Важан разговор с Макроном, једним од водећих европских лидера

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас после подне у Паризу, уочи састанка са председником Франуцске Емануелом Макроном, да је реч о важном разговору, о више најактуелнијих тема, од билатералних односа, ЕУ пута Србије, до погледа на свеукупно уређење Европе и света.

Извор: ТВ Пинк

Вучић је рекао да ће вечерас имати разговор у четири ока са председником Француске, а затим и вечеру.

"То је много важно за Србију, разговараћу са једним до два најважнија европска лидера, уочи самита са Приштином, чији је домаћин, поред Ангеле Меркел. Мислим да имамо много да разговарамо са Макроном, од билатералних односа, ЕУ пута Србије до погледа на свеукупно уређење Европе и света", рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Упитан може ли се очекивати неки флексибилнији став Париза о КиМ, Вучић је рекао да је Француска признала Косово и да се то неће мењати.

"Да ли Макрон жели да чује и да ли је увек желео да чује? Јесте. Са њим сам увек имао потпуно отворене разговоре који су увек доносили нама нова сазнања. Он је искрен пријатељ Србије и жели да помогне нашем ЕУ путу и ближој сарадњи две земље", рекао је Вучић.

На питање да ли састанци данас и наредних дана говоре да Европа жели да потисне САД када је реч о решавању питања Косова, Вучих је рекао да Европа жели да каже да је она та која се пита на европском континенту, што је, додаје, очекивана реакција.

Главни циљ да узму власт без избора

Они који су организовали насилне протесте сигурно су рачунали и са слабљењем позиције Србије у решавању косовског питања, али главни циљ им је преузимање власти, мимо избора и народне воље, оценио је председник Србије Александар Вучић.

Вучић је, у изјави за Пинк у Паризу, уочи вечере са председником Француске Емануелом Макроном, казао да ти људи свакако нису желели ништа добро Србији.

"Да ли је позиција Србије тежа што неко каменицама гађа полицију и упада у Скупштину ? Није пријатно, али да плачем и кукам не могу. Неки који су то организовали нису то радили да би само повредили неког полицајца, већ да би направили штету Србији", објаснио је он.

На питање да ли то има за циљ минирање предстојећих разговора о Косову, Вучић је казао да је јасно да протести нису због короне.

"Данас се труде да причају, они који су тобож европски оријентисани, да је то против корона мера. Јасно је свакоме, када се чују повици, да има везе са свим другим. Да има везе са корона мерама, било би још глупље. Разлог је жеља да се дочепају власти без избора, без воље народа. То је сваком потпуно јасно. Нема других, тајновитих разлога", нагласио је он.

Упитао је да ли је неко увео полицијски час, додајући да би он волео да јесте, јер би тако излечили народ, а овако се плаши ширења заразе.

Додао је да су то људи којима се не свиђају резултати избора, на којима нису ни учествовали, који тврде да је земља равна, који протестују против 5Г мреже.

Упитан ко су ти који су спроводили насиље, казао је да то нису само напади на полицију.

"Праве се да су напади били од неких наводно режимских провокатора. Свакоме ко је гађао каменицом полицајце види се лице и зна име и презиме, и нико не припада власти, већ су хулигани и насилници, које подржавају када им је потребно, а када није, брже боље их се одрекну", објаснио је он.

Вучић је подвукао да они који стоје иза њих пропагирају насиље, и то чине годинама, од вешала које су правдали, тестера које су уносили у РТС, пребијања новинарки Пинк.

"На крају насилници су дошли да туку њих. Насиље никоме не доноси никада добро"; подвукао је он.

Неће ме сломити, ништа док не дођу избори

Могу да ураде шта год хоће, ништа неће променити до следећих избора, рекао је председник Србије Александар Вучић и додао, коментаришући демонстрације, да га они који стоје иза њих неће сломити.

Он је рекао да би евентуални упад демонстраната у Скупштину Србије и Председништво са правно-политичке стране био бесмислен, пошто би се сводио само на пљачку и да би његови политички противници могли нешто стварно могли да промене једино ако би га физички уклонили, односно убили.

Вучић је одговарајући на питање новинара рекао да и евентуални упад у зграду владе не би имао никакав значај, пошто он бира мандатара за састав нове владе.

"Једино што објективно могу да ураде јесте да ме убију и тада би променили све, пошто би морали да буду нови председнички избори, нема оног ко бира мандатара и друго, не види шта друго могу да ураде", рекао је Вучић.

Истиче да су постали много опасни политичари тајкуни који кажу да је сукоб неизбежан ако не буде слушао како они кажу, а то је да они уђу у владу.

"Па, нећу док сам жив, боље ми је да ме нема, него да бирам најгоре тајкуне, пљачаше и лопове да улазе у некакве владе", поручио је Вучић.

"Боље ви пробајте овај сценарио - да ме убијете, јер само то има смисла, иначе, губите време", додао је Вучић.

Председник наводи да га не занима какву они владу хоће, већ само какву народ владу хоће, а то је већ рекао на изборима.

"И народ ће добити владу какву жели, а моје је да одговарам народу, а не тајкунима. Они никада неће водити политику Србије, а посебно не они који су опљачакли драматично земљу, тако да су је уништили за десетине година".

Упитан како види изјаве да су полицајци злочинци у униформама који ће одговарати, Вучић каже да је то најбоља порука за те поштене полицајце, као и за полицајца коме су поломили обе ноге, да знају шта о њима мисле насилници, тајкуни и криминалци и да знају када дођу нови избори.

"Неки се тресу када дођу насилници, можете да урадите шта год хоћете, али да промените не можете ништа док не дођу избори, када можете да промените све. На улици можете само да уништавате углед наше земље и шансе за привлачење инвестиција, као и да неврирате све нормалне и поштене људе у Србији", поручио је Вучић.

Ако демонстранти буду носили бензин,то ће бити лоше за њих

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Паризу ће бити лоше ако демонстранти буду, како најављују, носили бензин да би наставили да пале Београд.

Упитан од стране новинара Пинка да прокоментарише то што демонстранти на друштвеним мрежама позивају друге да на протесте носе бензин како би палили град, Вучић је рекао:

"Да, неки позивају на бензин, неки да седе. Ако буду седели то је супер, али ако буду носили бензин то ће бити лоше за њих", рекао је Вучић.

То да ће неко на силу да преузму власт у Србији - неће, поручио је Вучић и истакао да грађани могу да буду мирни и да нико неће демонстрантима дозволити да то ураде.

То не може да се деси, поручио је Вучић.

Сви који су били насилни за то ће одговарати

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће против свих демонстраната који су претходне две вечери спроводили насиље у Београду и другим градовима Србије бити поднети прекршајне и кривичне пријаве.

"Чак и покушаји њиховог деловања преко појединих правних инситуција у којима на све начине врше притиске на људе, неће уродити плодом, подносићемо кривичне и прекршајне пријаве за све који мисле да насиљем могу нешто да промене", рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Он се осврнуо на синоћни догађај у Новом Саду, када су демонстранти бацили молотовљев коктел и бакље на Градску кућу и поновио став да су демонстранти у том граду урадили оно што мађарски фашисти нису у Другом светском рату.

"Одбранићемо ми и Нови Сад и Београд и Ниш и целу слободну Србију од оних који мисле да под окрљем ноћи могу нешто да направе", поручио је Вучић.

Упитан како коментарише изјаве лидера СзС да се и вечерас окупе, иако због епидемиолошке ситуације то није препоручљиво, Вучић је навео да то говори колико им је више стало до личних интереса, него до здравља грађана.

"Шта друго да раде, докони тајкуни који немају паметнија посла, када су остали без скупштинске плате, хаће да пробају сада нешто на силу. Шта друго да очекујете? Границе су затворене, не могу да путују по метрополама, па, хајде да правимо хаос и неред", рекао је Вучић.

Избори прошли, ерупцију короне изазвала неодговорност

Председник Србије Александар Вучић одбацио је вечерас оптужбе да су власт и струка одгворни за ерупцију корона вируса у Србији.

"Шта на то да кажете, избори су просли пре 20 дана. Нема више од избора или не знам чега, а на изборима нико није заразен, а ови који кукају нису ни изашли на изборе", рекао је Вучић за тв Пинк.

Он је указао да нам се сада дешава оно што је било пре четири или пет дана, и што је резултат неодговорности и непоштовања мера:

"Није било ни избора, ни дербија, то су све празне приче".

Не интересује их, каже, здравље људи, већ шта могу да ураде за себе и своје џепове, против своје државе.

"Нека они раде свој посао, и док је мирно све је у реду". рекао је Вучић.

Он је поручио да оног тренутка када насиљем покушају било шта, држава ће да реагује и хапси све изгреднике и насилнике.

Од државе можете да будете јачи ако победите на изборима, програмима и идејама, а не насиљем, истакао је Вучић.

Страни фактор умешан, сви ће они да одговарају

Председник Србије Александар Вучић поновио је данас да је и страни фактор умешан у протесте у Србији и да ће сви који су откривени и учествовали у протестима да одговарају.

Код једног од њих пронађено је све, од Морзеове азбуке, до тајних мапа, рекао је Вучић за ТВ Пинк из Париза.

Он је додао да је код другог учесника протеста пронађен пиштољ са пригушивачем.

"Свакаквих ту има и сви ће они да одговрају", рекао је Вучић.

Држава постоји, без нервозе

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас грађанима да држава и државне институције постоје и да држава мора да реагује на насиље.

"Поручио бих грађанима у Србији, нормалнима, који су против насиља, да морамо да будемо уздржани, да не смемо да покажемо нервозу. Да, када се окупи 10-50 људи, када дивљају као 2017, да их пустимо и покажемо да смо другачији, одговорнији и озбиљнији", истакао је у Паризу.

Казао је да није проблем да се доведе 200.000 тих људи и покаже разлика у бројности, али да би то направило катастрофалне последице по здравље.

Пренео је да никада није имао толико позива и подршке грађана који желе да се супроставе насиљу.

Остале вести