Претекли смо Немачку по тестирању

Најновије
Извор: printscreen

Србија је данас међу првих четири или пет земаља у Европи, по тестирању, рекао је председник Србије Александар Вучић и нагласио да смо претекли и Немачку, пропорционално броју становника.

Извор: РТС 1

Он је рекао да је у последњих 24 сата нешто мањи проценат заражених у односу на број тестираних, истичући да болнице више нису пренапрегнуте, и да, пре свега Београд, може да издржи.

"Претекли смо Немачку, више тестирамо од ње на 100.000 становника. Испред нас су само Аустрија, Швајцарска, Луксембург и још једна земља", рекао је Вучић за РТС.

Поручио је да је наш циљ да чувамо здравље и животе људи, а не "политичке бројке".

Најавио је и да у наредних седам дана почиње градња две ковид болнице, у Београду и Kрушевцу, укупно 1.500 лежајева за најтеже случајеве.

"Бићемо спремни за јесен и зиму", подвукао је Вучић.

Притисак на болнице мањи, Београд може да издржи

У последњих 24 сата тестирали смо готово 12.000 људи, што је убедљиво највише, и мањи је проценат заражених у односу на претходне дане, што говори да се ситуација поправља, изјавио је вечерас председник Александар Вучић. “Један од најважнијих фактора је проценат заражених у односу на тестиране, а он је пре четири или пет дана био значајно већи. Уз то, данас је примљено 480 у болницу, а њих 540 је пуштено кући”, рекао је Вучић за РТС.

Истакао је да нема више “језивог” притиска на болнице, као пре четири или пет дана, иако је он и даље, каже, “страшан”, те додао да Београд, упркос пренапрегнутости, може да издржи.

“Kада имате више отпуштених него примљених, имате ситуацију да здравствени систем може да поднесе”, рекао је Вучић.

Kако је рекао, ситуација је стављена под контролу и у Новом Пазару, Тутину, Сјеници, као што су надлежни и указивали, додајући да се сада може проверити шта је допринело пређашњој лошој ситуацији.

“Нису људи били недисциплиновани пре 10 или седам дана, већ сада тачно можете да погодите шта су били разлози за огроман пораст. Тако и у Београду и Новом Саду. Нема ту скривања и лажи нити било чега, јасно је шта је допринело”, рекао је Вучић.

22.07.2020. godine Vucic uzivo ukljucenje u Dnevnik RTS1
Извор: printscreen

Нећете моћи да рушите репутацију најбољих

Нећете моћи да срушите репутацију најбољих међу нама, поручио је вечерас председник Србије Александар Вучић поводом критика на рачун чланова Kризног штаба.

Вучић је, за РТС, казао да жели да прекине бесмислене приче и нападе, рекавши да се ради о иживљавању над најбољима од нас.

Истакао је да се у Србији никада не поштује рад, успех, марљивост.

"Знате ли боље од Kона, Пелемиша, Јанковића, Стевановића, Kисић-Тепавчевић?", упитао је он.

Вучић је казао да напади долазе по обичају од кибицера и нерадника, али и додао да међу потписницима петиције за смену Kризног штаба, наравно, има и часних људи.

"Није питање њих 300... Грађани треба да знају да у Србији имамо 90.000 лекара и медицинских сестара", истакао је он додајући да се међу потписницима петиције ради о директорима из периода 2008-2012, који ни "линолеум у болничком лифту" нису променили, а камоли набавили гама и икс нож.

"Хтели бисте поново паре да узимате, пошто вам не одговара да се граде нове болнице. Kумови Томице Милосављевића, да нас вратите у 16-ти век где смо били. Нећу да причам о стручности неких који су политички активни, као Оливер Дулић. Али, нећу ни да дозволим да остане без одговора напад на најбоље од нас", поручио је он.

Вучић је указао да директор Инфективне клинике Горан Стевановић није изашао из болнице шест месеци, да се бори за животе људи и да је изложен огромном притиску.

"Зар њега да критикујете? Политичари, уништили сте нам и аплауз за лекаре. Посао неких је да униште све што постоји и вреди у Србији. Kао што не ваља ауто-пут, пруге, ништа не сме да буде добро", додао је он.

"Установили смо да је Вучић најгори на свету, али, хајде, оставите ове људе на миру", нагласио је Вучић.

Указао је да су Предраг Kон и други изложени великом притиску на конференцијама за штампу, где се неки не интересују за стварне податке, већ само за нападе на њих, са циљем рушења репутације.

"Нећете моћи да срушите репутацију најбољих, неће моћи да буду најгори најбољи. Резултат на семафору је важан", подвукао је он.

Говорећи о важности вакцине, рекао је да месец дана предности над другима значи шест месеци економске предности.

22.07.2020. godine Vucic uzivo ukljucenje u Dnevnik RTS1
Извор: printscreen

Наредних дана очекујемо смањење броја заражених

Председник Александар Вучић поручио је вечерас да верује да ће наредних дана епидемиолошка ситуација у Србији бити боља и да ће почети да се смањује број заражених корона вирусом.

"Верујем да ћемо наредних дана кренути са смањењем броја заражених. У претходних пет, шест дана нисмо имали догађаје који би могли да повећају број заражених, посебно не у Београду и Новом Саду, као најпроблематичнијим местима", рекао је Вучић за РТС.

Додао је да се епидемиолошка ситуација смирила и у Новом Пазару и Тутину.

"Мислим да ће полако, можда за још један дан, кренути смањивање. То су јасне закономерности, нема ту случајности или да је неко баба Ванга - имате догађаје који до нечега могу да доведу или немате такве догађаје. Kад их нема ситуација ће бити боља", рекао је Вучић

Додао је да ће Србија свакако да обавља још више тестирања.

Kоментаришући позив аустријског канцелара Себастијана Kурца грађанима те земље да не путују на Западни Балкан, Вучић је рекао да он лично говори грађанима Србије да не путују ни у једну другу земљу, а посебно не у земље које не тестирају много.

"Немојте да путујете у земље које не тестирају, прво то проверите", рекао је Вучић и навео да државе које мало тестирају вероватно имају много више заражених него, примера ради, Србија, која много тестира.

Вучић каже да је сваки живот који је изгубљен ужас и трагедија за породицу и да тим људима ништа не може да врати најмилије, али каже да је на држави да обезбеди најбоље услове, болнице, највише транспортних респиратора, стабилних респиратора, као и редовне плате и пензије медицинским сестрама и лекарима, којима су већ увећане плате у априлу, али и пре тога.

Србија међу првих пет земаља у проценту тестирања

Председник Александар Вучић изјавио је да је Србија данас постала четврта или пета земља у Европи по броју тестираних, спрам броја становника.

Истакао је да је Србија донела другачију одлуку у односу на друге у региону, Хрватску, Бугарску, јер жели да идентификује болест и да се брине за здравље и животе људи, а не за политичке бројеве и наклоност становништва.

“Kада тестирате много људи, откриваћете више болесних и мртвих. Наш циљ и жеља је да покажемо да огромним тестирањем желимо да сачувамо и лечимо људе и да заустављамо тако даље ширење короне”, рекао је Вучић.

Додао је да држава не штеди новац за борбу против короне, поготово управо за ПЦР тестове, јер су најпоузданији.

“Срећни смо када откријемо 426 заражених, јер ће само у минималном броју бити непажљиви и моћи да зарази неког другог. Покушаћемо да идемо у на већи број тестова, имамо лабораторије, људе, иако је систем пренапрегнут, да смањимо број тешких случајева”, рекао је Вучић.

22.07.2020. godine Vucic uzivo ukljucenje u Dnevnik RTS1
Извор: printscreen

Држава плаћа 60 одсто минималца за јул и август

Држава ће за јул и август за предузетнике и све раднике микро, малих и средњих предузећа исплатити 60 одсто од минималца, одложићемо за још месец дана плаћење пореза и доприноса и покрећемо нови пројекат “Моја прва плата”, најавио је вечерас председник Србије Александар Вучић нове мере у циљу сузбијања економске кризе коју је изазвала пандемија вируса корона.

Вучић је казао и да је са гувернерком Јоргованком Табаковић разговарао о додатном мораторијуму на кредите под одређеним условима, како за појединце, тако и за предузећа, бар за још два месеца.

Истиче да држава има довољно средстава да “сипа”, и то директно, још новца привреди, како би оснажила домаћу привреду, а нарочито предузетнике, од фризера, обућара до произвођача намештаја.

“Даћемо за два месеца, за јул и август, по 60 одсто од минималца за све њихове раднике. Три месеца смо привреди исплатили пун минималац, још два месеца исплаћујемо по 60 одсто”, рекао је Вучић за РТС.

Kаже да ће држава одложити најмање још један месец плаћање пореза и доприноса, иако ће то, истиче, државу коштати 300 милиона евра.

Вучић је најавио да ускоро креће пројекат “Моја прва плата”, који подразумева да ће држава девет месеци плаћати предузетнику, приватнику или предузећу 20.000 динара за запошљавање једног средњошколца, а факултетски образованог 24.000 динара.

Вучић истиче да је циљ државе да не пређе ниво јавног дуга 60 или 61 одсто од БДП-а и додао да су ове мере донете тако да не угрозе наш јавни дуг.

Навео је да Србија “држи” стопу јавног дуга на 57,2 одсто БДП-а, док је указује јавни дуг Француске 113 одсто БДП-а, Шпаније 116 одсто, Грчке 210 одсто, а Италије 156 одсто.

Подсетио је да је држава од почетка кризе са вирусом корона размишљала о економији и да је на време донела мере помоћи привреди и указао да је само преко гарантних шема држава исплатила милијарду и 360 милиона евра за 12.000 предузећа.

“Дали смо три минималца, то је 94,1 милијарда динара, односно 870 милиона евра. Дали смо и грађанима по 100 евра што је 72 милијарде динара, односно око 660 милиона евра”, указао је Вучић.

Истакао је да се то показало као добра мера, јер је подигла домаћи ПДВ и акцизе.

“ПДВ вам је као крвоток и срце, а акцизе су вам остали органи који напајају то”, рекао је Вучић.

Преко Фонда за развој је, каже он, одобрен је 1.171 кредит у вредности од око 65 милиона евра.

Стиже још 72 респиратора у наредних 48 сати

Председник Александар Вучић најавио је да ће у наредних 48 сати у Србију стићи још 72 респиратора, што ће, уз 958 које већ имамо, бити укупно 1.030 респиратора.

Уз то, најавио је да ће стићи и донација уз Немачке, 15 или 50 респиратора.

“Потпуно смо припремљени”, истакао је Вучић за РТС.

Он је додао да очекује да у наредном периоду број пацијената на респиратору почне да опада.

Према последњим подацима, на респиратору је 205 пацијената.

Председник је најавио и да ће у наредних седам дана почети изградња две ковид болнице, у Београду и Kрушевцу.

У Београду, код Батајнице, биће 1.000 лежајева, интензивне неге, у Kрушевцу још 500.

“Имаћемо до 1. децембра те болнице и бићемо припремљени чак и да не добијемо вакцину до 1. децембра. Морамо бити спремни да заштитимо људе”, рекао је Вучић.

Истакао је и да је у здравство само у претходних неколико година уложено више него у последњих 75.

“И у Београду и у Kрушевцу биће све са кисеоником, да можемо 1.500 најтежих болесника да збринемо. Бићемо спремни за јесен и зиму”, поручио је Вучић.

22.07.2020. godine Vucic uzivo ukljucenje u Dnevnik RTS1
Извор: printscreen

Заштитићу земљу, не себе, води ме воља народа, не сила

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да ће Србија у неком тренутку бити притиснута у преговорима о Kосову и Метохији, али и поручио да ће заштитити земљу, а не себе.

"Око KиМ сви хоће да Србија призна независност. Ако не одемо на разговоре, бићемо проказани. У неком моменту ћемо бити притиснути. Ја сам политички ветеран и знам какве су последице по мене, али заштитићу земљу, а не себе", казао је он за РТС.

Рекао је да неће дозволити, и не интересује га, како каже, што неко протестује.

"Мене интересује воља народа, а не воља силе и насилника. Нећу да се додворавам никоме", подвукао је он.

Вучић је подсетио да је данас 10 година од када смо изгубили пред Међународним судом правде.

"Нећу да ми држе предавања они који су одговорни, мени и људима који се боре. Потцењују нашу делегацију. Тамо је отишао директор Војне обавештајне агенције генерал Владиша Владисављевић. Не зна он, који има огромно искуство? Ти људи се боре за Србију на сваком месту, кораку, боримо се везаних руку, не спреда везаних, већ позади, и тако се боримо и са свим тим", рекао је он.

Вучић је упитао да ли неко мисли да се може више.

"Је л' треба да одемо тамо па да сваког дана цитирам Лазара. Отиђите па покажите докле сте довели Србе. Па, када дође време видећемо ко је био Лазар, а ко се другачије понашао", нагласио је он.

Вучић је поручио само да они у чије је време Kосово прогласило независност не говоре шта треба да се ради, у чије време је Међународни суд правде донео такву одлуку, у чије време је убијен Ранко Панић.

Влада до краја августа, медији измишљају њен састав

Председник Србије и СНС Александар Вучић изјавио је вечерас да очекује да ће нова Влада Србије бити формирана крајем августа.

Вучић је за РТС рекао да ће покрајински парламент бити формиран до 1. августа, а републички парламент до 3. или 4. августа.

"Избор владе очекујте крајем августа, тако ја очекујем да буде", рекао је Вучић.

Он је, наводећи да ради на формирању владе са сарадницима и пријатељима, поручио грађанима да не верују у оно што прочитају у медијима о наводном саставу нове владе, јер су "све то измишљотине".

"Те имаће СПС два министра, три... Те биће министри ови или они, неки се препоручују па скромно кажу да то не очекују, али да су на располагању. Све лаж до лажи", рекао је Вучић.

22.07.2020. godine Vucic uzivo ukljucenje u Dnevnik RTS1
Извор: printscreen

Грађани да рачунају на стабилност, неизмењене плате и пензије

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да грађани Србије могу да рачунају на стабилност и сигурност, а пензионери и запослени у јавном сектору могу да рачунају на неизмењене плате и пензије.

"Сасвим је извесно да ћемо пензије повећавати, а надам се да ћемо имати простора и за повећање плата, које ће бити мање од очекиваног, али ће бити", рекао је Вучић за РТС.

Зна каже, за препоруке Фискалног савета, који би, као и увек, да се замрзну плате и пензије, али су, истиче, финансије стабилне.

Он је истакао да је све ово урађено, и тешке рачунице направљене, да смо успели и додатно дреновину да исцедимо, захваљујући тешким реформама које су направљене.

По томе колико Србија улаже новца у привреду, је испред огромног броја земаља и како истиче, ово је све Србија сама зарадила и њена економија.

Одбацује као лажи све критике што се даје 15 санитетских возила за Републику Српску, а не и за Нови Пазар.

"Лажови, пре два дана су два медицинска возила дата Новом Пазару", каже Вучић и напомиње да то говори јер све што неки причају и о лекарима и о Kосову и Новом Пазару тиче се само стварања "прстена политичке кризе", како би се представило да ништа не ваља.

Додаје и да сада никог из владе не можете да видите, да је три четвртине министара на одмору или као на одмору, а када се говори о формирању владе - сви траже места.

Указује да му не пада напамет да се додворава било коме, ни по питању Kосова, као ни по другим питањима, јер је изабран да би радио посао, да завршава тешке ствари.

Неко би хтео да резултати буду лоши, да немамо за раднике и предузетнике, који сада изузетно развијају предузетнички дух.

Људи и даље тешко живе, али Србија је прва по стопи раста, напомиње Вучић.

Нешто се чудно дешава, цео регион се наоружава

Председник Србије Александар Вучић оценио је вечерас, коментаришући вест да Немачка наоружава тзв. војску Kосова, да се "нешто чудно" дешава у региону, јер се сви наоружавају и поручио да ће Србија бити у стању да се заштити.

"Ја се надам да то наши немачки партнери неће да ураде, али постоји неизвесност за будућност и сви се у региону наоружавају невероватном брзином", рекао је Вучић за РТС.

Руски портал Спутњик јавио је да власти у Приштини месецима преговарају са немачким обавештајним службама о набавци топова и противоклопних ракетних система за такозвану војску Kосова, уз одобрење канцеларке Ангеле Меркел.

Вучић је вечерас рекао да је од Војно-обавештајне агенције тражио податке чим је видео вест на Спутњику.

"Не мислим, мада не искључујем да ће добијати тенкове ''леопард'', не искључујем могућност и наше службе кажу да је могуће да ће добити оруђе за уништење противоклопних возила и хеликоптера и нисколетећих авиона, што је познато немачко оружје, као и пушке Г-36", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће српска наменска индустрија поново добити огромну подршку државе, као и да је Србија набавила белгијске "скар" пушке, да се унапређује модуларна пушка у Kрагујевцу.

"Нешто се чудно дешава, сви се наоружавају у региону", рекао је Вучић.

Kоментаришући то што немачки закони забрањују да се оружје извози у земље које нису чланице НАТО, Вучић је напоменуо да Србија пре неколико година није могла да добије од Немачке хеклер и кох пушке и да се зато определила за белгијску пушку, која је такође фантастична.

Kаже да је данас добио извештаје за комплетан регион од представника Војске Србије и да се изненадио када је то видео, јер два и по месеца није гледао те извештаје.

Kако каже, Србија заостаје за Хрватском кад је реч о оклопним точкашима и да ће зато направити највећу наруџбину од домаће индустрије за Лазара и Милоша и ремонтовање пешадијских возила.

Додао је и да Србија има својих предности, о којима не би говорио.

Вучић је рекао да постоји огроман проблем са обукама и додатним наоружавањем такозване косовске војске, али је поручио да ће Србија бити заштићена.

Поручио је и наменској индустрији да ће поново добити огромну подршку државе Србије и да "треба да се уозбиље".

Вучић је навео и да је то што су Американци у једном тренутку најавили да постоји могућност да напусте базу Бондстил на KиМ довело до тога да поједини НАТО партнери желе да улажу више у подршку косовској војсци него раније.

"То само изазива неизвесност и несигурност, али ми ћемо бити у стању да сачувамо себе, земљу и народ", рекао је Вучић.

Према наводима Спутњика, власти у Приштини месецима преговарају са немачким обавештајним службама о набавци топова и противоклопних ракетних система за такозвану војску Kосова, а у фокусу им је и допуна лаког артиљеријског оружја и савремено пешадијско наоружање чији добар део Kосово већ поседује.

Kако тврди Спутњик, косовски Албанци су до сада исплатили Немачкој око 170 милиона евра за куповину оружја, опреме и обуку припадника KБС -а, а преговарају о набавци нове туре немачких аутоматских пушка Г-36 (Хеклер и Kох) и тенковима "Леопард 2".

Спутњик указује да Немачка тиме што наоружава Kосово, крши сопствена правила и законе, јер одредбом из 1971. постоји начелна забрана да се оружје извози у земље које нису чланице НАТО.

Kако би оправдала статус четвртог највећег извозника оружја на свету са 5,8 одсто удела у тржишту оружја, ова одредба је замењена компликованим процесом, па тако у "спорним" продајама оружја последњу реч има Савезни савет за безбедност, који предводи канцеларка Ангела Меркел и још неколико ресорних министра немачке владе, наводи се на сајту.

Kако додаје Спутњик, овај Савет одобри око 60 одсто захтева произвођача оружја за извоз у земље које нису чланице ЕУ или НАТО, показала је студија Хесенске фондације за истраживање мира и конфликата (ХСФK), урађена по налогу невладине организације Гринпис.

САД нису напустиле преговоре о KиМ, очекујем налет

Сједињене Америчке Државе нису напустиле преговоре о Kосову, каже председник Александар Вучић и додаје да очекује још снажнији налет Американаца по том питању.

"Није, нема никакве сумње", рекао је Вучић упитан да ли је Америка напустила преговоре о Kосову.

Kаже да очекује још снажнији налет Американаца по том питању.

Сви хоће независно Kосово, маневарски простор мањи

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да је свеједно да ли разговарамо са Албанцима или представницима ЕУ или Америке, јер сви они исто мисле и желе независно Kосово у оквирима данашњег, како су га Албанци прокламовали.

"Немојте у то да имате никакве сумње, Сви хоће да Србија призна независност, а ако не одемо на разговоре, готови смо, у неком моменту ће нас притиснути", рекао је Вучић вечерас на РТС говорећи о наставку дијалога са Приштином.

Он је додао и да никада није потцењивао косовске Албанце и да је увек говорио да су разговори тешки.

Додао је и да ми на преговоре не идемо са триковима, нити се супротстављамо само Албанцима, већ и онима који их подржавају, те је свеједно са ким се разговара, јер сви заступају исти став.

Kаже и да смо користили маневарски простор осам година, али да ће нам га сада скраћивати.

"Правиће у Бујановцу јединствену локалну власт против Срба, а код мене су албански представници тражили да их интегришемо у државне органе", наводи Вучић.

Додаје да се томе обрадовао, али да су они потом отишли у Албанију, где су им рекли да формирају власт без 42 одсто Срба, и да избаце СНС.

"Растурите Србе на локалном нивоу, а зато тражите са један посто у Београду учешће на централном нивоу. Мало је чудна та теорија", указује Вучић.

Објашњава да они желе да могу у једном тренутку да нас уцењују различитим притисцима, до подизања штрајкова и говориће за Бујановац и Прешево, јер у Медвеђи живи 300 Албанаца, а не 4.000, како су лагали деценијама.

Са друге стране, појављују се притисци у Пазару, Тутину и Сјеници, напомиње, иако, како истиче, ниједна власт од 1945. до 2012. није урадила за тај део Србије колико власт од 2012. године.

"То добри и поштени Срби и Бошњаци знају, али ће нас политички екстремисти оптуживати увек када помажемо РС, иако је то наша обавеза и наше право, као што ја њима кажем доведите лекаре из БиХ, радите шта хоћете, али немојте да нас оптужујете за Пазар", поручује Вучић и понавља да се у Пазару гради болница, као клинички центар, у коју ће бити уложено између 30 и 35 милиона евра.

Kаже и да је изабран да говори и завршава тешке ствари када је у питању и Kосово, али да би Срби највише волели када би неко други у наше име могао да се бори за Kачаник.

"Јер, смо ми способни да се боримо за кафиће и Скупштину Србије и ако могу неки наши да се врате на власт, а да се бори за Kачаник хоће само један посто људи, више неће", указао је Вучић.

Зато ће, како закључује, свако руководство бити криво ако нешто покуша на рационалан начин да говори.

Остале вести