Са Ердоганом о бројним пројектима важним за српску економију

Вучић
Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом разговарао о неколико конкретних пројеката од значаја за српску економију.

Вучић је истакао да је и овај сусрет у Истанбулу, као и његова интензивна дипломатска активност у претходних месец и по дана део борбе коју води држава с циљем да у тешким временима ковида сачува српску економију.

Он је, у изјави после састанка, подсетио да је у протеклих месец и по дана имао састанке са председником Француске Емануелом Макроном, Русије Владимиром Путином, САД Доналдом Трампом, затим у Бриселу са европским званичницима.

Указао је да су економски параметри у целом свету лошији него у време велике кризе 1929. године.

Вучић је подсетио да је Турска не само медитеранска, европска и регионална сила, већ и једна од осам највећих светских сила.

"Kада разговарате са председником Турске, пријатељем Србије, гледате да позиционирате Србију", додао је он.

Пренео је да је са Ердоганом разговарао о политичкој сарадњи, али и инфраструктурним пројектима.

Kазао је да је разговарано о пројектима на којима већ раде турске компаније, као што је ауто-пут Kузмин-Сремска Рача, затим о ауто-путу Kарађорђе, од Младеновца, преко Аранђеловца до Бора, за који се тренутно ради пројектна документација.

Рекао је да су разговарали како би видели када може да крене у изградњу и део ауто-пута Пожега, Kотроман и Вишеград, за шта се такође ради пројектна документација.

"Разговарали смо и о путу Нови Пазар-Тутин. То је веома важан пут за људе који живе тамо. Тражио сам додатне гаранције и добио уверавања да ће пут бити завршен за годину и месец дана", објаснио је он додавши да су на том путу, који нико није обнављао деценијама, људи губили животе у саобраћајним несрећама.

Замолио је Ердогана, а он му је, како преноси, изашао у сусрет, да позната турска компанија, која је једна од две или три најбољих у свету, а бави се индустријским зонама, направи једну на територији Војводине.

"Верујем да бисмо тиме решили незапосленост, али ће допринети и укупном расту БДП-а и решити питање даљег повећања пензија и плата", нагласио је он.

Вучић је оценио да би таква индустријска зона била страховит подстицај за раст наше економије.

Пренео је и да су разговарали о регионалним односима, како би видели како и на који начин да Турска помогне у напорима чувања мира и стабилности.

Било је, додаје, речи и о сарадњи у међународним организацијама, где је, каже Вучић, затражио од Ердогана разумевање за српску позицију, јер не мислимо исто о свим питањима.

Поред тога разговарано је о новом билатералном сусрету у Србији, као и трилатералном са БиХ у Сарајеву, чим прође корона период.

Са Ердоганом и о споразуму из САД, Ердоган поштује Србију

Председник Србије Александар Вучић пренео је да је данас са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом разговарао и о споразуму Србије из Вашингтона по питању KиМ, а истиче да је турски председник показао велико поштовање према нашој земљи.

Вучић каже да су разговарали о свим споразумима Србије и Турске, као и о нашим односима према Приштини.

"Разменили смо ставове, саслушао сам Ердогана и он је мене и показао је велико поштовање према нашој земљи", рекао је Вучић и истакао да се ту не ради о Ердогановом поштовању према њему лично, већ поштовању према Србији.

Упитан да прокоментарише оно што је раније данас рекао да Турска не би желела да неке друге земље узму Србију као штит у борби против Турске, Вучић каже да ми не желимо никакве сукобе са Турском.

"Ми желимо да имамо добре односе и то је све. Са друге стране, имамо наше грчке пријатеље, али то се подразумева. Србија има свој пут мира, економског напретка и то су наши интереси. Поштујемо људе који показују респект према нашој земљи и увек ћемо тако да се понашамо. Ми да будемо чувари свих других. Скупу смо цену платили и у 14. веку и много векова касније".

Вучић каже да је наше да гледамо како да се развијамо и да је сада много боља ситуација.

Подсећа да је 2012. незапосленост у нашој земљи била 25,9 одсто, а сада свега 7,3 одсто, као и да је просечна плата била 329 евра а данас 511 евра, што је раст у примањима већи од 60 одсто.

Вучић наглашава да је пред Србијом пут економског раста и да разуме зашто сада Србија смета многим земљама и људима, као и то што пре није сметала, пошто никоме пре нисмо били важни већ смо служили као "џак за ударање".

Председник истиче да је пред нашом земљом озбиљан програм развоја "Србија 2025" који ће подићи животни стандард грађана.

Саучешће породицама, пилоти су за нас благо

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас саучешће породицама пилота, који су погинули у паду војног авиона Миг 21 код Малог Зворника и истакао да је то огроман губитак, за њихове породице, али и за државу, јер су пилоти, како је истакао, за нас благо.

"Надао сам се бољим вестима. Желео бих да изразим саучешће. Ово су ужасне ствари за нас, веома тешке. Војска и полиција су тешки, одговорни послови", рекао је Вучић и додао да ће комисије које ће бити формиране у наредном периоду утврдити узроке пада авиона.

Он је навео да не би желео да говори о ономе што незванично сазнаје, али да, како се сада чини, није у питању неисправност мотора.

На критике да је реч о авионима који су ремонтовани у Русији, Вучић је приметио да увек постоје људи који ће, шта год да се деси, да говоре најгоре о земљи, да могу да остваре неку политичку корист за себе, али да то највише говори о њима.

"У нашој земљи шта год да се догоди, када имамо проблем са корона вирусом, и макар били међу три, четири земље у Европи по начину на који се боримо, увек ћете да имате оне који ће да говоре да је најгоре. Kада урадите било шта добро, и када имате најтежу људску трагедију, увек ће да нађу разлог да оптуже неког из власти", додао је Вучић.

Kако је рекао, овакве трагедије се догађају, а да је губитак пилота, што је несумњиво највећа трагедија за њихове најближе, тежак и за саму државу, јер постоји велики проблем са бројем пилота.

"Они су право благо. Ово јесте трагедија за нас, уз разумевање све боли најближих", додао је Вучић.

Истакао је да сви они који у овој ситуацији налазе простор за критику власти нису у стању да изразе саучешће, нити их, каже, то занима, већ их занима само да окриве некога кога би они волели да виде као кривца.

Авиони нису ни на који начин били повезани са ремонтом у Русији, рекао је Вучић и додао да је реч о старом авиону, који служи за обуку, а подсећа да смо куповали мигове 29.

"Овај авион нам служи за обуку, тренажне процесе. И ово је био део обуке, тренажни дан. На комисији је да испита узроке. Свакако је највећи губитак у људима", рекао је Вучић.

Додао је да би сви "душебрижници" требало да знају да је авион који је данас пао био један, уз још један једносед, који смо могли да дигнемо у ваздух, а да војска данас има 10 мигова 29, реновираних, модерних, које можемо да подигнем у небо и који су наоружани.

"Чак и губитак оваквог авиона није безначајан, али је милион пута већи губитак људи", рекао је Вучић у изјави у Истанбулу.

Тражимо додатно земљиште за индустријске зоне

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да у Србији готово да више нема простора за индустријске зоне и најавио да ће у наредном периоду то питање бити у фокусу, како би се Србија реиндустријализовала и привукла инвеститоре из Турске, Немачке и осталих земаља.

Вучић је из Истанбула поручио и да је Србија у последње три године економски најбрже напредовала у Европи и истакао да је уверен ће на крају јануара идуће године бити у прве три европске земље по стопи раста.

"Да вам је то неко говорио пре 10,15 или 30 година, нико не би веровао, зато је нервоза код многих, јер је Србија успела све оно што су многи мислили да никада неће", рекао је Вучић.

Поновио је да је са турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом разговарао о отварању српско-турске индустријске зоне у Србији, у којој би пословале заједничке компаније.

"Индустријска зона значи - довођење великог броја турских компанија, да им ту буде седиште и да одатле почну да раде, да ту производе и пружају услуге, Србија би постала њихова домицијална земља, а то је огромна ствар за Србију", навео је Вучић.

Додао је да је у нашој земљи проблем што смо у дефициту са земљиштем за индустријске зоне и навео пример да је у читавом северу Бачке индустријска зона заузета у потпуности.

"Ми више немамо простора у индустријским зонама у многим градовима у Србији, сада ћемо морати да налазимо нову земљу да бисмо реиндустријализовали земљу у потпуности", истакао је Вучић.

Председник је истакао да је жеља да привуку најбоље турске, немачке и све друге инвеститоре, јер су инвестиције, наглашава, начин да Србија даље економски јача.

После Вашингтона промењен однос према Србији

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да се драматично мењају карте на геополитичкој сцени у свету, а да је Србија добила на значају после састанка у Вашингтону и да се променио однос других земаља према њој.

Он је у Истанбулу рекао да то није случај са турским председником, јер је он, како каже, и пре америчког председника Доналда Трампа добро познавао и Србију и њега лично.

Променило је, међутим, став Саудијске Арабије, а њихов амбасадор најавио је веома конкретне ствари, што је резултат разговора у САД.

Вучић је истакао да је и америчка страна променила однос, што се види у томе да су спремни да поштују Србију и да разговарају са Србијом.

"Огромна промена", каже Вучић и подсећа да је за последњих месец дана имао прилику за сусрете са Путином, Меркел, Макроном, Ердоганом, Могерини.

"Србија је све то заслужила, јер је успешнија и важнија него раније", истакао је Вучић.

Упитан да ли у геополитичким променама можемо да сачувамо сва пријатељства и стабилност, каже да то није лако, али да ћемо се борити и улагати огромну енергију, "јурити Kинезе, Енглезе".

Наводи да Немачка, Kина напредују невероватно економски, Америка и Русија војно, да и други расту, а да Србија мора да гледа да свој мали брод провуче кроз све кривине, да животни стандард не пада упркос ковиду.

Остале вести