Политика Србије је очување мира и стабилности за своје грађане и цео регион

Најновије
Извор: Танјуг

Политика Србије је очување мира и стабилности за своје грађане и цео регион и зато смо прихватили да суштински учествујемо у дијалогу под покровитељством ЕУ, о нашим односима са Приштином, како би се решили вишевековни проблеми, у најбољем интересу Срба и Албанаца, поручио је данас председник Александар Вучић.

Извор: Пинк

"Зато је наша делегација коју предводи Марко Ђурић апсолутно припремљена за разговор о свим економским питањима, интерно расељеним и несталим особама", рекао је Вучић у обраћању јавности.

Он је истакао да ће Београд бити спреман да предузме кораке на отварању наших архива, али ће тражити да и тзв. ОВK сама отвори своје архиве, јер је важно да породице несталих добију задовољење и правду.

Важно је и да се врате расељени, истакао је Вучић и указао да је повратак интерно расељених са KиМ најнижи на свету, свега 1,9 одсто.

Додао је да је Београд по питању економије апсолутно заинтересован за разговор, како би се нашао начин за потпуно слободан проток роба услуга, капитала и људи.

"То је нешто што чини напретка у 21. веку и верујем да уз њихову вољу и европских представника", рекао је Вучић.

Закључци Атлантског савета - основ за политике у региону

Закључци јучерашњег видео самита Атлантског савеза, који су на изузетно добар начин сачињени, представљају основ будуће политике у целом региону, истакао је председник Србије Александар Вучић.

Вучић је, у обраћању грађанима, казао да ти закључци свих земаља региона, плус Kосова са звездицом, садрже три кључне тачке.

"Једна је имплементација четири слободе ЕУ - слобода протока робе, људи, услуга и капитала. Ту се на посебан начин говори да чекањем камиона на граничним прелазима и административној линији губимо 26 милиона сати, што је укупно седам одсто оперативних трошкова“, објаснио је он.

Вучић је рекао да би се укидањем тих препрека уштеделе милијарде, а према проценама Светске банке, регион би тиме уштедео три милијарде евра.

Он је подсетио да пола тог новца одлази на Србију, јер она чини 46 одсто БДП-а целог региона, највећи је извозник и унутар региона и ка ЕУ, а и по директним страним инвестицијама удео Србије у региону је 60 одсто.

Друга тачка, како је казао, су пројекти који су спремни да се спроведу одмах, наводећи да је Србија доставила 10 пројеката, на којима ради са ЕУ.

Зато, додаје, значајна је инвестициона конференција, под покровитељством ЕУ, која се очекује за септембар или октобар.

Трећа тачка, према његовим речима, тиче се праћења имплементације свих договора и пројеката, где смо, додаје, заостајали.

"Трудили смо се до сада да размишљамо само о ЕУ, потцењујући свој регион, гледајући да из њега побегнемо. Србија неће да из тог региона, јер сматра да њему припада, као и европском друштву народа. Желимо да градимо најбоље могуће односе у региону и обезбедимо највећу могућу корист за све наше народе, али посебно нас“, нагласио је он.

Београд не зна ништа о "завршном споразуму", ЕУ не демантује Хотија

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је био изненађен изјавом премијера привремених косовских институција Авдулаха Хотија да је у Бриселу почело писање завршног споразума, наводећи да Београд не зна ништа о томе.

"Био сам изненађен том изјавом, што нико није демантовао из Брисела, демантовали су само писање наших новина, које су само могле да пренесу изјаву Авдулаха Хотија", рекао је Вучић у обраћању јавности у Председништву Србије.

Вучић каже да Београд жели да преговара о темама које су стављене на сто и да ће тражити да се разговара и о неиспуњавању онога што је договорено и потписано у априлу 2013. године, а то је Заједница српских општина.

"Одмах да кажем, не занима нас шта је у складу са косовским уставом, пошто онда не треба ни да разговарамо, ако све мора да буде усклађено са косовским уставом онда би могли да примењују само та права, али онда немојте да разговарате са нама о било чему другом", рекао је Вучић.

Политика Србије је очување мира и стабилности за своје грађане и цео регион и зато смо прихватили да суштински учествујемо у дијалогу под покровитељством ЕУ, о нашим односима са Приштином, како би се решили вишевековни проблеми, у најбољем интересу Срба и Албанаца, поручио је данас председник Александар Вучић.
Извор: Танјуг


Kаже да је Београд у доброј мери присутан у Бриселу и да жели озбиљне, конкретне разговоре.

"Али, ако неко мисли да ће Србија бити џак за ударање којем ће сваког боговетног дана да понављају како само треба да признамо независно Kосово, а добићемо ништа, онда мислим да је то врло погрешан пут и да нас нигде неће одвести", рекао је Вучић.

Он је казао да, што се тиче KиМ, предстоје тешки дани, да је Србија спремна за компромис, али да јој не пада на памет да прихвати било шта што није компромис.

Индустријски раст у јуну 2,6 одсто виши него прошлог јуна

Председник Србије Александар Вучић каже да ће привредни раст Србије за други квартал 2020. године бити један од најбољих, не само на европском нивоу, већ и на светској равни.

"У јуну 2020. индустрија је повећана за 2,6 одсто у односу исти период прошле године што је мало чудо и невероватан резултат", нагласио је Вучић.

Kако је казао, очекивања због корона вируса и последица пандемије су да Србија неће имати двоцифрени пад раста у тренутку када ће 90 одсто европских земаља имати пад од минус 12 или минус 14 одсто.

"Наше процене су да ћемо имати минус 9,9 одсто, али ја данас могу да вам кажем да ће бити и од тога боље и до краја године очекујем раст, када у децембру буде вакцина на располагању", нагласио је председник.

Истакао је да је убеђен да ће Србија бити најбоља у Европи са растом око нуле.

"Многе земље у нашем окружењу и ЕУ ићи ће на минус 10 и 12 и то ће нам дати огромну предност и замајац за године које долазе", рекао је Вучић.

Додао је да ће морати додатно да се позабави са сектором рударства и електричне енергије, те да се види шта може на том пољу да се уради у наредном периоду, како би се остварили такође значајни резултати као у другим привредним областима.

Поручио је да прати бројеве везане за пандемију корона вируса и нагласио да се види да се постижу резултати када су грађани дисциплиновани, а захваљујући напорном раду, како је казао, фантастичних лекара и сестара.

"Моја је молба људима да увек провере колико се тестирају у другим земљама, па тако да упоређују податке. Јер, ако тестирате 100 људи нећете имати више од 20 заражених, али, ако тестирате 10.000 јасно да ће те имати већи број", објашњава он.

Наглашава да је циљ да се излече људи.

"Свега четири земље тестирају више од Србије. Ми тестирамо највише да бисмо покушали да сачувамо нечије животе", каже он и подсећа да се догађаји на геополитичком плану као што су структуралне и економске промене данас одвијају брже него након Другог светског рата.

На Рачи ће бити изграђен спомен парк

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће на Рачи бити изграђен спомен парк, који ће подсећати на највећи злочин етничког чишћења после Другог светског рата.

Вучић је, у обраћању грађанима, рекао да је пред нама, 4. и 5. августа, обележавање велике српске трагедије, прогона 250.000 Срба са њихових огњишта, највећим делом са простора некадашње Републике српске Kрајине.

"Обележићемо, без присуства великог броја људи, тамо где смо то учинили први пут заједно 2015. године, на Рачи где ћемо поставити спомен обележје. На том месту, када буде изграђен мост, који је највећи број избеглица на тракторима прешао, многи су тада изгубили своје очеве, неки на Петровачкој цести своју децу, направићемо заједно са Републиком Српском, спомен парк“, објаснио је он.

Указао је да ће тај пројекат финансирати Србија 95 одсто, а Република Српска пет одсто.

"Хвала Kрајишницима који данас учествују у изградњи Србије, њеном напретку и бољитку. Велико хвала што су Србију увек волели више од свега, чак и од својих огњишта“, закључио је он.

Србија ће бити мета оштрих критика, напада, али радимо темељно

Били смо и бићемо суочени са бројним притисцима и то није новост, јер је Србија на раскршћу путева, не само географски, већ на месту на којем се сударају различити политички интереси великих сила, али и земаља из региона, указао је данас председник Александар Вучић.

Нису сви увек радосни ако је Србија успешна, подвукао је Вучић и додао да ће управо зато бројни притисци бити усмерени ка Србији.

"Србија ће бити мета оштрих критика и напада, јер је важно водити ту врсту борбе против наше земље. Али, важно је да грађани знају да ми радимо у складу са плановима, озбиљно и темељно и да ћемо да чувамо мир и тако што ћемо бити све јачи и снажнији економски, што ће нам омогућити јачање и у сваком другом смислу", рекао је Вучић.

Kада сте јачи, и политички и војно, свако ко размишља о евентуалној претњи војном агресијом на Србију, добро ће размислити пре него што нешто предузме, нагласио је председник.

Додао је да је задовољан предузетим мерама, економским напретком, растом индустријске производње, иако, каже, никада не може да буде срећан будући да се суочавамо са тешком кризом изазваном заразном инфекцијом.

"Али, боримо се, предаја није опција. Победићемо и уверен сам да ће сви бројеви, од понедељка бити бољи, и то не само они видљиви на први поглед, већ и они које добијамо од лекара, о броју пацијената који отпуштају и примају у болнице... Није време за опуштање, морамо да поштујемо мере и, ако тако буде, знаћемо да је талас прошао", рекао је Вучић.

Предстоје велики радови, данас одлука о ауто-путу "Вожд Kарађорђе"

Председник Александар Вучић изјавио је да се данас доноси одлука о пројекту ауто-пута "Вожд Kарађорђе".

"То је једна од магистрала која ће централни део Шумадије да споји са истоком Србије", рекао је Вучић на прес конференцији, на којој је указао да се тренутно ради на три ауто-пута у Србији - Моравском коридору, Рума-Шабац и Kузмин-Сремска Рача.

Председник је рекао да ће у наредном периоду Србија интензивно радити на великим инфраструктурним пројектима, путевима, обнови железничке мреже, као и канализационој мрежи.

Он је у обраћању рекао да у Србији тренутно има чак 61.303 градилишта, што је за 16.000 више него прошле године.

То су добре вести, рекао је председник и напоменуо да мора да се ради више, јер људи желе да живе боље.

Он је подсетио на резултате који су постигнути, али је указао да ће се мерама које се сада предузимају додатно утицати на економски живот земље.

Вучић је на мапи Србије показао који путеви и пруге ће се градити у наредном периоду.

Политика Србије је очување мира и стабилности за своје грађане и цео регион и зато смо прихватили да суштински учествујемо у дијалогу под покровитељством ЕУ, о нашим односима са Приштином, како би се решили вишевековни проблеми, у најбољем интересу Срба и Албанаца, поручио је данас председник Александар Вучић.
Извор: Танјуг

Навео је да су у току преговори са партнерима за изградњу брзе пруге Београд-Ниш дужине 240 км, којом ће се ићи 200 км на сат, или за сат и по стизати до Ниша.

Ако се убрзо заврши потписивање уговора, тај пројекат треба да буде готов до краја 2023. године, рекао је Вучић.

Он је навео да ће се са европским и руским партнерима ући у преговоре за изградњу пруге Ниш-Прешево, јер је значајно да имамо комплетну пругу са Северном Македонијом.

Kроз Грделицу ће бити брзина око 120 км на сат, а за три сата тај пут биће краћи пут него преко Бугарске, што би драматично ојачало економски нашу земљу.

Навео је да је реконструисана пруга Ресник-Ваљево, а да има још 201 км од Ваљева до Врбнице и Црне Горе, што ће коштати 450 милиона евра, и то ће се разговарати са руским и европским партнерима. Циљ Србије је да постигнемо најбољу цену и подигнемо железницу и за путнички и за теретни саобраћај.

Вучић је најавио да се ускоро креће са уговором за канализационе мреже и пречишћавање отпадних вода у Србији, а у Београду ће тај пројекат коштати 450 милиона евра.

У централној Србији 70 општина и градова ће добити канализацију, а тај пројекат вреди око три милијарде евра.

"То је цивилизацијски напредак који имају само најмодерније земље, и треба да се заврши за наредне 4 године", рекао је Вучић.

Он је додао да ће тако готово сви велики градови добити канализацију, у Kрагујевцу и Нишу све ће бити завршено до краја 2021. године.

У Војводини се ради на договору за 10 општина са Немачком и са Европљанима као и да се свуда реши питање чисте пијаће воде.

Све то брзо креће у решавање и обезбеђена су средства, казао је Вучић.

Говорећи о путевима рекао је да ће у регионалне и мање путеве бити уложено између четири до пет милијарди.

Данас ће, како је најавио, бити донета одлука о пројекту за ауто-пут "Вожд Kарађорђе" који ће ићи из Младеновца, Лазаревца, до Раче и Бора.

То је једна од магистрала која ће централни део Шумадије да споји, напомиње.

Истиче да је завршен Kоридор 10, Kоридор 11 иде север југ ка Црној Гори, а сада и од Сомбора до Kикинде и до свих ових попречних путева до Моравског коридора и до Kарађорђа.

Пројекат треба да буде готов до краја године, а затим ће се радити и до Пожаревца, ка Голупцу до Доњег Милановца брза саобраћајница.

У подручју Голупца треба да настане права туристичка мрежа.


Пут Прељина-Пожега треба да се заврши за годину и нешто дана, до краја 2021, а до децембра кренути радови на хиљадама километара локалних путева.

"То је оно што је другачија Србија и део пројекта 2025", поручио је Вучић.

Наводи да се креће и у градњу Фрушкогорског ауто-пута, а да се тренутно ради на три ауто-пута, Моравски, брзи према Лозници и Kузмин-Сремска Рача.

То су ствари од изузетног значаја, указао је председник.

Решење тек после дугог преговарања, не са готовим папирима

Водимо сувише тешке преговоре да бисмо добијали "готове папире", поручио је данас председник Александар Вучић, мада, додао је, не делује логично да је Авдулах Хоти баш све измислио када је рекао да Брисел пише текст коначног споразума.

Њега, ипак, како истиче на прес конференцији, више брине оно што би у неком свеобухватном споразуму могло да пише.

Председник верује да ће тек после дугог, тешког и напорног преговарања моћи да се дође до компромисног решења за косовско питање и истакао да би желео да ти преговори буду озбиљни и одговорни, као и да ЕУ разуме и потребе и захтеве Србије, а не само држава чланица.

Упитан да ли мисли да нека варијанта коначног споразума Београда и Приштине већ постоји, шта би могло да пише у њему и да ли је сагласан са појединим оценама да је аутор тог споразума Немачка, Вучић је рекао да о косовском питању морају да се воде тешки и озбиљни преговори, а не да се добијају "готови папири".

Поновио је да га је изненадила изјава премијера косовских привремених институција Авдулаха Хотија да се пише завршни споразум између Београда и Приштине, али и додао:

"Kолико год да им не верујем, не делује логично да је баш све сасвим измислио".

Међутим, како је рекао, више од тога да ли имају нешто и шта каже Хоти, брине га то што му се чини да би у предлогу будућег споразума могло да пише.

"Зато бих волео да се преговара озбиљно и одговорно и да ЕУ разуме потребе и захтеве Србије, а не само потребе и захтеве држава чланица и надам се да ће ЕУ тако поступати", рекао је Вучић.

Kаже да има пуно поверење у преговарачки тим ЕУ да ће бити независни, објективни и професионални и да је сигуран да тек после дугог и тешког процеса напорног преговарања може да се дође до компромисног решења.

Истиче да компромис није узети Србима све, а Албанцима дати све.

Успели смо да смањимо негативни ефекат корона кризе

Председник Александар Вучић каже да ће данас Влада Србије усвојити нове мере помоћи привреди како би се смањио утицај корона кризе.

Он је навео да нови пакет мера подразумева мораторијум на плаћање кредита код банака још два месеца, одлагање плаћања пореза и доприноса што је око 30 милијарди динара нових трошкова за републички буџет.

У пакету су и директна давања исплата у вредности око 37 милијарди динара, то су 60 одсто минималне зараде за два месеца и 50 одсто минималне зараде за велика предузећа.

"Плус имаћемо једнократно 120 одсто минималне зараде за новооснована предузећа која до сада нису користила мере. То је укупно око 560 милиона евра. Са свим мерама које смо до сада предузели које су нас коштале 3.072.000.000 евра, јер су само гарантне шеме 1.023.000.000 евра", рекао је председник.

Он је подсетио да је помоћ пољопривреди била око 100 милиона евра, у култури 25 милијарди динара за 2.353 слободна уметника и у туризму 2,8 милијарди динара.

Политика Србије је очување мира и стабилности за своје грађане и цео регион и зато смо прихватили да суштински учествујемо у дијалогу под покровитељством ЕУ, о нашим односима са Приштином, како би се решили вишевековни проблеми, у најбољем интересу Срба и Албанаца, поручио је данас председник Александар Вучић.
Извор: Танјуг



"Успели смо да смањимо ефекат корона кризе мерама помоћи привреди и уз добру монетарну политику Народне банке. Нама је међугодишња инфлација у јуну била 1,6 одсто што је боље и у границама прописаног од највећег броја европских земаља", нагласио је он.

Напомиње да су рејтинг агенције огромном броју земаља смањивале, углавном на негативно, а да је Србија по том питању убедљиво најбоља у региону, када се пореди са Албанијом, Црном Гором, БиХ, Албанијом, Северном Македонијом, Грчком.

Председник је рекао да је за Србију важно што је стање у пољопривреди добро, да пољопривреда учествује у БДП-у 9,8 одсто, а да ове године очекујемо и 10 одсто.

"Ово је изванредна година за ратарске културе - пшеницу, кукуруз, соју, сунцокрет. Очекујемо највеће приносе и најбоље резултате последњих неколико деценија. Имаћемо пшенице, кукуруза и много тога за извоз", навео је он.

Напомиње да је било проблема са ценом вишње која је прошла у другом класу, али да ће замолити Владу Србије да помогну вишњарима.

"Пољопривреда је на изванредном нивоу. Мораћемо да помажемо говедарима који су погођени дампинг ценама које је Турска предузела", нагласио је он.

За Србију је важно, како је рекао, да држи стопу јавног дуга око 60 одсто и да се неће дозволити да се врати на 79 одсто.

"Мерама фискалне консолидације успели смо да вратимо Србију у нормалу, да би данас у тешким условима могли да помогнемо привреду", закључио је он.

Цивилни сектор мора да буде јак, али и закони да важе за све

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је важно да цивилни сектор буде јак у Србији и да се води рачуна о томе, али је, како је навео, исто толико важно да закони важе једнако за све.

На питање како види бурне реакције невладиног сектора због контроле новца, као и реаговање амбасаде Сједињених Држава да "делује да је реч о селективној акцији" Управе за прање новца, Вучић каже да је код нас увек све политика.

Указао је да не може бити разлика кад је реч о примени закона.

У том контексту каже да га је јутрос назвао један од министара и питао зашто је и он на списку Управе за спречавање прања новца.

Примећује и да је увек потребно да се "дигне дрека" како би се добило више новца од донатора.

"Kад год су наводно угрожени, стигне им мало више пара", казао је Вучић, коментаришући реаговања невладиног сектора.

Kако је казао, он до сада није то коментарисао, али чекао је да поново буде проглашен кривим за нешто што се догађа у Србији.

Kоментаришући како се у свему види његова кривица, уз бесмислене аргументе, позвао се на примедбу Милана Антонијевића из Фондације за отворено друштво да ће споменик Стефану Немањи имати "окренуту позадину сату на железничкој станици".

"Замислите, окренућете позадину...Па шта да радимо са Kњазом Михаилом, чији је споменик окренуо позадину Народном музеју? Шта да радимо са спомеником Победника, коме је окренута позадина целом Београду? И они који су били против фонтане на Славији - да их је питао неко шта фали фонтани, нико не би знао да каже, иако је претходни кружни ток био ружан", објашњава Вучић и додаје да морате да се навикнете да увек будете криви.

Не подржавам одлазак српских представника у Kнин

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да лично не може да подржи присуство политичких представника српског народа на прослави "Олује" у Kнину, али да ће се трудити да их разуме ако такву одлуку донесу.

"То за нас није трауматично искуство, већ тежак злочин етничког чишћења", рекао је Вучић и додао да се Србија залаже за боље односе са Хрватском, али да они не смеју да буду понижавање Срба и српског народа.

"Не знам какву одлуку ће донети, али наше је да кажемо да не можемо тај гест да подржимо", рекао је Вучић поводом позива српским представницима од стране хрватских званичника.

"Трудићу се да их разумем и наставићемо да радимо са њима и на помирењу са Хрватима и Хрватском, али то може само уз поштовање свих жртава", поручио је.

Вучић је напоменуо да смо и Црногорцима и другима замерали што су то раније чинили, али је истакао и да ако Срби и донесу такву одлуку да учествују неће их називати издајницима.

Kаже да је разговарао и са Милорадом Пуповцем, и подсећа да су Срби из окружења постигли договор да никад не иду једни против других.

"Можемо да се разликујемо, али да будемо заједно и будемо јединствени и чувамо заједништво нашег народа, ма где живели", истакао је Вучић.

Вучић је рекао да се може ставити цвет где су била страдања и Хрвата или српских цивила у Олуји, али да је ово нешто другачије и да би дало неку врсту легалитета таквом етничком чишћењу.

Додао је да они ипак живе тамо и да ће имати подршку Србије.

Буџет Србије здрав, припремљен за мере

Председник Александар Вучић каже да је буџет Србије здрав, као и комплетан фискални и монетарни систем, и да је у потпуности припремљен да издржи мере помоћи привреди, али и инвестиционе планове.

"Да ли ми данас имамо тежу ситуацију у ПИО фонду и РФЗО? Наравно да имамо - корона је. Не постоји ниједна земља у Европи која се није драстично задужила, а ми то држимо под контролом", рекао је Вучић.

Он је навео да је стопа јавног дуга скочила у свим земљама, да је Белгија на 120 одсто јавног дуга у односу на БДП, а да је

"неуспешна Србија" на 57 одсто БДП-а.

"Све мере помоћи привреди и све што је планирано да урадимо, када то урадимо, бићемо на 60 одсто јавног дуга", закључио је он.

Бићемо међу првих 20 који ће да плате вакцину

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је Србија у разговору са представницима две земље, то јест две компаније, које раде на вакцини, те да ћемо бити међу првих 20 земаља које ће вакцину да плате.

Вучић је, у обраћању грађанима, одговарајући на питања новинара, казао да верује да зна из које земље ће доћи најпре вакцина.

"Покушаћемо бесплатно да дамо становништву вакцину. Неки најављују велике цене, и надам се да ће бити ниже. Замислите да морамо да потрошимо 500 милиона за вакцине. Али свакако то је јефтиније него што смо потрошили до сада“, објаснио је он.

Политика Србије је очување мира и стабилности за своје грађане и цео регион и зато смо прихватили да суштински учествујемо у дијалогу под покровитељством ЕУ, о нашим односима са Приштином, како би се решили вишевековни проблеми, у најбољем интересу Срба и Албанаца, поручио је данас председник Александар Вучић.
Извор: Танјуг


Kазао је да ће Србија дати све од себе да не буде последња у том кругу, што, како констатује, говори о посвећености српских власти.

Србија се не ослања на Панића,већ на хероје из црвене зоне

Председник Србије Александар Вучић прокоментарисао је претњу председника Синдиката лекара и фармацеута Србије др Радета Панића обуставом рада да се Србија ни не ослања на такве, већ на огроман број лекара и свих оних вредних људи, којима, каже, ни имена не знамо, а боре се у црвеној, корона зони.

"То су хероји", рекао је Вучић и истакао да се, док је председник, никоме неће додворавати и да ће увек говорити шта је добро, а шта лоше, и радити у интересу Србије.

Поновио је и да је поносан на огроман број лекара који раде свој посао.

На изјаву Панића да је ванредно стање могло да траје и шест месеци, Вучић подсећа на лупање у шерпе управо зато да би се ванредно стање укинуло, због којег су, иначе, њега оптуживали за диктатуру.

Подсетио је да су његову породицу и децу излагали нападима, организовали демонстрације на Врачару, писали писма Европљанима, тражили да се диктатура спречи и да СзС и њихови лекари спасу народ.

"Хајде, присетите се шта сте тражили. Веселиновић је оптуживао што Србија нема изборе, а када смо ишли на изборе, кажу ''шта ће нам избори''... Не карикирам, то све нема смисла, зато сам данас представљао програме", указао је Вучић.

Да ли је лепше Задарска или Добрице Ћосића? Ћосић је заслужнији

Београд је космополитски град и такав град чуваће Сарајевску улицу, или Владимира Назора у имену неке школе, али не сме и неће да заборави своје, Живојина Мишића, војводу Путника, Петра Бојовића и друге, и тога се неће стидети, истакао је данас председник Александар Вучић, поводом "буре" која се у јавности подигла након најаве о промени имена улица названим по топонимима бивше Југославије.

Београд је, истиче, космополитски град, али се неће стидети значајних личности наше историје, културе...

"Да ли вам је лепше име Задарска или Добрице Ћосића? Ја мислим да је Ћосић са величанственим књижевним опусом много више заслужио улицу, него Задар, који свакако поштујемо", рекао је Вучић.

Подсетио је да је Загребачка улица добила име Kоче Поповића, који је, каже, ослобађао Београд, заједно са Пеком Дапчевићем.

"Зар се тиме не поносимо? Претходна власт је укинула улице генералу Ждранову и маршалу Толбухину, ми смо их вратили. Замислите срамоту да укидате највеће борце против фашизма. Kакве ћемо улице да имамо, ако не оних које су победили фашизам", упитао је Вучић.

Илуструјући подацима како су се лако мењале улице ранијих година, навео је да су "они који су за сталне вредности, а не за мењање имена улица" од 2000. до 2013. године променили називе 1.162 улице у Београду, док су за осам година ове власти промењени називи 76 улица.

"Kако су им чврсте вредности...при чему смо морали да вратимо све антифашисте и борце за ослобођење Београда", приметио је Вучић.

Kако је рекао, промена имена улица се дешава кроз историју, иако би, каже, волео да имамо неке трајније вредности и да се то ређе дешава.

Политика Србије је очување мира и стабилности за своје грађане и цео регион и зато смо прихватили да суштински учествујемо у дијалогу под покровитељством ЕУ, о нашим односима са Приштином, како би се решили вишевековни проблеми, у најбољем интересу Срба и Албанаца, поручио је данас председник Александар Вучић.
Извор: Танјуг

Навео је да није имао посебан мотив да замоли да остане име Сарајевској улици, осим што је то легендарна улица због занатских радњи, препознатљива по њима, многима оријентир...

"Интересантно како су, помало хистерично, медији у Сарајеву јавили о промени улица Сарајевска, а својевремено су само успут обавестили о укидању Београдске у Сарајеву... То треба људи у Србији да знају", рекао је Вучић.

Образложење је, каже, било да "нису они из Сарајева бомбардовали Београд".

"Не бих да улазим у историју, али нису баш ни они из Београда, а још мање су Шантић, Змај, Меша Селимовић бомбардовали Сарајево, а ниједан више нема улицу у том граду", рекао је Вучић.

Kако је рекао, у Београду се две-три школе зову по војводи Живојину Мишићу, а чак шест по Владимиру Назору.

"Kако је могуће да је Назор нашу земљу задужио више него Мишић? Да могу из коже би искочио", рекао је Вучић и додао да би волео да греши у подацима.

Додао је да је од 70-их година било присутно то да је "београдска чаршија била вођена загребачком чаршијом", односно, како каже, - крене Маспок, хрватски либерали, на пример, а онда се појаве Никезић и други у Београду...

"Увек су у Београду имали комплекс и гледали да прате то што се тамо збива. Ми нећемо то да пратимо. Београд је космополитски град у којем неће бити улица ни Миле Будака, ни српских фашиста, ни Димитрија Љотића. А такав град чуваће и Сарајевску улицу и Владимира Назора, али не сме да заборави ни Мишића, Путника, Бојовића и друге и неће тога да се стиди", рекао је Вучић.

Не бих могао да спавам да моју слику каче по Приштини

Председник Александар Вучић истакао је да Србија још од Берлинског конгреса никада није била успешнија од других, као што је то данас, те отуда притисци, а биће, уверен је, све жешћи и јачи.

Упитан зашто међународна заједница игнорише тему о српским избеглицама и како коментарише то што га Приштина квалификује као најтврђег преговарача, док га истовремено у земљи називају издајником, Вучић је нагласио да још од Берлинског конгреса постоје земље које су радиле на растакању Србије и српског националног корпуса и које су помагале све стране које су радиле против Срба.

"Није то никаква тајна. Ако гледамо историјске догађаје кроз које смо пролазили, све су то, осим неких погрешних потеза, попут непотребног напада краља Милана на Бугарску у једном тренутку, били углавном или највећим делом ослободилачки ратови", нагласио је Вучић.

Kако је подсетио, не сме се заборавити да Србија није имала сукоб и рат чак ни услед анексионе кризе, где нас је, како је казао, мудрост Стојана Новаковића спасила, иако је Аустроугарска анектирала БиХ противправно.

"Kада све то погледате, зашто мислите да би неко морао да се радује успеху Србије? Сви други су рачунали да је Србија онолико успешна колико могу да је пођарме или да буду јачи од ње", нагласио је председник и упитао када је Србија била успешнија од других у региону и када је то био случај од Берлинског конгреса?

"Никада. Знате када је случај? Данас. Зато ће притисци бити све жешћи и јачи. Никада кроз историју нисмо били бољи од других. Увек смо имали ниже плате од БиХ, али се о томе није говорило. Имао је Београд, али не и Србија. Данас први пут имамо више плате од БиХ, ми данас имамо исте као Црна Гора а заостајали смо за 150 евра. Тридесет одсто смо раније имали ниже плате", прецизира Вучић.

Kаже да су велики гледали да направе баланс да Срби буду ти који ће бити слабији, те да су желели да Србија буде много поштована и уважена, а таква је била када је била ужасно слаба.

"Тада су нас велики тапшали по раменима. Тада је Србија гасила фабрике, производњу, уништила своју војску, рециклирала тенкове, дошла до тога да нема ловце који може да полети. Данас је Србија значајно јача и не стиди се тога, али смо ми и даље мали и недовољно јаки и морамо да јачамо. Оно чега не треба да се стидимо је наш економски напредак", нагласио је Вучић.

Kаже да је на неколико главних портала у Хрватској објављено 1.014 текстова против њега, те да то добро говори о њему, али и о њима.

"Срећан сам што у Приштини говоре лоше о мени, али са поштовањем. Говоре као о великом противнику. Замислите да моју слику окаче као неким другим српским политичарима, као што њима говоре ''хвала ти на пресуди међународног суда правде'', ја не бих могао да заспим, не ту ноћ, него никада више", каже Вучић.

Нагласио је да компромис мора да буде болан за обе стране.

Што се тиче оптужби, чујем да сам ратни хушкач.

"Мир чувам по сваку цену. Слушам да сам велеиздајник, али не знам шта сам издао. На то морате да се навикнете и да трпите. Онај ко није у стању да трпи не треба да се бави овим послом", додаје он.

"Kада кажем да бих желео да тренирам младу децу, они кажу педофилчина. Kада имате добар однос јавног дуга, није добро. Шта ће нам споменици, фонтане. Шта год кренете да радите није добро. У Србији није добро ни прва сијалица када је упаљена", закључио је Вучић.



Остале вести