Затварају се клубови, студентски домови, казне за неношење маске

Најновије
Извор: Принтскрин

На две недеље биће затворени ноћни клубови, сплавови од 23 сата до шест ујутру, као и кафићи, осим оних који имају башту, као мера у сузбијању ширења корона вируса, најавио је вечерас председник Александар Вучић, као и казне за неношење маски у тржним центрима и јавном градском и међуградском превозу, од 5.000 до 6.000 динара.

Извор: РТС 1

Такође, биће затворени и студентски домови, јер је велики број студената заражен.

Број људи окупљених у затвореном биће ограничен на 100, уз дистанцу и са маскама, а на отвореном до 500 људи.

Уколико ове мере не буду довољне, биће и других, најавио је Вучић.

Он је додао да је ситуација у Београду најпроблематичнија јер је 82,5 одсто свих заражених у престоници.

Председник је рекао да би он затворио Београд, али да поштује мишљење и одлуке лекара, епидемиолога.

Истакао је да се у периоду од 23 сата до шест ујутру, када раде ноћни клубови и сплавови, заразио највећи број људи, што је разлог за њихово и затварање кафића који немају башту и излаз у отворени простор.

Биће затворени и студентски домови.

На питање где ће студенти који нису из Србије, каже да они неће бити у Београду за то време.

Извор: Принтскрин

"Код Срба је увек присутан ђавољи адвокат и увек ће да буде крива држава. И ја. Немам проблем са тим", рекао је Вучић за РТС.

Кад је реч о казнама, каже:

"Ако неко жели, има право да буде неодговоран за себе, али нема право да буде неодговоран за друге. Ако сте неодговорни за друге - мораће да плати", нагласио је председник Србије.

То је начин да се сачува здравље људи, јер другачије не може, додао је он.

"Животи људи су нам најважнији, морамо да заштитимо живот и економију, и морамо ово да предузмемо", рекао је Вучић.

Председник је истакао да би волео да имамо повољнију ситуацију у вези са Ковидом 19, а да је највећи проблем Београд, док је све остало неупоредиво једноставније у поређењу са престоницом.

"Од заражених, 82,5 одсто је Београд. Јасно је да су сви други бројеви под контролом и да је то мање или више очекивано, уобичајено. Јасно је да је Београд жариште", рекао је Вучић.

Нико неће урушавати државу, ни споља, ни изнутра

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да мора да слуша неистине и лажи, али да неће да дозволи да неко урушава државу ни споља, ни изнутра, нити мир и стабилност, како у Новом Пазару, тако и у другим местима у земљи.

Вучић је за РТС рекао да ће у Новом Пазару бити уложено још 30 милиона евра и да га боли када се по цео дан борите да нешто урадите, а неко дође са одмора и каже да сте ленчуга.

Извор: Принтскрин

"Нападају лекаре сваки дан, кажу да су подрепаши власти, кажите кога имамо бољег. Тајкуне који су послали 1.000 маски Новом Пазару и 50 постељина? А, ми сваког дана дајемо милион евра", истакао је Вучић и додао да из Босне нуде, на пример, 50.000 евра.

Дајемо 10 милиона евра за плате здравствених радника у Пазару

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да држава издваја 10 милиона евра годишње нето само за плате здравствених радника у Новом Пазару и да га ништа тако не погађа, него када чује да тамо нема здравственог особља.

Извор: Принтскрин

"Дође ми из коже да искочим када то чујем. Имамо у Пазару 1.344 здравствених радника, од тога 252 лекара, које плаћа држава Србија. Колико новца дајемо и онда ми кажу - спасиће нас два лекара и четири техничара из БиХ. Питају ме онда зашто се љутим на поједине министре у нашој влади, па зато што не кажу колико новца дајемо да знају сви Пазарци колико бринемо", рекао је Вучић, гостујући на РТС-у.

Каже да ниједан политички аспект није споменуо, али да је јасно свима о чему се ради и истакао да је доживео много горе звиждуке у Пазару, него што су Брнабићка и Лончар.

Вучић додаје да му је звиждало бар 1.000 људи, а не 10 или 15 као њима.

Нови Пазар ће имати 23 респиратора

У Нови Пазар ће сутра бити послато још десет респиратора, тако да ће тај град имати укупно 23 респиратора, што ће донети додатну сигурност за Пазарце, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић.

"Вечерас су тамо 22 лекара из Крагујевца, Шумадије и Моравичког округа, то показује колико је Србија солидарна".

Истиче да све што је ова власт урадила није постојало раније и да је највише уложено од времена Јосипа Броза Тита, као и да у претходних 60 година скоро ниједан ексер није укуцан у здравствене објекте у том граду.

Вучић је рекао да га веома боли то што се прича да држава не води довољно рачуна о Новом Пазару, с обзиром да је ту изградила намодернији дијагностички центар, који не може да се види ни у Немачкој и показао слике.

"Ово је вероватно фатаморгана, па сам измислио, јесам ли донео ове слике из Немачке? Ви, (грађани) сте дали за ово новац, а поштена власт и влада је то направила".

Вучић додаје да разуме гнев људи који су изгубили своје најближе, па криве пре власт, него невидљиви вирус.

На изборима се нико није заразио

Председник Србије Александар Вучић одбацио је вечерас као измишљотине тврдње да су избори утицали на повећање броја заражених од короне.

Вучић је за РТС рекао да су избори били организовани и правно перфектно, а и када је у питању сигурност уз све мере заштите и да на њима ни технички нико није могао да се зарази.

Извор: Принтскрин

"Све је спроведено изузетно, сигурније него да сте отишли у продавницу", истакао је Вучић поводом критика да је после избора и дербија "дошло на наплату оно у чему се грешило".

Он је истакао да избори нису имали везе са короном, већ са страхом да се види шта људи мисле у Србији.

"Мислите да је требало да будемо у диктатури још шест месеци", запитао је Вучић.

Упитан да ли би и сада дозволио окупљања попут дербија, рекао је да фудбалери нису били на трибинама и нису се заразили на утакмици.

На питање да је о томе говорио професор Тиодоровић и да нас наредних дана очекује погоршање, Вучић је рекао да је Тиодоровић стручнији од њега, али да и даље не мисли да је утакмица проблем.

Он је напоменуо и да су утакмице последње биле забрањене у првом налету короне, јер су стручњаци говорили да је могућност заразе на отвореном мања.

Додаје и да су једино Партизанови навијачи могли да се заразе и то не претерано, јер су се они радовали због победе.

Шта год да смо урадили, били бисмо критиковани", закључује Вучић.

Не пада ми на памет да се правдам за добар изборни резултат

Председник Србије и лидер СНС Александар Вучић истакао је вечерас да му не пада на памет да се правда за добар изборни резултат своје странке и да ће се и следећи пут борити за изборни успех.

Вучић је, за РТС, упитан да ли би волео да има озбиљнију противтежу у парламенту, казао да је волео да има најбољи могући резултат и да никада не жели да да гласове другима.

"Желим да борба, рад и труд добију поверење грађана", подвукао је он.

Вучић је казао да његови политички противници никада нису имали боље услове, никада им нису медији били наклоњенији, и никада нису имали противника који за њих није рекао ниједну реч, као што је то случај са СНС, док су се они појављивали са разним причама, али, каже, када народ чује те нетачне информације не жели да их слуша.

"Је л се правдао човек који је на Исланду добио 92 одсто на председничким изборима? Је л то диктатура, тиранија? Не пада ми на памет да се правдам за добар резултат. И следећи пут ћу да се борим", поручио је он.

Вучић је казао да су странке које су изашле на изборе морале да пређу само три одсто, рекавши да је сада, по некима, он крив што нису.

Упитао је и ко је то, према мишљењу водитељке, која се позвала на аналитичаре, требало да уђе у парламент, да ли су то они који су тврдили да његова листа неће прећи 40 одсто.

Најавио је да ће разговарати са свим странкама о сарадњи, а што се тиче изјаве да је спреман да уведе у власт људе и из оних странака које нису прешле цензус, навео је:

Извор: Принтскрин

"Не говорим о партијама, већ о људима, који су стручни и добро знају свој посао. Не волим реч експерт, јер сам се нагледао експерата, а ја хоћу људе који могу да донесу добар резултат. Такозвани експерти су углавном уништавали земљу у Г17 и ДС и у другим странкама", казао је он.

Додао је да ће влада и парламент бити успостављени пре уставних рокова.

На констатацију да су неки из његовог окружења тврдили да није био најсрећнији свеукупним резултатом избора, што је мало листа ушло у скупштину, Вучић је замерио што се водитељ јавног сервиса позива на гласине, измишљотине, те тражио да каже ко је извор те дезинформације, а пошто није добио одговор, рекао је да жели са јавношћу да подели следећи утисак:

"Грађани, погледајте у шта се ово претворило. Морам да дођем на РТС и одговарам на нешто што је рекао нико, или неће да кажу ко, али наводно људи из мог окружења. Ја више не одговарам на бесмислице и лажи које кажу политички противници, већ на непостојеће изјаве људи из мог окружења о сагледавању мог емоционалног стања у вези избора", приметио је те запитао како водитељку није стид да измишља такве информације.

СРБ потребан енергичан мандатар, Ана је била сјајан премијер

Председник Александар Вучић рекао је вечерас да је Србији потребан енергичан, вредан и борбен мандатар за састав нове владе, да је премијерка Ана Брнабић била сјајан премијер, као и да ће влада бити формирана пре уставних и законских оквира.

Вучић је за РТС рекао да размишља о мандатару за састав нове владе, којег, по Уставу и закону он, као председник државе, треба да предложи, али да до сад ни са ким није разговарао.

"Нисам ни са ким разговарао, то би значило да сам одлучио", рекао је Вучић.

Упитан какав је мандатар потребан Србији, Вучић је одговорио - енергичан, вредан и борбен.

На констатацију да је, када је Ана Брнабић изабрана за премијера, било коментара да она није јак премијер, Вучић је рекао да сматра да је она била сјајан председник владе.

"Мислим да је она била сјајан премијер, а ви ми предложите бољег премијера", рекао је Вучић новинарки.

На констатацију да је део јавности коментарисао да актуелни министар унутрашњих послова Небојша Стефановић није био у изборном штабу за изборну ноћ и упитан да ли и даље рачуна на њега, Вучић је одговорио да рачуна, а на питање да ли то значи да ће поново бити у влади, поновио је да са њим рачуна, а каква ће бити нова влада - видећете.

Вучић је рекао да ће влада бити формирана пре уставних и законских рокова, који, оквирно, намећу да влада буде формирана до октобра.

Парламент ће, истиче, такође бити формиран у законским оквирима, најдуже 30 дана након што Републичка изборна комисија прогласи коначне резултате избора, што ће се десити за дан, два.

На питање да ли га је бивши председник Србије и СНС Томислав Николић позвао да му честита у изборној ноћи, Вучић је рекао да се с њим чује прилично редовно, али да у изборној ноћи углавном ни са ким није разговарао.

О КиМ де факто преговарамо са Западом, не Албанцима

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да Београд о Косову де факто преговара са Западом, а не са Албанцима, као и да наша страна у евентуалном наставку дијалога са Приштином излази са истом платформом као и раније, али и да сада не види никакво решење.

Упитан да ли трпи притиске, пошто се најављује самит у Паризу о КиМ, и који су могући сценарији за наставак дијалога, те каква ће бити платформа Београда, Вучић је рекао:

"Као и до сада, да штитимо наше националне и државне интересе, и да покушамо да урадимо све што можемо да урадимо за наш народ на КиМ. При том, разумевајући тежину наше позиције и борећи се за то да не будемо кривци за непостојање дијалога".

Вучић каже да ће се наша страна у складу са тим понашати и у односима са свима са којима разговарамо.

"Јасно је да разговарамо и преговарамо де факто са западом, а не са Албанцима", рекао је Вучић и додао да већ седам година трпи притиске како ће до краја године наводно бити потписан обавезујући споразум.

Упитан да ли види решење, Вучић каже да га не види.

"Када сам га видео, сви су ми скочили за врат у земљи и иностранству, ударали су из све снаге. Само нисам чуо било који други предлог. Али, то да признамо независно Косово тако да Срби на КиМ нико нема ништа, слободно заборавите".

Каже и да подизање оптужнице против Тачија и Весељија и евентулне промене на челу приштинског преговарачког тима немају никакве везе са будућношћу дијалога.

Србија једина земља којој ММФ није смањио прогнозу раста

Србија је једина земља којој Међународни монетарни фонд (ММФ) није смањио пројекцију раста, изјавио је вечерас председник Александар Вучић и додао да то значи да су јавне финансије под контролом.

Вучић је рекао да је ММФ бројним земљама Европе и света спустио пројекције, које су сада, каже, много песимистичније, него пре три месеца.

Примера ради, навео је да је ММФ спустио прогнозу раста еврозоне са минус 7,3 на минус 10,2, Француске са -7,2 на - 12,5, Италије са -9,1 на - 12,8, као и раста Русије и Кине.

"Једина земља којој нису променили пројекцију, са минус три, је Србија. Нису нам спуштали прогнозу, значи да смо одличне мере предузели. Представници ММФ су нам "дискретно'' рекли да би се можда сагласили и са нашом повољнијом проценом, али да није добро да Србија ''штрчи''", рекао је Вучић.

То говори да су јавне финансије стабилне, јавни дуг под контролом, да могу да се исплаћују плате и пензије.

"Зато је важно да покажемо да имамо снаге, енергије и могућности да без обзира на тежину ситуације, на инфлацију лажи на које морамо да одговоримо на дневном нивоу, земљу водимо на успешан начин и да идемо ка кључном циљу - плата 900 евра и пензија 440 евра", рекао је Вучић.

Они су моћни и јаки, али ми ћемо се борити

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да је он председник мале земље, али да мора да се бори за свој народ и своју земљу.

Вучић је то рекао за РТС коментаришући оцену Тима Џуде да ће дијалог Београда и Приштине бити ослабљен, јер обе стране немају једнако јаке преговараче и да је Хоти "политички патуљак" у односу на њега, као искусног преговарача.

"Ја јесам искусан преговарач, а мали човек са Балкана, који не може да стигне да одговори ни на сва питања на РТС, а камоли великанима као што су Хоти и Тачи, а да не причам о западним великанима", приметио је Вучић и додао:

"Пустите да се ми клатимо на ветрометини и да покушамо некако да преживимо", рекао је и додао да су сви они много већи и много важнији од нас, јер имају подршку Немачке и Америке.

Наводи и пример да Немица из Зелене партије каже да ће до краја године бити признање.

"Много су велики и јаки, а ми смо мали, али, колико год да смо мали морамо да се боримо за свој народ и своју земљу", истиче председник.

Не постоји криза поверења у Кризни штаб

Не постоји никаква криза поверења у Кризни штаб, рекао је вечерас председник Александар Вучић и додао да стручњаци у том телу можда немају поверења малог дела лажне елите, али то, истакао је, није криза поверења.

“Предраг Кон, Бранимир Несторовић, Дарија Кисић, Горан Стевановић и други имају поверење народа. Они немају поверење малог дела лажне елите, 10 одсто њих који мрзе цео свет, све који нешто раде, успешније, вредније. Нема ту филозофије”, рекао је Вучић за РТС.

Како каже, кампања против чланова Кризног штаба вођена је месецима.

“Да вам не говорим ко све води ту кампању, срамота ме да им изговорим имена, а против људи фантастичних, изузетних”, додао је Вучић.

Подсетио је да су његови политички опоненти говорили да је полицијски час, који је био на снази током ванредног стања, диктатура и аутократија, а онда су, каже, организовали скуп испред Председништва, око 450 њих, без заштитне опреме, што је, каже, лицемерје.

Приметио је и да су кључни разлог за нови скок заражених журке, славља у затвореном простору, свакако - наша неодговорност.

Такође, подсетио је на податке да број заражених расте и у другим земљама, попут Швајцарске, Чешке.

Додао је и да држава Србија обезбеђује лечење људима, лекове, респираторе, опрему а нико не каже да све то кошта, јер је држава увек добар “џак за ударање”.

Упитан за тврдње БИРН-а, о подацима који се не подударају са званичним о броју преминулих од короне, Вучић је рекао да је сасвим сигуран да подаци БИРН-а нису аутентични.

“Хоћете да ми кажете да сам лагао народ? Да је неко умро од короне, а да сам рекао да није или да су лагали лекари? Тема је веома озбиљна, али се њоме не баве озбиљни људи”, рекао је Вучић.

Подсетио је да је и 2014. године била слична ситуација, када је БИРН објавио да је држава крала паре у извлачењу воде из Тамнаве.

“Измислили су ту причу, да би потом из Светске банке рекли да је све било по процедури. Из ЕУ су их наградили баш за лаж. Од тада сам почео да се не секирам за све лажи”, рекао је Вучић.

Као пример нетачних навода и медијских натписа, навео је случај породице Суљовић из Тутина, о којој су поједини медији известили да су три члана у свега неколико дана, отац, мајка и ћерка, преминули од Ковида 19.

“Рифат Суљовић (син), који је изгубио целу породицу, морао је да каже да је то лаж. Зар и ја морам да објашњавам сваку од таквих лажи”, рекао је Вучић.

Остале вести