Путин поштује Србију, у то нема сумње

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Србије Алексднар Вучић пренео је данас, после састанка са Владимиром Путином у Москви, да му је руски председник на мудар начин пренео своје мишљење по питању Косова и Метохије, пре свега, поштујући ставове Србије.

"Причали смо о свим идејама у свету и начинима за решавање косовског проблема, и, ако могу тако да кажем, Путин је на један мудар начин исказао своје мишљење, пре свега, поштујући ставове Србије. Русија поштује Србију и ту нема никакве сумње", рекао је Вучић, на питање новинара да ли му је руски председник саветовао како даље да наступа по питању решавања косовског питања на међународној сцени.
Њему је, додаје, било важно да чује Путинове ставове и мисли по питању Косова и Метохије.

"Сувише је Путин мудар и велики да би нешто радио директно, али на паметан начин уме да укаже на одређене ствари и на томе сам захвалан", рекао је Вучић.

У четвртак и петак у Бриселу, па онда право у Вашингтон

Председник Србије Александар Вучић потврдио је данас да ће у четвртак отпутовати у Брисел, где ће разговарати са највишим представницима ЕУ, а одатле у Вашингтон.

"У четвртак увече ћу се са састати, између осталих, са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, а у петак, претпостављам, са Шарл Мишелом, надам се и да ће наш велики пријатељ Доналд Туск имати времена да нас прими, и наравно са Мирославом Лајчаком. Када завршим те састанке, правац на аеродром у Вашингтон", рекао је он.

Упитан које је његово мишљење везано за такмичење ЕУ и САД у проналажењу решења за косовски проблем, казао је да је Србија мала, али усправна земља, која мора да води рачуна да се мало коме замери, али увек заштити своје виталне и државне интересе.

"То да све знам као сви Срби, чак и да знам, не морам све да кажем", додао је он.

На питање да ли је тачно писање појединих медија да ће се на састанку у Вашингтону појавити и амерички председник Доналд Трамп, Вучић је казао да не верује у то и додао да би се амерички председник појавио ако би се дошло до неког решења.

"Мислим да је Ричард Гренел потврдио да ће се разговори водити о економским односима“, подвукао је он.

Вучић је казао да није случајност што су Американци подржали идеју „мини Шенгена“, јер он доноси бољи живот Балкану, слободан проток робе, капитала, услуга и људи, чиме би људи заборавили на све недаће и пошасти.

"Та идеја је велика, без обзира што је једним делом српска, па је због тога неки одбацују. Научили смо 90-тих да се све одбаци што је српско. Има времена то је будућност", нагласио је он.

Путин потврдио долазак у Србију у октобру

Председник Русије Владимир Путин потвдио је да ће доћи у Србију у октобру, пренео је после састанка у Москви председник Србије Александар Вучић.

"Разговарали смо о свим важним питањима, о Путиновом доласку у Србију. Он је потврдио да у октобру долази у Србију. Биће то величанствен догађај, када будемо отварали Храм Светог Саве", рекао је Вучић новинарима.

То ће, каже, бити и дани који ће потврдити заједничку борбу српског и руског народа у Другом светском рату.

Председник је подсетио да ће сутра, на Војној паради поводом обележавања 75-годишњице победе над фашизмом у Другом светском рату, којој ће и сам присуствовати, учествовати припадници Војске Србије.

"Бићемо поносни када у Москви буду марширали момци са српском заставом", подвукао је Вучић.

Он је подсетио да је српски народ, сразмерно броју становника, пети или шести најстрадалнији народ на свету.

"Тиме можемо да се поносимо и не дозволимо фалсификовање историје", рекао је Вучић.

Председник је закључио да је имао веома добар разговор са Путином.

"Има ствари о којима никада не можете јавно да говорите, али очекујем даље јачање поверења и још бољу сарадњу у будућности. Захвалан сам Путину на добрим речима и топлом гостопримству", рекао је Вучић и пренео да му је Путин пред камерама упутио отворене честитике за, како је рекао, убедљиву победу на изборима.

Тешки разговори у Вашингтону,али зато смо бирани

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће у Вашингтону имати тешке разговоре, али да народ ни не бира неког због лепих ствари, већ да се бори и води рачуна о нашим националним интересима.

Он је после разговора са руским председником Владимиром Путином у Москви рекао да никоме неће бити пријатни ти разговори, нити је пријатно да се сретне са представницима Приштине, али да се на разговоре мора ићи.

Упитан да ли очекује нове провокације Приштине, каже да га то не занима и они који говоре "нећу ово, нећу оно", то раде ако имају неки психолошки проблем.

"Ако имате сигурност у себе, не треба вам то", рекао је Вучић.

Он је напоменуо и да се причало о томе да ће на Видовдан потписати независност Косова, али да после избора и онога што је најавио Ричард Гренел да ће се разговарати о економским темама, сада то више не помињу, али се нико после тога није ни извинио.

Поновио је и да је са Путином до сада имао 17 сусрета и да је данашњи био један од најбољих.

Свакако ћемо разговарати са СПС-ом, још је рано

Председник Србије и лидер напредњака Александар Вучић изјавио је данас, на питање новинара да ли ће поново доћи до коалиције СНС-а и СПС-а, да ће свакако разговарати са социјалистима, али да је још рано да о томе говори.

На питање новинара Пинка да прокоментарише то што је лидер СПС-а Ивица Дачић рекао да чека његов позив и да ли ће бити нешто од тога, Вучић је рекао:

"Свакако да ћемо да разговарамо, али ја не бих да говорим о томе, пошто је још рано".

Вучић се осврнуо на коментаре из дела опозиције да ће српски парламент бити без опозиције, што би значило да ће сви бити у владајућој коалицији:

"А, како ви то знате, је л' то неко ушао у моју главу, како то ико може да зна? Они су себе представили као једину могућу тајкунску опозицију, а сви други немају право на глас нити било шта друго. Неки су показали и који нису ушли у паламент, који су имали пристојан број гласова, да имају неку врсту политичке будућности. Али, су многи имали страх да се супротставе ужасној кампањи која је вођена и преко друштвених мрежа и тајкунских медија против свих који би на изборима учествовали".

Вучић је нагласио да је важно да се направи здравија клима и бољи однос у српском парламенту.

Има простора, али морамо још да ојачамо

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да постоји простор у будућности за српске компаније на руском тржишту, али да морамо још да ојачамо.

Упитан да ли је на састанку са председником Русије Владимиром Путином разговарао о пословима за српске компаније, указао је да постоји мешовита комисија која се тиме бави.

"Имамо и даље проблем да имамо све више малих успешних компанија, али немамо још велику компанију која би могла да добије значајне послове у Русији“, објаснио је додајући да нам за то треба још три до четири године опоравка.

Што се бартер аранжмана тиче, казао је да Србија нема потребе за њима јер имамо добру финансијску ситуацију, и да све што треба да платимо новцем, плаћамо.

"Ако нам било када у одређеној сезони затреба неки производ узећемо од њих. Извозимо многе пољопривредне производе у Русију, и важно је да извозимо више финалних производа“, указао је он.

Вучић је рекао да не може да се радује када има већи број Срба негде, па тако и Русији, јер воли када би они били у Србији, али да се радује расту посла наших компанија у Русији.

Казао је да види велике шансе за српске компаније нарочито у Сочију, где одлично ради Бајрамовић, као и Здравковић.

"Верујем да имамо простора у будућности али морамо још да ојачамо. Ово руско тржиште је једно од најзахтевнијих, не може овде по систему „идемо негде па ћемо некоме лако да узмемо новац““, поручио је он.

Вучић је казао да верује да ћемо за 3 до 4 године нашег раста имати компаније кој ће моћи добар посао да направе у Русији.

"Као што разговарамо о томе који део пута могу још да узму код нас, тако ћемо и ми моћи, али тренутно још немамо довољно снаге“, указао је председник.

Русија, како је пренео, има мањи али постојани раст, и очекује да ће ове године бити на минус 4 до минус 6, што ће нам опет дати могућност да имамо више шансе за улазак на то тржиште.

Лицемерје и очајнички покушаји

Председник Србије Александар Вучић одговорио је данас на оптужбе дела опозиције и појединих медија, да држава лажира податке о броју преминулих и заражених корана вирусом, оценом да је реч о њиховом лицемерју и очајничким покушајима да се представе у бољем светлу.

Прво су га, каже, нападали да "повећава" број преминулих, када је држава убрајала у корона статистику преминуле, на пример, од срчаног удара, али код којих је утврђено и присуство корона вируса, а сада су, каже, окренули причу.

"То вам је као лупати у шерпе да се укину све мере, а када се укину све мере, онда би да лупате мени у главу што сам те мере укинуо.Тако да лицемерју краја нема, али то није много важно", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се користе људски животи, односно смрт одређених људи, и да су у питању очајнички покушаји оних који га оптужују да се представе у бољем светлу, али да народ тражи људе који раде, који се труде, и доносе нешто за своју земљу.

Коментарисајући изјаву Бориса Тадића на твитеру да уместо "кризног, имамо режимски штаб", Вучић је иронично честитао Тадићу и његовој, како је рекао, великој коалицији на оствареним резултатима на општини Врачар ,где су освојили око 10 посто гласова.

"А, што се тиче свега другог, да ли више верујем доктору Кону, Несторовићу, Дарији Кисић, Срђи Јанковићу, Тиодоровићу, и да ли их више поштујем...или овом човеку, можете сами да закључите...".

Хвала што увек имате времена за Србију

Извор: ТВ Прва

Председник Србије Александар Вучић данас је на почетку састанка са руским председником Александром Вучићем захвалио и изразио велико признање председнику Путину за, како је рекао, недвосмислену подршку када је реч о животно важним националним и државним интересима Србије, посебно када је о територијалној целовитости и суверенитету.

"Србија и Русија су искрени пријатељи и хтео бих, пре свега, да Вам се захвалим за то што увек имате времена за Србију. То је за наш веома важно и ми то веома ценимо", рекао је Вучић Путину обраћајући се Путину на руском језику, уз оцену да су политички односи две земље на највишем нивоу.

Вучић је уз подсећање да је на Западном Балкану политичка ситуација веома сложена, најавио председнику Путину да ће и о томе разговарати са њим, али додао и да се нада се да ће моћи да ураде много тога заједно на повећању трговинске размене, две земље.

Вучић је Путину рекао да жели још једном да нагласи да Србија као слободна и независна земља чува војну неутралност и да је Србија једина земља у региону која има такво опредељење.

Захвалио се и председнику Путину и руском народу за помоћ помоћ у време епидемије корона вируса, а посебно на позиву да сутра учествуј у Паради победе.

"За мене лично и за моју земљу Србију велика је част" рекао је Вучић и додао: "Ми се поносимо нашом заједничком победом".

Он је одао признање Русији која је, како је рекао, урадила све када је реч о очувању историјског сећања из Другог светског рата, али додао да ће и Србија помагати по том питању.

"Очекујемо Вас до краја године у Београду, Србији и надам се да ћемо моћи да Вам укажемо топао пријем и гостопримство које Ви нама стално указујете", закључио је Вучић на почетку састанка са председником Путином који је одржан у четири ока.

Морате више да поштујете народ

Председник Србије и лидер напредњака Александар Вучић изјавио је данас да је то што његови политички противници тврде да су резултати избора нелегитимни веома лоша порука грађанима и да би требало мало више поштовања да покажу према свом народу, уместо што га потцењују.

Упитан како види поруке да изборни резултати нису легитимни и да је бојкот успео, Вучић каже:

"Мислим да је то лоша порука људима, који су јасно показали своје опредељење. Морате народу да покажете поштовање, а не да га потцењујете. Ако неко каже да је 50 одсто мала излазност у време короне, уз све страхове које сте ширили, па не знам чиме се бавите и где живите, али та вам политика слабо иде од руке. Имена, ипак, нећу да изговарам".

Додаје да је цео дан у понедељак ћутао и пуштао да изговарају шта хоће, као и да је његов посао да ради за Србију и да народ то уме да цени.

"Они који увек траже грешку у народу и мисле да су већи од народа, јер имају пуно пара, ужасно греше. Ако је то за њих успех, четитам им на том успеху. Људи који нису у стању да признају свој неуспех, никада неће успети", поручио је Вучић.

Напомиње да чак и када је изгубио на изборима од Богдановића за само три или четири хиљаде гласова, а када је излазност била око 440.000, није кукао него је честитао и рекао да ће се борити и даље, као и да је тада сагледавао грешке.

Вучић истиче да не разуме да неко није задовољан зато што није била излазност 53 одсто, него 50 одсто, иако је неко добио много више у апсолутним бројевима гласова.

Из опозиције сада кажу да ће да победе 2022. године, али то сам слушао и раније за председничке и београдске изборе, као и ове сада и све више су падали, додао је Вучић.

Остале вести