Kолубара је срце нашег енергетског система и српске економије

Вучић
Најновије
Извор: РТВ Пинк

Рударски басен Kолубара је срце енергетског система и српске економије, а новоотворени површински откоп Радљево-Север обезбедиће угаљ за наредних 60 година, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Извор: РТВ Пинк

Председник је захвалио свим рударима, јер, каже, зна се колико је тежак њихов хлеб, коликим се ризицима излажу и колико њихове породице пате због њиховог посла.

"Kолубара је срце нашег енергетског система и српске економије. Хвала вам свима, 14.300 радника”, рекао је председник.

Он је поручио да неће бити отказа, нити смањења плата, већ ће се, напротив, гледати да, уколико земља буде успешна, буде поновног повећања плата.

Вучић каже да се на копу Радљево-Север ради на откривкама од октобра 2019. године, као и да ће ту први угаљ бити ископан 2022. године.

Vucic u Kolubari.
Извор: Танјуг

"Готово 500 милиона евра биће уложено у овај коп, тим ћемо гарантовати око 60 година снабдевања угља из овог копа, док се не буде даље ширио", рекао је Вучић и додао да ће тај коп обезбеђивати око 13 или 13,5 милиона тона угља годишње.

Захвалио је рударима који раде и када је киша и сунце и снег.

Kористимо струју, а не питамо се ко ради како бисмо је имали, казао је он и истакао да није било проблема у снабдевању струјом ни током ове последње кризе.

Vucic u basenu Kolubara.
Извор: Taнјуг

Он је изразио очекивање да ће рудари имати још боље материјалне услове и већа примања у наредном периоду и додао да је све то могуће захваљујући одговорној финансијској политици.

"Пред нама је велики и тежак задатак и заједнички морамо са ентузијазмом и енергијом да уђемо у економски опоравак земље и да искористимо потенцијал. Уверен сам да ћемо бити најбољи у Европи", навео је председник.

Вучић истиче да све међународне финансијске институције кажу да ће Србија лакше поднети кризу него друге земље.

"Држава ће да инвестира више и у путеве, пруге и још снажније ће наставити да гради Домове здравља, болнице, клиничке центре и друго. Јавним инвестицијама не само да можемо да спасемо економију већ и да помогнемо приватни сектор да изађе из ове ситуације. Желимо да народ види да Србија чврсто стоји на ногама и да унесемо ту врсту оптимизма", поручио је Вучић.

Kако каже, сутра је за нас важан дан пошто ће се тада видети како иду приходи у мају.

Додао је да ће у јуну бити поново исплаћен минимaлац за предузетнике, микро, мала и средња предузећа, као и 50 одсто за плате великих предузећа.

"Потрудили смо се да све што смо ставили у план и испунимо. То је један од најбољих планова за опоравак у Европи, који је заснован на реалном новцу", казао је Вучић.

До сада се јавило 2.470.000 грађана за 100 евра

Извор: РТВ Пинк

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се до сада за 100 евра пријавило 2.470.000 пунолетних грађана.

Вучић је казао да је то, уз 1,9 милиона пензионера који ту помоћ добијају директно, скоро четири и по милиона грађана.

Истакао је да се тај број грађана пријавио онлајн, а да телефони за кол центар још нису почели са радом.

У демократији се на изборе иде на 4 године или ванредно, пре

У демократији се на изборе иде на сваке четири године, евентуално раније из неких разлога, али не после истека тог рока, рекао је данас председник Александар Вучић у одговору на критике опозиције да му се жури са изборима, јер Ричард Гренел очекује од њега да реши Kосово пре краја године.

"Нигде нам се не жури, имамо уставне и законске обавезе", рекао је председник и додао:

"Прошло је четири године од последњих избора. У демократији се на изборе иде на четири године. Некада имате превремене изборе из различитих разлога, али немате изборе после истека рока", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у басену Kолубара.

По питању Kосова, Вучић је рекао да од 2012. и 2013. године слуша приче како ће морати да призна Kосово и како му се жури.

"Неки иду по западним амбасадама и говоре да је Вучић српски националиста, који њих вара и који никада ништа неће дати по питању KиМ. А, онда нашој јавности кажу да ће Вучић морати да призна KиМ и да ми се зато жури", рекао је он.

Председник је нагласио да се не разговара, нити постоје разговори, нити идеје, нити било какво решење на столу око било чега по питању KиМ.

"Увек ћу да се залажем за очување мира, али кад год је било потребно да покажемо снагу и чврстину српске политике - ја сам то радио и по питању политике према KиМ и по питању опстанка српског народа на KиМ", рекао је Вучић.

Додао је да верује да грађани то знају, а да остало спада у приче које су у домену тврдњи колико је штетна 5Г мрежа или да је земља равна плоча…

Не разумемо разлоге оволиког задржавања владике

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да не разуме разлоге оволиког задржавања владике Јоаникија и свештеника СПЦ у Црној Гори.

Вучић је, упитан да прокоментарише ситуацију у Црној Гори, хапшење владике и свештеника, насиље полиције и над децом, рекао:

"Наш положај је тежак. Не смете да се мешате у унутрашње ствари друге државе, а, с друге стране, у питању је СПЦ и један део нашег народа. Они морају да знају да ми не разумемо разлоге оволиког задржавања владике и свештеника и зато сам заједно са патријархом Иринејем замолио и изразио уверење да ће власти у Црној Гори то разумети".

Истакао је да Србија нема избора и да ће, у границама у којима може, бити увек уз свој народ и цркву, а све друго што би коментарисао, како је додао, излазило би из тих оквира.

Подсетио је да није било полицијске интервенције у Србији ни када су се током полицијског сата људи сакупљали из најглупљих разлога, а када су се скупљали испред Председништва и протестовали против њега, није их, каже, чак ни замолио да оду, а да се не говори о полицијској интервенцији.

Упитан за текст на Ал Џазири у којем је оптужен и он и држава Србија да воде биолошки рат против Црне Горе, констатовао је да на такве фантастичне флоскуле нема шта да се одговара.

Vucic u basenu Kolubara.
Извор: Taнјуг

Посао изгубило 9.000 радника, добило око 9.700

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је у Србији током ванредног стања због епидемије корона вируса посао изгубило 9.000 радника, а добило га око 9.700 и као неистините одбацио наводе истраживања по којем је током кризе посао изгубило 200.000 радника.

На питање да прокоментарише наводе из истраживања "SeConS" групе за развојну иницијативу, у којем се наводи да је у Србији током пандемије корона вируса и ванредног стања посао изгубило око 200.000 људи, Вучић је, питајући за релевантност истраживања, тражио од новинара објашњење ко је та група, али није добио одговор.

"Ви сутра можете да изађете са истраживањем да је четири милиона људи изгубило посао... Нема их толико да раде, али можете да изађете са тим. Ми смо у плусу са 633 људи, као и Француска.. Знате ли шта је 200.000 људи?", упитао је Вучић.

Он је рекао да се истраживања раде по правилима Евростата и да морају да буду озбиљна.

"SeConS група... Шта све има у нашој земљи... Покажите ми где су ти људи. Него пало нам на памет да нешто кажемо против некога и што горе измислимо, то ћемо боље да прођемо. Знам и земља је равна плоча, то има више присталица него та SeConS група", рекао је Вучић.

Поједини медији пренели су истраживање "SeConS" групе за развојну иницијативу, у којем се наводи да је у Србији током пандемије корона вируса и ванредног стања посао изгубило око 200.000 људи или осам одсто оних који су били запослени, укључујући и неформално запослене и самозапослене, у фебруару ове године.

Подаци о ПДВ показаће којoм брзином излазимо из кризе

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће сутра стићи подаци о наплати ПДВ-а, који ће, како каже, бити показатељ којом ће брзином Србија изаћи из кризе, настале услед епидемије вируса корона.

"Сутра нам долази ПДВ, ако буде био добар дан за приходе, моћи ћемо да вам кажемо којом брзином и на који начин ћемо да излазимо из кризе", рекао је Вучић новинарима на површинском копу Радљево-Север.

Поновио је да је уверен да ће Србија из кризе изаћи много брже него било која друга земља не само у овом делу Европе, већи и у целој Европи.

Vucic u basenu Kolubara.
Извор: Taнјуг

Kако год окренете, сви очекују успех Србије

Председник Александар Вучић изјавио је данас да ниједна светска финансијска институција не каже да ће у Србији стање привреде бити лошије него у другим земљама, те да не зна како да одговори на критике оних који су својевремено, 2008. године, земљу задуживали по веома неповољним условима, а данас кажу да није добро када се нешто добије најповољније могуће.

"Kада узмете податке ММФ-а, Светске банке, Европске комисије или ЕБРД-а, како год окренете - Србија је за све њих земља која ће бити или прва или друга у Европи по стопи раста", рекао је Вучић данас, коментаришући полемике на рачун економских процена владе.

Председник је указао и да све иностране финансијске институције кажу да је јавни дуг Србије под контролом и поновио да наш јавни дуг никада неће прећи ниво Мастрихта, односно 60 одсто БДП-а, што је и граница до које није угрожено функционисање јавног финансирања.

"Без обзира да ли узимамо занављање, односно ''roll over'' кредите или се задужујемо, увек пратимо раст БДП-а и суштински не остављамо веће обавезе нашој деци, већ улажемо новац у развој инфраструктуре, у оно што остаје у земљи, фабрике, производне системе. То је од кључног значаја", рекао је Вучић.

Kада је реч о стопама раста, председник је приметио да је Србија у релевантним прогнозама прошла као и Словенија, и нешто боље од Мађарске, земаља које, иначе, имају “инвестмент граде” и чланице су Европске уније.

"Толико о томе колико финансијски инвеститори из Европе и САД имају поверење у сигурност јавних финансија Србије", подвукао је Вучић.

Он је указао и да Србија не би могла од ММФ-а да добије ништа на рок од седам година, већ највише на пет, или краће, да су истините тврдње да српска економија не стоји добро.

"Kако да одговорам људима који су земљу на краткорочне обвезнице задуживали по 7,5 одсто, а који би данас да вам кажу да није добро нешто најбоље што добијате на светском тржишту, по најповољнијим условима" истакао је Вучић.

Kако је рекао, не жели да меша политику и реалан живот, јер мисли да грађани то добро виде.

"Не постоји нико ко ће да каже да ће у Србији бити лошије стање, него у било којој земљи у Европи. Ниједна од европских и светских институција", рекао је Вучић.

Он је додао да су се јуче водили разговори и са ЕИБ, о даљим инвестицијама.

Ризикују здравље људи, а ништа неће постићи

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је позвао грађане да се не окупљају све док лекари не кажу да је то безбедно, а да је на онима који ипак позивају на политичке скупове и одговорност, мада, каже, мисли да, уз сав ризик по здравље људи, неће ништа постићи.

"Грдно се варају они што имају подршку не већу од пет одсто грађана Србије да могу да организују нешто чиме ће неког да угрозе", рекао је Вучић на питање новинара како коментарише то што се већ најављују политички скупови.

Само ће, додаје, показати неодговорност.

"Наше је да покажемо демократски однос и да се разликујемо од многих других, као и да покажемо да нам не сметају ни шетње, ни протести. Моје је да замолим све, и да онима који подржавају нас, кажем да то не раде, јер то смем и имам обавезу да кажем".

Упитан како коментарише изјаву Данице Поповић која је рекла да у Србији одлучује "један човек", као и изјаву Бојана Kостреша како не треба да одлучује "један човек", Вучић одговара:

"За мене је важно да одлучују и Даница и Kоштреш и имају прилику за то 21. јуна. Не само да не одлучујем о свему, већ се трудим да одлучујем што мање".

"На неке ствари не вреди да одговарате, а што се тиче ''наших и њихових'', када неки људи не живе у реалном свету и када имате један извор информисања и дезинформисања и помислите да сте политички снажнији од неког ко је вишетруко снажнији од вас, па се онда помало изненадите и дођете до такве реакције...", рекао је председник.

То је, додаје, као када помислите да ће доћи неко да натера "Вучића да одлаже изборе који су расписани у складу са Уставом и законима, као, појавиће се неко из света".

Вучић је поручио да је Србија слободна, независна и слободарска земља, која доноси одлуке у складу са својим законима и нико не може да јој заповеда да крши сопствени Устав и законе.

Vucic u basenu Kolubara.
Извор: Танјуг

"Али, ја видим да ти људи из тог одраза у огледалу самопројекцијом мисле да оно што су они морали да раде некада по нечијем налогу, да то морамо и ми да радимо. Променила су се времена, Србија је срећом снажнија, јача и економски успешнија и тим путем ће да настави", закључио је Вучић.

Нема потребе показивати надмоћ окупљањем грађана

Председник Србије и СНС Александар Вучић изјавио је данас да остаје при ставу да су већа окупљања грађана у било чијој организацији неодговорна, све док епидемиолози не процене другачије.

Вучић каже да постоје веома прецизна истраживања јавног мњења и да нема потребе да неко показује своју надмоћ тиме што ће окупити десет или двадесет пута више људи.

На питање ко ће сносити одговорност уколико се промени епидемиолошка ситуација након скупа испред Скупштине Србије, Вучић је рекао да је интересантно да се неки медији и део јавности нису занимали за епидемију када су "неки" окупљали људе на Врачару током полицијског часа или када су се скупљали испред Председништва Србије, очекујући стотине хиљада људи.

Вучић каже да он, ипак, не дели грађане по страначкој припадности и да има одговорност за све, чак и много већу за оне који га подржавају на било који начин него за оне који су против њега.

Подсећа да, иако је сматрао да је неодговорно, није реаговао на окупљање испред Председништва "да неко не би рекао да се уплашио нечега", али да је јавно изашао и рекао да, иако зна да је нека друга организација позивала на скуп испред Парламента, није довољно одговорно то што су неки општински одбори СНС једва дочекали да позову људе на тај скуп.

Вучић је рекао и да су се многи људи из СНС наљутили на њега због тога, али да остаје при томе да нема потребе за било каквим окупљањем.

"Ви данас имате веома прецизна истраживања јавног мњења, можете да видите шта људи у Србији стварно мисле и нема потребе да показујете надмоћ тиме што ћете да скупите десет или 20 пута више људи, треба да добијете десет пута више гласова", рекао је Вучић.

Вучић је позвао грађане да слушају лекаре и епидемиологе и додао да се нада да ће ускоро моћи да буде већих окупљања, што свакако зависи од процене лекара.

"Постоје различити ставови и мишљења... Мислио сам да смо причу ког је облика земља завршили, али видим да нисмо, као што не разумем ни протесте против 5Г мреже које нема у нашој земљи. Видим да то има много више присталица него већина мојих политичких противника заједно, што ме прилично брине", рекао је Вучић и додао да је изузетно важно да се људи служе чињеницама.

Kаже да су избори за више од месец дана и да има довољно времена да се грађанима покаже ко може да води најбоље државу.

Остале вести