Политика мира и сарадње у региону

Најновије
Извор: Информер

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је акредитивна писма новог амбасадора Републике Хрватске Хидајета Бишчевића и, пожелевши му добродошлицу, изразио наду да ће он, својим богатим дипломатским искуством, допринети стабилнијим и садржајнијим односима двеју земаља.

Председник Вучић је рекао да очекује да две земље у будућности превазиђу проблеме проистекле из различитих схватања прошлости и да се, на бази међусобног уважавања, посвете развоју добросуседских односа. Нагласио је, том приликом, да ће он наставити да промовише стабилност у региону, водећи политику мира и сарадње.

Амбасадор Бишчевић је захвалио на добродошлици и рекао да је спреман да својим искуством допринесе унапређењу односа Србије и Хрватске на темељу европских вредности, као веома важних за регионалну стабилност и напредак региона.

С обзиром на то да је циљ Србије чланство у ЕУ, председник Вучић је рекао да поздравља то што је Хрватска, током председавања, на агенди задржала тему проширења, која је резултирала одржавањем видео конференцијског Самита ЕУ-Западни Балкан.

Амбасадор Бишчевић је рекао да је Хрватска, током председавања, показала посебну одговорност према Западном Балкану и подршку европском путу региона.

Двојица саговорника су се сагласили да би две земље требало да приоритет дају економској сарадњи. Амбасадор Бишчевић је рекао да има припремљене предлоге пројеката за сарадњу и у области инфраструктуре и енергетике, попут обнове пловности Саве и Дунава, за које је председник Вучић рекао да ће са задовољством бити размотрени и, у складу са могућностима, реализовани.

Председник Вучић и амбасадор Бишчевић су изразили наду да ће, чим епидемиолошке околности буду дозволиле, бити настављен рад мешовитих комисија за отворена питања, међу којима је питање несталих лица. Председник Вучић је рекао да ће Србија наставити да унапређује положај хрватске заједнице, као и да са хрватским државним врхом разговара о положају тамошњих Срба.

Остале вести