Војска ће чувати војну неутралност, стварну, не на папиру

Најновије
Извор: Taнјуг

Војска Србије чуваће и штитити војну неутралност Србије, али не на папиру, већ стварну војну неутралност, поручио је данас председник Републике Србије Алексaндар Вучић.

Извор: РТС 1

Вучић је, на промоцији најмлађих официра ВС, истакао да Србија мора да има јаку војску у свету несигурности, изазова, непредвидивости.


"Није посао ваш и наш да радимо за било кога другог, осим за своју земљу", истакао је председник и указао да ће бити много позива, "са свих страна, добронамерних и недобронамерних", који ће хтети да нас сврстају на неку другу страну, говорећи да је то најбоље за Србију.

"За нас постоји само једна једина страна, отаџбина Србија", поручио је Вучић.

"Ви сте овде да у миру чувате интересе наше земље. Ако неко покуша на било који начин агресију на нашу земљу, то никада неће бити успешно, јер ми имамо вас", поручио је Вучић припадницима Војске Србије.

Такође, наглашава да ћемо чувати наша пријатељства и гледати да се изборимо са свим притисцима са којима једна релативно мала земља мора да се избори.

"Али, вас молим да никада не поклекнете и да својом снагом и одлучношћу, знањем и вером у своју отаџбину одвратите сваког агресора на нашу територију", нагласио је Вучић и поручио да ћемо одвратити сваког ко се дрзне да то уради Србији.

Додаје да Србија никог неће да угрожава и да ће сарађивати са свима, колико је то данас могуће, пошто поново у свету влада доктрина - ако нисте са нама онда сте против нас.

Председник Србије истиче да ћемо љубоморно чувати своју војну неутралност.

Вучић најбољим младим официрима уручио пиштоље са посветом

Председник Србије Александар Вучић уручио је данас признања најбољима међу најмлађим официрима Војске Србије, који данас добијају своје прве чинове.

Пиштоље са посветом, председник је уручио најбољима у рангу, потпоручницима Огњену Златићу, Анђели Бигојевић и Младену Живковићу са Војне академије и Хаџи Миодрагу Младеновићу са ВМА.

Први у рангу потпоручник Огњен Златић рекао је да су срећни што су имали прилику и привилегију да стичу образовање на Војној академији, али и да завршетак школовања за њих представља нови почетак.

Потпуковник Срђан Думан прочитао је указ председника Републике о произвођењу у чин потпоручника кадета Војне академије и Медицинског факултета ВМА.

Дићи ћемо плате и стандард припадника Војске Србије

Председник Србије и врховни командант Александар Вучић изјавио је данас, после промоције најмлађих официра ВС, да ће држава подићи плате и стандард припадника војске, као и да ће им обезбедити јефтине станове и услове да могу да стварају породицу и то у време када се у целом свету због корона вируса смањују примања и где је велика незапосленост.

Vojska ce cuvati vojnu neutralnost, stvarnu, ne na papiru
Извор: Танјуг


"Желимо да осигурамо вашу будућност. Србија мора да брине о себи, јер не можемо да очекујемо да ће неко уместо нас да се бори ако будемо нападнути. Зато морамо да ојачавамо војску најсавременијим средствима и обучавамо на најмодернији начин", навео је Вучић.

Захвалио је младим официрима, али и њиховим родитељима што су одгајили такве јунаке.

Честитам вам велики успех и улазак у наше јединице и желим да вас додатно обавежем на тежак посао у будућности - живела Србијa, поручио је председник Вучић.

Вучић је на свечаности промоције у касарни "Генерал Јован Мишковић" на Бањици рекао да нас је Универзитет одбране обрадовао одличним класама и новим потпоручницима који ће отићи у јединице Војске Србије.

Додаје да већ 170 година то чини Војна академија и честитао ВА на том великом и важном јубилеју.

Kаже да је то сврстава међу институције које са поносом називамо националним.

Вучић је нагласио да је цела држава поносна на своју војску која је једна од најважнијих институција државе у коју грађани имају огромно поверење.

Војно школство остварује изузетне резултате, додао је он и истакао да су наши официри показали изузетно образовање.

Kаже да су однедавно препознати као посебна научна дисциплина и да је то резултат залагања универзитета одбране.

"Покушали смо у претходним годинама да подигнемо углед војске, али ви сте за то најзаслужнији", нагласио је председник.

Он је додао да су враћене средње војне стручне школе које су биле укинуте 2005. године, као и да су враћени неки предмети - борење, логоровање у покрету...

"Морамо да имамо озбиљну војску, а не људе који треба само да добију диплому и да се не баве војском", рекао је Вучић и додао да је урађена нова зграда и обновљена стара, као и да ће још неки објекти бити обновљени.

Истиче да је поносан што је ове године било за 30 одсто више уписника него у просеку за претходне три године, што показује да се популарност одласка у војску враћа код Срба и других грађана наше земље.

"У данашњем свету несигурности и изазова и непредвидности, Србија мора да има јаку војску која ће са поносом и одважношћу и смелошћу да штити Србију и чува војну неутралност Србије.

Желимо мир у региону, мир са БиХ и очување Дејтона

Поводом најновијих политика и идеја из Сарајева, које чак спекулишу са ратном опцијом, како је то пренео српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, јуче у Београду, председник Србије Александар Вучић поручује да Србија жели мир у региону и да жели да сарађује са свима, укључујући и БиХ, те да се Дејтонски споразум не доводи у питање.

Извор: РТВ Пинк


"Србија ће чувати свој народ, радити са њим, наравно, али жели и да ради са Бошњацима и свим другима", рекао је Вучић, упитан за изјаве из БиХ, попут поновних најава могуће тужбе против Србије за геноцид, те шпекулисања ратном опцијом, не би ли се онемогућили сарадња Србије и РС.

Истакао је да Србија жели да има најбоље могуће односе са свима и да све ствари протичу у мир.

"Надам се да то желе и сви други", додао је Вучић.

Kазао је да је саслушао Милорадa Додика по свим питањима и разумео шта жели и очекује.

О изјави Хотија о ЗСО: Бесмислице, неко мисли да смо идиоти?

Председник Александар Вучић изјавио је да су "глупости и бесмислице" изјаве Авдулаха Хотија о томе да ће Приштина применити споразум о ЗСО тек пошто Србија призна тзв. Kосово, те приметио да Хоти, а можда и неко други, мисли да су у Београду сви идиоти, па може да прође идеја типа - што је било било је, идемо на неки нови споразум.

Kако је приметио, приштинска страна мисли да постоји нека "невидљива сила" која ће на Београд да изврши притисак и да ће да се догоди ко зна шта, па ће доћи до признања.

"Нека заборави на то", поручио је председник Србије и додао да Хоти може то и даље да говори, ако му је тако лакше и ако мисли да тиме храбри себе и своју јавност, али да је то штетно и лоше.

Vojska ce cuvati vojnu neutralnost, stvarnu, ne na papiru
Извор: Taнјуг


"Срамота је да нико на то не реагује и не каже да су то глупости и бесмислице", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у вези са Хотијевом изјавом пред спољнополитичким одбором ЕП.

Он је подсетио да је Приштина по Бриселском споразуму имала једну једину обавезу, да формира Заједницу српских општина, што није учинила ни седам и по година касније.

"И сада кажу - шта је било, било је, идемо на нови споразум, али да ми њих признамо, а они да формирају ЗСО. Да ли стварно мислите да су у Србији сви идиоти? Или то мисли неко други", запитао је Вучић.

Хотију поручује да су то глупости и бесмислице.

"И рекао сам му то у лице више пута", додао је.

Није суштина кад ће Влада, већ каква Влада Србији треба

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се формирањем нове Владе бави сваки дан, јер она, истиче, мора бити довољно јака да одговори на све изазове, а очекује да ће бити формирана пре краја септембра.

"Формирање Владе није питање поделе ''феуда'' и пљачке ресурса, као што је код многих политичара био случај у прошлости, већ озбиљан и одговоран задатак", рекао је Вучић новинарима.

Није, каже, важно када, већ каква ће бити нова Влада, да може да одговори великим и тешким изазовима које је покренула пандемија вируса корона.

У овако тешким, сложеним и комплексним условима у свету, формирање Владе је веома важно, да би, како истиче, новом и већом енергијом и снагом, али и оданошћу коју морамо да покажемо према сопственој земљи, могли да одговоримо на прави начин на изазове.

Уверен је да ће нова Влада бити формирана пре краја септембра, што је, додаје, у складу са уставним роковима.

Vojska ce cuvati vojnu neutralnost, stvarnu, ne na papiru
Извор: Taнјуг


Вучић каже да грађани од државе увек очекују више, не узимајући у обзир ни корону, ни све остале проблеме са којима се наша земља, али и остале земље суочавају.

Указује да се Србија добро изборила да не изгуби запослене, и није смањила плате и пензије, зато је, истиче, потребно да нова Влада тако настави.

Истиче да ће се Србија даље развијати у складу са Планом "Србија 2025", и за њега је, каже, суштинска ствар да у 70 општина јужно од Дунава и свуда у Војводини буде урађена канализација и фабрике за пречишћавање отпадних вода.

"То је нови стандард", рекао је Вучић.

Наставиће се, каже председник, и са улагањима у здравство, полицију, војску, као и са повећањем плата и пензија, без обзира, истиче, на ужасан период кроз који пролазе све земље у свету због пандемије вируса корона.

Не интересује ме шта пишу у Хрватској

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да сваки пут када у Хрватској нешто пишу против њега зна да ради добар посао за Србију.

На питање како види то да политиколог из Загреба Дејан Јовић позитивније оцењује реултате из Вашингтона него неко из Србије, Вучић је казао да на то питање не жели да одговара, јер би то било делимично искривљавање чињеница, будући да има и другачијих текстова у хрватским медијима и анализама.

"Не интересује ме шта пишу. Сваки пут када пишу против мене помало сам задовољан, јер знам да радимо добар посао за своју земљу. Ми са њима желимо добре односе, али они сваки пут показују забринутост због бољег раста Србије", указао је Вучић.

Он је додао да за тим нема потребе и да се ми радујемо њиховим успесима, наводећи као пример и то што им није пропала туристичка сезона.

"То неће умањити наше аспирације да се такмичимо у економији, то је оно што желимо и бићемо успешнији", поручио је Вучић.

Повезаност добра за регион

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да би волео да авио-линија између Београда и Приштине буде успостављена веома брзо, као и реализација других пројеката, јер је повезивање и отварање једних према другима нешто што је добро за све у региону.

Vojska ce cuvati vojnu neutralnost, stvarnu, ne na papiru
Извор: Taнјуг


"Апсолутно слободан проток робе, капитала, а пре свега људи и услуга у интересу су свих, пре свега Албанаца", рекао је Вучић новинарима.

Истакао је да се Србија сада спрема за 21. и 22. септембар, када очекује отварање канцеларије развојне америчке агенције (ДФЦ) у Београду.

Kазао је да са европским партнерима води разговоре о пројектима, наводећи да је договорена прва деоница ауто-пута Ниш-Плочник, односно Ниш-Белољин у вредности од 255 милиона евра, од чега ће 40 милиона евра бити гарант ЕУ, на чему им је захвалан.

"Гледамо све шта ћемо да урадимо још, јер су то важне ствари за цео Балкан, које доприносе промени свести", подвукао је он.

Напади говоре о доброј политици за Србију

То што ме поједини медији нападају за потпуно контрадикторне ствари најбоље и највише говори о томе да водимо добру политику за Србију, поручио је данас председник Александар Вучић замољен за коментар што су га у једном опозиционом листу оптуживали за рушење Мила Ђукановића, а сада за рушење нове власти у Црној Гори.

"Kада им је одговарало да странцима као ужас и црну вест представе могуће промене у Црној Гори, онда је за те промене био крив Вучић. Данас, када је извесније да ће се формирати нешто другачија Влада, кажу ''ти си крив што и њих рушиш", рекао је Вучић и запитао како је могуће да је месецима и годинама радио против Ђукановића, а сада за седам дана ради нешто потпуно другачије.

Kаже да се они потруде да никада ништа не прочитају и да нигде није видео нападе на некога од људи у Црној Гори, већ да је видео питања људи поводом обећања која су давали у изборној кампањи, а којих се сада одричу.

"Али, то је право медија да раде шта хоће, да ме једног дана оптужују за једно, а сутра за друго и то је доказ демократије у Србији, на коју сам веома поносан", закључио је Вучић.

Остале вести