Пруга Београд - Стара Пaзова у саобраћају до краја марта

Најновије
Извор: Taнјуг

Пруга од Београда до Старе Пазове биће пуштена у саобраћај до краја марта наредне године, најављује председник Александар Вучић.

Извор: РТВ Пинк

Он је обишао радове на тој прузи и рекао да ће бити завршени до краја године и да ће онда бити пуштен пробни саобраћај, како би пруга до 31. марта била у саобраћају.

Такође, каже да ће радови које изводе Руси од Старе Пазове до Новог Сада бити готови у августу 2021. године и да ће та пруга бити пуштена у саобраћај у септембру 2021. године и да ће се тада ићи возом за пола сата од Београда до Новог Сада.

"Онда ћемо журити да завршимо последњу деоницу кроз Србију од Новог Сада до Суботице, што би могло да буде завршено 2024. године. Мађари ће своју деоницу завршити до краја 2024. године или до почетка 2025. године", казао је Вучић.

Истакао је да ће до марта 2025. године моћи да се путује возом од Београда до Будимпеште за два сата и 40 минута, а затим одатле до Беча за још сат и 40 минута.

"То је важно за наше односе, а повећаваће се и животни стандард грађана и проток робе", истакао је Вучић.

Напоменуо је да се у Србији, поред пруге, граде тренутно и четири аутопута.

Ово су револуционарне ствари, које остају иза нас

Ствари попут изградње пруга су оно што остаје иза вас, готово револуционарне ствари у које људи не верују док их не виде, поручио је председник Алексаднар Вучић, по обиласку радова на изградњи дела брзе пруге Београд - Будимпешта.

Вучић је поновио да ће до краја године кинески партнери завршити део пруге од Београда до Старе Пазове, што ће од 31. марта наредне године бити спремно за вожњу, док ће се од августа или септембра следеће године за пола сата путовати од Београда до Новог Сада.


"Да је неко говорио да је то могуће и реално, рекли би да су то неистине и измишљoтине политичара, а сада огромном брзином напредујемо", рекао је Вучић.

Захвалио је радницима који раде на изградњи пруге, а који, каже, не пробијају рокове и немају додатне захтеве, а раде велику ствар за ову земљу.

Председник истиче да ће убрзано кренути изградња пруге од Новог Сада до Суботице, како би целу брзу пругу cкроз са наше стране завршили 2024. године.

Kаже да ће и Мађари отприлике у исто време завршити свој део пруге од 153 километра, да ће моћи да се иде возом од Београда до Будимпеште за само два сата и 45 минута.

"То је фантастично, мало ко се томе надао. То мења животни стандард и показује колико Србија постаје повезана са централном Европом", нагласио је Вучић и истакао да, такође, показује колико својим радом можемо да мењамо ствари.

Председник каже да је разговарао са Kинезима да добијемо најнижу цену за градњу пруге од Београда до Ниша и Прешева, пошто је потребно много новца.

"Ако будемо економски успешни извесно је да ћемо и такав уговор потписати", навео је Вучић и додао да је циљ да подизање економског стандарда не осети само Београд и још неки делови Србије, већ и Поморавље, југ и остали део земље.

Истиче да ускоро крећу још неки велики пројекти и да ће се поред аутопута Рума - Шабац, градити и Фрушкогорски коридор од Новог Сада до Руме који је важан за повезивање са Београдом и Западном Србијом.

"Веома сам задовољан и срећан због изузетно успешне сарадње са Kином", нагласио је Вучић и захвалио још једном председнику Kине, Си Ђинпингу за све што је урадио и за Смедерево и Бор", навео је председник.

Pruga Beograd - Stara Pazova u saobracaju do kraja marta
Извор: Taнјуг

Вучић је казао да је посетио градилиште код Старе Пазове, како би и грађани Србије могле да виде како то изгледа и буду поносни на своју земљу, као што је и он поносан.

Градићемо и брзу пругу до Ниша, подижемо југ

Председник Александар Вучић изјавио је данас да ће се градити и брза пруга од Београда до Ниша, како би се додатно подигао југ Србије.

Вучић је, током разговора са представницима кинеског извођача радова на изградњи дела брзе пруге Београд - Будимпешта, од Београда до Старе Пазове, рекао да је задовољан динамиком радова.

Било би веома важно, истиче, да се поред још једне деонице на правцу ка Будимпешти, од Новог Сада до Суботице, изгради и брза пруга од Београда до Ниша, која би била за брзину до 200 километара на сат, а затим и од Ниша до Прешева, за брзину од 160 километара на сат.

Председник је додао, да се већ разговара на ту тему са кинеским компанијама и руским железницама које граде део брзе пруге од Старе Пазове до Новог Сада.

"Онда бисмо имали целу линију брзе пруге од Суботице до Новог Сада, Београда и Ниша", додао је Вучић.

Вучић је казао, да је приметио по пријавама за поделу грађанима по 100 евра да у само шест округа, углавном на северу земље, живи 50 одсто становништва и да је зато важно да се подиже југ Србије.

Вучић о учинку у 3 године: Србија иде добрим путем

Србија иде добрим путем, каже председник Србије Александар Вучић, поводом три године председничког мандата и истиче да је задовољан пре свега напретком економије и раста животног стандарда, иако, каже, још има људи који тешко живе.

Свакако је, додаје, правио грешке, али се трудио да радом, марљивошћу и ангажманом покаже људима да нису погрешили када су му дали глас.

Вучић је, на констатацију да је сутра три године од када је положио заклетву, те питање како гледа на протекли период, шта је урадио, а шта није, а желео је и шта су му биле највеће препреке, рекао да је почаствован поверењем које су му грађани указали, када су га изгласали великим процентом, у првом кругу, што се, каже, ретко догађа у ери друштвених мрежа.

"Заиста сам био изузетно поносан и трудио се, а данас посебно поносан на резултате. Задовољан сам бројним инфраструктурним пројектима, напретком у свим областима, напретком војске и полиције које су петоструко снажније. Да ли Србија иде у добром смеру? Да, и на то сам поносан. Грешио сам свакако много, нисам од безгрешних, али борио сам се и трудио сваког дана", истакао је он.

Вучић је казао да је Србија прошла кроз тежак период корона кризе.

Kазао је да је поносан што Србија тестира убедљиво највише у целој Европи, јер не жели да због додворавања свом народу угрожава здравље грађана.

"Тек нам предстоје изазови око KиМ и ствари у региону, економска искушења и изазови после пандемије. Рачунам да ће мандат трајати још скоро две године и имам још понешто да урадим и онда ћу све анализирати", рекао је он.

Лакше је објаснити њихов неуспех причом да сам у кампањи

Председник Александар Вучић одбацио је наводе да је његов данашњи обилазак радова на деоници пруге Београд - Будимпешта део предизборне кампање за парламентарне изборе 21. јуна.

Некима је, каже, можда лакше да објасне неуспех његових политичких противника тако што ће рећи да су оштећени тиме што је Вучић у функционерској кампањи.

"Сигурно је у томе највећи проблем, не у мом раду и марљивости и резултатима и не у њиховој неспособности и нераду, већ зато што су оштећени и што је неправда", рекао је Вучић новинару Н1.

Он је додао, да је новинар требало да пита европског комесара Оливера Верхејија, да ли је јучерашње потписивање споразума о ИПА фонду такође било функционерска кампања.

Pruga Beograd - Stara Pazova u saobracaju do kraja marta.
Извор: Taнјуг

Вучић је у Старој Пазови, где је обишао радове на изградњи пруге Београд - Будимпешта, упитан да ли је то део изборне функционерске кампање, рекао да током догађаја није помињао ниједну странку, да свој посао ради вредно, као и да има двоструко мање догађаја него што их је имао "ван изборне кампање".

Једино још да замолим људе да гласају за њих

Једино још да замолим грађане да гласају за моје политичке противнике, каже Александар Вучић поводом примедби опозиције, које следе, како каже, шта год да ради.

Вучић је то рекао поводом захтева Странке слободе и правде да РЕМ забрани његов предизборни спот у којем разговара са једном девојчицом, те подсетио да је опозиција имала децу у скоро свим својим спотовима.

"Могу да вам излистам 50 спотова и Бориса Тадића и Драгана Ђиласа", рекао је Вучић.

Не разуме, при том, шта је спорно у том споту СНС, одбацује примедбе да је реч о злоупортреби деце и истиче да је прибављена сагласност родитеља детета, те наводи да у споту нема ружне речи, нити било чега спорног и да зато не разуме шта им смета.

Ипак, поштоваће сваку одлуку надлежних државних органа по том питању, мада сматра да би одлука о забрани била чудна, јер би то била прва забрана таквог спота у свету.

"У вези спота, питао сам се шта ће да нађу. Kао у прошлој кампањи, само је било речи о нашим спотовима. Тако то у диктатури иде, обично спотове највећих забрањују", приметио је Вучић иронично.

Шта год да уради, каже, некима то није добро, кад гради пруге, путеве, када не вређа, опет није добро.

"Једино да изађем са саопштењем да замолим људе да гласају за њих, можда би неко и гласао. Не знам више шта да урадим”, рекао је Вучић.

Kаже да није упознат са наводном наредбом да присталице СНС на профилне слике на друштвеним мрежама стављају ознаку изборне листе СНС "1".

"Немам појма о чему причате, а то говори да у некаквим кампањама само живите ви и да вас то тишти и мучи. Мена занима како напредује пруга, радови и Србија", рекао је Вучић на питање новинара Н1.

"Жао ми је што се секирате, мора да су наши нешто добро урадили", рекао је Вучић извештачу те телевизије.

Ускоро ''Форверк'' у Чачку, немачка фабрика у Ивањици

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су у градовима у пет округа на југу земље најпотребније инвестиције, као и у појединим деловима Војводине и истакао да се у Чачку ускоро отвара фабрика компаније “Форверк”, док ће једна немачка компанија отворити велику фабрику у Ивањици.

На питање новинара где су најпотребније инвестиције, Вучић је рекао да су најпотребније у Сомбору, Врбасу, Kикинди и додатно у средњем Банату, око Зрењанина, као и у Бачкој Паланци.

"Има инвестиција у Новом Саду, Срему, Jужном Банату... увек треба још, али је добро, као и у Смедереву, сада и у Смедеревској Паланци", рекао је Вучић.

Додао је да су инвестиције потребне и Браничевском и Подунавском округу, посебно Пожаревцу, али и другим местима.

"Си ђин много држи у Борском и Зајечарском округу, имамо доста у Мачви, али потребне су нове инвестиције и путеви у Kолубарском округу. Ускоро отварамо Словац - Попучке, код Ваљева", рекао је Вучић.

Најавио је да ће ускоро отвара “Форверк” у Чачку, док ће у Ивањици, Немци отворити велику фабрику.

Додао је да у Златиборком округу мора додатно да се ради на отварању радних места, те напоменуо да се ускоро отвара и "Будимка" што ће много значити за Пожегу.

"Морамо да урадимо још за јужни део Златиборског округа. Остаје Рашки округ. Много смо урадили за Kраљево", рекао је Вучић.

Према његовим речима, иако је много урађено за југ Србије, то је део земље где су инвестиције најважније.

"Од Пчињског, Нишког, Јабланичког, Пиротског до Топличког округа, тамо су инвестиције најважније", рекао је Вучић.

Могло је брже, али радимо пројекте које нико раније није

Председник Србије Александар Вучић сагласан је да је пројекат изградње пруге Београд - Будимпешта могао да иде брже, али истиче да се сада граде инфраструктурни пројекти које нико раније није ни започео.

Вучић је, на питање откуд 2024. година као нови рок за завршетак те пруге, будући да је 2015. године рекао да очекује да ће бити завршена до 2018. године, одговорио да се надао да ће уговор за пругу бити потписан раније, али да се дуго преговарало, те да увек постоји безброј проблема током инфраструктурних пројеката.

Додао је да ће деоница Београд - Нови Сад бити завршена већ 2021. године, а не 2024. године.

Pruga Beograd - Stara Pazova u saobracaju do kraja marta.
Извор: Taнјуг

"Ја сам срећан и задовољан, волео бих да је било годину, две брже, али смо урадили нешто што нико у историји, у Србији није урадио", рекао је Вучић.

Он је навео да се каснило три месеца и са аутопутем Љиг - Прељина, али да је урађено нешто што 75 година нико није изградио.

"Kаснили смо шест месеци и морали да поправљамо 12,5 км Уб - Лајковац, па Лајковац - Љиг, па Уб - Обреновац и Обреновац - Сурчин, али смо изградили нешто што је народ чекао 75 година, а нико други није ни камен померио, а камоли нешто урадио", рекао је Вучић.

На крају, каже, остају резултати.

"Малопре сам рекао и кинеским радницима, шта год неко говорио о било коме од нас, када будемо овуда пролазили са децом и унуцима, увек ћемо с' поносом моћи да кажемо да смо ми то изградили", рекао је Вучић.

Он је рекао да је сигуран да је могло брже и да је сигуран да је и сам више пута погрешио, али да се увек борио за бржи напредак Србије.

"Ја сам веома грешан и у много чему могу да касним, али то не значи да се нисам борио, и да нисам и ноктима и свом снагом гребао и борио се за бржи напредак Србије и то ћу да радим и у будућности", рекао је Вучић.

Остале вести