Србија неће уводити санкције Русији

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић поновио је данас да Србија никада неће увести санкције Русији, иако је под притиском и иако ће, како је рекао, и даље бити под притиском.

"Ми смо на путу ка ЕУ, међутим, очуваћемо нашу позицију и нећемо покварити односе са Русијом", рекао је Вучић у интервјуу за руску агенцију ТАСС, чији је део емитован.

Он је казао и да је и Србија била под санкцијама и оценио да оне нису најбоља политика.

"Србија је платила високу цену. И то није довело до добрих резултата", рекао је Вучић.

Сви "велики" пријатељи Русије ушли у НАТО, сем "издајника" Вучића

Србија ће бранити своју територију без чланства у било којој војној структури, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић за руски ТАСС.

"Желим то да кажем целој руској јавности, да већ осам година слушам да Вучић жели да увуче Србију у НАТО, да је Вучић издајник који само жели да искористи прилику да то учини... Испоставило се да су сви ''велики руски пријатељи'' ушли у НАТО, само није - издајник Вучић", рекао је председник Србије.

Он је поновио став да се Србија никада неће придружити НАТО-у или некој другој војној структури.

Како је рекао, Србија ће бити самоодржива, независна и слободна држава, која се држи политике војне неутралности.

Политика је као игра шаха, захтева стратегију

Председник Србије Александар Вучић упоредио је процес доношења владиних политичких одлука са шахом, игром која захтева способност стратешког размишљања.

У онлајн интервјуу за ТАСС, Вучић је рекао да је шах његова омиљена игра, и да, као и у политици, мора размишљати стратешки.

"Ми смо мали народ и мала држава на раскрсници. Да бисмо преживели и сачували себе, морамо да научимо да играмо шах добро. Грешке су могуће, али генерално трудимо се да направимо такав стратешки приступ свему да заштитимо краљев бок и осигурамо сигурност важних фигура на табли. Потом и да размотримо шансе за развој и успех", рекао је Вучић.

Он је рекао да у претходних осам година Београд је водио политику у интересу Србије и српског народа.

"Волео бих да нагласим посебно да смо у претходне три године били врло успешни економски. Ове године држава ће показати највећу стопу раста у целој Европи. Све то треба приписати нимало лаким економским реформама и нашој политици која је привукла инвестиције из Европске уније, Русије и Кине. Одлучни смо да наставимо напред тим курсом", додао је председник Србије.

У "Словенском братству" када то политички услови дозволе

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да Србија очекује да се поново придружи војним вежбама "Словенско братство", када политички услови на Балкану то дозволе.

"Нисмо били учесници (војних вежби) због притиска (Европске уније) који је постао тако снажан у једном моменту да смо морали да донесемо одлуку да сачувамо војну неутралност", рекао је српски председник  у онлајн интервјуу са замеником директора агенције ТАС С, Михаилом Гусманом.

Он је додао да се нада када политички моменат буде бољи да ће Србија учествовати у вежбама са Русијом и Белорусијом, али и са западним партнерима.

"Надамо се да ће се ова могућност отворити за отприлике пет месеци", додао је Вучић.

Србија је одлучила да не учествује ни у каквим војним акцијама током шест месеци, па ни са НАТО пактом, иако је планирано да се то деси на српској територији, пише ТАС позивајући се на речи председника Србије.

"Наша главна снага је да задржимо војну неутралност и нашу слободу. Због тога, одлука важи за све стране", објаснио је Вучић.

Руски председник Владимир Путин разуме добро тежину ситуације и жељу Србија да остане у независној позицији са поштовањем, додао је Вучић.

"Врло сам му захвалан на томе. Због тога, захваљујући разумевању и његовој упућености у политичку ситуацију, наши односи се развијају веома добро", рекао је председник Србије.

Разговарамо са Русијом око вакцине против короне

Преговори Србије са Русијом око набављања вакцине Спутњик V против корона вируса су у току, рекао је председник Србије Александар Вучић.

У разговору за агенцију ТАСС Вучић је рекао да Србија разговара и са осталим земљама о вакцини, укључујући и Русију.

"На пример, када је почела кампања против руске вакцине, ми смо већ разговарали о њој. Рекао сам тада да бих могао да прихватим, али само ако одобре српске здравствене институције. Надамо се да ће вакцина бити спремна у октобру или новембру, када фаза три тестирања вакцине буде готова", рекао је председник Србије.

ТАСС додаје да је Вучић спреман да се у Србији користи било која вакцина против Kовид-19 која је ефективна и да је заинтересован за долазак руске у Србију што пре је могуће.

"Министарство здравља разговара са компетентним руским стручњацима на ову тему", додао је он.

Проналазак вакцине ће за резултат донети крај економским проблемима, појачање веза између Србије и Русије, сматра председник Србије.

"Волео бих да честитам руским научницима на овом достигнућу и хвала им на подршци", додао је Вучић.

Он је додао и да ће Србија наставити да развија партнерске односе са Русијом, као и да је током недавне посете европског комесара за проширење Београду рекао да је поносан на пријатељске односе са Русијом иако Србија у вези тога критикована у извештају Европске комисије о Србији.

"Немам тајни у вези тога. Kао што и у Русији кажем да је Србија на европском путу, тако и европским званичницима кажем да ће Србија наставити да развија партнерске односе са Русијом. И поносан сам на то", рекао је Вучић.

Он је истакао и да је Београд и Москва одржавају блиске контакте на високом нивоу, као и да је српска страна информисала Русију о разговорима у Вашингтону.

"Нико у Русији, укључујући председника Путина, нам није ништа рекао", рекао је Вучић.

Остале вести