Србија веома цени подршку Румуније у процесу придруживања ЕУ

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас у опроштајну посету амбасадорку Румуније Оану Кристину Попу и захвалио јој на значајном доприносу развоју српско-румунских односа током дипломатског мандата у Београду.

Kако је саопштено из кабинета председника Србије, Вучић је рекао да Србија веома цени подршку Румуније у процесу придруживања ЕУ, као и конкретну помоћ кроз пренос румунских искустава из тог процеса и истакао захвалност Румунији на принципијелном ставу да поштује територијални интегритет и суверенитет Србије.

Амбасадорка Попа изјавила је да Србија у Румунији има искреног заговорника проширења Европске уније на регион Западног Балкана и изразила уверење да је и интерес ЕУ да Србија што пре постане пуноправна чланица.

Вучић и Попа су се сагласили да су Србија и Румунија искрени пријатељи и поуздани партнери, уз уверење да ће добри политички односи бити праћени још бољим економским везама и сарадњом у свим областима од заједничког интереса и сагласили се да би од највећег значаја била изградња ауто-пута или брзе саобраћајнице између Београда и Темишвара.

Вучић је нагласио и значај сарадње кроз формат Kвадрилатерале, односно Високог савета за сарадњу Србије, Румуније, Бугарске и Грчке, јер тај вид сарадње сматра веома значајним за развој добросуседских односа и промоцију политике мира и стабилности у региону, као и друштвени и економски развој Србије.

Председник Вучић је амбасадорки Попи пожелео много успеха на дужности шефа Делегације ЕУ у Црној Гори, коју ускоро преузима.

Остале вести