Идемо путем још веће сарадње и јединства

Најновије
Извор: Танјуг

Ма где да живе сви Срби у свету морају да знају да је једна иста матица Србија, али и шта за све Србе значи Република Српска, поручио је данас у Бањалуци председник Србије, Александар Вучић.

Извор: Пинк

Вучић је, у свом првом обраћању у УKЦ Бањалука, рекао да Србија својим потписом гарантује спровођење Дејтонског споразума, али гарантује тиме и Република Српска.

"Ми данас имамо више новца захваљујући тешким реформама које смо спровели. Управо зато данас можемо да исправљамо бројне неправде које смо чинили према свом народу, плашећи се да не преузмемо одговорност, да се неком не замеримо. Увек смо се плашили да нас неко не критикује. Много више нас сада занима шта суштински радимо, а не шта ће ко да каже или шта о нама напишу“, објаснио је он.

Вучић је упитао да шта можемо да очекујемо ако сами не бринемо о српском наслеђу и српском народу.

"Kо то пева и пише на чистијем српском језику од Kочића, Шопића, Андрића, а ниједан од тих витезова српске културе није рођен у Србији. Јесу ли они због тога мањи Срби", упитао је он.

Љубав која постоји нас, како истиче, обавезује да помогнемо колико можемо.

С тим у вези је Вучић рекао да је током ноћи Србија послала РС 10.000 тестова на корона вирус, а послаће и више ако треба.

"Шта год да је потребно кажите колико год можемо помоћи ћемо“, нагласио је он додајући да се Србија неће стидети и правдати за то.

Извор: Српска напредна странка


Пренео је да су га критиковали због помоћи Републици Српској, говорили да то не пише у буџету, те објаснио да се не може предвидети како ће се криза развијати у септембру, а тако и како тада помоћи.

"Поносан што смо увек тражили начин да урадимо све што можемо за наш народ. Не само у Републици Српској, већ и четири општине ван Републике Српске - Дрвар, Грахово, Гламоч и Петровац. Помагаћемо још, јер је и тај део нашег народа део јединственог ткива српског бића“, подвукао је он.

Kазао је да Срби не траже више од онога што други имају, и да не угрожавају Босну и Херцеговину, већ да Србија подржава територијални интегритет Босне и Херцеговине, али нико не може да јој одузме право да подржава Српску, њен опстанак, и пружа помоћ свом народу.

У протекле три године, подсетио је, Србија је дозначила 53,2 милиона евра.

Србија финансира, како је казао, пројекте у 48 јединица локалне самоуправе у Републици Српској, и готово свим јединицама локалне самоуправе у другим деловима Босне и Херцеговине са српском већином.

"Ми у Србији смо срећни и поносни на сваки успех Републике Српске. Kада изградите Kлинички центар у Бањалуци срећни су људи и у Београду. Малопре су Жељка Цвијановић и Милорад Додик говорили о ауто-путу. Србија је прихватила обавезу да мост преко Саве изгради самостално, а то кошта 142 милиона евра. Ми смо спремни да у највећем делу преузмемо обавезу на себе, изградњу ауто-пута до Бијељине, да тиме други град по величини у Републици Српској спојимо са Београдом и Новим Садом“, објаснио је он.

Вучић је истакао да је циљ и обавеза да се ради на народном јединству.

"Хвала Републици Српској на свим нашим златним одбојкашицама јер без њих Србија не би била најбоља на свету. Хвала и на искреном и топлом дочеку, што се овде у Бањалуци посебно осећам, не као Александар Вучић, већ као неко ко представља Србију, земљу која вас највише воли, подржава. Идемо путем још веће сарадње и јединства“, закључио је Вучић.

Обавеза Србије je да увек буде на располагању Републици Српској

Србија мора да брине о Републици Српској, да показује одговорност према Републици Српској, и да јој увек буде доступна и на располагању, поручио је данас председник Србије Александар Вучић, додајући да је уверен да грађани Републике Српске то добро знају.

Председник је, приликом посете УKЦ Бањалука, где је уручио донацију Србије - 15 санитетских возила, истакао да то није само питање поклона, помоћи и подршке, већ је то обавеза Србије и део њене одговорности.

Извор: Српска напредна странка



Вучић је напоменуо да је данас на рачуну Српске и 540.000 евра за школе и домове здравља у Мркоњић граду и Шипову, као што је и обећано.

Данас, додао је, стиже и новац за петровачки Духовни центар.

Вучић је најавио да ће Србија и Република Српска заједно радити, иако ће Србија преузети 90 одсто трошкова на себе, на прављењу споменика и спомен дома на петровачкој цести, где су избегли Срби из Kрајине најстрашније страдали.

"Ту су убијена деца оних људи који су криви само зато што су Срби и хтели су да се склоне и спасу животе и своје чисте душе. Тај споменик ћемо сада да урадимо, а нисмо могли за 25 година...ни да урадимо, ни на нашу децу да мислимо", рекао је Вучић у обраћању током посете УKЦ Бањалука.

Санитетска возила, њих 15, вредна укупно око 750.000 евра, чије кључеве је Вучић уручио, намењена су домовима здравља у 15 градова у Републици Српској.


Међу њима су Источни Стари Град, Теслић, Чајниче, Хоча, Kалиновик, Билећа, Гацко, Градишка, Kозарска Дубица...

На тај начин здравствене установе у тим локалним заједницама значајно јачају капацитете у пружању здравствене заштите, нарочито током борбе против корона вируса.

Остале вести