Штитићемо своје интересе, без обзира на цену

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је од шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова добио одређене оцене Руске Федерације према којима нас очекује веома тежак период, у којем ћемо се суочити са великим притисцима у вези Косова и Метохије.

Извор: РТВ Пинк

Вучић је, на конференцији за штампу, после разговора са Лавровом, изнео неколико кључних ствари, а пре свега да је од Сергеја Лаврова добио данас неке оцене, које су га додатно забринуле по питању косовске кризе.

"Мораћемо да будемо изузетно обазриви и пажљиви у праћењу сваке идеје која нам се буде представљала", рекао је Вучић новинарима.

Ако дође било када до било каквог решења, јасно је, каже, да ће и Русија о томе морати да се изјасни.

"Штитићемо своје интересе, без обзира на цену коју ћемо морати да платимо", поручио је Вучић и рекао да ће од данас бити у дневној комуникацији са Кремљем по том питању.

"Ми смо добили данас одређене оцене Руске Федерације, односно Лаврова, које су мене као председника додатно забринуле, а тичу се различитих планова и идеја по питању решавања косовско-метохијске кризе", пренео је Вучић новинарима.

Вучић је казао да не жели никога да обмањује, и од некога да скрива да нас чека изузетно тежак период у којем ћемо се суочити са великим притисцима да би се остварили велики планови, које ми ни званично, ни незванично нисмо добили, али на основу оцена руских пријатеља чини му се да ћемо морати да будемо обазриви и веома пажљиви у праћењу сваке идеје која нам се буде представила.

"Ми смо захвални како у сваком тренутку Русија подржава позицију Србије у УН и другим међународним форумима у очувању територијалног интегритета земље, и што заједно са нама штите бројне међународне институције од незаконитости и утицаја оних који су већ признали такозвану косовску независност", поручио је он.

"Не”, ако Лајчак понуди Србији ЕУ, а Косову признање и УН

Одговор на евентуалну понуду да признамо Косово и да Косово уђе у УН, а ми заузврат да не добијемо ништа, осим чланства у ЕУ, наш одговор биће ''не'', рекао је данас председник Александар Вучић.

Он је подсетио да специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак долази у Београд 22. јуна, да ће са Путином разговарати 23. јуна, а са другим европским лидерима 23. и 24. јуна.

Увек смо прихватали разговоре под покровитељством ЕУ, између осталог и зато што руска страна никад није имала ништа против европског покровитељства за наше разговоре, јер је та одлука донета у Генералној скупштини УН, рекао је Вучић, али и истакао да на неке понуде ЕУ Србија има јасан одговор.

"Ако мислите да је могуће да ми кажемо да признајемо Косово и да Косово уђе у УН, а да ми не добијемо ништа, да нам неко каже ''бићете чланови ЕУ'', јасно је какав је наш одговор, а ако је потребно да будем недвосмислен, наш одговор ће бити ''не''", рекао је Вучић.

Он је тако одговорио на питање, упућено и Сергеју Лаврову и њему, да ли ће, уколико евентуално дође до тога да Србији неко гарантује чланство у ЕУ уз финансијски пакет помоћи како би се потписао споразум са Приштином, то Русија подржати.

Вучић је додао да није разумео какве би то везе имало са Русијом.

Истакао је да Русија подржава позицију Србије и да је веома коректна.

"То је за нас било веома важно и зато смо увек прихватали разговоре под покровитељством ЕУ", рекао је Вучић.

"А да ли ће бити нелака ситуација за нас, свакако ће бити тако. Али, како су наши кроз историју говорили, сваког Видовдана увек се све покаже. Како год тешко да буде и шта год тешко да дође , људи ће све моћи да виде и да разазнају, а и ми ћемо морати да пружимо јасне одговоре", закључио је Вучић.

Пред Србијом тешка времена

Председник Александар Вучић каже да су пред Србијом тешка времена, можда најтежа од приштинског проглашења независности Косова.

Он је након састанка са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровoм рекао да грађани Србије морају бити уједињени, јер само тако могу да заштите своје интересе.

" Када кажем тешка, можда најтежа у последњих 12 година од самопроглашења независности. Важно да добро разумемо своју позицију, да будемо спремни за разговор и компромис, али довољно снажни да одбацимо ултиматум и уцене", рекао је Вучић.

Како је рекао, са Лавровoм је договорено да се на дневном нивоу обављају консултације и да уколико на било који начин дође до решења косовског питања, за то ће бити потребна и сагласност Русије.

"Не желимо да сви буду консултовани, питани, а да Русију нико ништа не пита. Русија је увек подржавала Србију, у складу са одлукама Генералне скупштине УН да се дијалог води под окриљем ЕУ. Србија је спремна да саслуша све друге политичке актере и њихове идеје, али ће умети да заштити своје виталне националне и државне интересе, без обзира на цену и тежину која ће Србија морати да плати", рекао је Вучић.

Председник је рекао да ће приликом предстојеће посете Москви додатно разменити оцене, искуства, сазнања са Владимиром Путином о догађајима и односима на међународној арени.

"Очекују ме разговори и са највишим европским званичницима наредних четири или пет дана. Наша делегација ће, иако смо у проблему јер је влада у техничком мандату, ићи у Вашингтон", рекао је председник.

Русија ће увек моћи да рачуна на подршку Србије

Председник Александар Вучић пренео је данас новинарима да је разговарао са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом о свим важним темама билатералних односа. 

Русија је, према његовим речима, један од најзначајнијих трговинских партнера са 3,6 милијарди долара трговинске размене. 

"У прва четири месеца без обзира на корону нисмо имали пад", констатовао је он.

Изразио је уверење да још много тога могу две земље да ураде заједнички, у свим сферама друштвеног живота и да можемо даље да побољшамо стратешки постављене истинске пријатељске односе са Русијом.

Председник каже да је задовољан радовима које обављају Руске железнице на изградњи најтежег дела пруге Београд- Будимпешта, а то је Стара Пазова- Нови Сад, са једним од најлепших вијадукта у Европи код Чортановаца.

"У свим другим сферама друштвеног живота сарадња је добра и верујем да може да буде још боља. Што се тиче војно-техничке сарадње она је била не само коректна, већ изразито пријатељска и очекујем да Србија настави са даљим снажњењем својих капацитета, јер Србија не жели да угрожава било кога", навео је он.

Вучић каже да је од Русије затражио и подршку за СПЦ, чији је опстанак угрожен у региону.

"Верујем да ће долазак Путина на отварање храма Светог Саве додатно оснажити позицију наше земље и цркве", закључио је он.

Захвалио је руском министру што је му је посета Београду била прва у време или непосредно по окончању најтежег удара вируса корона.

"Желимо пријатељском и братском руском народу и руској држави да победи опаку болест у нади да ћемо увек моћи да памтимо све што сте током кризе учинили за Србију, али и да ви увек можете да рачунате на нашу подршку", поручио је Вучић.

Руски министар је потврдио да је са Вучићем разговарао о билатералним односима, стратешком партнерству, политичком дијалогу две земље.

Како је рекао, разговарали су и о реализацији договора постигнутих у децембру у Сочију.

"Сарађујемо у области енергетике, пољопривреде, високих технологија, развија се и војно техничка сарадња, хуманитарна сарадња, културна", рекао је Лавров и додао да је сарадња две земље током пандемије била на високом нивоу.

Говорећи о предстојећој војној паради на Црвеном тргу, која ће се одржати следеће недеље, он је казао да Русија очекује председника Вучића и додао да ће у церемонији учествовати и јединица Војске Србије.

Остале вести