Подижемо кардиоваскуларног гиганта, да будемо стуб у региону

Најновије
Извор: printscreen

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас, након обиласка радова на изградњи Института за кардиоваскуларне болести “Дедиње 2“, да би кардиоваскуларни гигант, који треба да буде стуб у региону, могао да буде отворен до Видовдана идуће године.

Извор: Пинк

Вучић је, у изјави новинарима, изразио велико задовољство што је могао да посети радове који напредују фантастичном брзином, и који ће бити завршени до краја јуна идуће године.

“Ово ће бити највећа кардиоваскуларна болница у региону. Биће много нових места за интензивну негу, апартмани са два до три кревета, без неусловних соба. Имаћемо преко 270 постеља“, објаснио је он.

Вучић је казао да је потребно да се изгради и гаража која није била планирана и хелиодром, ако Контрола лета то дозволи.

Навео је да је током пандемије корона вируса било 460 случаја са кардиоваскуларним проблемима који су били смештени на Дедињу.

Указао је да ће само опрема нове болнице коштати између 15 и 20 милиона евра.

Додао је да, ако држава нешто касни у финансирању, то намерава да реши још данас или сутра, а компанију “Конкорд“ која гради болницу похвалио је што извршава своје обавезе пре рока.

“Ова болница биће фантастичан допринос напретку српског здравства“, рекао је он.

Подсетио је да је 76 домова здравља и амбуланти обновљено, рађене Опште болнице и изградило више клиничких центара у Србији.

Указао је да то није нешто што мало кошта, јер само Општа болница не може да се изгради без 25 милиона евра.

“Видимо сада у савременим условима колико је здравство постало важно, и зато је битно да направимо овако кардиоваскуларног гиганта, да будемо стуб региона“, закључио је он.

Институт Дедиње 2 готов до краја јуна 2021. године

Изградња велелепног Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње 2" у Београду биће комплетно завршена за мање годину дана, односно до краја јуна 2021, најавио је председник Србије Александар Вучић током обиласка радова.

Вучић је приметио да је доста тога урађено од када је последњи пут био и да не може да се снађе у простору, пошто је сада све другачије.

Добио је информацију да ће све бити завршено крајем јуна 2021. и честитао радницима на томе.

Немамо више где пацијенте, молим људе да се пазе

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да се здравствени систем суочава са великим проблемом великог броја новозаражених, и то је директно везано са протестима.

Вучић је, у изјави новинарима, након обиласка радова на изградњи Института за кардиоваскуларне болести “Дедиње 2“, рекао да се кренуло у рашчишћавање терена и да се чека само пројекат ЦИП-а за изградњу две ковид болнице.

Рекао је и да се реновира све што је могуће.

“Суочавамо се са великим проблемом великог броја заражених. Данас је већи него јуче. У Београду и Новом Саду он је директно везан са протестима, као што смо и очекивали. То нам прави ужасне проблеме“, објаснио је Вучић,

Казао је да због тога мора да се отвори за ковид пацијенте Институт за медицину рада и Кожна клиника.

“Не знамо више где да смештамо људе, замолићемо да нам у Арени омогуће прикопчање гасног разводника“, додао је он.

Вучић је казао да не разуме људе, посебно оне који се баве јавним послом, да се баве више личним интересима него здрављем нације.

Казао је да се настоји да се у наредна 3 до 4 дана превазиђу жаришта, и да се крајем недеље крене са смањењем броја новозаражених.

Указао је и да се мора убрзати издавање резултата тестирања.

Међутим додао је да се девет пута више тестира од по величини друге земље у региону.

“Морамо да убрзамо да стижу резултати у року од 24 сата“, казао је он.

Разговори са једном земљом, вакцина можда до краја године

Председник Александар Вучић саопштио је данас да су у току разговори са једном земљом која је завршила са тестирањем вакцине против вируса корона, те изразио наду да бисмо могли да имамо ту вакцину до краја године.

"Једна важна вест, ми смо у разговорима са једном земљом која је завршила вакцину и која већ на угроженој популацији и посебно предвиђеној популацији, не тестира већ даје вакцину, јер је завршила са тестирањем", рекао је Вучић новинарима у Београду.

Зато је изразио наду да пре краја године можемо да имамо ту вакцину.

"То би био спас за Србију, за нашу економију и све остало", рекао је Вучић.

Грађани да не брину, неће бити смањења плата и пензија

Србија ће поднети кризу због короне, не лако, али лакше него друге земље и неће бити смањења плата и пензија у јавном сектору, поручио је данас председник Александар Вучић и указао да ниво јавног дуга у земљама Европе "скаче" услед кризе изазване корона вирусом, и на преко 200 одсто од БДП, док је јавни дуг Србије је на нивоу од 57 одсто БДП-а.

"Нигде у свету није лака ситуација, није ни у Србији, али је лакша него било где у Европи. Биће и боља ситуација и људи могу слободно да троше новац и неће им каснити, ни недостајати, ни плате у јавном сектору, ни пензије, ниједан дан", рекао је Вучић новинарима у Београду.

Примера ради, навео је да је јавни дуг Италије прешао 150 одсто БДП-а, стопа дуга расте и Француској, Шпанији, Грчкој, где је прешла 200 одсто БДП-а, Хрватској, Црној Гори...

"У Србији је ниво јавног дуга 57 одсто БДП-а. И зато не брините, биће ситуација добра, биће посла, плате и пензије", подвукао је Вучић.

Како је рекао, најважније је да победимо корону озбиљношћу и одговорношћу, јер је то, истиче, суштина.

"Не брините, и када мислите да немамо резерве, ми ћемо да их пронађемо. Али, да вадимо из ћупа, не долази у обзир... Тренд опште кукњаве ме не занима, Србија ће победити кризу, не лако, али лакше него суседи и већина других у Европи", рекао је Вучић.

Поновио је да неће бити смањивања плата и пензија, што ће морати да учини највећи део земаља, али не и Србија, захваљујући стабилном финансијском систему.

Борићемо се за интересе Србије и Срба на КиМ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је пред сутрашњи одлазак у Брисел, где ће званично бити настављен дијалог са Приштином, да ће се борити за интересе Србије и Срба на КиМ.

На питање новинара шта очекује од наставка дијалога у Бриселу, Вучић је рекао да су две кључне теме сутра на дневном реду: нестале и интерно расељене особе и друга тема је економија и бољa економска сарадња, те проток робе, капитала и услуга.

"Припремили смо се за ту тему и они су се припремили, гледамо шта можемо да урадимо, али борићемо се за интересе Србије и Срба на КиМ,  то је наш циљ и обавеза и то је наш посао", поручио је Вучић.

Каже да не зна колико ће трајати сутра разговори, али да ће имати и састанак са Шарлом Мишелом, а после ће званично почети дијалог.

Видећемо како ће то да изгледа, додао је Вучић.

За 10 до 15 дана пренећу странкама став о влади и мандатару

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће се за 10 до 15 дана састати поново са представницима странака са којима разговара о формирању нове владе и да ће им тада пренети коме намерава да повери мандат за формирање владе.

"Имао сам јутрос коректне разговоре са представници мањина: партије Муамера Зукорлића и нашом партнерском политичком странком СВМ, Иштвана Пастора. Различите су теме биле, али говорили смо и о ситуацији у земљи и региону", казао је Вучић на питање новинара како су протекли ти разговори.

Додаје да је саслушао њихове захтеве, жеље и предлоге.

"И у наредних 10 до 15 дана поново ћу се састати са тим људима  и пренећу како видим формирање и  функционисање нове владе и коме мислим да  поверим мандат за састављање нове владе", рекао је Вучић.

Тешко је спречити погубан утицај лажи у ери друштвених мрежа

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да је у Србији тешко спречити погубан утицај лажи и бесмислица које се шире у ери друштвених мрежа, али да се то мора победити радом и одговорношћу.

"Одавно није вест да је пас ујео човека, већ да је човек ујео пса и у нашој земљи неће бити вест како напредује Дедиње 2 фантастичном брзином. Како год видели да се Србија гради, вест ће бити некакав политички трик или нешто што ће моћи да нашкоди мени, влади или неком другом", навео је Вучић.

Он је то рекао одговарајући на констатацију новинара да је јавност често реагује негативно на лоше информације, а да нема реакције на позитивне вести, попут тога да је јавност бурно реаговала када се појавила информација о зараженима на Институту Дедиње, а да нико није реаговао на вест да су сви оздравили.                

Вучић каже и да су проблем страшне лажне вести и бесмислице у ери друштвених мрежа.

"Посебно у ово време када су људи усамљени, окрећу се друштвеним мрежама, ту има таквих лудости и глупости, да је немогуће спречити погубан утицај лажи и бесмислица", рекао је Вучић.

Каже да се само радом и одговорношћу може то победити и да ће Србија покушати да то и учини.

Нисам видео да се тако бринете о здрављу на протестима

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће прихватити критику новинара са телевизије Н1 за неношење маске на појединим догађајима, иако, каже, није приметио да се тај медиј бринуо за здравље грађана на протестима прошле недеље.

Навикао је, каже, да га тај медији у сваком тренутку за нешто криви, и додао да се Н1 телевизија није тако бринула и борила за здравље грађана када су се окупљали испред Скупштине, упадали у њу и гађали полицајце.

"Покушаћу да прихватим вашу критику, не због тога што неког угрожавам, јер увек држим одстојање од метар и по, већ због тога што сам ја неко ко би требало да даје пример грађанима", рекао је Вучић одговарајући на питање Н1.

На констатацију тог медија да током састанака са представницима појединих странака за договор о формирању владе није носио маску, Вучић је одговорио да он са маском на сваки састанак уђе, да се са саговорницима не рукује и да маску скида само онда када постоји растојање од метар и по.

"Ако сте приметили, ја сам овде дошао са маском, држим је све време и када завршим изјаву ја ћу је вратити на лице", одговорио је Вучић и додао да ће на личном примеру покушати да покаже колико морамо да будемо одговорни и колико је важно да се чувамо, бринемо о себи и другима.

Вучић Дедиње 0002
Извор: printscreen

Плашим се да дижу све веће баријере између нас

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да га брине, а то је видео у Паризу и Бриселу, питање могућности албанске делегације да сама доноси одлуке, а процењује да ће Приштина, због унутрашњих разлога, подизати све веће баријере између Албанаца и Срба.

Процењује и да ће због унутрашњих разлога Приштина подизати све веће баријере.

“Саслушање Хашима Тачија у Хагу баца у сенку све, и то је једина тема у Приштини, а дијалог им је формална, бирократска тема“, указао је он.

Вучић је, на питање да ли мисли да са представницима Приштине може да успостави елементарно међусобно поверење које је потребно за дијалог, рекао да никада не бежи од успостављања бољег поверења.

“Желим добре односе Срба и Албанаца, два највећа народа на Балкану. Биће потребно много година да до тога дође. И много труда и енергије у то морамо да уложимо“, казао је он.

Пренео је да су у Приштини на влади разматрали предлог новог закона о заштити вредности и врлина деловања ОВК, што значи да ће сваког Србина који би било шта рекао о деловању ОВК моћи да приводе и хапсе, исто као и везано за Рачак.

“Мислите да је с тим могуће да градимо ново поверење“, упитао је Вучић, тражећи одговор од Брисела.

“Ми ћемо дати све од себе да поверење и боље односе стварамо“, казао је он.

Новинарка са Косова, пре постављања питања, пренела је поруку Срба са Космета да Вучић има безрезервну подршку у напорима за борбу за КиМ.

Очекује се раст броја заражених у наредна три дана

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се очекује раст броја заражених корона вирусом пети и шести дан од окупљања на протестима, односно у наредна три дана, као и да ће тај број расти све док не прође време од када су се људи окупљали на протестима.

"Нисмо имали све време повећање, имали смо и смањење у претходна три дана, али сада ћемо имати повећање", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара.

Истиче да су се људи окупљали упркос ситуацији са короном и да су били бесмислени покушаји да им се то објасни, пошто нико није хтео то да слуша.

Помислили су да насиљем могу да преузимају власт, казао је и додао да не могу неке ствари појединим људима на рационалан начин да се објасне.

Изразио је забринутост за ситуацију у којој су лекари и додао да више скоро да немамо здравствене раднике у редовним болницама, пошто су сада све ковид установе.

"Џаба све што правимо када имамо толики прилив људи са тешком клиничком сликом који долазе у болницу. Не можемо да напунимо Арену са људима са лакшом клиничком сликом, пошто сви долазе са тешком сликом".

Вучић истиче да смо сви криви, па и локалне самоуправе и сви други за непоштовање мера, али да за то постоји једноставан лек, а то је 10 дана дисциплине.

"Не разумем зашто смо бежали од тешких мера и никада то нећу разумети, као ни оне који причају глупости о харповима и 5Г мрежи. Људи, не можете да лечите рак аспиринима. Поштоваћемо одлуке струке и кризног штаба. Стигли су и нови тестови, имамо преко 250.000 тестова и пробаћемо да идемо на 12.000 тестова дневно".

Наводи да има довољно респиратора, али да треба спровести гасове до болница и да верује да ће у томе помоћи фирма “Messer“.

Стало ми је до људи који се боре за своју земљу, а не до оних који су против ње

Не занима ме шта говоре људи који су све време добацивали и кибицовали, док су лекари радили и борили се свом снагом, и стало ми је до људи који се боре за своју земљу, а не до оних који су против ње, поручио је данас председник Александар Вучић.

Он је то рекао на питање новинара како веровати др Зорану Радовановићу који је рекао да је "(Вучић) заборавио на скупове СНС у мају", којих, иначе, није ни било.

Вучић је рекао да током кампање није било ниједног великог скупа СНС, а да тек он није учествовао ни на једном.

Подсетио је да је био само један неформални скуп, на којем су се окупиле присталице и власти и "тајкунског" савеза испред парламента, а на којем нико није говорио, непосредно по укидању епидемиолошких мера.

Претходно, каже, представници опозиције су свакодневно излазили, кршили полицијски час, "освајали" Председништво, скупштину, нападали посланике...

Онда су се, додао је, једно поподне окупили и једни и други, али није било последица тог окупљања.

"У кампањи смо ваљда једина странка која није држала скупове, што је свакако однео део, не политичких поена, већ оних мотивационих, па је можда део људи остало код куће", додао је Вучић.

Не занима га, каже, шта говори човек који је све време добацивао и кибицовао док су други људи, лекари, радили.

"Увек је све знао, а када му је речено - дођи, уради нешто, онда каже - ''не бих ја...''. Много је тих што би шутирали лопту боље од Савићевића и Џајића, од сваког тренера, а када бисте им дали да ураде нешто, видите да нису у стању ништа да ураде. Не занимају ме такви људи уопште", рекао је Вучић.

Борим се за борце, стало ми је до бораца, до људи који раде за земљу, а не за оне који раде против некога, закључио је Вучић.

Србија међу првих 30 земаља које ће добити вакцину

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће се држава потрудити да Србија буде међу првих 30 земаља у свету које ће добити вакцину против короне.

Вучић Дедиње 0013
Извор: Танјуг

Најавио је да ће ускоро са земљом која је завршила са тестирањем вакцине против вируса корона бити потписан протокол о сарадњи.

Изразио је наду да ће та вакцина стићи у нашу земљу што пре, јер би се на тај начин, каже, спасили животи великог броја грађана.

На питање новинара о којој је земљи речи, Вучић није могао да одговори, али је казао да ће у наредних неколико недеља јавност имати више информација.

У свом уводном обраћању Вучић је саопштио да су у току разговори са једном земљом која је завршила са тестирањем вакцине против вируса корона и изразио наду да бисмо могли да имамо ту вакцину до краја године.

Вучић о СПС: Нити ме изненадило, нити узнемирило

Председник Александар Вучић изјавио је данас да га није изненадило, а није ни узнемирило то што су појединци, који су на неки начин повезани са СПС, учествовали у протестима, јер, каже, увек има људи који виде шансу за себе, када је тешко у Србији.

"Увек имате исте људе, када год је тешко у Србији и када мисле да имају неку шансу, увек ћете чути исте гласове, истих људи, од Тончева, до многих других... тако да није то новост за мене, нисам се узнемирио. Кад год треба држави да се забије нож у леђа, он ће то да уради, и неки други", рекао је Вучић на питање новинара о збивањима унутар СПС.

Са Ивицом Дачићем је, одговара, разговарао у више наврата.

"Научио сам на то, сваки пут је тако. Најсмешније ми је кад говоре како ми њих нападамо, а ми ни реч о њима нисмо рекли. Ми смо сами добили 150 мандата, а они дочекали да руше скупштину. Што рушите скупштину, шта је смисао? Што долазите на рушилачке протесте, па кукњава - јадни ми", рекао је Вучић.

"Али, шта да радите...ево, СНС је крив што су коалициони партнери дошли да сруше скупштину", додао је иронично.

Није моје да "тетошим" јавност, већ рад у интересу људи

Председник Александар Вучић поручује да није његов посао да води земљу тако што ће некоме да се додворава, извињава или да "тетоши" јавно мњење.

"Да говорим оно што људи желе и воле да чују, што нема везе са реалности, не пада ми на памет", додао је он и истакао да се не мери то шта неко прича, већ резултат у интересу грађана, те да је то његов посао, иако му, каже, саветују понекад да каже ово или оно што би неки волели да чују.

У прилог томе, позвао се и на резултате најновијих истраживања, који, каже, показују да су људи кивни и бесни због насиља.

"Наш однос према комплетном Савезу је више него 10 према 1. Нећу да кажем ко још пада због напада на СНС и државу. Срби воле државу и неће да дозволе да им рушите државу да бисте дошли на власт", рекао је Вучић.

Додао је и да све што се дешава у Србији отежава позицију и Срба на КиМ, у РС, Црној Гори, којима је потребна јака и снажна Србија.

Остале вести