jedan od najnaprednjih i najbolјih šoping centara u Evropi.
Извор: Танјуг

Он је захвалио и партнерима, компанији "Igl hils" и Мухамеду Алaбару, на уложеном труду и енергији, јер је у дизајнерском смислу изграђен један од најнапреднијих и најбољих шопинг центара у Европи.

"Ово све показује да можемо да сањамо велике снове и да их остварујемо. Рад увек побеђује и рад не можете да победите", закључио је Вучић.

Некоме циљ успех земље, а неком рушење противника

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су готово сви пројекти које садашња власт реализује често на мети критика његових политичких противника јер су, каже, њима и њему различити политички циљеви, те да док је његов напредак Србије, њихов је "рушење Вучића".

"Трудим се да сањам високе снове и тежим ка остварењу великих циљева, јер само тако наша земља може да иде напред. Наши циљеви су различити. Некоме је сан и циљ успех земље, а некоме рушење некога у политици. Ја остајем при овом да земља иде напред и да Србијa буде најбоља", рекао је Вучић.

Одговарајући на питање новинара зашто његови политички неистомишљеници често критикују "Београд на води", Вучић је навео да код тог пројекта нема ништа спорно, а подсећа да су тако говорили за готово сваки пројекат који је рађен у земљи.

Навео је да су његови политички противници говорили да држава никада неће завршити ауто-пут до Чачка, а не само да је завршен тај пут до Чачка, већ ће у децембру бити завршен и до Пожеге.

Неповерљиви су, додаје, и када је изградња пруге Београд - Нови Сад у питању, а том трасом ће се, каже председник, следеће године у септембру или октобру путовати 27 минута.
Међу пројектима, који су, такође, критиковани, наводи Вучић, били су и фонтана на Славији, реконструкција Трга Републике, дечији парк у Војводе Вука, обнова Народног музеја и Музеја савремене уметности, а сада и Национални стадион.

"Где год хоћете нешто да градите, увек нешто није добро. Два су разлога за то. Један је страх од промена који је увек постојао код нас, јер смо се бунили за прве сијалице, не ваља када нам град сија, а када не сија онда се бунимо да је мрачан. А други разлог су они политичари који немају идеје и снове, а говоре против неког", рекао је Вучић.

Говорити против некога је лако, каже он, и додаје да се он труди да о својим политичким противницима не говори, већ се труди да сања високе снове и да омогући да наша земља иде напред.

Октобар завршавамо у суфициту

Председник Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија забележити суфицит у буџету на крају октобра, што је, каже, било готово немогуће.

"Имаћемо велики дефицит на крају године, због короне, али ово су свакако изванредни резултати, што говори да можемо боље и брже", рекао је Вучић на отварању Галерије Београд, тржног центра у "Београду на води".

Вучић је подсетио и да је Србија данас прва по стопи раста у Европи, што није била никада раније.

Остале вести