Избори 21. јуна

Vucic obracanje javnosti
Најновије
Извор: printscreen

Избори у Србији, парламентарни и локални, биће одржани 21. јуна, најавио је данас председник Алексаднар Вучић после састанка са представницима девет политичких листа које су најавиле учешће на изборима.

Извор: ТВ Пинк

Избори су демократско право и највиши интерес грађана и државе Србије да изаберу скупштину и друге органе власти, рекао је Вучић и истакао да ће се, у вези са изборном кампањом, слушати препоруке струке.

Вучић је рекао да ће у среду, ако све буде како се очекује, Скупштина Србија укинути ванредно стање, те се поставило питање одржавања избора, који су првобитно били расписани за 26. април, па одложени због епидемије Ковида 19.

"Ми смо прихватили идеју неких политичких странака, које су тражиле додатних пет дана, за изборне радње, у складу са законом, да имају 38 дана до тада. Избори ће бити 21. јуна", рекао је Вучић.

Реч је о парламентарним и локалним изборима у већем броју локалних самоуправа.

Вучић је истакао да је договорено да се по питању предизборне кампање и избора слуша препорука лекара.

"Разговарали смо о свему и равномерности у представљању, о јавним скуповима. Договорили смо да ћемо поштовати препоруке струке. У мају неће бити великих скупова, посебно не у затвореном, а у јуну чекаћемо мишљење епидемиолога. Неки се надају да ће бити могући скупови, али могуће је и да их не буде. То неће зависити од нас, већ здравља нације, и нивоа епидемије са којим ћемо се суочавати“, објаснио је он.

Вучић је казао да постоји један проблем, а то је доступност нотара у условима даљег постојања било каквих ванредних мера, због чега је договорено, а свих девет листа које су скупиле потписе по тежој процедури, да и општински оверитељи врше оверу потписа и то не само за локалне изборе.

Каже да је било и разговора о атмосфери, при чему је нагласио да је њему као председнику важно да после овог тешког времена, кроз које смо прошли покушамо да обезбедимо демократску атмосферу и изаберемо руководство, а потом по избору скупштине владу, која ће да служи интересима грађана Србије.

Рекао је да ће замолити нотаре и њихову комору да помогну и што је могуће више убрзају све процедуре, иако већ раде свој посао добро.

"Оно где постоји већа гужва и проблеми су на локалним изборима, где је теже прикупити потписе, а велики су их већ прикупили. Такви су закони, и ми смо их преузели из претходног периода. Немогуће је суштински мењати велике ствари, можемо само техничке", навео је он.

Казао је да ће се донети упутство за спровођење избора, при чему ће бити консултовани епидемиолози како и на који начин, посебно на почетку изборног процеса, обезбеди сигурно обављање изборних радњи, а онда током самог изборног поступка процењивати са лекарима како и на који начин то спровести.

"Ово је наша демократска обавеза, право. Највиши интерес Србије и грађана је да изаберу Народну скупштину и руководство. Као председник Републике желим свим учесницима добру кампању, успех на изборима, да буду задовољни својим радом и могућношћу да представе планове и програме", истакао је он.

Вучић је казао да ће лично покушати и замолити своје сараднике у органима власти да духом толеранције, озбиљности и одговорности одишу у овој изборној кампањи.

"Знам како изгледају политичке страсти и како се неки довијају да дођу до гласова, али обавеза је нас да се тако понашамо", подвукао је он. Пренео је да су данашњем састанку присуствовале партије које су најавиле учешће на изборима, и оне које су то желеле, било из власти или опозиције, а размењени су ставови о свему што је урађено у претходном периоду од претходног састанка, од којег је прошло готово месец и по дана.

"Оценили смо претходни период и разговарали о томе који је најбољи начин да се, уз поштовање Устава и закона изађе на изборе", рекао је Вучић у обраћању након састанка.

Никада нећемо донети одлуку против нашег народа на КиМ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да никада неће донети било какву одлуку по питању КиМ која би била против интереса нашег народа и државе Србије.

На питање новинара да ли би икада потписао неко решење за КиМ по којем би Албанци добили све, а Срби изгубили све, Вучић је рекао да ова власт има не само јасан програм, већ и план који мора да се поштује по питању КиМ.

"Као и споразуме који су потписани, а које неки људи нису поштовали. Чини ми се да смо се добро држали", рекао је Вучић.

Рекао је да је 2012. године све око КиМ било скоро завршено, пошто је за време претходне власти проглашена независност Косова 2008, да је затим после била препуштена на КиМ надлежност Еулексу уместо УН, као и да је међународни суд донео неповољну одлуку по питању КиМ.

"Ми смо одговорном политиком променили све то и вратили КиМ у целу причу. Увек смо штитили интересе нашег народа. А, да ли ћемо донети било какву одлуку на штету интереса српског народа и државе Србије на КиМ - нећемо и то се никада није доводило у питање", поручио је Вучић.

Додао је да се то само доводило у питање код оних који увек траже неког да мрзе у Србији.

Вучић осудио нападе на новинарку листа Јединство

Председник Србије Александар Вучић осудио је данас нападе на друштвеним мрежама на новинарку приштинског листа Јединство Раду Комазец и истакао да је агресивно и непристојно понашање према онима који мисле другачије, изгледа, посебно на цени.

"Молим вас да се осећате сигурно, као и они који другачије мисле од мене, јер то је наша дужност, да им обезбедимо да се осећају сигурно", поручио је Вучић новинарки Јединства.

Комазец је запитала да ли је на састанку са представницима странака било речи о атмосфери у друштву и да ли је могуће стати на пут свима који прете и провлаче кроз блато оне који не мисле као они, додајући да је то осетила лично на својој кожи, упркос томе што лист Јединство никада нема негативне текстове о српској опозицији, а Вучић је рекао да му је лично жао што се то догодило.

Ако је неко својом писменошћу или образовањем показао да заслужује место у новинарству онда сте то ви и ваша кућа, додао је Вучић.

"Неретко вас је срамота како се неки обраћају дамама и мене је срамота у њихово име", казао је председник Србије.

Додао је да верује да наш народ на КиМ добро зна шта и како ради лист Јединство.

Лист Јединство саопштио је 2. маја да је новинарка тог медија Рада Комазец, након што је гостовала у ТВ емисији "Утисак недеље", суочена са бројним нападима на друштвеној мрежи Твитер и да је доведена у животну опасност.

Ако хоће да ме сруше, нек се држе закона

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас делу опозиције, која је раније најавила бојкот, да изађе на изборе и искористи, како је навео, незадовољство грађана увођењем ванредног стања.

"Видим да се ломе да ли да изађу. Имају велику шансу, ја их позивам да то искористе, народ је незадовољан, не може да разуме да смо штитили њихово здравље, да нисмо из хира увели ванредно стање, нека то искористе, желим им успех", рекао је Вучић на конференцији за новинаре после састанка са представницима девет политичких листа које су најавиле учешће на изборима.

Упитан о најавама дела опозиције да ће се окупити вечерас и демонстрацијама које су најављене за 7. мај, те да ли очекује додатне нападе из опозиције након што је одлучено да избори буду 21. јуна, Вучић је поручио да свако треба да ради свој посао, а да ће он да гледа како да отвори нови научно-технолошки центар у Нишу, у Крагујевцу и како да доведе нове инвеститоре.

"Они нека гледају како ће да ме сруше, немам проблем, једино морају да се држе закона, ту нема неке филозофије", рекао је Вучић и истакао да се власт добија на изборима.

Коментаришући најављена окупљања, Вучић је рекао да их се не плаши.

"Да ли ће да вичу? Па, како ће да вичу, мислиће на моју децу, неће ваљда моја деца да слушају Вучићу педеру, лопове, лудаку, па све су то слушали на телевизијама, а не преко звучника у једном делу града", рекао је Вучић.

Неки били за јесен, па смо договорили олакшице

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да су неки учесници састанка, те и предстојећих избора, желели да се избори одрже у августу, али углавном због потребних потписа.

"Већина из власти и неке странке парламентарне опозиције желели су да избори буду 14. јуна, неки други да буде 21. јуна, како би добили још седам дана", пренео је он.

Вучић је казао да је прихваћен тај каснији термин и неке техничке олакшице, све оно што је могло да се прихвати.

Казао је да избори нису играчка, подсећајући да су биле почеле изборне радње.

"Протекао је део изборног процеса, а сада се настављају изборне радње, а пошто се настављају имамо тачно прописан број дана. Само је питање када ће РИК да каже када се улази у те радње“, објаснио је Вучић.

Рекао је да су у техничком смислу разговори били добри, иако је било мало више политике.

Техничка влада на притисак странаца? Пре ћу сам да одем

Председник Александар Вучић изјавио је да би пре поднео оставку, него што би пристао да се на притисак “споља” формира техничка влада, поручујући да се на власт долази искључиво освајањем већине на изборима.

Упитан за коментар отвореног писма које му је упутио Саша Јанковић, а у којем захтева да се избори одрже на јесен, као и техничку владу, док ће у супротном, како наводи, Вучић доживети македонски сценарио, председник је рекао да верује да неки желе да се дочепају фотеље у влади по сваку цену, јер су “то желели и са 16 одсто гласова, и сада са дупло мање”.

“Ја ту жељу разумем, али то није демократија. У демократији морате да добијете 50+1 глас на изборима, да бисте формирали владу, а не зато што ви то тако желите”, рекао је Вучић.

Како је рекао, не плаши се претњи, нити тога како ће неко нешто насиљем да уради, као што неће бежати из своје земље, ни он ни његова деца, која, каже, “неће ни да кукају, ни да плачу”.

“Ми ћемо да се боримо у складу са законом и Уставом, у миру. А, ко покуша да наруши јавни ред и мир, у складу са законом, требало би да одговара”, рекао је Вучић и додао:

“А, да маштају да ће под притиском странаца бити оформљена нека техничка влада, пре бих сам поднео оставку, него што бих на тако нешто пристао. На то никад да пристанем нећу”.

Поновио је да је демократија када народ одлучује.

“Један услов су испунили, а то је жеља да се дође на власт, али других 50 одсто нису - да их народ хоће”, рекао је Вучић.

Додао је да слуша о насиљу већ неколико година, али да га то не погађа превише, јер му је, каже, савест чиста.

Грађани гласају за програм, за плач - не

Председник Србије Александар Вучић ни данас није желео да одговара на питања у вези са представницима опозиције и подсетио да то није чинио ни претходних 50 дана трајања ванредног стања, али је приметио да је једна ствар тачна, а то је да су он и његова породица свакодневна мета најтежих увреда.

На питање да ли планира да “закука” као поједини представници опозиције због, на констатацију новинара, “лажних напада на њихову децу”, упркос томе што и његова деца слушају разне увреде на рачун оца, Вучић је одговорио да не мисли да се гласови добијају плакањем.

“Пред народ идете са планом и програмом, са оним што сте урадили и шта ћете да урадите. То је моја идеја, не мислим да треба да кукам”, рекао је Вучић и додао да би радије био тужан и “ближе сузама” због уведених реформи 2014. и због тога што је корона спречила планирани привредни раст Србије.

Каже да је поносан на то што ни он ни његови сарадници због политике нису помињали ничију децу, док су, истиче, његова деца редовно била на мети напада.

Одговарајући на питања о све чешћим претњама у јавности, Вучић каже да претње лоше утичу на атмосферу у друштву, додајући да “ти који прете” сигурно неће то да ураде, јер, истиче, постоји правни поредак у земљи и држава неће да дозволи да до тога дође.

“Нама некада нису дозволили само да шетамо Таковском, када смо били у опозицији, такозваном медијском рутом, нису нам то дали и тада је убијен Ранко Панић. Одлуком режима је убијен Панић, тоталитарном одлуком режима да не дозволи једну шетњу”, рекао је Вучић.

Каже да Србија није подељена, наводећи да је од оних који “ударају у шерпе, бацају петарде или пале бакље” мање од три одсто грађана и са једне и са друге стране заједно, а да је 97 одсто оних који само желе да имају свој мир и нормалан живот.

Увек ћу осудити сваки напад на децу, Ђиласова нису нападнута

Председник Александар Вучић каже да ће увек први осудити напад на нечију породицу, децу, али да децу лидера СЗС Драгана Ђиласа нико није помињао и није нападао.

"Чуо сам да хоће моју ћерку да силују, да желе мом сину да заврши на респиратору и да добије рак уместо короне. Још нисам чуо да је ико поменуо Ђиласову децу. Ко је поменуо њихову децу? Биће да није нико. Нећу да вам кажем шта мислим о томе, мислим да је људима у Србији све јасно", рекао је Вучић новинарима након састанка са лидерима опозиције.

Он је нагласио да осуђује све увреде, али да ће своје мишљење о Ђиласу рећи за два или три дана, када прође ванредно стање због вируса корона.

Све што се дешава, како је рекао, нема никакве везе са Ђиласовом децом.

Упитан како поистовећује лупање у шерпе и бакљаде на крововима зграда током полицијског часа, он је рекао да то не поистовећује, да су за њега, као председника Србије, сви грађани једнаки и да са лупањем у шерпе нема никакав проблем.

"Неодговорношћу политичких лидера покварено је оно што је било заједничко свима нама и било лепо током епидемије, поздрављање и аплауз здравственим радницима. Видим да им више није стало до лекара и медицинских радника, већ у осам сати почињу да лупају у шерпе и лонце. То прихватам као политичку акцију и то је за мене у реду", рекао је Вучић.

Додаје да то може да смета онима који имају малу децу, као и онима који мисле другачије, а то је већина Србије.

Наводи да је најгори облик кршења полицијског часа оно што се дешавало на општини Стари Град, када је, каже, скупина људи гађала и вређала раднике, који су копали канале за троле са све дозволама за излазак.

"То је најгори облик кршења полицијског часа", рекао је председник и додао да су бакље некима биле "величанствене и дивне" када се долазило са њима пред стан Горана Весића или испред Председништва.

"Око бакљи има један проблем. Проблем су они који су излазили из својих станова који су кршили полицијски час и та лица треба да одговарају прекршајно, као сва друга лица, да добијају новчане казне. Правни поредак мора да важи исто за све", навео је он.

Моли оне који су бакље палили из својих станова, да то више не раде јер, како је рекао, лонци и шерпе праве буку два, три минута, а бакљама, уколико се не управља добро, може неко да се повреди.

Остале вести