Са Макроном о три кључне теме, добро се разумемо

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић пренео је да је са француским председником Емануелом Макроном разговарао о три кључне теме - сутрашњем самиту о КиМ, билатералним односима Србије и Француске и будућности Европске уније и Србије у Унији.

Извор: РТВ Пинк

Како је рекао, са Макроном је разговарао у четири ока сат и по времена.

"Разговарали смо о три кључне теме - сутрашњи самит и односи Срба и Албанаца и решењу косовског питања, затим о билатералним односима и како појачати сарадњу у домену образовања, културе, економије и улагања", рекао је Вучић.

"Од кључног значаја је и да сам учио од Макрона како он види Европу и свет у будућности, са кључним освртом на европски пут Србије", додао је Вучић.

"Ми се добро разумемо, Макрон увек говори јасним и једноставним језиком. Не разумем увек формалан бирократски речник, али Макрона увек добро разумем", рекао је Вучић.

Извор: Танјуг

Када је реч о сутрашњем самиту о КиМ, у организацији Немачке и Француске, Вучић је рекао да није сигуран да ће моћи да се усвоји заједничка изјава.

"Говорио сам стратешки и шта мислим да се збивало и шта може да се догоди у будућности", рекао је Вучић.

Албанци можда не долазе у Брисел, Србија спремна за дијалог

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да је Србија спремна за дијалог са Приштином, али да, због неких информација из Приштине, још не зна да ли ће до тога доћи у недељу.

Упитан како гледа на наставак дијалога пошто постоје назнаке да Приштина неће бити заступљена у недељу на највишем нивоу, односно на нивоу премијера Авдулаха Хотија, Вучић је казао да је чуо одређене гласине вечерас да Албанци неће доћи у Брисел, иако се чекало месецима на наставак дијалога.

"Сада сам видео да сам добио поруку од изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака и разговараћу са њим вечерас да видим шта ће бити. Да будем искрен, трудимо се да покажемо да смо партнери ЕУ, међународне заједнице, свакоме за дијалог, да не желимо да бежимо од тешких тема. Изненади ме када неко прихвати термин, а онда каже да не може да дође због унутрашњих прилика. Замислите мене да кажем ''имам демонстрације и не могу да дођем'', казао је он.

Извор: Танјуг

Вучић је рекао да тако сваки пут чине када им нешто није по вољи.

"Сачекаћу да видим и сутра ћемо бити паметнији. Србија је спремна и спремни смо да одавде идемо у Брисел", нагласио је он.

Вучић је подсетио да је заказана вечера са председником Савета ЕУ Шарл Мишелом, на којој је требало да буде и шеф европске дипломатије Жозеп Борел, Мирослав Лајчак и можда и европски комесар за проширење Оливер Вархеји, а у недељу је требало да почне званично дијалог.

Упитан шта ако опет дође до опструкције дијалога, рекао је да га брине то питање не само у смислу великих игара великих сила.

"Бекенд једни, форхенд други - САД и ЕУ. Не заборавите да за нас то није добра ствар, јер морамо да сачувамо мир и стабилност за Србе на КиМ", казао је он.

Подвукао је да ако лудило крене на Косову око оптужнице против Хашима Тачија, међусобни сукоби косовских Албанаца, увек је мука за Србе.

"Нема за кога трећег и зато сам желео да кроз разговоре спустимо тензије и сачувамо наш народ", нагласио је Вучић.

"Овако увек можемо да дођемо до ситуације која је прилично проблематична за нас".

Рекао је да Србија показује своју конструктивност, озбиљност и то, истиче, доприноси поштовању које имамо у Француској.

Изразио је захвалност председнику Француске на изванредном гостопримство које у западним земљама, каже, није доживео.

Обавестио сам Макрона да Србија прихвата нову методологију

Председник Србије Александар Вучић пренео је вечерас новинарима да је обавестио председника Француске Емануела Макрона да Србија прихвата нову методологију у преговорима са ЕУ.

"Важна вест, обавестио сам председника Макрона и то ћу сутра званично да потврдим на Самиту, да Србија као земља прихвата нову методологију, коју је иницирао председник Макрон. И мислим да је то изазвало додатно поштовање и задовољство код француске стране", рекао је Вучић после сусрета са Макроном у Паризу.

Извор: Танјуг

То ће, истиче Вучић, за грађане Србије значити да када отворимо економска и социјална поглавља, на пример, онда одмах почињемо да имамо и приступе фондовима и свему другоме из поглавља која смо отворили.

"Па онда, када отворимо тих седам, онда идемо на нових пет и нових седам из неке треће области. То је за Србију боље и повољније и неупоредиво конкретније и то је једино важно за грађане Србије. Мислим да су француски домаћини тиме били задовољни", навео је Вучић.

Пресецање преко ноћи не доноси добре резултате

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да "пресецање преко ноћи" не може донети добре резултате у дијалогу Београда и Приштине, већ да две стране могу да направе безброј малих корака како би поправиле односе.

Вучић је новинарима у Паризу рекао да верује да ће сутрашњи видео самит, који ће водити француски председник Емануел Макрон и немачка канцеларка Ангела Меркел, бити отворен разговор, али да не очекује превише резултата, нити сагласност.

Упитан да ли му је после данашњег разговора са Макроном јасније шта би могло да се очекује од сутрашњег видео самита, Вучић је рекао да верује да ће свако говорити о томе како види дијалог, будућност разговора.

"Не мислим да ће да буде превише резултата, биће пронађени некакви принципи, али које не можемо сви да договоримо, тако да верујем да ће изаћи са председничким саопштењем Французи и Немци, ми ћемо посебно, као и Албанци", рекао је Вучић.

Он је рекао да верује да ће се говорити и о могућностима за постизање компромиса и шта је то што сматрају да је важно у наредном периоду.

"Да обезбедимо слободан проток људи и услуга, очување мира, да обезбедимо безброј малих споразума који ће да промене односе између Срба и Албанаца, да видимо шта ћемо да радимо са тим о чему се не слажемо", рекао је Вучић.

Како је објаснио, Албанци ће рећи да су дошли да разговарају о међусобном признању, а ми да то Србију не занима, али постоји безброј малих корака којима могу да се поправљају односи и уради нешто за српски и албански народ. 

"То је тактика за коју мислим да је добра, а пресецање преко ноћи је нешто што не може да нас доведе до доброг решења", рекао је Вучић.

Каже да Макрон, као изузетан геополитички стручњак, то разуме.

"Смешно би било да кажем да је Макрон на нашој страни, није, али, да ли разуме позицију Србије? Мислим да је разуме и добро схвата. И мислим да сам на пластичан начин то и објашњавао, тако што сам рекао: Зашто бисмо ми нешто урадили, да видимо шта Србија добија? И он каже - У праву си, хајде да видимо шта Србија добија".

Није било насиља, није било ни полиције

Председник Србије Александар Вучић рекао је да на протесту у Београду вечерас није било полиције, јер није било насиља, нити покушаја упада у институције државе и истакао да је тако било и у протеклих осам година, а биће, каже, и убудуће.

"Нисте улазили у Скупштину, нисте гађали молотовљевим коктелима бакљама, оградама и свим другим и нисте полицајца ни видели", рекао је Вучић поводом вечерашњег протеста новинарима у Паризу.

Протести су демократски инструмент, али насиљем се, истиче, не преузима власт.

Он је рекао да демонстранте нико неће да дира, да могу да демонстрирају и "сто дана и сто година", мада сматра да је то неодговорно због заразе која ће се тиме ширити.

Вучић је рекао и да му протести никада нису сметали, да му не сметају ни сада, само ако нико не улази у институције и не туче полицију.

Подсећа да је 2017. године протеста било 200 дана, а прошле године 300 дана, сваки дан, и да се никада није побунио због њих.

"Тако може и сада, до председничких избора 2022, до избора 2024, 2030, немам проблем са тим. У Србији је право на окупљање свакоме загарантовано, само никоме неће бити дозвољено насиљем да преузима власт. Власт се преузима само на изборима вољом грађана и не постоји други начин како неко може да се дође на власт", истакао је Вучић.

Он је рекао да неће да коментарише "бруталне лажи и трикове", попут оних да је неко умро због респиратора, неће да говори о неким од учесника демонстрација који су познати по насиљу над својим професорима, ни о онима који су у криминалу, а држали су политичке придике.

"Нећу ни о свима онима који зарад својих политичких интереса не знају шта ће са собом наредне четири године. То ме не занима, важно да је мирно, ја им честитам на томе", поручио је Вучић.

Не види проблем с тим да се демонстрације наставе после короне, а, ако неко хоће да уништава здравље својих људи, могу то да раде и за време короне.

"Наставите свој посао, веома сам срећан и задовољан вечерас због тога", рекао је Вучић и захвалио демонстрантима на мирном протесту, а полицији што је сачувала ред.

Остале вести