Нови Клинички центар Србије на понос свих грађана

Најновије
Извор: Танјуг

Нови Kлинички центар Србије који се гради биће на понос свих грађана Србије, са најмодернијом опремом, а тиме градимо будућност и сигурност за све грађане, поручио је данас председник Александар Вучић.

Извор: YouTube

Истакао је да ће нови клинички центар допринети да увек будемо спремни да збрињавамо све којима је помоћ потребна, све болесне, не само уколико би дошло до новог таласа епидемије.

"Ми овде градимо будућност и сигурност за наше грађане, овиме показујемо да можемо кроз државно здравство да решавамо проблеме успешније него најмодерније и успешније земље света", рекао је Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic obisao je danas radove na izgradnji i rekonstrukciji Klinickog centra Srbije u Beogradu.1
Извор: Танјуг


Вучић је, приликом обиласка радова у KЦС, приметио да од 1986. године ништа озбиљније није урађено, што представља “изгубљене генерације” и изгубљене године и деценије за друштво и земљу.

“Нисмо имали финансијских, али ни неких других способности. Били смо неодговорни, нисмо разумели да се ствари у Европи и свету мењају, да је важно да се модернизујемо и идемо у корак са најнапреднијима”, рекао је Вучић.

Додао је да је данас посебан дан имајући у виду кроз шта су и држава и друштво прошли током претходних месеци услед пандемије Kовида 19, која је показала да је изградња велелепног клиничког центра од пресудног значаја.

Додао је да се Србија успешно носила са епидемијом, пре свега, захваљујући лекарима, здравственим сестрама и комплетном особљу.

“Али, имали смо још нешто - могли смо да обновимо и KБЦ ''Др Драгиша Мишовић'', и ''Звездара'' и ''Земун'' и ВМЦ "Kарабурма“, приметио је Вучић и подсетио да је изграђен KЦ Ниш, а покренута изградња или реконструкција бројних општих болница, од Лесковца до Лознице.

Председник је истакао да ће нови KЦС бити најмодернија здравствена установа у региону, али и у Југоисточној Европи.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic obisao je danas radove na izgradnji i rekonstrukciji Klinickog centra Srbije u Beogradu.2
Извор: Танјуг


"Неће бити боље болнице у овом делу Европе", подвукао је Вучић.

Истакао је да је само у првој фази за опрему издвојено 40 милиона евра, а у другој фази биће издвојено још три милиона.

"Да људи знају колико је скупо и колико држава улаже. Ово ће бити драгуљ, бисер", рекао је Вучић и додао ће бити решен и проблем паркирања и приступних путева клиничком центру.

Председник је пренео да ће нови клинички центар имати 290 јединица интензивне неге, што, између осталог, говори колико нам капацитети јачају и колико ћемо бити спремнији да примимо све људе који имају здравствене проблеме из било које области.


“Наши капацитети драстично снаже, увећавају се и помоћи ћемо грађанима у Србији, у региону и свима којима помоћ буде потребна”, поручио је Вучић.

То, додао је, показује којом брзином Србија напредује, којом брзином можемо да остваримо добре резултате.

Председник је навео да ће за нешто више од годину дана највећи део новог KЦС моћи да се отвори, а онда следи друга фаза, у којој се ради и фасада и "улепшавање објекта", што ће бити до септембра 2022. године.

Одлагање избора тешко вероватно, ништа не би променило

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да Србија са изборима већ касни и да не разуме како неко мисли да се увођењем ванредног стања или неуставним понашањем они даље одложе.

Упитан за такво погоршање епидемиолошке ситуације које би било препрека одржавању избора, рекао је да је здравље грађана најпрече, али да нема основа да се очекује такав развој догађаја са корона вирусом.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic obisao je danas radove na izgradnji i rekonstrukciji Klinickog centra Srbije u Beogradu.3
Извор: Танјуг


Kаже и да не види да би одлагање нешто озбиљније променило за оне који траже одлагање.

Вучић је, на констатацију да се у Хрватској избори одржавају вероватно 5. јула, да су у Македонији такође могући, а да део опозиције у Србији тражи од Европског парламента њихово одлагање у Србији, казао да, према Уставу и законима, код нас избори већ касне, нека два или три месеца.

"Већ смо прешли све дозвољене рокове и не разумем како неко мисли да увођењем ванредног стања или неуставним понашањем можемо да одложимо даље“, казао је Вучић. Подсетио је да се у Хрватској иде на превремене изборе, што није за поређење.

"Ово вам је као са полагањем испита, када год одлажете за месец, два или три, и мислите да ће помоћи што сте одложили, обично тих првих месец или два не учите ништа. Зато је боље да запнете и припремите се и изађете у првом року. Неће ништа озбиљније променити одлагање“, поручио је он.

Вучић је рекао и да би избори заказани за 21. јун били одложени уколико дође до неконтролисаног пораста броја особа заражених корона вирусом, али је истакао да не мисли да ће се такав сценарио десити.

"Одлагања неће бити ако ствари будемо контролисали, али ако будемо имали проблема са растом броја заражених, ако ствари не будемо могли да контролишемо, нема сумње да ћемо у том случају донети другачију одлуку, јер је за нас здравље људи много важније од било каквих политичких победа и од било чега другог", рекао је Вучић новинарима у Београду.

Он је, међутим, истакао и да не мисли да ће се то десити, иако би се, како је приметио, неки радовали томе да Србија има више заражених и умрлих.

Вучић је приметио да су се они који су раније лупали у шерпе и тражили да се мере укину и да "изађу напоље", те говорили да мере нису ни потребне и да су лекари политички злоупотребљени, сада ухватили за корону као за сламку спаса која би одложила изборе, а они покушали да постигну боље резултате.

"Суштина је у томе да они који су све време једно говорили, сада променили плочу и, као што су свој спас за политичко деловање у првом тренутку видели у корони очекујући да људи почну да говоре против мене и мојих сарадника, сада нови спас виде у корони", рекао је Вучић.

Он је додао да су ти исти људи све време објашњавали да су протести најважнији и да нема потребе за мерама, због чега су лупали и у шерпе и лонце.

Захтев лидера Двери Бошка Обрадовића, за прекидање штрајка глађу, да добије 60 минута на РТС-у, за Вучића говори о озбиљности његових захтева и штрајка.

"Добро, човек (Обрадовић) је рекао да би за сат времена напустио тај штрајк. И то говори о озбиљности захтева".


Не кршимо Устав да би избори били кад се неком прохте

Председник Србије и СНС Александар Вучић изјавио је данас да са лидером Двери Бошком Обрадовићем, који девет дана штрајкује глађу испред Скупштине Србије, неће разговарати о померању датума избора.

"Не долази у обзир да разговарамо о томе да се крши Устав и иде на изборе кад се некоме прохте", рекао је Вучић, упитан да ли је спреман да одговори на Обрадовићев позив за преговоре, а иначе је, каже, увек спреман да саслуша сваког ко има на нешто да се пожали.

Вучић је подсетио да су Обрадовић и његови сарадници више пута говорили како са њим неће никада да разговарају и да су они који са Вучићем разговарају велеиздајници.

Додаје и да не зна о чему би сада, када је изборна кампања у току, разговарао са Обрадовићем.

О његовом штрајку не жели, истакао је, да говори, те да прикупља јефтине политичке поене, јер би иначе имао шта да каже.

"Али, не пада ми на памет", рекао је Вучић.

До 10 сати још 15 заражених у Врању

Ситуација у Врању нешто је повољнија него јуче, и јутрос до десет сати регистровано је још 15 заражених, каже председник Александар Вучић.

Он је нагласио да су јуче регистрована 53 заражена у Врању, да се прикупљају сви њихови контакти и да је данас регистровано још 15 заражених, али је замолио новинаре да га не држе за реч кад се ради о последњим подацима.

Напомиње да је од 260 тестираних у Лесковцу осам заражено, да је слична ситуација и у Нишу, а да је у Београду 11 заражено од 800 тестираних.

"Није много, али проценат би могао да буде бољи. Нећемо да сакривамо бројеве, хоћемо људима да укажемо на то да морамо да се пазимо и чувамо и да бринемо о њиховом здрављу", рекао је председник.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic obisao je danas radove na izgradnji i rekonstrukciji Klinickog centra Srbije u Beogradu.4
Извор: Танјуг


Вучић је нагласио да је ситуација под контролом све док је број новооткривених у односу на број тестираних мањи од два одсто и истиче да би, да није било Врања, тај број био значајније испод два одсто.

Kако каже, Србија не жели да приказује лажне податке и да неће приказивати велики број умрлих од грипа, упале плућа, инфаркта. Циљ Србије је, наводи он, да се сачувају људски животи и да се због тога тестира велики број људи.

"Јуче је у Хрватској урађено 1.053 теста, а у Србији 6.600 тестова, а наша земља није шест пута већа од Хрватске", закључио је он.

Захвални Бриселу што је практично демантовао фејк њуз

Председник Србије Александар Вучић захвалио је Европској комисији што је брзо реаговала и изнео прецизан став поводом неких лажних вести и погрешних информација о односу Србије према мигрантима.

"Имали су лоше информације да је неко нешто код нас лоше урадио, али су савесни људи то брзо демантовали", рекао је и додао:

"Нашли су некога ко није знао о чему се ради, па су их преварили да је дошло до неког напада на мигранте. Брисел је брзо реаговао, исправио и хвала им на томе. Очигледно да тамо има савесних људи који прате шта се стварно збива и брзо су демантовали лажне вести и информације", казао је Вучић на питање о новом реаговању Брисела након различитих медијских извештаја о догађајима везаним за мигранстки камп у Обреновцу.

Нигде, истиче, нисмо имали превелике проблеме тим поводом, а где их је било, држава их је решавала одмах у складу са законом.

Рекао је да се види да је неко покушавао да направи неку тему од тога за Европу. "Видео сам данас неке европске медије који говоре како партија коју водим покушава да чизмама покаже како се шири ксенофобија. То вам је да почупате косу од беса, али ми то нећемо да чинимо већ ћемо само на аргументовани начин одговорити", најавио је он.

Србија, истакао је, иначе са мигрантима није имала велике проблеме, а избеглице у овој земљи се, каже, дочекују хлебом и сољу, док истовремено желимо да обезбедимо сигурност грађана.

Вучић је нагласио да Србија има фер, најблажи и најбољи однос према избеглицама одакле год долазили и због тога што је сама имала ту врсту искуства, те разумемо муке и ситуацију људи из Сирије, Авганистана, Ирана, из било које друге земље, са којима увек показујемо солидарност.

Вучић је нагласио да држава жели да обезбеди сигурност грађана, да нико не упада у њихова домаћинства.

Такође, додаје, жели да спречи међумигрантске сукобе, чиме њима спасава животе.

Нисмо, како додаје, великих инцидената имали.

“Имали смо некога који је колима упао у камп, пошто је популарно бити против миграната, али смо то решили полицијски и тужилачки, а ускоро надам се и судски. Нема потребе за лошим односом према тим људима. Јавни ред и мир морају да се поштују”, нагласио је он.



Остале вести