Водио сам рачуна и о интересу свих у региону

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у интервјуу за сарајевски "Дневни Аваз" да је у Вашингтону имао одличан разговор са америчким председником Доналдом Трампом и истакао да се трудио да све што је делегација Србије предлагала буде у интересу не само наше земље, већ свих у региону.

Вучић је у интервјуу, чији део Аваз објављује данас, а цео разговор сутра, рекао да се понашао одговорно, јер му је обавеза да уради све што може за Србију.

"Понашао сам се одговорно, понашао сам се пристојно и имао част и прилику да обавим одличан разговор с Доналдом Трампом. То бих поновио увек, јер моја је обавеза да радим све што могу за моју земљу, за Србију. А трудио сам се да све што смо ми предлагали буде у интересу не само Србије, већ и свих других у региону", поручио је Вучић.

Говорећи о споразуму из Вашингтона и коментарима које је његов сусрет с Трампом изазвао, Вучић је рекао да му није пало на памет да због столице напусти састанак.

"Замислите председника било које од наших малих земаља из региона да добије прилику да уђе у Овални кабинет, да разговара билатерално, сам с председником Сједињених Америчких Држава и да, када му ставе столицу, каже - Извините, не интересује ме ова столица, сад ћу лепо да је шутнем, па ћу да изађем напоље и баш ме брига за САД, јер је мени много важно за моју сујету каква ће столица да буде", рекао је Вучић.

Дневни аваз наводи да ће цео интервју бити објављен сутра.

Тај лист је, иначе, веома ласкаво оценио резултате Вучићевих разговора у Белој кући и споразума о економској нормализацији односа са Приштином.

Вучић је, сматра Аваз, изашао као апсолутни победник после потписивања споразума.

"Белој кући, целом Западу и региону, показао се као одговоран, конструктиван и зрео лидер спреман на компромисе, а домаћој јавности као бескомпромисан борац против међународног признања Косова", писао је сарајевски дневник.

Истиче се да су ризици и штете које је, евентуално, могао имати сведени на нулу, а простор за његов политички раст, након што је скинуо велики терет, апсолутно је отворен.

"Вучић је у Вашингтону продао оно што је давно изгубљено, а заузврат је, када се наравно апострофирају ботовске будалаштине на интернету, у најмању руку добио легитимацију какву ниједан лидер, нити држава у региону нису имали последњих тридесетак година", наводи се у анализи на Авазовом порталу.

На известан начин, кажу, Вучић је у Вашингтону направио "потез своје политичке каријере", закључио је Аваз у својој анализи.

Жао ми је што неки увек и у свему пронађу Србију

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да му је жао због великих тензија у Црној Гори након парламентарних избора у тој земљи, као и да му је жао што неки увек када је то потребно у свему пронађу Србију.

У интервјуу Дневном авазу, на питање да прокоментарише резултате избора у Црној Гори и дешавања након њих, Вучић је одговорио да то не жели да коментарише, да није давао никакве изјаве по том питању, те да му је жао због великих тензија.

“Жао ми је због тога што неки људи увек када је то потребно у свему пронађу Србију. Али, да будем искрен, нисам заинтересован да ни на који начин на такве ствари одговарам”, рекао је Вучић.

Вучић је поручио да Србија жели добру сарадњу и да верује да ће имати веома добру сарадњу с Црном Гором, ко год је данас и ко год био сутра на власти.

"Мини Шенген" најбољи за цео регион

Председник Србије Александар Вучић нагласио је  у интервјуу за сарајевски Дневни аваз да никада неће одустати од идеје за коју мисли да је лековита и најбоља за цео регион, а то је “мини Шенген”, којем ће се, према договору из Вашингтона, прикључити и Приштина.

Истиче да је направљен веома добар споразум, уз чињеницу да, када се то ради са Американцима, онда се барем зна да ће постојати утицај на другу страну да се те ствари спроводе у дело.

"Мислим да је то за нас веома важно и ми морамо на такав начин да се постављамо. Од пресудног значаја је шта ћемо и како да радимо у економији", рекао је Вучић.

У разговору за сарајевски лист, који је иначе раније оценио да је српски председник изашао као победник из Вашингтона, Вучић је указао да људи често више верују својој емоцији, навијачкој страсти, а мање чињеницама, али да он не жели да исход састанака у Белој кући приказује као да је Београд надиграо или победио...

Не би требало, истиче Вучић, да са Албанцима имамо непријатељски однос, већ је важно да има много тога доброг што се тиче економских споразума, протока робе, људи и услуга.

“После дуго времена, Приштина је пристала да учествује у ономе што ми називамо ''мини Шенген'', што је изузетна ствар и за Албанију, и за Србе, али и за Бошњаке”, истакао је Вучић.

Та иницијатива омогућава, наводи, озбиљне уштеде, само од договора да камиони чекају 24 сата мање него сада, а тиме се помаже привредама земаља и показује колико економије могу да напредују.

Нису безначајне, истиче председник Србије, ни радне дозволе које би важиле у чланицама иницијативе.

“То су хиљаде ствари које обичним људима олакшавају живот, које им дају право на наду да ће живети у миру. То ће стабилизовати и цео регион. А да не говорим да смо договорили значајне инфраструктурне пројекте, попут ауто-пута Ниш - Приштина”, подсетио је Вучић.

У том контексту, споменуо је и значај железничког саобраћаја, истичући да ће бити урађена реконструкција пруге Ниш - Приштина, после чега ћемо и за путнички и за теретни саобраћај имати комплетну инфраструктуру, све до Тиране и Драча.

 Указао је и на значај пруге Београд - Сарајево, правац који је деценијама запостављан.       

“Као да је неко желео да Србија и БиХ увек буду раздвојене, између осталог - и лошим путем. Ми ћемо даље разговарати о прузи Београд - Сарајево, што мислим да је много реалистичније од неких сувише скупих пројеката, који се везују и за друге земље и за друге делове нашег региона", најавио је он. 

Упитан да ли је у Вашингтону било говора о БиХ, јер су неки упозоравали да би могло бити трговина науштрб БиХ, а Милорад Додик му је донео одређену документацију, Вучић је одговорио да када је Додик био у Београду није разговарано о томе шта ће бити у Вашингтону.

“Он је мени донео документ који се тиче кршења Дејтонског споразума. Ништа у појединачним сусретима нисмо разговарали. У Вашингтону се говорило свеукупно о региону, али пре свега, говорило се о односима Београда и Приштине. Ако ме питате да ли се говорило о специфично нечему у БиХ - не, није, нити је то било чија намера”, подвукао је он.

Вучић је казао да не мисли да је то било какво очекивање Додика.

Србија, наглашава, поштује интегритет БиХ, као што поштује интегритет Републике Српске унутар БиХ и с тим нема никакав проблем.

Посебно је истакао значај отварања канцеларије Америчког развојног фонда у Београду, што се очекује већ у наредних месец-два.

На питање шта је потписано када је у питању политички део споразума, посебно када се говори о амбасадама Србије и тзв. Косова у Јерусалиму, Вучић је поновио да је идеја била да Србија каже да је за нас у реду да Израел призна независност Косова.

"Ми у томе нисмо желели да учествујемо. Рекли смо да је Израел суверена држава, има право да ради шта жели, а с наше стране смо послали поруку Израелу која је врло јасна", рекао је Вучић.

На критике да је Србија признала “две амбасаде", Вучић каже да је потписана само "једна", а друга је производ, да ли ће бити или неће бити, нечијих других договора.

Упитан да прокоментарише реакције из Русије, попут  портпарола руског министарства спољних послова Марије Захарове, казао је да осам година слуша како “смо слуге Русије”.

“Ми водимо рачуна о себи и својим интересима. Русија је наш пријатељ. Ми имамо добре, одличне односе с Русијом. Али, знате, ми представљамо своју малу земљу с Балкана, њом се поносимо, њу волимо и као што сте видели, на нешто што се догодило, а што нисмо сматрали да је пристојно и примерено, одговорили смо снажно. И захвалан сам руском руководству које се одмах извинило”, рекао је он указујући на реакцију шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова.

Вучић је рекао да је посао српских власти да чува независност, слободу, а то је пре свега важно за слободу у доношењу одлука, а не у томе колико ћете да вичете, некога вређате, претите...

“Ја сам задовољан што је Србија самостална и слободна у сопственом одлучивању”, закључио је председник Србије.

Остале вести