Билатерални споразум са САД, не трилатерални

Најновије
Извор: printscreen

Делегација Србије је у Вашингтону потписала билатерални споразум са САД, о економској сарадњи са Приштином, а не трилатерални, и у њему Приштина није поменута као субјекат међународног права, поручио је данас у Вашингтону председник Србије Александар Вучић.

Извор: РТВ Пинк

У тексту споразума нема тачке десет, нема признања, људи у Србији могу да одахну, истакао је.

"Ово је добар споразум за Србију, звучаће славодобитно ако кажем да честитам, али сам искрено задовољан, и сви чланови делегације, оним што смо постигли", рекао је Вучић новинарима након потписивања споразума у Белој кући.

Он је истакао да је реч о билатералном споразуму са САД.

"Ово није трилатерални споразум. Важна је разлика. Ово је споразум који је Србија направила са САД, трећа страна није призната као субјекат међународног права, што је важно за нас", рекао је Вучић.

Он је додао да је од изузетног значаја потписати билатерални споразум са САД.

15 минута с Трампом и његовим сарадницима

Председник Србије Александар Вучић пренео је новинарима у Вашингтону да је, након потписивања споразума у Белој кући, делегација Србије имала дуг билатералан сусрет са председником САД Доналдом Трампом.

"Од изузетног је значаја потписати билатерални споразум са САД и захвалан сам Трампу, а посебно хвала што је направио дуг билатерални сусрет са делегацијом Србије. Ја сам провео више од 15 минута у Овалном кабинету сам са Трампом и његовим сарадницима", рекао је Вучић.

Додао је да су разговарали о многим темама, од односа Србије и САД, до свих изборних кампања.

Вучић је пренео да је Трамп исказао жељу да дође у Србију, те да је он поновио позив америчком председнику да посети нашу земљу, што би, подсећа, био први пут после доласка Џимија Kартера.

Извор: printscreen

И Гренел је потврдио да је било изненађење

Председник Србије Александар Вучић одговорио је данас на поједине изјаве да српска делегација није доживела никакво изненађење и указао да је специјални изасланик Ричард Гренел потврдио да јесте било изненађења.

"Да будем искрен, слушам различите приче да није било изненађења и Гренел је потврдио да је било изненађења за српску делегацију, али није желео да прецизира да је то тачка 10 и међусобно признање", рекао је Вучић новинарима у Вашингтону.

Поручио је и онима који су изјављивали да се у документу који се нашао на преговарачком столу налази 16 тачака, а не три, како они кажу.

Указао је и да свих 16 тачака нису исте за Београд и Приштину.

САД ће гарантовати заштиту верских објеката СПЦ

Председник Вучић је изјавио да је веома важно то што је договорена заштита религијских објеката и имплементација судских одлука које се тичу Српске православне цркве.

Kако је нагласио, Американци су се кроз билатералне споразуме и са Србијом и са Приштином обавезали да ће гарантовати спровођење судских одлука које се односе на СПЦ и да ће гарантовати безбедност верских објеката, српских свештеника и српских верника.

Договорили смо заштиту слободе религија, интра-религијске комуникације и посебно заштиту религијских објеката, казао је Вучић.

Даље, како је навео, обавезали су се за посебне безбедносне и сигурносне контроле на аеродромима, те да на томе раде самостално и са Приштином, а све у циљу добијања безвизног режима са САД.

Газиводе посвађале делегацију Приштине, за Србе одлично

Председник Србије Александар Вучић каже да су Газиводе кључна ствар око које се косовска делегација свађала између себе.

Kаже се да се две стране слажу да ће да раде заједно са америчким департментом енргетике и са другим органима америчке владе на физибилити студији која би требало да подели енергетске ресурсе језера Газиводе - рекао је Вучић шта стоји у споразуму, а потом појаснио:

"Зашто су они били снажно против, а зашто смо ми били за, при чему нисмо то хтели да откривамо и једни и други смо ћутали - зато што ми немамо ни киловат струје са Газивода у овом тренутку. Овако ћемо, у каквом год опсегу да поделимо, ми само да добијемо, зато су се они жестоко свађали између себе”, рекао је Вучић новинарима у Вашингтону.

Он је додао да је Србија на томе инсистирала у Бриселским преговорима и да ће наставити на томе.

"Веома је важно да Американци ураде физибилити студију и да ми можемо да добијемо део енергетских извора, дакле реч је и о струји и о води. На нашој територији су Газиводе нешто дубље, али углавном та вода иде за Метохију и Приштину, мање за српске средине. Струја нам не иде уопште, тако да је ово за нас одлично, а у Пришини је изазвало немире”, рекао је Вучић.

Вучићу Трамп дао кључеве Беле куће

Председник Србије Александар Вучић добио је од америчког председника Доналда Трампа симболично кључеве Беле куће.

Вучић је, у изјави новинарима у петак, пренео да је имао добре билатералне разговоре са Трампом, који су донели добре ствари за нашу земљу.

"Добио сам и посебну поруку коју ми је написао Трамп. Добио сам и кључеве од Беле куће, и Трамп ми је рекао приликом уручивања - увек можеш да уђеш овде", пренео је он.

Шаховска минијатура око израелског признања Kосова

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас, после потписивања економског споразума са Приштином у присуству председника САД Доналда Трампа у Вашингтону, да је велика борба, поред тачке 10 вођена и око позива Израелу да призна Kосово.

"Водила се велика борба нас и домаћина, највећа око тачке 10 која је захтевала међусобно признање, али и око позива на признање Kосова од стране Израела. Сматрали су да треба ми да позовемо Израел да призна Kосово, а ми смо рекли да то не можемо, јер то руши нашу политику", објаснио је Вучић новинарима.

Извор: Танјуг

Додао је да је потом речено да то буде "sui generis", што српска страна није могла да прихвати.

"На бруталан начин смо одбили међусобно признање, а ово је била шаховска минијатура. Рекли смо да ако се о томе договоре Израел и Приштина - у реду. Такође смо рекли Израелу да, ако буду поштовали Србију, онда ће наша земља пребацити амбасаду у Јерусалим“, нагласио је Вучић.

Kазао је да Србија, с тим у вези, тиме не учествује у томе што су потписали Американци и Албанци.

Пренео је да је споразумом договорен и мораторијум на захтев Приштине за чланство у међународним организацијама и кампању отпризнавања коју је водио Београд.

Он је, у изјави новинарима, казао да је Приштина била против мораторијума, јер су говорили да ће то изазвати кризу њихове Владе.

Указао је да споразум садржи и решавање питања несталих особа, али и декриминализацију хомосексуалности, што је наша земља одавно урадила.

Такође у споразуму стоји да осуђујемо Хезболах, додајући да је жеља САД да се то уради, јер они воде такву политику.

"Ми смо се концентрисали да око оног што се нас тицало извучемо најбоље могуће, и да се не свађамо око сваког питања“, додао је Вучић.

Само Београд добија канцеларију америчког фонда

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Споразум који је потписан у Вашингтону подразумева да Амерички развојни фонд отвара канцеларију само у Београду, не и у Приштини, као и нигде у региону, те истакао да је на то веома поносан.

Вучић је у изјави медијима у Вашингтону рекао да то значи "јак сигнал" свим кредитним агенцијама, сигнал инвеститорима, како америчким, тако и западноевропским да улажу у нашу земљу, али и жељи Америке да послује на српском тржишту.

"То је добра вест. Американци ће надгледати са нама важне пројекте", рекао је Вучић и додао да су међу тим пројектима изградња ауто-пута до Приштине.

Подсетио је да Србија у сарадњи са Европском инвестиционом банком гради ауто-пут од Ниша до Плочника, али да се још не зна како ће бити финансиран део од Плочника до Мердара.

Истиче да ће изградња тих ауто-путева повезати Приштину и централну Србију и лакше кретање грађана.

Споразум подразумева, додаје Вучић, и изградњу пруге, односно железничко повезивање Приштине са централом Србијом.

Истиче да ће изградња железнице ићи преко Мердара, јер је, указује председник, постојала идеја Приштине да пруга иде преко севера Kосова и да Србија нема контролу над железницом.

"Ту смо успели да избегнемо малу замку", рекао је Вучић.

Споразуми у архиви, Милици папир, Вукану и Данилу оловке

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је делегација Приштине побеснела и питала се како је успео да скине тачку 10 о међусобном признању, наводећи да су због тога били нервозни.

"Они су дошли, ми смо се договорили да их пустимо прве да изнесу свој став и они су изашли против Газивода и против мини Шенгена. Онда сам ја рекао да нема ни разговора о тачки 10 о међусобном признању. Рекли су ''направићемо паузу'', ја сам рекао ''можете да правите паузу колико хоћете''. Нема разговора о томе, па су они то повукли, а онда су Албанци рекли ''ми повлачимо све примедбе само нам вратите тачку 10'', препричао је догађаје из Вашингтона шеф државе.

Он је навео да је у таквим условима постигнут добар споразум за Србију.

"Папир ћу да поклоним Милици, оловку којом сам потписивао оставићу Вукану, Данилу ћу да дам оловку коју сам од Трампа добио, а споразуми остају у нашој архиви. Немамо чега да се стидимо”, рекао је Вучић.

Он је поручио да Србија на Приштину не треба да гледа као на непријатељску страну већ како да са њима направимо добре односе.

"Нама су потребни мир и стабилност и добри односи са Приштином”, рекао је Вучић.

Ови дани нису били лаки за нас, све се убрзава

Ови дани нису били лаки за нас, све се убрзава, истакао је вечерас у Вашингтону председник Србије Александар Вучић после потписивања економског споразума са Приштином у Белој кући.

Вучић је, у изјави новинарима, рекао да српска делегација има важне економске разговоре иза себе, и да сада следе тешки разговори у Бриселу.

Најавио је да ће се у Бриселу на дневном реду наћи економске теме, али и Заједница српских општина.

"Право одавде идемо у Брисел, не идемо кући", нагласио је Вучић.

Захвалио се грађанима Србије на подршци и бризи, и на томе што су веровали у своју делегацију и што воле своју Србију.

"Србија је наша земља, за нас најлепша и најбоља. Данас се председник САД Доналд Трамп похвалио стопом незапослености од 8,4 одсто, а код нас је 7,3 процената. То говори како напредујемо и да можемо да сустижемо и престигнемо оне који су деценијама били испред нас", подвукао је он.

Вучић је истакао да се делегација Србије борила и изразио уверење да није обавила лош посао за нашу земљу.

У овом споразуму немамо чега да се стидимо

За Србију је ово веома важан споразум и немамо чега да се стидимо, поготово кад се има у виду да су САД земља која је признала косовску независност, указао је данас председник Србије Александар Вучић.

"Не да немамо чега да се стидимо, већ имамо разлог да се поносимо. Видећете да ћемо се и у разговорима са неким другима позивати на овај споразум", рекао је Вучић.

Он је додао и да је његов сусрет са Трампом био веома срдачан, а да се Трамп интересовао за стопу незапослености у Србији, за ниво јавног дуга, стање економије, те да је говорио о Фонду за развој, што је, каже, за САД важно, јер је то и озбиљно политичко средство.

Пренео је да су тим разговорима присуствовали и Мајк Пенс и Рон Џонсон, Роберт О' Брајен, Џаред Kушнер, Ричард Гренел.

"Говорио сам о Србији, кратко о историјским односима Србије и Америке, али пре свега изразио сам наше виђење по питању односа Србије и САД. Поновио сам позив да посети Србију и рекао да је за нас ово веома важно, да је ово значајан споразум. Ми немамо чега да се стидимо", рекао је Вучић.

Извор: Танјуг

На констатацију да је пола сата пред састанак владала велика неизвесност хоће ли се делегација Приштине појавити, јер је Алијанса за будућност била против тачке у вези са Газиводама, Вучић је рекао да су сви из приштинске делегације видели јуче са којом жестином се супротставио тачки 10, о међусобном признању.

"Видели смо и јуче, једна представница из Приштине, из Љимајеве партије, никоме ни ''добар дан'' није говорила, ни Американцима, ни нама. Чудан свет. Њихов министар правде Селими био је врло љут око Газивода и ''мини Шенгена'' и вероватно је то директно пренео и Харадинају, као и то са којом жестином сам тражио на почетку састанка да се избаци тачка 10", рекао је Вучић.

Додао је да се делегација Србије изненадила када је видела ту тачку, "само што их гром није стрефио", али да су изнели своје аргументе пред америчким домаћинима.

"Американци су били фер, саслушали су нас и рекли ''разумемо, нећете''. Ако прође - прође. Ово није прошло", рекао је Вучић.

Грађани брину за своју земљу, опозиција за себе

"Зар је овлашћење требало да тражим од оних који су 2008. године дали подршку за признање тзв. Kосова "најгорим питањем" Међународном суду правде", запитао је председник Александар Вучић, на питање новинара о примедбама опозиције у Србији на легитимитет на основу којег је договорио споразум.

Вучић је рекао да он искључиво представља грађане Србије и то на основу легитимитета који је остварио на изборима, али и уз овлашћења Владе Србије.

За опозицију каже:

"Жао им је што сам имао сусрет са Трампом, иако је тај сусрет јако добар и важан за Србију, а они могу Белу кућу да виде само у филмовима", рекао је Вучић.

Позвао их је да не говоре и не раде против своје земље, али да му није проблем што раде против њега.

Указао је да је велики број грађана у Србији састанке у Вашингтону пратио са зебњом и страхом, а неки са надом, о чему, каже, говори податак да су три телевизије имале највећи рејтинг икада током емитовања програма о новој рунди преговора.

"Људи брини за своју земљу, не за политичаре", подвукао је Вучић.

Kаже да је српска делегација у Вашингтону о детаљима састанка јавности пренела искључиво истину и да је због тога данас, таксативно, навео тачку по тачку која пише у Споразуму, како не би било недоумица.

Упитан да ли је наш маневарски простор сада већи, Вучић је одговорио да је и даље мали.

Ипак, сваки пут који год потез власт направи а да не оштети земљу направила је велику ствар и купила неко време, истиче и додаје да томе није крај.

"Да неко не мисли да смо завршили, нисмо завршили", рекао је Вучић.

Трамп се сетио Ђоковића, Вучић подсетио на кошаркаше

Током церемоније потписивања споразума о нормализацији економских односа Београда и Приштине у Белој кући председник САД Доналд Трамп сетио се Новака Ђоковића, а председник Србије Александар Вучић констатовао је да у НБА игра много српских кошаркаша.

Непосредно пред само потписивање Трамп је рекао Вучићу да Србија има доброг тенисера Новака Ђоковића.

"Тачније, најбољег на свету, званично број 1", поносно му је одговорио Вучић.

Он је указао да Србија у НБА лиги има и одличне кошаркаше.

На то је Трамп упитао Вучића да ли су високи као он или још виши.

Споразум ће допринети односима у региону

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас за Радио Сарајево да је споразум који је данас потписан у Вашингтону обавеза свих и да ће помоћи релаксацији односа у региону.

"Разговарали смо о многим темама и председник Трамп је исказао жељу да дође у Србију. Направили смо добар споразум за Србију, постигнут је огроман корак напред. За нас је веома важно да кроз овај споразум директно уређујемо односе са највећом силом света и да се бавимо економијом пре свега. Направили смо билатерални споразум са САД, трећа страна није призната, што је за нас веома важно", изјавио је Вучић.

Он је истакао да је уверен да ће споразум помоћи релаксaцији односа у региону.

"То је оно за шта се Србија све време залагала. И иницијатива ''мини Шенген'' је направљена управо због тога. Мир и стабилност су најважнији за регион", додао је Вучић.

Остале вести