Вучић позвао грађане да поштују мере против ширења вируса

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић позвао је данас грађане да буду одговорни и поштују све епидемиолошке мере, како би се водила борба против корона вируса.

Извор: TВ Пинк

"Нико не тражи да имамо по три, четири маске, али да се држи дистанца, да се понашамо сви у складу са мерама, да бисмо земљу сачували", рекао је Вучић.

Он је истакао да је моћ здравства једна од основних полуга по којој ће се пратити успех једне земље.

Држава ће се у наредном периоду потрудити, како је рекао, да олакша решавање животних проблема припадника служби безбедности, војске, полиције и БИА, као и здравствених радника, пре свега стамбена питања, што подразумева даља улагања.

Вучић је истакао да је за Србију од највећег значаја да настави европске интеграције, чувајући пријатељства са другим државама, као и одржавање војне неутралности.

У том смислу, указао је на јучерашњој војној вежби “Садејство 2020”, која је показала колика је способност и напредак Војске Србије, колика су улагања, али и посвећеност припадника српске армије.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic pozvao građane da poсtuju mere protiv sirenja virusa
Извор: Танјуг

Питање за Лајчака: Шта ЕУ нуди Србији?

Председник Србије Александар Вучић рекао је да се нада да ће ЕУ разумети да је Србија спремна на разговор и компромис у дијалогу о Kосову и Метохији, али не на ултиматум и једностране поруке.

На питање да прокоментарише изјаву изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака да од њега као председника Србије очекује далекосежну одлуку о KиМ, Вучић је рекао да очекује коректан разговор с Лајчаком, а од неких великих држава - притисак да прихвати оно што се очекује од њега.

"Ако било ко мисли да порука Србији "признајте Kосово, а добићете заузврат ништа" и ваш народ ће бити изложен прогону као што је био 17. марта, у свако време када није било снажнијег одговора српске државе, не морам да говорим шта би био и шта јесте одговор", казао је он.

Нада се, такође, да ће ЕУ добро разумети да не може неко да потпише споразум у Бриселу под окриљем ЕУ, а затим доноси декларације и резолуције којима негира све, а тако и ЗСО, и каже да Србија треба да призна независност Kосова, а да ће накнадно да формирају ЗСО, као што то говори Приштина.

"То је немогуће", рекао је Вучић и додао да је сигуран да позиција Лајчака није лака. "Kада добијете из Приштине "нећемо да разговарамо о тој теми", о ЗСО. Замислите, нешто што смо потписали пре седам и по година нећемо да спроводимо у дело, и нећемо чак ни да о томе разговарамо. Измишљали су како нема предложеног статута од стране управљачког тима. Све постоји, нису хтели да разматрају. Донели су одмах одлуку косовског уставног суда. О чему преговарамо, ако је нешто у складу са косовским судом, онда нема о чему да се преговара, већ то може одмах да се примени, јер је то право”, објаснио је он.

Истакао је да је суштина да Албанци очекују да неко притисне Србију, и да она каже “потписаћемо то”.

"Очекујем у будућности притисак, не мислим да ће то да ради Лајчак, радиће то неке велике државе, које ће говорити "ако прихватите то, ми ћемо да вас потапшемо по глави, ти ћеш бити већи демократа, а, ако не, онда ћеш бити највећи аутократа". Све сам то прошао много пута, само што данас није довољно да уложите 100 милиона у нечије рушење, морате много више”, рекао је Вучић.

Он је указао да су неки до сада уложили више стотинa милиона, одштампали милионе страница о њему, пласирали милионе лажи и није вредело, јер народ разуме емоцију и срце, пожртвованост, посвећеност, марљивост и рад.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic pozvao građane da poсtuju mere protiv sirenja virusa
Извор: Танјуг

“Људи гласају због својих породица и будућности и добро разумеју ко ради у њиховом интересу”, закључио је он.

Очекујем да у Шапцу коначно буде формирана власт

Председник Александар Вучић изјавио је данас да очекује да власт у Шапцу коначно буде формирана, после, како каже, срамних покушаја Небојше Зеленовића и чланова његове странке да упркос другачијој вољи грађана остану на власти у том граду.

“Срамота је све оно што су радили у претходном периоду. Само што нису измислили ''ћораве кутије'', такво гласање никада није било у Србији, ни 1945. године”, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара.

Истакао је да грађани Шапца нису желели да гласају за Зеленовићеве, те да су са сваким понављањем избора, добијали и до дупло мање гласова.

“Неће то људи, неће људи када неко насиљем и противно вољи грађана жели да сачува власт по сваку цену”, навео је Вучић и додао да се ти људи, који сами броје гласове без присуства икога из опозиције, усуђују да говоре о демократији.

Навео је да његови политички противници “живе у затвореним круговима”, углавном на друштвеним мрежама, где се њих стотинак међусобно подржавају, а да не излазе на улицу и чују људе који мисле другачије од њих и који највећим делом, како каже, нису за њих.

Због тога се, додаје Вучић, изненађују када виде резултате на изборима.

Тек ћемо видети да ли ће бити ванредних избора 2022.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће се тек видети да ли ће уз председничке изборе 2022. бити расписани и ванредни парламентарни избори и да ли ће и ко из опозиције да их бојкотује.

Он је одговарајући на питање новинара рекао да је то само најавио као могућност.

"Kада нападате власт и питате да ли има снажну опозицију или не, да погледамо јучерашње истраживање или теренско од пре четири дана, које показују да ниједна од тих странка која се буса да су велики противници не би ушли у парламент, а имају више медијског простора", рекао је Вучић.

Одговарајући на питање новинара да ли ће бити чудан парламент без опозиције, Вучић је запитао:

"Kако знате да неће бити опозиција? Ја не знам, а ви знате? Kо ће бити опозиција, верујем да ћете у најкраћем могућем периоду моћи да видите, а можда и не буде опозиције, можда сте у праву, можда нисте. Само, питање је како ви то знате?".

Вучић каже да је за њега веома чудно то да имамо неколико веома одговорних партија и да постоје људи и у опозицији који би желели одговорније да се понашају, али да захваљујући тајкунској моћи оних који знају да неће бити изабрани вољом народа спречавају све друге жестоком кампањом и притиском.

Нама тако политички само помажу, приметио је.

Изразио је очекивање да ће нови парламент имати огромну улогу да покаже да може да се понаша другачије, тако што неће узимати реч опозиционим посланицима као што је то било некада раније, али и да ће опозициони посланици расправљати аргументима, а не тако што ће узимати мотке и камење.

Треба да покажу да могу да ураде много за добробит Србије, додао је председник.

Вучић каже да када је он био на месту опозиције да је оштро критиковао власт, али да никада није размишљао насиљем да дође на власт, нити заузимао насилно Скупштину и тиме се хвалио.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic pozvao građane da poсtuju mere protiv сirenja virus
Извор: Танјуг

"Напротив, када смо били испред Председништва, молио сам људе да не прескачу ограду", каже Вучић и додаје да се никада није догодило да као опозиција некада нису пријавили неки политички скуп, док данас, каже, не постоји ниједан законит политички скуп који је неко пријавио.

Додаје да ти који организују протесте данас неће да преузму одговорност, надајући се да ће неко други уместо њих да одради прљави посао, пошто знају да их народ неће.

Вучић каже и да је увек знао да призна пораз на изборима и то у другом кругу за само 0,4 или 0,5 одсто гласова и да је већ у пола десет увече честитао својим политичким противницима.

"Морате да имате ту врсту џентлменског приступа и да разумете шта је политичка утакмица у којој можете и да победите и да изгубите", казао је Вучић.

Додаје да је за разлику од тога изложен сваки дан најбруталнијој кампањи у којој се напада читава његова породица преко њихових другара, тајкуна и медија, као и да га нападају што се граде ауто-путеви, пруге, фонтана у Београду, Храм Светог Саве, Београд на води и друго.

Додао је да, када је он био опозиција, није било опозиционих медија који су 24 сата радили против власти, али је дошло до промена јер је то желео народ, док сада опозиција нема ниједне паметне идеје, већ само бесмислене нападе.

Наредна недеља важна, биће донете битне одлуке

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће наредна недеља бити веома важна, јер ће бити донете многе битне одлуке и обављени важни политички разговори.

Вучић није прецизирао о каквим битним одлукама је реч, али се, иначе, како је раније најављено, очекује формирање Владе Србије.

Kада је реч о важним разговорима, за наредну недељу најављена је посета специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака Београду и Приштини.

Остале вести