У Београду од петка до понедељка полицијски час, без окупљања

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је ситуација алармантна у Београду због вируса корона, те да од сутра почиње да важи забрана сваког окупљања више од пет људи у затвореном и отвореном простору, а од петка до понедељка полицијски час.

Извор: РТВ Пинк

Вучић је у обраћању јавности истакао да је данас, од почетка епидемије корона вируса у земљи, свакако најтежи дан, са 13 преминулих особа.

"У пресеку у 15 сати, 110 особа је било на респиратору, сада је више од 120 људи. Ситуација је алармантна у Београду, озбиљна у још четири града у Србији, али је Београд у критичној ситуацији", рекао је Вучић.

Све болнице у граду су пуне.

У складу са тим, а после разговора са епидемиологом Предрагом Коном, који се, каже, консултовао са епидемиолошким тимом од сутра ће бити забрањено свако јавно окупљање више од петоро људи у затвореном или отвореном простору.

"А, од петка идемо на дугачки полицијски сат, до понедељка. А, онда ћемо даље да видимо. Обезбедићемо кретање људима са кућнима љубимцима, мајкама са децом и пензионерима такође", рекао је Вучић и додао да ће сва обавештења уследити после састанка Кризног штаба.

Вучић је истакао да му је прва брига да заштити грађане, те да све политичке реакције, све шерпе, бес, буду усмерени на њега, а не на лекаре.

У Београду критично, болнице пуне

Председник Србије Александар Вучић указао је, описујући тешко стање са корона епидемијом, да су готово све београдске болнице пуне и да је тренутно у Србији хоспитализовано готово 4.000 пацијената са потврђеним или суспектним ковидом.

Вучић је, у обраћању грађанима, казао да жели да им поднесе извештај о ситуацији у болницама.

"Све београдске болнице су готово пуне. Инфективна клиника, КБЦ "Бежанијска Коса“, КБЦ "Драгиша Мишовић“, КБЦ "Звездара“, КБЦ "Земун“, Војна болница "Карабурма“, рекао је он.

Вучић је навео да у КБЦ "Звездара“ лежи 251 пацијент, КБЦ "Земун“ 350, Бежанијској Коси 85, на Инфективној клиници 74, додајући да се брзо попуњавају Ниш, уз Нови Пазар где је хоспитализовано 400 људи.

"Нама су све болнице у Београду које смо одредили за ковид пуне, пуни се и Ортопедска болница "Бањица" у коју смо убацили 10 респиратора, где већ имамо преко 70 људи. На сваки сат нам, долази нових 10 до 20 пацијената у болнице“, казао је он.

Истакао је да ковид пацијенти не излазе за дан или два, те да, због брзине којом се пуне, више немамо болнице слободне.

Указао је да је држава много изградила у протеклих пар година, реконструисала и реновирала болнице.

"Ово су изузетне болнице. Пре пет година нисмо имали "Мишовић“, јер је он био ругло, Земунска болница је била језива, Звездара је била за снимање хорор филмова“, истакао је он.

Нагласио је да држава мора да чува људске животе и да се због тога не секира за све политичке реакције, шерпе и сав бес, који жели да буде усмерен ка њему, а не лекарима који су наши јунаци који морају да ризикују своје животе, да се боре у најтежим условима.

Извор: Танјуг


Послали смо Новом Пазару још 10 респиратора, укупно 33

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Новом Пазару данас послато још 10 респиратора, тако да сада имају укупно на располагању 33 респиратора.

"У нашим болницама имамо укупно слободних 376 клиничких респиратора", рекао је Вучић и истакао да држава има доста опреме.

Каже да када је држава послала Новом Пазару првих 10 респиратора да су мислили да је то фантастична опремљено, али да је таква ситуација да је сада тамо 33 респиратора.

Председник је истакао да имамо у магацину у Крњешевцима пуно медицинске опреме, али да то ништа неће вредети ако будемо неодговорним понашањем "побили" наше здравствене раднике и онда неће имати ко да лечи болеснике

"Не може нико да издржи ове бројеве и мораћемо да се изборимо снагом своје воље", поручио је Вучић.

Ситуација у Новом Пазару значајно боље

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је ситуација у вези са вирусом корона у Новом Пазару значајно боља, али да ће, нажалост, у наредних неколико дана у том граду бити још смртних случајева због тешке клиничке слике појединих пацијената.

У обраћању јавности, Вучић је рекао да је стање у Општој болници у Новом Пазару боље захваљујући медицинским радницима који су дошли из Крагујевца, Крушевца и Чачка да помогну и најавио да у тај град сутра стиже и група медицинских радника са ВМА.

Оценио је да ће њихов долазак додатно ојачати здравствени систем у Новом Пазару и ставити ситуацију у потпуности под контролу.

Вучић је нагласио и значај припадника Војске Србије у том граду, који су формирали пољску болницу, те поновио да је његова грешка била што је тих дана, када је у Новом Пазару било тешко стање, био на путу и није имао довољан увид у читаво стање да одмах пошаље војску.

"Војска је унела мир и поносан сам на начин на који се народ у Новом Пазару, Тутину, Сјеници односи према нашој војсци. Моје наређење је било да тамо иду без оружја. Жене их дочекују, спремају доручак, ручак, воде рачуна о њима. Војска помаже сваком без обзира да ли је Бошњак или Србин", указао је Вучић.

Захвалио је новопазарским докторима Меху Махмутовићу, Мирсаду Ђерлеку, Муамери Турковић, на великом послу коју су обавили, иако су, каже, поднели велике критике.

Истакао је да Новом Пазару не недостаје ништа од опреме, али је проблем био што је у једном тренутку болница у том граду примила велики број пацијената са тешком клиничком сликом.

Консултације од 15. јула, влада до најкасније 25. августа

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће 15. или 16. јула почети консултације о формирању нове владе, као и да очекује да ће тај посао бити завршен до најкасније 25. августа.

Вучић је, у обраћању грађанима, казао да ће кренути са пријемом прво мањинских странака, а затим и других по питању формирања нове владе.

"Очекујем да се тај посао заврши до 20. или 25.августа, најкасније. Не бих искључио да то буде и раније“, нагласио је он.

Предстоји нам тешка јесен и по питању КиМ

Чека нас тешко лето и јесен и по питању Косова и Метохије, јер нико неће да нас мази, нико ништа неће да нуди или поклања, већ да нас притискају да изгубимо, изјавио је данас председник Александар Вучић.

"Зато нам је потребно јединство и уједињеност, да будемо довољно снажни, рационални и да добро разумемо своју позицију у свету, али и да будемо довољно чврсти и да не тражимо како нешто да кажемо против људи који се боре и раде", рекао је Вучић у обраћању јавности.

Он је додао да је једнако важно питање и привреде, будући да цео свет очекује рецесију и раст незапослености, а уверен је да ће Србија ипак бити боља од других.

Имамо 376 клиничких респиратора и 578 у резерви

Имамо у нашим болницама 376 слободних клиничких респиратора и још 578 у резерви, а у року од осам дана имаћемо 1.100 респиратора, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је рекао да се држава на време припремила и набавила медицинску опрему и да нам је магацин у Крњешевцима пун опреме.

Каже да само у том магацину има 122 мобилна респиратора, 103 апарата за анестезију, више од 100 специјалних уређаја, генератора кисеоника и концентратора кисеоника  229, монитора 520, инфузионе пумпе 1.095, пулсних оксиметара 8.756.

"Имамо 60 милиона хируршких маски, маски М95 20 милиона, 100.000 партикуларних маски и 7.366 маски са гумицом за кисеоник", нагласио је Вучић.

Истиче да је ситуација и региону и свету тежа него пре, али да се то код нас види јер ми не кријемо број мртвих и заражених.

"Тестирали смо до сада 455.604 човека, Албанија 26.239, БиХ 102.715, Бугарска 156.351, Хрватска 85.997, Црна Гора 20.596, Северна Македонија 68.059, Словенија 109.596".

Вучић истиче су нам зато болнице пуне, јер Србија највише тестира, око 9.000 људи дневно, а први после нас 1.400 дневно.

Вучић је рекао да је те чињенице немогуће демантовати.

Такође, извинио се што је рекао да у Црној Гори немају ПЦР лабораторију, пошто је та земља има.

Извор: Танјуг

Две нове болнице, 10 мобилних, 2 милиона вакцина против грипа

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да нас чека тешка јесен, најтежи талас короне очекује се око 1. новембра и упозорио да мора да се избегне катастрофа на сваки начин, односно судар короне и сезонског грипа.

Зато ће бити набављено више од два милиона вакцина против грипа.

Председник је најавио градњу две ковид болнице, једне на батајничком путу, друге код Крушевца, а купићемо и 10 мобилних болница.

Вучић је на конференцији за новинаре рекао да ће вакцину против сезонског грипа морати да приме сви медицински радници, деца до 12 година, пензионери, полиција, хронични болесници, шалтерски службеници.

Пре тога судар короне и грипа мора да се избегне по сваку цену.

Донета је одлука да се изграде две велике ковид болнице, једна на Батајничком друму са 800 до 1.000 кревета за тешке и полутешке пацијенте, са респираторима који су купљени.

Друга ће бити у Крушевцу, нешто мања и служити за пацијенте из јужног и централног дела Србије, а Београд ће примати северни део Шумадије, Мачву и јужни део Војводине.

Такође ће бити купљено 10 модуларних болница, које се брзо склапају и расклапају и премештају заједно са лекарима ће бити распоређене по Србији.

Ове болнице ће бити велике и најчистије, опремљене респираторима скенерима и свим што је неопходно, и ту ће се видети ефикасност државе да дела.

"Изградићемо две врхунске болнице у року од три месеца, то можемо и више од тога не можемо", поручио је Вучић.

Поновио је да Србија тестира много више људи од осталих у региону.

Изразио је и велику захвалност лекарима за које је рекао да су јунаци нашег доба, људи без страха и мане, који се боре, дан за даном, без прекида, који нису отишли на одморе.

"Имамо тих јунака 28.000 лекара, 61.000 медицинских сестара и техничара", казао је Вучић и најавио да ће потписати многе указе о одликовањима, јер се четири месеца свакога дана боре, од јутра до мрака.

Тешка јесен са короном нас очекује, али ћемо победити, казао је Вучић.

Он је упозорио да вакцине неће бити против короне још дуго и да нормалног живота према најавама експерата из света неће бити још дуго, до краја фебруара, можда и дуже и морамо да научимо да живимо и радимо са вирусом.

Изненађења у новој влади, биће и промена ресора

У новој влади биће изненађења и значајних промена, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић и најавио да ће у новој влади бити кадровских изненађења и да ће главни критеријум за њено формирање бити способност и поштење будућих кадрова.

Он је казао да ће бити и значајних промена Закона о влади и министарствима:

"Неће се министарства уподобљавати појединим политичарима, већ потребама грађана Србије", рекао је Вучић.

Упитан да ли има шансе да и за формирање ове владе "извуче адут из рукава", односно особу која ће бити нестраначка личност или личност из ванпарламентарне странке, Вучић је рекао да он не дели људе на страначке и нестраначке.

"Делим људе на способне и неспособне, на поштене и оне који то нису, на вредне и лење. Нема сумње да ће ми то бити главни критеријум", рекао је Вучић.

Обећавам, Србија ће по резултатима бити боља од свих

Председник Србије Александар Вучић обећао је данас, и поред тешких ствари које нас чекају на јесен, да ће Србија по резултатима бити боља од свих других.

"Нисам дошао да тражим алиби, да кажем да ћемо бити лошији, већ вам кажем да ћемо бити бољи од свих“, поручио је Вучић.

Казао је да нас чека много тешких ствари од Косова, онога што нас чека на јесен и онога што у економији морамо да урадимо, нагласивши да морамо да радимо више, да будемо дисциплинованији, да бисмо могли да опстанемо.

Указао је да нико не може да га демантује за то да ћемо бити бољи од свих, као што не могу ни за број тестова.

"Јесте приметили да ме нико није демантовао, ниједна земља, то што смо ми лудаци, па само ми тестирамо? Код тих паметних политичара људи умиру од сунчанице, хлада, плућа, али не од короне. Само је Вучић будала, само код њега се тестирају. Ја сам срећан што је то тако, што хоћемо да чувамо животе људи“, објаснио је он.

Тражићу да ЕУ узме значајнију политичку улогу

Председник Србије Александар Вучић потврдио је да ће у четвртак у Паризу имати важан састанак са председником Француске Емануелом Макроном.

Казао је да ће од Макрона, који је изузетан геополитичар, тражити да ЕУ заузме значајнију политичку улогу, као и да ће разговарати о билатералним односима.

У петак, како је казао, учествоваће на виртуелном самиту у Паризу, на којем ће учешће узети и немачка канцеларка Ангела Меркел.

"Неће бити лако", констатовао је он.

Вучић је указао да потом иде у Брисел, где ће са председником Савета ЕУ Шарлом Мишелом, шефом европске дипломатије Жозепом Борелом и изаслаником за дијалог Мирославом Лајчаком, као и косовским премијером Авдулахом Хотијем имати припремну вечеру, а у недељу наставак дијалога.

Полицијски час у Београду од петка у 18 до понедељка у 5 сати

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће коначну одлуку о увођењу полицијског часа за викенд донети Кризни штаб и истакао да ће највероватније трајати од петка од 18 часова до понедељка у 5 сати ујутру.

Одговарајући на питање новинара да ли се полицијски час односи само на Београд или на целу Србију, Вучић је одговорио да би он лично волео да важи за целу Србију, али да ће и о томе одлучити Кризни штаб.

"Кризни штаб ће донети коначну одлуку, можда се догоди да тога не буде, ако бројеви буду бољи у наредна дан, два, у шта не верујем", рекао је Вучић.

Он је, упитан за детаље мера, казао да ће радити кафићи, ГСП, али да је реч о забрани окупљања у већем броју.

"Немојте у Кошутњаку, на пример, да се окупља више од 10 људи. Али, као и раније нећемо да хапсимо или неког бијемо. Донеће се прецизне мере, имали смо то већ“, нагласио је Вучић.

Напади из Хрватске ме не погађају, увек им пружам руку

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да га нимало не секирају напади који долазе из Хрватске, да их чак, и разуме, јер Србија све више напредује, те поручио да ће Хрватској увек пружити руку, јер само на тај начин, уз сарадњу, земље на Балкану могу да опстану.

Упитан о агресивној кампањи из Хрватске, која се практично своди на коментарисање коментара са друштвених мрежа, а не на вести, Вучић је рекао да од око 140 дана није прошао ниједан дан без најувредљивијих текстова на његов рачун у Хрватској, али да га то нимало не секира.

"Лагао бих када бих рекао да ме то погађа, колико су ме погађале лажи које су поједини новинари износили како је троје људи у једној породици умрле од короне, а испоставило се да је једно, а не троје, како нисмо ништа урадили за Пазар, а ми смо за Пазар дали и нових милион евра за откуп индустријске зоне, да бисмо могли да доведемо фабрику у Пазар. То су ствари које ме боле", рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Он је рекао да разуме Хрвате, јер знају каква је Србија сада.

"Прочитајте текст Давора Ива Штире од пре две године који је писао о томе зашто Вучићева Србија представља за Хрватску све већи проблем и зашто Хрватска мора да разуме да има много озбиљнијег противника. Ја њих не доживљавам на такав начин, као противнике", рекао је Вучић.

Он је навео да је за Хрватску "Вучић највећи проблем", јер не треба заборавити да је Србија пре три године имала 40 одсто слабију војску него Хрватска, а да данас има значајно јачу војску.

"Србија је заостајала 12 милијарди евра у БДП, сад заостаје 7,3, а и то ће нестати за годину и по дана", рекао је Вучић.

Истакао је, међутим, да их разуме и да ће увек да им пружи руку, јер, каже, само заједничким радом можемо да опстанемо на Балкану и стварањем бољих односа.

"Ако мисле да ће успети да ме сруше, то сам слушао од Харадинаја, то читам сваки дан у њиховим медијима, али баш им не иде, јер за то морате да имате вољу народа у Србији. Сам ћу се склонити јер ти које би они да подржавају никад неће доћи на власт у Србији", рекао је Вучић.

Неки се радују свакој несрећи и смрти, само да "Вучић страда"

Неки се радују свакој несрећи Србије, само да "Вучић страда", приметио је данас председник Александар Вучић, коментаришући нападе политичара из опозиције на лекаре из Кризног штаба.

Ти људи из опозиције, нажалост, сваку смрт виде само као шансу за њихов политички живот, каже Вучић.

Они, каже, само чекају да неко страда и радују се сваког несрећи Србије, пошто очекују да ће "Вучић да страда".

Они воде прљаву кампању против Кризног штаба и њега лично, иако су лекари хероји који се не штеде борећи се за животе грађана.

Каже да су из опозиције оптуживали власт због окупљања, када су се скупљали потписи за листе, јер су се плашили изборних резултата, а да им није сметало када су они скупљали потписе против наших лекара.

"А, када ми морамо да обавимо основне демократске норме, ми угрожавамо онда некога", рекао је Вучић.

Вучић је тако одговорио на молбу да прокоментарише ту кампању и то што је Ђилас рекао да је он, Вучић, крив за сваког зараженог у протекла два месеца, упркос томе што је Ђилас, како је констатовао новинар, позивао на прекид ванредног стања и да људи изађу из изолације.

"Мени је најважније да ли ми је чиста савест. Чиним све што могу, а да ли грешим ? Наравно да грешим, али да ми кажете да се не борим за Србију... Ако ћемо тако да меримо, онда бих био најмање крив од свих председника на свету или, можда, уз још једног или двојице заједно са мном, а сви остали би били више криви и због броја мртвих и због економских последица", навео је Вучић.

Никад не бих сакрио ниједан изгубљени живот

Никада не бих сакрио ниједан изгубљени живот, рекао је председник Александар Вучић, одговарајући на питање да прокоментарише нападе појединих опозиционих лидера да се "лажно броје мртви од короне", тражећи његову личну одговорност.

Вучић је рекао да они који такве ствари говоре полазе од себе, да су то "монструми", а да је њега лично срамота да такве ствари и коментарише.

"То су исти људи који су говорили да имамо на стотине хиљада мртвих током поплава, како лешеви пливају код Обреновца, како их спаљујемо у високим пећима у Колубари, где ни немамо високе пећи. Али, шта то њих брига. Полазе од себе, знају људи какви су они истинољупци и колико су волели истину, па зато мисле да су сви други такви", рекао је Вучић.

Он је нагласио да никада не би слагао и прикрио ниједан изгубљени живот.

"Био сам први који је рекао да ми се чини да је више људи умрло, али да су ми лекари рекли да су протоколи такви да, ако неко није позитиван на ковид, да не може да буде проглашен мртвим од короне. Ја се у то не мешам", додао је Вучић.

"Срамота ме је да такве ствари и коментаришем. То су монструми који такве ствари измишљају", рекао је Вучић.

Жао ми је што вређају патријарха, Григорије тражио за Мостар

Председник Србије Александар Вучић рекао је да му је жао што неки вређају патријарха СПЦ Иринеја само зато што не мисли као и они.

Он је тако прокоментарисао увреде и нападе на патријарха након што је писмом критиковао лист "Данас“ и владику Григорија, а посебно напад Драгана Ђиласа, који је, иначе, на твитеру узео у "заштиту" владику Григорија, после прекора које му је упутио патријарх, и написао да је важно да је "Вучић просрпски", и да је срамота то што се пребацује владици из СПЦ.

Вучић је подсетио је да је владика, док је био епископ херцеговачки, тражио и добио милионе за градњу храма у Мостару, а сада "саветује" да треба улагати у болнице, а не у цркве.

Председнику је посебно жао што неки најчешће вређају патријарха.

"Жао ми је што вређају патријарха. Ја не вређам никог, ниједног владику нећу, а многи су мене вређали. Али, патријарха да вређате зато што вам се не свиђа што мисли другачије од вас, а знам колико брине и воли свој народ, колико не спава због свих мука са којима се суочавамо. Такви смо ми Срби“, казао је он.

Подсетио је да се Храм Светог Саве гради више од 100 година и срећан је, истиче, што ће за време његовог мандата бити завршен, као и што је држава Србија у последњих пет година дала више новца него свих 100 година заједно.

"Ја сам срећан, јер је то снага Србије. Не што сам религиозни фанатик. Ја идем 3 до 5 пута годишње у цркву. Јесам православни верник и ништа више. Али то је део нашег живота, традиције, успеха, нашег туристичког и културног садржаја“, указао је он.

Вучић је рекао и да је од Григорија док је био епископ слушао молбе и огроман новац издвојио за храм у Мостару.

"Као Скадар на Бојани да зидамо. Милионе евра смо уложили“, додао је.

Рекао је да не може да прихвати да му неко, попут владике Григорија, говори да држава не зида болнице, и запитао: "Па, ко зида?“.

"Ко је градио, ако нисмо ми изградили? Где су биле те болнице?“, нагласио је он.

Рекао је да се ради на реновирању 14 општих болница, која свака кошта 30 милиона евра.

"Била је и глупа примедба „шта ће ми беспилотне летелице“, а сутра ћете питати што је земља немоћна и зашто не може да се заштити, уместо да похвалите да је неко успео да води економију, да земља буде све снажнија и јача“, казао је он.

Желимо најбоље односе са БиХ, али процесуирамо све злочинце

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да му је веома стало до добрих односа са Босном и Херцеговином, али да то не значи да Србија нема право да процесуира оне који су убијали Србе, да би задовољила интересе БиХ.

Истакао је да сви народи у региону треба да живе у пријатељским и комшијским односима, а да злочинци, било које вере и националности, морају да одговарају.

"За нас свако ко је починио ратни злочин мора да одговара, било да је Србин или Бошњак. У овом случају, ради се о Бошњаку који је одговоран за убиства ратних заробљеника српске националности", рекао је Вучић на конференцији за новинаре, упитан да прокоментарише протестну ноту коју је БиХ упутила Србији због првостепене пресуде којом је на 10 година затвора осуђен Хусеин Мујановић.

Он је истакао да је одлуку донео независтан суд и да он нема томе шта да дода.

Истакао је да Србија жели најближе односе са БиХ и да ће дати све од себе да такви односи буду у будућности.

Приметио је, међутим, да у региону постоји потреба да нам сви лупају шамаре и ударају Србију као по џаку, на шта су их, како каже, "неки навикли".

"Навикли су их они који су се више плашили једног текста у хрватским медијима па су трчали да се извињавају, а ни дан данас не знају за шта су се извињавали, Олују, Бљесак, Јасеновац, Пребиловци. Ја да се извињавам због тога нећу", рекао је Вучић.

Учиниће, каже, све да односи са Бошњацима буду бољи, посебно зато што Сребреница није нешто чиме смемо и можемо да се поносимо.

"Али постоје ствари којима и сви други не могу да се поносе, и зато немојте да ми држите придике него сви злочинци нека одговарају без обзира којој нацији и вери припадају", рекао је Вучић.

Додао је да сви народи треба да живе у најбољим пријатељским и комшијским односима.

Не брину ме медији, већ наши људи који не реагују

Не секира ме шта пишу поједини медији, већ неактивност наших људи, а чекају нас тешка времена, рекао је данас председник Александар Вучић на питање да прокоментарише то што опозициони медији настоје да представе ситуацију тежом него што јесте, измишљају умрле, заражене, недостатак опреме.

Вучић је на конференцији за новинаре приметио и да тако извештавају углавном тајкунски, а мање опозициони медији и додао да нема ништа против тога, и да му то пружа велику енергију и додатну снагу, мада је, истиче, питање шта је смисао свега тога.

Он каже да га то не секира, већ да га секира то што, како каже, људи из државне администрације ћуте, што цео дан треба да добије одговор за Мујановића.

"Па се питам шта ради Министарство правде, МСП је бар реаговао, а шта чекате, шта радите друго, што не реагујете ако неко слаже на такав начин", запитао је Вучић.

Смета му, каже, да на сваку лаж он реагује, јер други нешто чекају.

"Секира ме неактивност наших људи, а чекају нас тешка времена", истакао је Вучић.

"Лекарима и медицинском особљу свака част, они ће бити и остати јунаци, а они који пљују и кибицују говоре о себи, а не лекарима", поручио је Вучић поводом тога што се прикупљају потписи за смену кризног штаба, и на лекарима искаљује бес.

"Што се лекара тиче, они су хероји, а ти што скупљају потписе нека иде на њихову срамоту, не могу да скупе потписе ни за оснивање странке, а камоли за подршку народа против лекара", рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Шта рећи за оне који нападају човека на дан смрти

Шта да кажете за људе који нападају човека на дан његове смрти, запитао је данас председник Александар Вучић, коментаришући писање појединих медија о оцу министра унутрашњих послова, Бранку Стефановићу, на дан када је преминуо од последица корона вируса.

Како је рекао, у српском народу постоје два "света" дана, дан смрти и дан рођења.

"Када се некоме роди дете, немој тај дан да говориш против њега, пусти га да се радује. Када неко неком умре, немој тај дан да нападаш тог што је умро, ни његове ближње, пусти га да тугује, покажи елементарни ред, покажи да си човек али, не умеју да покажу да су људи", рекао је Вучић.

"Кажу тајкунски медији да ће (Стефановић) остати упамћен по ''Крушику''. А, по чему ћете ви да будете запамћени?", додао је.

Вучић се присетио да је Бранка Стефановића упознао пре 20 година, да је био у његовом стану, у Блоку 23, јер га је Небојша Стефановић одвео да га упозна са родитељима.

"Из истог стана иде на Бежанијско гробље. Толико о том великом богатству и о свему што сте причали. И то причате ви који сте били нико и ништа, у поцепаним патикама долазили у ову зграду, а сада имате стотине милиона евра. Није вас стид", емотивно је реаговао Вучић.

Како је додао, јадни су људи који се иживљавају на умрлима и на деци.

"И зато ми, сви други, имамо обавезу да животом и радом побеђујемо, да их побеђујемо увек и да сачувамо нормалну, пристојну и успешну Србију за нашу децу, за нормалан живот Србије", рекао је Вучић.

Моје "средње име" је одговорност, али...

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је спреман да сноси одговорност због повећања броја заражених вирусом корона, политичку, као и сваку другу, јер, како каже, од тога не бежи када доноси најтеже одлуке.

"Моје ''средње име'' се зове одговорност и од тога не бежим када доносим најтеже одлуке", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара.

Поновио је да ће он сносити било какву одговорност и додао да против њега постоји 150 кривичних пријава, те да је спреман да по свакој сноси одговорност.

"Једино је важно да никада не сносе одговорност лажови који измишљају број мртвих, лажови који говоре да неко држи мере и полицијски час зато што воли да спроводи диктатуру", рекао је Вучић ироничним тоном.

Истакао је да је релаксирање мера након укидања ванредног стања била одлука државе, али и инсистирање појединих грађана који су "лупали у шерпе".

"То је била наша одлука, али, ако бих хтео да будем злобан, то је било ваше инсистирање. Народ је лупао у шерпе и говорио да се прекине Вучићева диктатура којом он ограничава кретање, да се укину његови полицијски сати, којима он спречава народ да живи нормално, јер опасности од короне није било", навео је Вучић.

Затим је, подсећа он, почело "окупљање" на Врачару због "лажних суза" због "повика једном опозиционару са звучника", и тим окупљањима су, додаје Вучић, пркосили полицијском сату. А онда су, додаје, позивали на окупљања испред Председништва, Скупштине и на другим местима.

"Ми смо мере укинули и рекли ''пошто смо изгубили поверење народа, идемо на изборе и нека народ каже шта мисли"", рекао је Вучић.

Истиче да је било грешака и да смо се сви "опустили превише", јер смо, како каже, помислили да је готово и да ће преко лета ситуација бити лакша него што је била током зимских месеци.

"Сви смо појединачно криви. Спреман сам да прихватим одговорност делимично за ситуацију у Новом Пазару, јер нисам ангажовао Војску Србије, а и нисам довољно познавао обичаје наших муслиманских пријатеља, колико је Бајрам значајан, нисмо забранили улаз у џамије и то нас је скупо коштало. Ако је неко за то крив, ја сам", рекао је Вучић.

Каже да снимци петком из џамија показују колико је људи тамо било и додао да је то "ужасно" рећи, али да је ситуација сада добра, како је могла да буде.

"Да ли су могли неки из исламске заједнице да реагују, можда су и могли, али то није њихова дужност. Не знам како ми се то догодило, жив бих се појео", истакао је Вучић.

Остале вести