У Бриселу са председником Европског савета

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Бриселу са председником Европског савета Шарлом Мишелом, с којим је разговарао о европској перспективи Србије, реформама на путу ка чланству у ЕУ и наставку дијалога Београда и Приштине.

Тим састанком, председник Србије завршава посету Бриселу, где је имао разговоре са званичницима ЕУ, после којих је изразио уверење да ће се на крају мандата нове Владе, 2024. године, завршити приступни преговори Србије и ЕУ, те да је реално да Србија постане чланица Уније до 2026. године.

"Нећу да причам детаље, али задовољан сам кроз које смо све детаље прошли, у разговору са Дер Лајен, уверен да са оптимизмом улазимо у нову фазу односа ЕУ и Србије", нагласио је Вучић после разговора са функционерима ЕУ и приметио да се у Бриселу за сва та питања ствара позитивна клима.

Вучић је истакао да је интерес Србије убрзање ЕУ интеграција.

Додао је и да ускоро очекује и наставак дијалога Београда и Приштине, а пре тога и Самит, на којем ће бити представници највећих европских земаља, који ће се тицати наставка дијалога, али управо и даљег убрзавања ЕУ пута Србије.

Вучић је у разговору истакао значај спровођења реформи неопходних за напредак евроинтеграција Србије, а посебно наставак економских реформи, владавине права и борбе против корупције.

Председник Европског савета Шарл Мишел нагласио је важност поновног успостављања дијалога Београда и Приштине, под покровитељством ЕУ, што је кључно за европске интеграције региона.

Двојица саговорника разговарали су и о последицама пандемије корона вируса и помоћи којом Европска унија планира да подржи регион. План је да Kомисија на јесен представи економски и инвестициони пакет, који ће помоћи дугорочном опоравку региона и приближити га Европској унији, додаје се у саопштењу.

Током дана, Вучић је у седишту Европске комисије у Бриселу разговарао са председницом ЕK Урсулом фон дер Лајен, европским комесаром за проширење Оливером Вархеијем и са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

Остале вести