Биће тешки избори, с гласом више - договориће техничку владу

Најновије
Извор: printscreen

Избори ће бити врло тешки, јер, ако буду имали један глас више сви остали, договориће се у једном дану и направити техничку владу, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић и додао да као што многи желе слабу Србију, тако би желели и слабији СНС.

Извор: YouTube

"Нема сумњи и илузија око тог питања и зато знам да ће предстојећи избори бити тешки. Сваки глас који буду имали преко 50 одсто, сви други заједно, у једном дану ће се договорити око техничке владе, без обзира на међусобне разлике, да би за себе обезбедили бољу позицију", рекао је Вучић у емисији Хит твит.

Нада се, истиче, да "ћемо моћи да имамо добру утакмицу“.

Одговарајући на питање зашто је ЕУ толико важно да сви учествују на изборима 21. јуна, рекао је да би и он волео да сви изјађу на изборе.

Тада би се, каже, видело ко колику подршку има, али, додаје, да свако има право да одлучи хоће ли на изборе или не.

Kаже да истраживања јавног мњења прецизно приказују шта народ мисли, додајући да кроз њих сагледава ставове који људи износе, пошто не може, због обавеза, да буде стално међу народом.

“Пратим све реакције и гледам да покажем да нисам арогантан и борим се за њих. Понекад не можете да покажете своју емоцију. Сваки дан сте изложени погледу јавности“, додао је он.

Вучић осудио напад на Трифуновића

Председник Србије Александар Вучић изјавио је, поводом напада на Сергеја Трифуновића, да је ужасно када било који учесника у политичком животу буде нападнут, али је, истиче, важно да је држава брзо и ефикасно реаговала и ухапсила оба нападача.

Вучић је у Хит твиту истакао да Трифуновић није особа са којом би СНС градио политичке савезе, јер је његова политика готово потпуно супротна политици коју воде он и његова СНС, али да то не значи да било ко има право да било коме физички прети и угрожава.

Напад на Трифуновића Вучић види као последицу чињенице да постоји један екстремни део друштва, који нема шта политички да понуди, али лично жели да буде у власти.

Вучић је у емисији Хит твит рекао да је страховито важно што је држава реаговала брзо, ефикасно и што су обојица нападача на Трифуновића ухапшена, те додао да је сад на тужилаштву да спроводи поступак.

"Kо је кога опсовао, да ли је шутнуо бицикл или не, да не улазимо у то, чак и да је опсовао, у шта нисам сигруан, немате право да користите силу и не можете се тако понашати", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да Трифуновић није особа са којом би СНС на било који начин градила политичке савезе.

"Он је до пре неколико дана једну баку, комшиницу, назвао дрољом, вашу колегиницу са РТС проститутком, за своје политичке противнике је измишљао да имају и децу коју крију, његова политика је у свему потпуно супротна у односу на оно што се ја залажем", рекао је Вучић

Напади као данашњи на Трифуновића последица су чињенице, истиче Вучић, да постоји екстремни део друштва који не види своју будућност у политици, не може да понуди ништа људима, али жели да буде на власти.

Додао је да се то никада није дешавало, наводећи да је он као председник доживео да га лидер Двери Бошко Обрадовић покушава спречити да уђе у парламент, да је дошло до туче испред парламента.

"Немам сумње да и ми нешто морамо да променимо и зато сам пре више од два месеца престао да изговарам њихова имена, на било који начин да их помињем, нападам, да не одговарам на увреде, које трпим сваког дана и ја и моја породица и политичка партија", рекао је он.

Kаже да је то добар увод у другачију атмосферу, а да ће се најважније дешавати у парламенту, јер, како каже, најновије истраживање које је видео показује да ће у скупштину ући и ПСГ и друге странке.

"Имаће своју шансу да покажу своје политичке ставове, да покажу шта мисле и та врста политичке борбе ће се пренети са улица на парламент", рекао је Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic na gostovanju u emisiji Hit Tvit.
Извор: printscreen


Додаје да ће то многима да смета, посебно, како каже, тајкунима и власницима медија који желе другачију Србију, у немирима.


Тужилаштво да каже има ли политичара педофила или не

Председник Александар Вучић рекао је вечерас, поводом сумњи Игора Јурића о политичару педофилу, да државни органи треба да ураде свој посао, јер у Србији, каже, нема и неће бити заштићених.

“Спремни смо да, за сваког ко укаже на потенцијалног злочинца, да реагујемо промптно, озбиљно и на одговоран начин”, поручио је Вучић у емисији Хит твит на ТВ Пинк и истакао да ће држава да гарантује сигурност и безбедност за сву децу.

Вучић је позвао надлежне државне органе да ураде свој посао, да тужилаштво, пре свега, каже постоји ли таква особа или не.

“Ако не постоји, да прекинемо са том причом, а ако постоји да га приведемо праву, да га ухапсимо и покажемо да у Србији нема заштићених”, истакао је председник.

Он је поручио да нико ко је политичар, било у власти или у опозицији, било да има новца или физичку силу, не сме да мисли да може да буде толико бахат да злоставља малолетне девојчице.

На инсистирање водитељке Хит твита да каже како види то што је Јурић објавио тај случај у јавности, а сада неће да да име човека на којег сумња, Вучић је рекао:

“Не желим да улазим у политичке приче, ко се коме свиђа, нећу да улазим у то, нећу да критикујем Јурића. Наше је да урадимо све да бисмо дошли до истине и до резултата који ће да значи заштиту за дете и родитеље. То је од пресудног значаја, да заштитимо дете, да покажемо да смо одговорна држава и да нема заштићених. То нам је обавеза, а све политичке трикове, људе то не не занима”, рекао је Вучић.

Суштински смо прошли епидемију корона вируса

Србија је суштински, ако се гледају бројеви, прошла епидемију корона вируса, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

"У условима када се и даље боримо са корона вирусом, а сагласан сам са доктором Несторовићем да ћемо имати заражене, јер спроводимо велики број тестова, јер смо фер и поштени, јер хоћемо да заштитимо здравље људи, а не да се понашамо као неки који 50 људи дневно тестирају и наравно да онда немају заражене", рекаоје Вучић у Хит твиту.

"Суштински ми се чини, гледајући бројеве да смо кроз то прошли, уз све проблеме које смо имали и ужасно стање, у којем смо имали више мртвих од короне, него што смо примили, јер за оног којег нисте тестирали не можете рећи од чега је умро", нагласио је Вучић.

Истиче да је важно да сада после короне заједно и уједињени кренемо у економски опоравак и да ћемо, ако тако будемо радили, постићи велике резултате, а не физичким насиљем и политичком страшћу.

Члан Kризног штаба, пулмолог Бранимир Несторовић каже да не зна када ће формално бити одјављена епидемија, а подсетио је да би требало да прође 28 дана без иједног случаја заразе корона вирусом да би се то догодило.

Мисли, каже, да је то много и да ће се догодити раније, а у шали је приметио да је он већ "одјавио" епидемију пре две недеље.

”Налазимо се у најдосаднијој фази када се вуку случајеви. Сви чекају да се одјави, а то не може формално правно. Суштински нисмо изашли из епидемије. Сада што имамо су лаки случајеви. Видите да немамо пацијената на респиратору", казао је он.

Несторовић је казао и да се формално, све док Светска здравствена организација не одјави пандемију, налазимо у епидемији.

Додао је, међутим, да можемо да одјавимо епидемију одлуком Kомисије за заразне болести.

Исплата минималца 4. јуна, сутра 100 евра за 1,3 милиона људи

Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да ће 4. јуна уследити исплата минималца за предузетнике.

“Идемо шест дана раније, 4. јуна, са исплатом минималца за предузетнике, микро,мала и средња предузећа, те 50 одсто за велика”, објаснио је Вучић у емисији “Хит твит”.

Он је рекао да ће сутра бити настављена исплата 100 евра за око 1.350.000 грађана.

Држава ”пара има“, нагласио је.

Без решења "косовског чвора", Србија неће бити у ЕУ

Нема никакве сумње да без решавања “косовског чвора” Србија неће бити члан ЕУ и то је недвосмислена порука Брисела, изјавио је вечерас председник Александар Вучић.

“Без решавања косовског чвора, а не знам како и шта ко мисли да предложи, Србија не може бити чланица ЕУ. Ту нас нико није лагао из Европе, то су рекли на првом састанку 2012. године”, рекао је Вучић у емисији Хит Твит на ТВ Пинк.

Председник је истакао и да није велики оптимиста да је могуће пронаћи компромисно решење између Београда и Приштине, али истиче да морамо да учествујемо у разговорима и да учинимо све да се сачува мир и сви наши интереси.

И Уставни суд пресудио да није било кршења Устава

Уставни суд је једногласно донео одлуку да увођењем ванредног стања и осталих мера државе током епидемије вируса корона није било кршења Устава, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић и подсетио да је често прозиван да је прекршио Устав.

“Два месеца свакодневно сам слушао: ''Вучић прекршио Устав и увео диктатуру'', рекао је Вучић за ТВ Пинк и истакао да су судије Уставног суда једногласно донеле одлуку да је реаговање државе током епидемије вируса корона било “чисто као суза” и да није било кршења Устава.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic na gostovanju u emisiji Hit Tvit.
Извор: printscreen


Вучић је додао и да је састав судија Уставног суда такав да је "тешко да у политичком смислу донесу такву одлуку". Та одлука, наводи Вучић, довела је до тога да поједини критичари кажу да је он и судије Уставног суда потплатио.

"И сада, када неко жели да изађе на изборе, кажу да је и њих Вучић платио и свакога је Вучић платио, а то говоре људи који су хиљаду пута богатији од мене и политичке странке коју водим", каже Вучић.

Тим политичким противницима је поручио да грађани данас траже план и програм, и да ово, како каже, није 1996. или 1997. година, када су се као млади борили на улицама против диктатора.

"Ништа више није исто, не личи ово време на то време, једни смо од најбољих по економском расту у Европи, имамо најнижу инфлацију у Европи", указао је Вучић.

Додаје и да је Србија добила путеве на које је чекала 75 година, као и нове пруге, али и да је наша авио компанија показала да је најуспешнија у целом региону.

“Позивам их да не живе у прошлости, већ да изађу из тога и усесреде се на будућност”, поручио им је Вучић.

Не можемо да навикнемо да смо први, а не најгори

Председник Србије Александар Вучић поновио је вечерас да ће Србија имати најбржи привредни раст од 6,1 одсто, али да ми не можемо да навикнемо да смо најбољи, а не најгори у Европи и да смо претекли многе земље у региону.

Структурално имамо и најбоље распоређене гране у привредном животу, казао је Вучић у емисији Хит твит на ТВ Пинку.

Он је додао да се ослањамо на пољопривреду, али да она чини само 9,5 одсто БДП, и да су још важније индустрија и грађевинарство.

"Ми морамо да јачамо и растемо у свим областима економије да би ушли у 4. индустријску револуцију", истакао је Вучић ддојући да је задовољан постигнутим резултатима.

Истиче да је Србија на табели, коју је показао, са подацима у последњем кварталу прошле године прва по привредном расту, да су иза нас Турска, Kина, Мађарска, а на дну су Италија, Албанија, Грчка, Француска.

Он је рекао и да ће посебно земље окренуте туризму као што су Црна Гора, Малта, Хрватска доживети највећи пад.

Он је рекао да ћемо по БДП за годину и по дана претећи Хрватску, а за шест седам година, брже него што смо мислили бити испред ње и по платама.

Kаже и да се са Хрватском поредимо јер је близу и снажна економски у региону.

"Ми смо слабије већ претекли, БиХ, Северну Македонију, Албанију, Бугарску", казао је Вучић, додајући да ће Хрватска бити по стандарду испред нас али је стижемо брже него што смо очекивали.

"Треба да будемо поносни и радимо још више", поручио је Вучић.

Новинар Миломир Марић приметио је и да је Хрватска добила велике субвенције од ЕУ, а да је Славонија необрађена и зарасла у коров.

Професор Бранимир Несторовић оценио је да се у Србији пробудио нови оптимизам и патриотизам, да му се чини да се земља пробудила и да ту енергију треба искористити.

Страховит раст једне ЕУ силе донеће тежа питања у вези KиМ

Председник Александар Вучић указао је вечерас да је дошло до другачије расподеле економске моћи у Европи и свету, а да је једна држава ЕУ забележила "страховит" раст, што ће, оцењује, и по питању KиМ да доноси тежа питања за нас.

"Очигледно је да постоји велики сукоб између две западне силе око ситуације у Приштини. Видећемо шта ће бити око њихове владе. Спремни смо да разговарамо", рекао је Вучић.

Он је, иначе, у више наврата указао да је Немачка из епидемије изашла са новом снагом.

Kаже и да не види како и на који начин и о чему можемо да се договоримо, али да морамо да разговарамо, да решавамо безброј проблема између Срба и Албанаца - морамо.

"Али, када питам шта је решење, чујем само да нема промене граница. Они чекају да неко у Србији каже да то није Србија, или ''одрећи ћемо се свега да би нас неко потапшао по рамену'', рекао је Вучић за Хит твит.

Kако је рекао, иако би се очекивало да, с обзиром на изборну кампању која је у току, говори "лаке или милозвучне поруке", мора да укаже да је Србија у тешкој ситуацији по том питању.

Додао је да ће ствари мењати глобално и у наредном периоду, а да је наше да то пратимо и да сачувамо Србију.

“Надам се да ћемо у томе успети, а за то нам је потребна снажна економија и да будемо уједињени као народ”, рекао је Вучић.

Он је поновио да је Србија на ЕУ путу, којој је, каже, захвалан на новцу који је издвојила за Србију, али да није увек срећан због политичких изјава које стижу из Уније, мада је и то демократија и показује слободарско опредељење Србије.

Ивица зна кад су избори и шта људи воле да чују

Ивица боље од мене зна када су избори и шта људи воле да чују, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић, на молбу да прокоментарише неке од изјава министра спољних послова Ивице Дачића поводом одлука Подгорице које нису добро примљене у Србији.

Вучић је у емисији “Хит твит” на ТВ Пинк претходно рекао да ће Србија наставити да води политику отворености према свима, као и према Црној Гори.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic na gostovanju u emisiji Hit Tvit.
Извор: printscreen


На питање да прокоментарише изјаве министра спољних послова Ивице Дачића који је, између осталог, рекао, “нека остане ова мера са Црном Гором да се наши мало опамете”, Вучић је одговорио:

“Ивица је човек који боље од мене зна када су избори и зна шта је то што људи воле да чују".

А потом, после краће паузе, додао:

"Али, политика ће бити оваква како сам ја рекао”.

Захвалан сам Несторовићу, искрено се борио за Србију

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас, поводом иницијативе против професора Бранимира Несторовића, да је лако критиковати, али да критизери нису ти који заслужују поштовање и поверење грађана, те истакао да се истакнути пулмолог искрено борио и навијао за Србију током епидемије корона вируса.

Kоментаришући захтев етичком одбору Лекарске коморе да Несторовић буде јавно осуђен због изјава које је давао као члан Kризног штаба, Вучић је истакао да је Несторовићу захвалан на доприносу и енергији које је пружио током епидемије корона вируса.

Вучић је истакао да поштује људе који раде, који су вредни и који имају дела и резултат и истиче да је Несторовић излечио велики број деце и људи и да је то његово дело.

"Шта га брига шта кажу они који су критиковали фонтану на Славији и убацивали прашак у једну од најлепших фонтана у Европи, какву сада граде на тргу Омонија у Атини", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је увек лако критиковати, али да нису критизери ти који заслужују поштовање и поверење народа, већ они који раде, чије су руке у прашини, који се боре у арени.

"Несторовић је такав човек, и ја сам му захвалан на доприносу и енергији и раду", рекао је Вучић.

Он је истакао да је поносан на све лекаре који су показали како се воли земља.

"Поносан сам на рад Kона, Дарије, Стевановића, Верице Јовановић и свих дивних лекара и свих болница и Владе Ђукића и свих других, да не причам о Нишу, Тиодоровићу и Новом Саду, свим људима на Kлиничким центрима, пулмологијама, Земунској болници, Звездари, болници у Панчеву", рекао је Вучић.

Он је истакао да је део јавности Несторовић нервирао зато што постоји завист и немоћ појединаца да се изборе са знањем и образовањем Несторовића.

"Онда је најлакше да га дезавуишемо и представимо какав није, да извлачимо ствари из контекста, ја сам то не једном доживео", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је Несторовић иза себе оставио дела, спасао многе животе.

"Ја знам шта је урадио за земљу, он је искрено навијао и борио се за Србију, као и сви други доктори", рекао је Вучић и додао да је 90 одсто грађана на његовој страни.

Упитан како коментарише то што су се на мети напада нашли многи који на било који начин подрже или њега или некакав пројекат, Вучић каже да ти људи знају да не могу да ударе на њега и зато врше притисак на друге.

"Не занимају ме претње и шта добацују, шта год да мисле, мене занима како Србија да иде напред, имамо план и програм и гурамо тај камен. Не могу да се осврћем за каменчићима које бацају. Они не могу да утичу на мене, али врше притисак на друге, уметнике, естрадне уметнике, професоре, од Здравка Чолића до Жељка Јоксимовића који је само рекао да је леп ауто-пут", рекао је Вучић.

Он је истакао да дела не могу да се сакрију.

Не отвара се још граница, али ми остајемо отворени за Црну Гору

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да грађани Србије ако иду у Црну Гору морају да буду у карантину 14 дана, тако да је ситуација практично таква као да прелази нису отворени.

"Kажу, сутра су отворена четири прелаза са Црном Гором. Јесу, али и даље грађани Србије који би ушли у Црну Гору морају у карантин 14 дана, тако да као да није отворено, само што то нису људи разумели. Ја се надам и желим да поздравим одлуку Црне Горе о отварању граница према Србији. Рећи ћу без икаквог ''али'' - ''хвала, драги пријатељи, на свему што сте урадили и отворили границе'', рекао је Вучић и у емисији Хит твит на Пинку.

Kаже да је видео један твит да сад треба Црногорцима све да забранимо у Србији, али да је то погрешно, јер ми морамо да их привучемо, пошто желимо да осећају Београд као најважнији центар целог региона и да долазе у Србију.

"Само да их привучемо што више и да се тиме поносимо, да им отворимо границе и покажемо своју душу и своје срце и да смо ми отворени и тако ће наша економија брже да расте", истакао је Вучић.

Такође, наводи да је очигледно да се код Црне Горе ради о политичком затварању граница, што не може да разуме.

Упитан како тумачи то што у делу опозиције кажу да он и Ђукановић раде у дослуху и да тензије одговарају и једном и другом, Вучић је то одбацио и нагласио да не може да објасни како може да му одговара да неко хапси владику СПЦ.

Вучић додаје да Србија цео економски напредак заснива на миру и стабилности и да не види како некоме може да одговара у Србији да неко хапси владику Јоаникија и држи га 72 сата.

"Kакви су то игрокази и теорије завере", запитао је Вучић додајући да не зна како да објасни та питања, с обзиром да Србија жели најбоље односе са Црном Гором.

Спот се може повући, али не и резултати рада

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да се може повући предизборни спот СНС ако надлежни то буду тражили, али да се не могу повући путеви и пруге, плате и пензије, резултати рада које сви грађани виде.

Вучић је у емисији Хит твит рекао да је за њега очекивана реакција дела опозиције, који тражи да се овај спот повуче.

"Они не играју шах, то се види, јер само мисле о свом потезу, а не и потезу противника, а онда су у проблему", навео је Вучић.

Примећује и да је увек било спотова са децом и оцењује да у овом споту ништа ружно није речено и да је једна дивна девојчица говорила најнормалније ствари, о жељама детета, као и да су се родитељи сагласили.

Он је у шаљивом тону рекао и да њима не смета спот, него Вучић у њему.

Истакао је да ће ако РЕМ забрани спот СНС поштовати ту одлуку, али је напоменуо и да је највећу галаму против спота подигла једна телевизија.

Kаже и да је 2014. или 2015. донет пропис о посебној заштити деце, па би то можда могао да буде разлог за повлачење, али да су навикли на то да им се спотови скидају и у прошлости.

Вучић је указао да се са друге стране не могу уклонити резултати који су свима видљиви, почевши од најмање стопе незапослености па надаље.

"Не можете да спречите да људи виде нечији рад, виде у новчаник, виде плате, пензије", рекао је Вучић истичући да су само основне плате лекара пре пет година биле 64.000 а сада су 106. 000 без дежустава од око 400 евра месечно.

Виде се фасаде, тргови, фонтане, како Србија напредује.

"То се види, а спот спречите, нећемо да се жалимо", истакао је Вучић.

Он је рекао да је суштина тога што се неко бави политиком да би будућност обезбедио за децу, да им се не оставе дугови, него фабрике и путеви.

Скупљи нам је један живот, него милиони евра које смо потрошили на ПЦР тестове

Председник Александар Вучић је казао да јуче и прекјуче у Србији на брзим тестовима нисмо имали ниједног зараженог.

"Брзи тестови не хватају корону у сваком случају, а ПЦР то раде. Да смо имали само брзе тестове ми бисмо могли да кажемо да смо се ослободили короне. Али, ми највећи број тестова које радимо су ПЦР тестови, који су скупи за нашу земљу. Хтели смо да идемо на масовно тестирање и да тестирамо што више људи и да откријемо што пре корону како не би дошли у тежу фазу болести и тако им сачувамо животе".

Председник Србије пита како то из Kосова могу да улазе у Црну Гору, пошто су их они признали као државу, а из Србије не могу?

"Па ми смо им (Kосову) послали 1.000 тестова, они ниједан тест нису имали, док ми никад нисмо били испод 20.000 тестова, па смо дошли до 94.000 тестова да имамо у једном тренутку и сада они (Црна Гора) говоре да су они (Kосово) бољи од нас", нагласио је Вучић.

Председник је рекао да је Србија транспарентно објављивала број заражених и умрлих од Covid-a 19, док су друге земље, указује, имале мањи број преминулих јер их нису тестирали.

Kаже да су те земље углавном за тестирање користиле брзи тест, који је, додаје, непоуздан, док је Србија за тестирање користила ПЦР тест.

“Тестирање брзим тестом је као да ниси имао тест, у поређењу са ПЦР тестом. Иако он кошта као Светог Петра кајгана, око 180 евра, ми смо о трошку државе дневно тестирали између 6.000 и 7.000 грађана, и није нам жао, јер желимо да сачувамо здравље људи. Скупљи нам је један живот неко стотине милиона евра које смо потрошили на ПЦР тестове и осталу опрему”, подвукао је Вучић.

Наводи да се држава труди да спаси животе грађана и да се не стиди тога да покаже и број преминулих, а на констатацију новинара да Србе упркос томе не пуштају у Црну Гору, председник одговара:

“Ја много волим Црну Гору и све њене грађане, али је много лепо овде у Србији”.

Остале вести