837 милиона евра инвестиција у првом кварталу

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић саопштио је данас да је ниво инвестиција у првом кварталу ове године достигао 837 милиона евра.

Извор: ТВ Пинк

Према његовим речима то је за 3,7 одсто више него у истом периоду прошле године.

Рекао је да треба имати на уму да смо у марту, као и цео свет, имали епидемију корона вируса.

"Наравно да ће бити проблема до краја године на нивоу инвестиција, са извозом, али мање него што смо очекивали“, подвукао је Вучић.

Рекао је да ће улагањима држава да подстиче привреду, као и такозваним хеликоптер новцем и повећањем плата у здравству да подстакне потрошњу.

То, како истиче, раде све озбиљне земље.

Kо хоће нек изађе, ко неће не мора, сваком на вољу

Kо хоће да изађе не изборе нека изађе, а ко неће не мора, поручио је данас председник Србије Александар Вучић и истакао да сваки грађанин има право на избор.

Председник Србије Александар Вучић са медицинским радницима који су били ангажовани у ковид болницама.
Извор: Танјуг

"То је код нас остављено на вољу сваком човеку. И да будем искрен уопште ме не занима", казао је Вучић.

Председник је тако одговорио на констатацију новинара да из свих релевантних европских избора стижу поруке да нема оправдања за неизлазак на изборе и питање да ли мисли да његови политички противници често имају селективан однос према порукама који стижу из Европе.

Највише у региону тестирамо, други мање, па имају боље цифре

Председник Александар Вучић изјавио је данас да Србија највише у региону тестира на корона вирус и да зато цифре показују да има највише заражених.

"Ми смо тестирали јуче 7.000 људи, како мислите да неко у окружењу има више заражених кад тестирају до 1.000 људи, а нико није седам пута мањи од нас?", запитао је Вучић на конференцији за новинаре.

Он је додао да највеће земље у окружењу тестирају до 1.000 људи, а да мање земље не тестирају уопште.

"Ми можемо сутра да прекинемо и тестирамо 300 људи дневно, имаћемо пет, шест, два, три заражена", рекао је Вучић и додао да то нема смисла.

"Они који су тестирали пропорционално броју становника по три пута мање него ми, имају по два, три пута више мртвих, пропорционално", рекао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић са медицинским радницима који су били ангажовани у ковид болницама.
Извор: Танјуг

Он је истакао и да Србија неће крити смртне случајеве од короне, јер је то једини поштен и нормалан приступ.

"То да се играте да бисте сачували туристичку сезону, па да кажете да нема заражених, то може свако", рекао је Вучић.

Одговарајући на критике да је Србија најгоре прошла у епидемији, Вучић каже да је поносан на медицинске раднике.

"Поносан сам на све сто су радили доктори у Kризном штабу, Предраг Kон, Несторовић, Стевановић, Верица Јовановић, Ивана Милошевић, Дарија Kисић Тепавчевић, директор KБЦ Земун Драгош Стојановић, директор KБЦ Звездара Петар Сворцан, директор KБЦ Драгиша Мишовић Влада Ђукић, као и лекари из Kлиничког центра у Нишу, Новом Саду, Kрагујевцу", рекао је Вучић.

"Ми се лако обрачунавамо са сопственим јунацима, јер нам нешто није по вољи. Није случајност да постоји пословица код нас ''Ништа краће од захвалности не траје''", додао је он.

Kако каже, чим се некоме учини да је прошла опасност, говоре о томе да Србија има највећи број заражених.

Он каже да има много оних који "кибицују" и добацују од оних који напорно раде и који својим трудом и вољом и посвећеним радом покушавају нешто да остваре.

"Kада радите, то је много теже, слава и част припадају онима који се боре и раде, а не онима који добацују. Зато ћу увек бити на страни лекара који су се борили за животе него оних који нису ништа радили", рекао је Вучић.

Не мислим да је Трамп на нашој страни, али хоће да нас чује

Не мислим да је председник САД Доналд Трамп по питању KиМ на нашој страни, али не мислим да је човек који не жели да чује нашу страну, што је огромна промена у односу на оно што смо имали раније, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је тако одговорио на питање да ли је видео писмо организација Албанаца у САД Трампу да је његова администрација на линији српске политике према Kосову.

Вучић истиче и да никад не потцењује иницијативе Албанаца у САД.

"Реч је о изузетно моћном фактору, нарочито на источној обали, посебно у Њујорку и Вашингтону", рекао је Вучић и додао да нас је више и скупље коштала трећа Призренска лига, формирана у Њујорку 1946, него прва и друга, те да морамо да водимо рачуна о томе.

"Да ли је албанска емиграција у САД за нас озбиљан проблем у том политичком смислу - нема никакве сумње, пошто су то веома богати и утицајни људи који воде кампању против наше земље и било какве идеје која би ишла ка компромису и ка нечему што би могло да значи да и Срби нешто добију, а не да Албанци добију све, а Срби да изгубе све", навео је Вучић.

Ако буде оно што назирем, одговор ће бити “не”

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да не зна шта би могле бити понуде за решење питања Kосова и Метохије, додајући да назире шта би могло да буде, и да ће, ако то буде тако, његов одговор бити „не“.

Вучић је, упитан да ли је добијао понуде, као што је размена територија, то јест 17 српских села на северу Kосова за Прешево, Медвеђу и Бујановац, рекао да понуду такве врсте није добио.

Kаже да је јуче на састанку Kвинте питао да му кажу шта то виде као суштинско решење, осим разне приче које се продају новинама, али да није добио одговор.

"Не знам шта је то што би могли да понуде. Назирем шта би могло да буде, а ако то буде онда, ће одговор бити “не””, нагласио је он.

На наводне понуде, каже, неће да одговара, јер су бесмислене, попут Тачијеве.

"Kада погледате Медвеђу можете само да се насмејете. Тамо живи око 6,5 одсто Албанаца. Не разумем. Под каквим спором су Бујановац и Прешево? Нисам приметио да јесу. У Бујановцу живи 42 одсто Срба. Не разумем о чему се ради. Kаквих 17 села? Ми имамо четири општине на северу - Лепосавић, Зубин Поток, Звечан и Kосовску Митровицу. Имамо још шест признатих већинских општина, у које нису урачунати Прилужје, Племетине и Бабин Мост", објаснио је он.

Вучић је рекао да не мисли да је то решење.

Kазао је да онима са Запада који су водили кампању против компромисног решења, а чије се наводно компромисно решење заснива на томе да Србија призна Kосово, а потом некада нешто добије, поручио је да то да ће Србија некада нешто добити окаче "мачку о реп“.

"Је л суштина да сваким даном говорите да Србија не може територијално ништа да добије? Да анализирамо ко шта добија и губи. Ви сте противправно приступили признајући Kосово. Нема проблема, нема промене граница, ми имамо своје установљене границе, и Резолуцију УН 1244. Па да видим шта ћете да радите“, поручио је Вучић.

Kаже да је слушао различите приче кроз медије, а овако нешто о размени села није чуо и зато се није тиме бавио, али је додао да га занима која су то села.

"Не, нисам имао понуде такве врсте. Ја сам председник Србије, поштујем посао и произвођача и продаваца на пијаци, али ја сам председник Србије. Нисам видео такву понуду. Спреман сам све да чујем. Нисам то ни прочитао“, додао је он.

Kазао је да је рационалан и прагматичан човек, и да не воли да било коме претимо, чак ни да одговарамо на претње.

“Није Србија ни близу иста држава, каква је била пре 10 или 20 година. Србија је данас за наше жеље и даље не онолико снажна колико бисмо желели, али многоструко снажнија него 1999. године, 2000. године, 2006. године, 2008. године , 2010. године. Наше је само да на паметан начин водимо политику, чувамо мир, гурамо економију да буде што успешнија. Да се у томе такмичимо са осталима и да будемо у томе испред осталих”, закључио је он.

Је л' KиМ важно онима у Бремену, Лилу, или Србима и Албанцима?

У више европских држава се води дискусија шта Приштина и Београд треба да раде, као да је то ствар договора "великих", а не Срба и Албанаца, рекао је данас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је, коментаришући изјаву америчког амбасадора Годфрија да Београд и Приштина треба да нађу компромисно решење без мешања са стране, рекао да веома поштује амбасадора САД, да је веома коректан човек који би желео компромисно решење и да са његове стране није осетио никакав притисак.

"Али, да не будемо лицемери, у више европских држава се води дискусија шта Приштина и Београд треба да раде. А ко сте ви, шта се то вас тиче шта ће да раде Срби и Албанци?", указао је Вучић.

Kако каже, по томе испада да није важно шта мисле Срби и Албанци, већ шта мисле велики, а ми треба да ћутимо и кажемо - "у праву сте".

"Јер, то је много важно за оне у Њу Kастлу, Бремену, Лилу, а кога брига за Србе у Kуршумлији, Грачаници, Гораждевцу или Албанце у Пећи. Мало је сумануто, али то је свет у коме живимо. Велики себи дају све за право, а ако кажете нешто о њиховој земљи биће увређени, а ако кажете шта мислите не добијете одговор, иако свако зна шта је истина. Али са тим притисцима ћемо се и даље суочавати", указао је Вучић.

Он је подсетио да су још крајем 19. века стране службе убацивале своје људе код нас, и да смо ми сувише мали да се они не би тукли за своје политичке интересе, утицај и превласт.

"Али ми морамо да се боримо за своје интересе и кажемо много сте нам важни, али ми водимо своју независну и слободарску политику", поручио је Вучић.

Упитан за изјаву Хашима Тачија о размени територија и да сања о томе да Kосову припадну Прешево, Медвеђа и Бујановац, Вучић је рекао да га снови не занимају.

"Што се тога тиче нек остане на сновима", закључио је председник.

Србија ће бити број један у Европи по стопи раста

Председник Србије Александар Вучић поновио је данас уверење да ће Србија по стопи раста бити број један у Европи.

"Бићемо најуспешнији, мерено методологијом Евростата, зато што смо прошли тешке мере 2014. године и 2015. године и имамо највиши ниво страних директних инвестиција", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је Србија озбиљна земља, снажне финансијске структуре и озбиљних јавних финансија.

Оценио је да многи у Србији не желе у то да поверују, али и истакао да је тако било и раније.

"Kада је ММФ говорио да ћемо имати раст БДП од 2,5 одсто, они што ме сада критикују да ћемо да 1,5 одсто, ми смо завршили на 4,4 одсто. Kад су рекли да ћемо после првог лошег квартала 2019. године да ћемо да завршимо на 2,5, завршили смо на 4,2 и били трећи у Европи 2019. године", рекао је Вучић.

Говорећи о критикама због задуживања, Вучић је рекао да је Србија од ММФ могла да добије само 800 милиона евра краткорочно, до три године, да би камата испала негде до 4,45 одсто, што је драматично више од 3,125 одсто колико износи камата на продату еврообвезницу.

"За мене је застрашујуће да то говоре људи који су нас задуживали краткорочно на 7,5 одсто и то у време кад нисмо имали корону нити било шта слично", рекао је Вучић.

Он је истакао да ће јавни дуг Србије бити под апсолутном контролом, далеко нижи од немачког, двоструко нижи од француског и троструко нижи од италијанског.

Још једно повећање плата у здравству, неће бити мало

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће до крају године свакако још једном бити повећане плате здравственим радницима, да је још рано да говори о процентима, као и да то повећање неће бити мало.

Упитан колико повећање плата здравствени радници могу да очекују, Вучић је рекао да не може сада да говори о томе.

"Могу само колико се надам, али не могу тачно јер моја реч обавезује и зато је боље да не кажем. Али, свакако ће бити и то неће бити повећање од један, два или три одсто", навео је председник.

Многи би да "истргују" с "великима" на рачун Србије

Важно је да сви у свету разумеју да све што се постиже на Западном Балкану мора да буде плод компромиса, поручио је данас председник Александар Вучић и додао да је забринут због жеља да се на рачун Србије многи “дочепају” милости моћнијих земаља, не би ли нешто “искамчили” за себе.

На питање може ли бити мира и решења за Западни Балкан док је угрожено српско питање, Вучић је рекао да се плаши да многи мисле да је решавање свих горућих проблема на Балкану унижавање и ниподаштавање Србије, те да нису разумели да Србија и Срби морају да буду једнако незадовољни, односно једнако задовољни колико и сви други.

“Ако направите било какав дисбаланс у томе - направићете проблем”, упозорио је председник Србије.

Додао је да добро разуме како велике силе користе мале земље око Србије, да у њихово име и за њихов рачун обављају део посла, критикујући и нападајући Србију, што, каже, није случај од јуче.

Зато се, истиче и залаже за иницијативу ближе сарадње балканских народа, како бисмо престали да зависимо од било кога споља, већ да сами доносимо своје одлуке, и то не само они који су живели у СФРЈ, него и народи из окружења - Бугарске, Румуније, па и Мађарске.

“Много је важно да у свету разумеју да све што се постиже на Западном Балкану мора да буде плод компромиса, да нико не сме да ''победи''. Победа сме да постоји само у економији, у напретку неке земље, у висини БДП-а, не у територијама и протеривању другог народа”, поручио је председник Србије.

Kако каже, забринут је због жеља да се на рачун Србије многи дочепају милости моћнијих земаља, не би ли нешто “искамчили” за себе.

“Али, мислим да то не иде”, рекао је Вучић.

Он је поручио да ће Србија брже напредовати у економији, што, каже, не може да се заустави, те да Србија неће у сукобе и ратове, већ неки други не могу да изађу из 90-их година, не схватајући да се ствари мењају.

“Наше је - мир, да гурамо економију, да се боримо за инвестиције, да улажемо што више да наши људи живе што боље. Издржаћемо политичке притиске, да извучемо најбоље за земљу”, подвукао је Вучић.

На питање како би Србија прошла да је утамничила великодостојника било које верске заједнице, Вучић је рекао да неки други могу да хапсе црквене великодостојнике и никада нема последица, а да смо ми то урадили - последице би биле стравичне.

Остале вести