Никада у Топлицу није оволико улагано

Најновије
Извор: Танјуг

По изградњи здравствених објеката најбоље се види како се Србија променила, поручио је данас председник Александар Вучић у Прокупљу.

Извор: TВ Пинк

Он је у том граду обишао радове на обнови Здравственог центра, који је, каже, значајан за све четири општине Топличког округа, зграда у којој ће бити и Дом здравља и Општа болница, која ће, очекује, бити боља и од неких београдских здравствених установа.

“Ово нису мале поправке, шминкање... Улажемо више од 35 милиона евра, само градња објекта коштаће око 27 милиона евра. Никада у Топлицу није толико улагано”, рекао је Вучић.

Како је истакао, држава је улагала у здравство и пре пандемије Ковида-19, јер је то важно за грађане и део је животног стандарда.

“Као што сам поносан на сваки ауто-пут, мост, поносан сам и на све болнице”, рекао је Вучић.

Он је указао да ће ускоро почети радови на здравственим установама у Пироту, Кикинди, Лесковцу, Врању, Аранђеловцу, Лозници, Врбасу, Смедеревској Паланци, Горњем Милановцу…и сви ти градови имаће величанствене болнице и здравствене центре.

“Болница у Прокупљу изгледаће боље и вредети више и од КБЦ Земун, Звездара… “Др Драгиша Мишовић''  биће испред и КЦС, наравно. Ова лепотица, и остале болнице остају нашим градовима” , рекао је Вучић.

Председник је истакао да нема округа у који је, од Другог светског рата, мање улагано од Топличког, што је разлог зашто тамо живи само 80.000 људи.

“Али, овде живи народ који је увек био на бранику отаџбине, који никада није кукао, никада се ови људи не жале, већ су задовољни када имају посао и могу да прехране породице. А, ми као намерно нисмо хтели да улажемо”, приметио је Вучић.

Данас им, наглашава, враћамо дуг.

“Нисмо им дужни само од Гвозденог пука, већ и за све у Другом светском рату, кроз сукобе 90-их, до последњег 1999. године који смо водили против НАТО и албанских сепаратиста”, рекао је Вучић.

Додао је и да ће путеви који су у плану да се граде мењати живот грађана тог краја.

Према његовим речима, до новембра ће бити завршена прва фаза радова, док ће друга бити готова до краја следеће године.

Додао је да ће бити почаствован, будући да је то свакако у време његовог мандата, да покаже да је нешто велико направљено за Прокупље и Топлицу.

Здравствени центар у Прокупљу имаће операциони блок, са четири хируршке сале, а биће запослено око 900 људи.

Крајем године поново веће плате у јавном сектору

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће већ на крају године опет бити повећане плате у јавном сектору, здравственим и просветним радницима и другима.

"Све ово смо издржали лакше него други. Неће бити смањења плата у јавном сектору, што ће бити редак случај у Европи, већ ћемо гледати и да повећамо опет плате на крају године здравственим  радницима и просветним радницима, а надам се и војсци и полицији и социјалним радницима", рекао је Вучић током обиласка радова на реконструкцији Здравственог центра Прокупље.

Истиче да у привредном развоју убрзано стижемо земље које су биле испред нас и да очекује да већ крајем 2021. године сустигнемо по БДП-у Хрватску.

"Очекујем да ћемо крајем 2021. године, а наш план је био да се то деси 2027. године, да имамо исти БДП као Хрватска. То је наш план. То само говори којом брзином Србија сустиже друге и зато можемо да обнављамо све ове објекте, као у Прокупљу" истакао је Вучић.

Додао је да ни у Прокупље нити у топлички крај никада није уложено одједном око 30 милиона евра.

Планирамо додатне подстицаје за запошљавање

Идеја на којој радимо, а завршићемо за две недеље, јесу додатне мере подстицаја за фирме и компаније за додатно запошљавање после епидемије корона вируса, изјавио је данас председник Александар Вучић.

"Хоћемо да сачувамо све запослене и гледамо да запослимо нове. Хоћемо и део људи који је дошао из иностранства да сачувамо у земљи. Хоћемо да покажемо да нам је стало до њих. Као што ћемо се борити за лекаре између 40 и 50 година старости који су без посла у Топлици. То нису људи пред пензију", рекао је он.

Он је тако одговорио на питање да ли се размишља о новим економским мерама подршке, пошто су мере попут три минималца дале добар ефекат, али ће рецесија у свету трајати, па и последице епидемије у Србији, те да ли уопште има новца. 

Вучић је указао да неки кажу да ће Србија остати без дознака из иностранства.

“Хајде да останемо без тих дознака, дајте да сви дођу у Србију“, истакао је он и додао да су нам грађани који се врате много кориснији за земљу него њихове дознаке.

Кориснији су, према његовим речима, пет пута више јер учествују у прављењу додатне вредности, а не, као до сада, у БДП-у других земаља.

“Зато ћемо се борити да остану и раде овде. Борићемо се да се не плашимо свог рада, већ да кажемо себи да можемо бити бољи од најбољих”, казао је он.

Вучић је истакао да сада људи све више верују у будућност земље, јер виде и знају шта се гради сваки дан.

Пренео је да се у Европи предлаже план за подизање привреде од 500 милијарди евра, коме се супротстављају Низоземска, Данска и Аустрија, што је прокоментарисао помало изненађујућим.

“Неће то ићи лако. Важно је да се Европа подигне што пре, јер што више они упумпавају новца то ће за нас бити боље”, казао је он.

Вучић је, поводом актуелног “правила“ да није важно колики је јавни дуг, указао да то није важно три месеца, и да Србија неће да упадне у ту замку, као неки који имају јавни дуг од 150 одсто.

“Код нас јавни дуг не сме да пређе 60 одсто. Зато што ће опет доћи до питања како да се финансирамо за годину или две. Да уништимо земљу као неки раније нећемо. Пружаћемо се колико можемо, а моћи ћемо пропорционално нашој снази више него други“, додао је он.

У обраћању медијима, након обиласка радова на реконструкцији Здравственог центра Прокупље, указао је да је проблем да када год пита шта колико кошта, јер увек добије као одговор само колико кошта један део, а не укупно.

“Када питам колико ова болница кошта укупно, кажу преко 3 милијарде, онда израчунате да вам треба између 20 и 27 милиона евра, па, тада кажу ''то је без опреме'', па морате још да додате седам милиона евра. Онда мора још новца да се пронађе. То су ужасно скупе ствари. Знам да нас много кошта болница у Аранђеловцу, Лозници, Лесковцу. Те паре не могу да се узму из ћупа. Мора да буде доста вишка новца да можете да издвајате за болнице“, подвукао је он.

Вучић је истакао да ће ова болница, поред најбољих “зидова“ имати и фантастичне интензивне јединице, све потребне справе, тако да грађани Прокупља више неће морати у Београд или Ниш, већ ће у својој болници моћи да се прегледају жене да ли имају рак дојке и слично.

“Тиме ћемо да продужимо живот људи овде и да бринемо о здрављу наше деце”, казао је он.

У здравству сада пристојне плате, могуће још једно повећање

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су у здравству сада пристојне плате, те да би до краја године могло да следи још једно повећање, уколико то дозволе јавне финансије.

"Пре краја године, ићи ћемо опет на повећање, ако све буде у реду са јавним финансијама, а ми увек оставимо нешто са стране, тако раде добри домаћини", рекао је Вучић у Прокупљу, где је обишао радове на реконструкцији Здравственог центра Прокупље.

Вучић је поновио да "априлско" повећање плата медицинских радника од десет одсто није једнократна помоћ и подршка, већ трајно повећање.

Поводом навода да је неким лекарима повећање од десет одсто обрачунато као једнократна повишица, Вучић је рекао да је било неслагања људи на терену, у писању карнета, као и у односима Министарства здравља и РФЗО, што је сада решено.

На питање новинара да прокоментарише наводе лекара из Бујановца и Трговишта који су током епидемије почели да волонтирају и добили обећање да ће бити запослени, а да се то још није догодило, Вучић каже да ће добити посао "оног секунда" кад се буду приближили истеку уговора.     

Вучић каже да држава жели да запосли што више људи, али да не баца паре, већ да постоје лекари који ће да "покрију" територију Блаце, Куршумлије, који ће знати села и домаћине у околини.

Вучић је рекао да ће у здравственом центру у Прокупљу, на пример, радити укупно око 900 људи.

"Запослили смо током епидемије и значајан број младих лекара и сестара и наставићемо и људе који су млађи од мене или мојих година покушати да запослимо у Топлици. То је за нас од пресудног значаја, да желе да остану овде и добију посао. Заиста, чини ми се да од те плате може пристојно да се живи", рекао је Вучић.

Додао је да је лекар на Инфективној клиници пре шест или седам година имао основну плату од 64.000 динара, а данас око 106.000 динара и то без дежурстава и минулог рада, тако да заједно са тим добије до 150.000 динара.

Председник је казао да то није много велика плата, али да од ње може пристојно да се живи, а поготово у том делу Србије, да не иду сви у Београд.

"Нећу да дозволим да Београд буде једнако Србија, а да о свему другом ништа не бринемо", казао је Вучић.

Зато се улаже свуда по Србији, од Аранђеловаца до Пирота и Врања и Лесковца, до Кикинде и Сомбора...

Он је навео да држава улаже огроман новац у здравство и да су годишњи трошкови око 2,3 милијарди.

"Када на то додате ово што градимо, то је око 2,5 милијарди годишње, што је више од 50 одсто целог буџета Републике Српске", рекао је Вучић

За разлику од њих, ја сам човек малих победа и велике борбе

Ја сам, за разлику од њих, мали човек малих победа и велике борбе, рекао је председник Србије и СНС Александар Вучић, коментаришући, на питање новинара, изјаву председника Двери поводом одлуке да прекине штрајк глађу.

Мали сам ја човек да бих разумео победе појединих представника опозиције, иронично је прокоментарисао Вучић, на питање о Обрадовићевом образложењу за прекид штрајка.

“Честитам му на свим великим победама и желим им да тако успешно наставе”, закључио је.

Приоритет ми није кампања, већ економија и Срби на КиМ и у ЦГ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да му изборна кампања и изјаве политичких противника тренутно нису приоритет, јер је, како каже, фокусиран на то да се земља економски опорави после епидемије вируса корона и како да се помогне српском народу у ЦГ и на КиМ.

Вучић је тако одговорио на питање новинара у Прокупљу да прокоментарише позив посланице ЕП Тање Фајон опозицији да изађе на изборе, и додао да га такве изјаве не занимају.

“Не могу тиме да се бавим, ко хоће да изађе, нек изађе, ко неће… Народ ће своје да каже, народ нико никад није успео да превари”, рекао је Вучић.

Истиче да се тренутно други из СНС-а баве изборном кампањом и додао да је до сада имао само један догађај у оквиру кампање.

“Бавим се тиме како да земљу економски подигнемо, како да помогнемо нашем народу у Црној Гори и на КиМ. Занима ме где ћемо да нађемо новац, колико ћемо да уложимо, одакле нам стижу нове инвестиције…”, подвукао је Вучић.

Додаје да “нема времена” за коментаре опозиције.

Радује се, каже, киши, која треба за пшеницу и соју, и наводи да је на подручју Баната пало између 17 и 22 литара кише по метру квадратном, а у Бачкој између 15 и 22 литара.

Остале вести