Скупштина наредних дана, влада крајем августа

Најновије
Извор: РТВ Пинк

Председник Александар Вучић изјавио је данас да ће у наредних неколико дана, у складу са Уставом и Пословником о раду, бити верификовани мандати народних посланика и ући ће се у поступак избора председника скупштине, секретара и других тела парламента.

Извор: РТВ Пинк

"А, крајем августа ће се ићи на избор владе", рекао је Вучић након седнице Председништва СНС која је одржана данас после подне.

Вучић је рекао да никада никоме није пало на памет да се седнице одрже на неком другом месту и да ће се свака седница парламента одржати у здању Дома Народне скупштине.

"Наслушао сам се разних хулигана, како се неко плаши. Они полазе од себе, па доносе закључке. Народ је изабрао посланике и њихово је да буду у згради скупштине", рекао је Вучић.

Kако је пренео новинарима, разговарало се о актуелној политичкој ситуацији, о свему што предстоји, о плановима и програмима.

Нова лица у влади и скупштини, 4 опције о коалицијама

Председник Српске напредне странке (СНС) Александар Вучић рекао је данас да ће у Народној скупштини и будућој влади бити нових лица и пренео да по питању коалиционих партнера постоје четири могуће опције и да све четири имају гласове у СНС.

Вучић је, након седнице Председништва СНС, пренео да је разговарано шта СНС као најодговорнија политичка странка може да понуди.

"Било је различитих мишљења. Мислим да су многи људи на становишту да морамо доста тога да променимо. Kонтинуитет мора да постоји, али желе да виде нова лица у скупштини и влади“, казао је он.

Вучић је рекао да је СНС разумео поруку грађана да су задовољни с оним што је учињено, али и опомињуће поруке у локалним срединама где мора доћи до извесних промена.

"У влади и скупштини морамо да покажемо више младих лица, који представљају будућност Србије, да покажемо да смо у стању да се суочимо са изазовима које ово тешко време доноси“, рекао је он.

По питању коалиционих партнера, пренео је да постоје четири могуће опције и да све четири имају гласове у СНС.

"Једна је да идемо са СПС и мањинама, друга са Шапићем и мањинама, трећа са Шапићем, СПС и мањинама, и четврта сами са мањинама. Распоређено је 20, 30, 20, 30 у процентима. Наставићемо да разговарамо о томе", рекао је он.

Вучић је казао да је саслушао све чланове Председништва и да ће, након конституисања скупштине наставити унутарстраначки разговор о формирању владе до 25.августа.

Указао је на негативне последице корона вирус кризе по привреду света, наводећи да нико не би веровао да му је неко раније причао да ће САД у неком кварталу имати негативан раст од минус 43, тако да на годишњем нивоу тешко да ће да извуку бољи раст од минус 15.

"То су буквално велике промене, веће последице од Другог светског рата“, подвукао је он.

Што се Србије тиче нада се да ћемо имати једноцифрени пад у другом кварталу од минус 6 или 7.

Тада ће Србија уз Литванију бити једна од најуспешнијих, а у другом квартали и прва у Европи.

Влада у року, не доносим одлуке под притиском

Председник Србије и СНС Александар Вучић изјавио је данас да су они који му пребацују да је формирање владе крајем августа касно и да нам је влада неопходна раније исти они који су говорили да су избори бесмислени и поручио да ће влада бити формирана у року, а да он никада није нити ће подлећи притисцима.

На конференцији за медије након седнице Председништва СНС, Вучић је рекао да ће и парламент и влада бити формирани у уставном року, чак и пре тог рока.

“Боље је да сачекамо 15 дана и направимо бољу владу, него да журимо да бисмо испуњавали захтеве неких политичара, медија или било кога другог. И има још један разлог, ја не доносим одлуке под притиском, увек се склоним од тог притиска или одговарам жестоко, јер притисци никада нису били нешто што сам дозволио да утиче на доношење одлука”, рекао је Вучић.

Истакао је да је управо непопуштање под притисцима учинило нашу државу и странку коју он води много снажнијом од других.

Вучић је тако одговорио на питање и констатацију новинара зашто се толико дуго чека са формирањем владе, с обзиром на то да ће Хрватска владу имати много раније.

Он је додао и да се Хрватска узима за пример само онда када то појединим медијима одговара, те упитао зашто се та земља није узимала за пример када је реч о излазности на изборима.

“Хрватску узимате за пример када вам одговара, када вам не одговара ви је и не помињете. Говорили сте да је у Србији мала излазност, реч је, дакле, о ноторној лажи. С обзиром на то да су одржани у време корона кризе ови избори су имали изванредну излазност и већу него у Хрватској где није било бојкота”, рекао је Вучић.

Навео је и да наша економија у односу са Хрватском стоји боље, јер је Србија у првом кварталу имала стопу раста од пет одсто, а Хрватска 0,3 одсто, док ће, каже, у другом кварталу, та суседна земља имати двоцифрени минус, а Србија једноцифрени.

“Верујем да ћемо бити значајно бољи, очекујем да ће Хрватска имати двоцифрени минус, а ми идемо на једноцифрени и то је велики пад за нас, али мањи него што ће други имати због короне”, закључио је Вучић.

Захваљујући лекарима смањили број хоспитализација

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је Kризни штаб успео да заустави раст броја хоспитализованих ковид пацијената, и да наше болнице могу сада "да дишу".

То је Вучић одговорио на конференцији за новинаре после седнице Председништва СНС упитан да прокоментарише то што на друштвеним мрежама неки оспоравају његове тврдње да смо четврти у Европи по тестирању, и критикују Kризни штаб и донете мере.

Он је указао да стање није сјајно, али и додао да је БИХ данас имала седам пута мање тестираних а 25 одсто више заражених од Србије, земља која је дупло мања од наше, што не помињу ти исти.

"Тиме што више тестирамо не смањујемо број заражених, али зато хватамо људе на почетку болести и тиме имамо мање тешке случајеве. Данас је скоро 200 више отпуштених од хоспитализованих“, казао је Вучић.

То, како каже, успевамо захваљујући лекарима који се боре, а не онима који би да кибицују и добацују.

Према његовим речима 30.000 лекара и 60.000 медицинских сестара се бори јуначки за наше пацијенте, спасили су хиљаде живота.

"Kада све ово прође рачунајте да ћемо изаћи као држава да им се захвалимо“, најавио је он.

Kазао је да на друштвеним мрежама стално износе неистине као на пример, да се састао са Хашимом Тачијем.

"Сваког дана су говорили да сам био са Тачијем код Макрона. Нити је Тачи био тамо, нити га је Макрон видео. Сваки дан нешто измишљају“, рекао је он.

Вучић је указао да су га нападали и када је уписао високу струковну школу, када је положио пријемни испит - два теста као обичан бруцош, који је завршио факултет успешније од свих који га критикују.

"Рачунам да деци могу нешто да покажем што сам ја научио од мојих тренера. На друштвеним мрежама сада, с тим у вези, кажу да сам педофил“, пренео је он.

"Не секирам се уопште. Шта год кажу све сам. Али ми смо изградили више аутопутева, више пруга него икада, плате у ваше време су биле 320 евра, а сада 550 и то упркос корони. У ваше време смо били други од позади по расту, сада ћемо бити први или други, али с преда“, поручио је Вучић критичарима.

Рекао је и да се не сме заборавити да увек има много више добрих и пристојних људи који брину о будућности Србије него оних који добацују и гледају само своју личну корист, да се обогате на рачун државе и грађана.

Још без имена министара

Председник Александар Вучић изјавио је данас да још нису позната имена министара у новој влади, али да он има на уму нека решења за поједине ресоре.

"Не знају се имена министара, зато што не можете да састављате владу, ако не знате са ким ћете у владу. А, да ли имам у глави нека решења и неке ресоре? Да, али та одлука мора да буде донета на органима странке", рекао је Вучић упитан о именима министара у будућој влади.

Одлука, каже, мора да буде донета прво на Председништву СНС, затим на Главном одбору, а данас је, понавља, видео да постоје четири опције у странци по питању коалиционих партнера и нове владе.

"Kао да су ''пата карте''. Али, мораћете до 15. августа да отворите карте, а онда верујем да ће предлог Председништва усвојити ГО. А, ја ћу Председништву, на основу разговора са члановима тог тела и посланичког клуба, изнети пред њих. Верујем да ћемо добити већину. Видећемо", рекао је Вучић.

Да се посветимо нашем обележавању "Олује"

Србија и Република Српска заједно ће обележити годишњицу акције "Олуја" и молим људе да се посветимо нашем обележавању, изјавио је данас председник Александар Вучић.

Он је новинарима пренео да је разговарао са председником СДС С Милорадом Пуповцем о најави учешћа потпредседника хрватске владе, Србина Бориса Милошевића у Kнину на обележавању Олује, да му је пренео свој став и мишљење.

"Молим људе, ако је то могуће, да се ми посветимо нашем обележавању. Јер, чак и када добронамерно водите хајку, правите непотребно хероје од тих људе. Зато молим медије да то не раде са Милошевићем. Иди тамо, ваша ствар, ваша одлука. Наше је било да кажемо да то не подржавамо", рекао је Вучић.

Он је истакао да је Србија и РС годишњицу "Олује" обележити на другом месту, да ће подићи спомен парк на месту где је највећи број људи пребегао у Србију, тражећи заштиту живота у матици и знајући да спас могу да пронађу тамо где је српска држава.

"За нас је важно да Србија и РС заједнички томе приступају, од 2015. то обележавамо и нећемо да престане. Поштоваћемо увек и хрватске и бошњачке жртве, немамо проблем са тим, и по томе ћемо се разликовати од других", рекао је Вучић.

Продајемо оружје да очувамо наменску

Председник Србије Александар Вучић казао је данас да су и Јерменија и Азербејџан пријатељске земље Србије, те да се и једнима и другима продаје наоружање које производи Србија, јер је то једини начин да се обезбеди успешност наменске индустрије.

Упитан да прокоментарише изјаву бившег председника Бориса Тадића да је Вучић када је дошао на власт и док је продавао оружје Јерменији од њега као бившег председника тражио да замоли председника Азербејџана да граде пут Појате-Прељина, а да Азербејџан обезбеди финансирање без контра гаранције, Вучић је на конференцији за новинаре у седишту странке нагласио да је управо за време власти СНС исплаћено 90 одсто од кредита Азербејџану, те да Тадић врло добро зна то.

"Са председником Азербејџана Илхамом Алиевим имамо пријатељске односе а разлог зашто ме Алиев више цени него Тадића је зато што зна да водим земљу као суверену. Нама су пријатељи и Азербејџан и Јерменија. Десетоструко смо продали више наоружање Азербејџану у последњих неколико година", казао је Вучић и нагласио да у сектору наменске индустрије ради 17.000 људи који, за разлику од мишљења других, треба да остану на својим радним местима.

"Kако мислите да нам наменска индустрија опстане? Продајемо оружје и свакако да се у томе увек некоме замериш", додао је председник.

Навео је да је некима најлакше да кажу људима у Чачку, Ужицу, Лучанима да не треба да раде, те да их избаце са њиховим породицама на улицу.

Такође рекао је да пут Рума-Шабац-Лозница раде Азербејџанци, Kинези раде фантастичан посао на коридору Пожега-Прељина, а Американци раде Моравски коридор.

"Треба са свима да радимо, а да чувамо своју независност и суверенитет, јер тако раде озбиљне земље", нагласио је председник.

Kоментаришући промена имена улица у Београду, Вучић је рекао да је Добрица Ћосић и свака његова књига заслужила име улице, те додао "чиме је Задарска више заслужила да носи име улице у Београду у односу на Ћосића".

"Нико није задржао имена улица и ми се не бунимо, јер је то њихов посао. Београд јесте космполитски, али и спрски град. Једини је град у региону који је космополитски и српски", додао је Вучић.

Kоментаришући тврдње бившег председника Бориса Тадића, да су у његово време ухапсили Дарка Шарића, Вучић је замолио да се утврди датум хапшења Шарића и ко је тада био на власти.

Остале вести