Србија посвећена компромису

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић поновио је данас на панелу посвећеном односима Београда и Приштине, у оквиру Београдског безбедносног форума, да је Србија спремна да разговара о суштинским и великим питањима, али да компромис мора бити управо то - компромис, а не наметање Србији било чега, јер није решење.

"Морамо да радимо снажније и да сви, и велики међународни играчи, покушамо да нађемо и постигнемо компромисно решење", рекао је Вучић на панелу на којем су учествовали и премијер привремених приштинских институција Авдулах Хоти и специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак и истакао да треба саслушати све политичке идеје.

"Морамо уложити много напора и морамо да будемо стратешки и техничко-политички оријентисани", рекао је Вучић и додао да ће Србија бити потпуно привржена процесу и уложиће пуно напора у проналажење компромиса.

На констатацију модератора дебате, Камерона Мантера, бившег амбасадора САД у Србији, да је неопходно грађење јавне свести о потреби жртве како би се постигла решења и питања шта ради на томе, Вучић је поново истакао да је неопходан консензус.

Он је указао да у приштинској јавности не постоји та идеја ,већ само инсистирање да се све мора решити признањем независности, да Приштина добије све, да неко изврши притисак на Србију и да Београд призна Косово.

Председник је рекао да није задовољан ни нивоом рационалног и реалног приступа грађана у Србији овом проблему, иако, истиче, влада стално говори истину, иако није лако дискутовати о реалним опцијама о питању какво је Косово.

Вучић је нагласио да обе стране виде једна другу, не само као политичке противнике, већ као националне противнике са којима треба да се боре, и да то власти у Србији и Приштини морају да мењају.

"Морамо да будемо реалнији", рекао је Вучић.

Он додаје да из ЕУ не може да се чује ни шта је, како се метафорично изразио "шаргарепа", већ само то да ће решењем две стране моћи да се приближе ЕУ, што додаје, "обичном" народу не значи много.

"Нико не каже да ћемо бити чланица. Увек постоји неко ''али'', а то ''али'' није постојало када су приступиле Румунија и Мађарска", приметио је он, уз опаску да је ЕУ изгубила атрактивност за регион, али и регион за ЕУ.

Вучић је скренуо пажњу на то да је Хоти, само на овом панелу, 12 пута поновио формулацију "две земље", додајући да му је и раније скренуо пажњу да, уколико жели међусобно приближавање, не треба да говори на тај начин.

"Шта ако бих ја рекао сада да нисмо две земље, већ само једна која је чланица УН, што је тачно?", запитао је учеснике форума Вучић уз поруку да он зато и говори о потреби изградње поверења, да је то најважније и да на томе мора да се ради.

"Морамо да се поштујемо. Ако желе да умање (значај) устава Србије, да кажу да нема постојеће Резолуције УН 1244, ми можемо говорити супротно и онда шта би био закључак?", упитао је такође Вучић

Поновио је да је потребан компромис, разумевање за српски став, као и за то да Србија мора да брине о Србима на КиМ.

Вучић је подсетио да је седам и по година прошло од потписивања Бриселског споразума, да је Приштина имала само једну обавезу - да успостави ЗСО, а одговор на то је - "нисмо заинтересовани да успоставимо ЗСО пре признања".

"Није потписано у Бриселу да ћемо ми признати Косово, већ је потписано и гарантовано од стране ЕУ да ће Приштина испунити преузете обавезе", подсетио је председник.

Он је уз то приметио да је онда неопходно да се дефинише о чему се разговара - о компромису или већем притиску на Србију?

"Обе стране морају да буду подједнако незадовољне и задовољне, ако желимо компромисно решење. Све друге идеје неће никада бити успешне. Мени политички поени не требају и зато сам спреман да разговарам о свим питањима, али видим да је интерна агенда Приштини много важнија од стратешких питања", констатовао је Вучић.

Остале вести