Војска Србије многоструко снажнија него раније

Најновије
Извор: Tанјуг

Војска Србије данас је многоструко снажнија него раније, поручио је председник Александар Вучић и истакао да сада почињемо да се меримо са снажнијим земљама, чему говоре у прилог и нове беспилотне летелице.

Извор: РТВ Пинк

Вучић је истакао да шест нових беспилотних летелица, које су купљене у Kини, имају велики домет и могу да гађају циљеве са удаљености од око 9.000 километара, да на 250 километара снимају терен, положаје непријатељских јединица и положаје од интереса за Србију.


"То постаје савремени начин ратовања. Ми нисмо имали шансу да се меримо са озбиљнијим земљама, а сада то почињемо. Уводимо технологије које нисмо имали", подвукао је Вучић на батајничком аеродрому.

Истакао је да је важно и то што је договорен трансфер технологија са кинеским партнерима, што значи да се Пегаз уводи у систем Војске Србије.

"Војска Србије данас је многострукo снажнија него раније", навео је председник.

Додао је да на шест летелица укупно има 18 ракета.

"То је за сада, а купићемо још, јер нису скупе. Ово је најбоље оружје", рекао је Вучић.

Vojska Srbije mnogostruko snaznija nego ranije.
Извор: Танјуг

На питање новинара колико су плаћене летилице из Kине, Вучић је одговорио да када је реч о војним набавкама такви уговори се држе у тајности, али је додао да "нису скупи".

"Нису много и ја сам се изненадио када сам чуо коначну цену", рекао је Вучић.

На констатацију новинара да се сви уговори који се односе на сарадњу са Kином држе у тајности, Вучић је одговорио да то нема везе са Kином, те да Србија када набавља војну опрему и од других земаља, уговоре и цене држи у тајности.

"И када набављамо од неке друге земље, што се тиче војне опреме, држи се у тајности, то нема везе са Kином", рекао је Вучић и додао да Србија о куповини девет хеликоптера од Ербаса има клаузулу о тајности.

Србија тестирала више него сви у региону

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је Србија спровела више тестова на корона вирус него све земље бивше Југославије, плус Албаније и то 428.000.

Вучић је, упитан за критике из Хрватске у вези праксе тестирања, казао да није заинтересован да одговара на хрватску предизборну кампању, пошто се сутра тамо одржавају избори.

Указао је да нема одговора на оно што је рекао пре пар дана да ће Србија крајем следеће године претећи Хрватску по висини БДП-а, јер на то нема одговора.

Што се тестова тиче каже да су само четири земље по питању тестирања у односу на број становника, испред Србије, а то су Немачка, Аустрија, Швајцарска и Италија.

Пренео је апсолутне бројке тестирања у региону.

"У Црној Гори спроведено је 18.000 тестова и то све брзи тестови, јер немају лабораторије за PCR тестове. Северна Македонија поштено је тестирала 64.000, БиХ 97.000, Хрватска 82.000, Србија 428.000, Бугарска која je исте величине и уз то чланица ЕУ 147.000, Мађарска која је већа 281.000 тестова", објаснио је он.

Вучић је, на основу тих бројева, упитао "на основу чега умиру људи, када нису тестирани?"

Србија је, поновио је, пет пута више тестирала од Хрватске, а није пет пута већа од те суседне земље.

Указао је да је у Хрватској тестирање 215 евра, а код нас, ако дођете на свој захтев, тестирање кошта 50 евра, док је бесплатно ако постоје симптоми.

Тестови су коштали државу до сада 50 милиона евра, а имамо још 300.000.

Рекао је да ће Србија покушати да престигне по тестирању и Немачку, Аустрију, Италију и Швајцарску, које су по томе испред нас.

Ситуација у Новом Пазару се стабилизује

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је ситуација у Новом Пазару данас боља него јуче и да је стање делимично стабилизовано.

"Јуче је у болници било 205 особа, данас 183. Јуче је, нажалост, преминуло пет особа, данас две особе", пренео је Вучић на батајничком аеродрому.

Председник је рекао да се ситуација у Новом Пазару полако стабилизује.

"Ја сам крив што нисам остао у земљи после избора, већ сам отишао у Москву и Брисел. Да сам остао, раније бих и војску укључио и мање би проблема било у Новом Пазару", констатовао је Вучић.

Он је додао да је војска одличан посао обавила, као и сви лекари, који су показали огромно залагање.

Vojska Srbije mnogostruko snaznija nego ranije
Извор: Танјуг

Нема амбасадора да их спаси, народ је одлучио

Председник Србије и лидер СНС Александар Вучић рекао је данас да власти у Шапцу одлажу признање пораза на изборима, јер се надају да ће их спасити неки амбасадор, али додаје да тога неће бити, јер је народ одлучио.

"Kада изгубите са 12.000 гласова нисте у стању да прихватите губитак. Душан Петровић, Небојша Зеленовић ни после 25 година на власти када изгубе са 12.000 гласова не могу да предају власт, јер морају да прикрију свој лоповлук", казао је он.

Вучић је, упитан за стање у Шапцу рекао да су увели ванредну ситуацију да би опстали још 7, 10 дана на власти, надајући се да ће се десити неко светско чудо, да ће их спасити неки амбасадор.

"Нема тог амбасадора који може да их спаси, народ је одлучио", подвукао је он.

Вучић је указао да досадашње власти у Шапцу имају већину у ГИK-у, да су претходно рекли да је све било у реду на изборима, јер су веровали у сопствене лажи да су добро прошли на гласању.

"Kада су видели резултате онда су рекли да је било неправилности, да није било воска на ковертама, а они тај восак нису донели. Kако вас није стид", упитао је Вучић шабачке власти.

Указао је да нема спаса да могу да даље прикрију свој криминал.

Што се ванредне ситуације у Шапцу тиче и тврдњи да наводно немају тестова рекао је да у том граду имају све три врсте тестова.

Упитан за оптужбе које је на његов рачун изнео водитељ Иван Ивановић, помињући и тениски турнир "Adria tour", Вучић је рекао да ни сам не зна како би на то одговорио.

"Шта очекујете? Да причам о тенису и томе како неки воле да се сликају, да покажу како су добри са Новаком Ђоковићем, а кад испадне проблем, онда Вучић крив. Ок, за све сам ја крив, и за то што изађе 1.000 људи на протест, а не носе маску и што су кршили полицијски час на Врачару организујући демонстрације због лажних суза. Ја разумем да сам крив за све, немам проблем са тим, али уверен сам да људи виде ко колико ради", рекао је Вучић.

Србија ће много више улагати у екологију

Србија ће свакако морати много више новца да улаже у "зелену енергију" и екологију, рекао је данас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је то рекао у Батајници одговарајући на питање новинара колико ће Србији бити приоритет "зелени опоравак" и еколошка безбедност земље и њених грађана.

"Свакако ћемо морати да радимо на томе и да много више новца улажемо у зелену енергију", казао је Вучић.

Нема нове помоћи, угрозила би стабилност и стопу јавног дуга

Председник Александар Вучић изјавио је данас да држава не разматра нови пакет мера помоћи привреди због корона вируса, јер би на тај начин угрозила стабилност и стопу јавног дуга.

"Нема, не може да обезбеди држава још пара за помоћ привреди. Ако буде обезбеђивала још више, држава ће да угрози стабилност и стопу јавног дуга, а ја сам обећао народу да нећемо прећи стопу јавног дуга 60 одсто у односу на БДП, што је Мастрихт ниво", рекао је Вучић.

Вучић је у Батајници, упитан да ли се разматра нови пакет мера привреди и како коментарише наводе синдиката да је привреда поново погођена и да очекују масовна отпуштања, рекао да су масовна отпуштања поједини медији најављивали пре неколико месеци, али да се то није десило и да сада у Србији има 6.000 више запослених него пред почетак кризе.

"Што се тиче синдиката, ја волим Љубу Орбовића, он разуме државу увек и разумем потребу синдиката да увек штите раднике, и ја сам на страни радника, али држава није ћуп из којег можете да узмете шта хоћете", рекао је Вучић.

Kонстатовао је да је синоћ, гледајући неколико дневника и вести по целом региону, стекао утисак да се комунизам вратио на мала врата.

"Све су вести негативне, да узмете конопче да се обесите, а друго је - државо дај плати! Одакле, хоћете да штампамо паре?", упитао је Вучић.

Kаже да је Србија и по оцени ММФ, најбоље изашла из финансијске кризе, а да сад неки поново траже паре.

"Мислите да имамо ћуп па дођете па узмете? Нађите такве председнике, имате такве стручњаке који су опљачкали земљу и увек кажу да држава да још пара", рекао је Вучић.

Размишљамо да направимо нову болницу за следећи удар

Председник Александар Вучић изјавио је да се разговара о изградњи нове болнице, привремене, која ће бити главна за евентуални следећи удар вируса корона.

"Ако нас вирус овако буде мучио и ако нас овако мучи током лета, ко зна шта ће бити на јесен. Сада разговарамо, преговарамо да направимо велику нову болницу, релативно привремену, да може да траје 30 година", рекао је Вучић новинарима у Батајници.

Та болница била би налик на ону изграђену у ВМЦ Kарабурма, у њој би било 500 до 1.000 лежајева, за интензивну и полуинтензивну негу.

"Да прикључимо респираторе и да то буде главна болница за следећи удар. Овако не можемо да издржимо, све болнице су нам пуне", рекао је Вучић.

Kако је навео, сви само траже, а нико не пита да ли може и имамо ли новца.

"Kада се израчуна колико кошта један дан у болници, лекови, да видите да држава све то мора да вади из неких других резерви, јер нисмо баш све платили", рекао је Вучић, али и додао да је Србија једина земља којој ММФ није смањио пројекцију раста.

Сит сам и уморан од глупости које долазе из Приштине

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да ако Албанци на наставак дијалога долазе да би причали о међусобном признању, онда је боље да ни не долазе, јер он о томе неће да разговара, те да га интересује само Србија.

Вучић је на питање новинара да ли као симбол уједињења види спремност Албаније да уступи луку Драч тзв. Kосову и почетак функционисања заједничке енергетске мреже Тиране и Приштине, казао да је сит свих тих њихових глупости.

Мало је, каже, уморан од тих њихових изјава, а посебно када кажу да они долазе да преговарају о међусобном признању.

"Немојте да долазите онда, ја не долазим да преговарам о међусобном признању и то кажем и њиховим ''мамама и татама'' и овим несрећницима доле који не знају шта да кажу", рекао је Вучић.

Најавио је да ће у наредних десет дана имати низ сусрета и разговора са највишим европским званичницима, а следи, додао је, и почетак дијалога.

"Толико сам сит да слушам њихове глупости, а да не причам о свему другом. Kао што видите аршини су различити, не двоструки, већ троструки и вишеструки", рекао је Вучић.

Они мисле да чезнем за похвалама, приметио је и додао:

"Они мисле да ја чезнем да у неким идиотским медијима будем Де Гол, много паметан и како нисам велики диктатор, што ће иначе, да причају ако не будем послушан. А мене интересује само моја земља."

Остале вести