Сарадња са Великом Британијом је од изузетног значаја за Србију

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са амбасадорком Уједињеног Краљевства Шан Маклеод, коју је обавестио о разговорима у Вашингтону и току дијалога у Бриселу, као и о наредним корацима усмереним ка даљем развоју земље и региона.

Разговарало се и о начинима да се конструктивна сарадња Србије и Велике Британије додатно унапреди, као и о другим важним питањима из области регионалне и међународне политике, уз посебан нагласак на даље развијање билатералних и трговинских веза између две земље.

Председник Вучић је поновио посвећеност Србије снажењу политичког дијалога на највишем нивоу, а посебно економске сарадње између Србије и Велике Британије. Такође је изразио уверење да ће се трговинска размена између две земље повећати, будући да је према свим извештајима и оценама релевантних међународних финансијских институција Србија међу водећим државама које су успеле да обезбеде изузетну инвестициону климу и правну сигурност за стране улагаче.

“Србија је показала да је земља са стабилним финансијским системом, снажном економијом и озбиљним пројектима који на најбољи начин повезују све земље региона, уз чврсто усмерење ка побољшању квалитета живота грађана“, истакао је председник Вучић и додао да је и у том смислу сарадња са Великом Британијом, посебно у контексту повећања броја инвестиција, од изузетног значаја за Србију и цео регион Западног Балкана.

Амбасадорка Маклеод је изразила интересовање за резултате састанака у Вашингтону и Бриселу, као и иницијативе Србије усмерене ка очувању мира и стабилности у региону.

Она је додала да је уверена да постоји простор за повећање британских инвестиција у Србији, као и билатералне трговинске сарадње, поготово имајући у виду да је програм Британске владе (UK Export Finance) намењен подршци инфраструктурним пројектима у Србији – удвостручен и износи 4 милијарде фунти.

Председник Вучић је још једном истакао своју посвећеност политици мира и сарадње у региону и изразио захвалност Уједињеном Краљевству што учешћем у Берлинском процесу подржава развој Западног Балкана. Он је такође захвалио на томе што Велика Британија, без обзира на избор да напусти Европску унију, подржава улазак Србије у ЕУ и наставак неопходних реформи на европском путу.

Двоје саговорника су се сагласили да две земље имају још много могућности за унапређење свих видова сарадње.

Остале вести