Кроз изазове само заједно

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је Европи више него икада потребна сарадња како би се суочила са свим изазовима, јер ЕУ мора да врати своју значајну политичку улогу, а не да се фокусира на технократска питања.

Вучић је, на онлајн самиту "Европа без цензуре", где је учествовао са премијерима Словеније и Мађарске, Јанезом Јаншом и Виктором Орбаном, казао да се Европа суочава са најтежим периодом и нагласио да се корона вирус не може победити без вакцине или лека, али да постоји много ствари које се могу и морају заједнички урадити на сузбијању последица настале кризе.

Вучић Европа Самит Видео Линк 0002
Извор: Танјуг

Указао је да све економске прогнозе показују негативан развој привреде, да ће Француска, Италија, Хрватска и чак и Немачка имати негативан раст од минус седам до 11 одсто, а да ће Србија, која је за ову годину очекивала раст од пет одсто, бити суочена са растом од 0 или минус 0,5 процената.

Казао је да су ти подаци лоши, јер је српска привреда повезана са свим европским економијама, пре свега немачком.

"Најважније питање сада је шта можемо да учинимо како бисмо преживели и задржали наду грађана у будућност у сопственој земљи", нагласио је Вучић.

Указао је да је пре седам дана размишљао да, због лоше епидемиолошке ситуације у земљи, поново донесе одлуку о “затварању“, али да у том случају Србија не би економски имала шансе да преживи.

Истакао је да је у таквој ситуацији у Европи сарадња потребнија него икада. "Не тражимо нове кредите, велики новац, већ нам је потребно да ставимо под контролу све друге претње са којима би се могли суочити", навео је он.

Вучић је подсетио да су европске интеграције стратешки циљ Србије.

Изразио је уверење да Европа мора да разуме шта се догодило после Брегзита, и да није само земљама региона потребна ЕУ, већ су и оне потребне Унији.

Потребно је, каже, већа политичка храброст и изразио уверење да ће актуелна политичка администрација у Бриселу показати веће разумевање него што је био случај са ранијим.

"Мислим да Европа има већу могућност да постане најбоље место на свету", констатовао је Вучић указујући да САД постају све веће, Кина економски има све бољу позицију, док Немачка расте и економски и политички.

Људима су, према његовим речима, потребни прави лидери, не бирократске форме, и зато се мора показати поштовање према избору других народа.

"Морамо да прихватимо све изборне резултате свих у Европи. Знамо да људи у земљама бирају најбољу будућност сами за себе. Морамо истовремено сарадњу подићи на виши ниво, решавати праве проблеме грађана. Не треба критиковати оне који другачије мисле, и оптуживати их за наводни недостатак слобода", поручио је Вучић.

Он је поновио да ће Србија наставити свој европски пут, али и сарадњу са суседима и пријатељима.

"Борићемо се за наш независни приступ", подвукао је он.

Указао је на значај улоге странака десно од центра у снажењу ЕУ.

Корона криза је, како је додао, показала да је Европа рањива, и да један вирус може променити многе ствари и неке трендове у свету убрзати.

Подсетио је да је ЕУ на почетку ковид кризе донела одлуку о забрани извоза медицинске опреме на Западни Балкан, која је показала да нисмо део Европе и да немамо право да штитимо наше грађане њиховом опремом.

"Иако је та одлука трајала само пар дана, она је показала да солидарност није ништа осим пар речи на папиру", казао је он.

Вучић је критиковао што су га, када је на то јавно указивао, нападали либерални медији, само зато што је изнео своје мишљење, које се касније, подсећа, могло чути и од других званичника ЕУ.

Он је нагласио да је потребно међусобно поштовање, искрена и пријатељска сарадња свих европских земаља, јер сви заједно морамо да видимо које је решење најбоље за све нас.

Остале вести