У Пазару сам јер смо сви заједно у овоме

Најновије
Извор: printscreen

Председник Александар Вучић рекао је у обраћању да је у Новом Пазару да би рекао грађанима тог града, али и Сјенице и Тутина, да смо сви заједно у овоме, да је поносан што је држави Србији свеједно да ли је неко Бошњак или Србин, јер су сви људи и држава ће свима помоћи да пребродимо ову кризу.

Извор: YouTube

"Још једна тешка ноћ је за нама", константовао је председник Србије Александар Вучић и истакао да су наредне две недеље изузетно тешке.


Вучић је то рекао у обраћању новинарима након разговора са локалним руководством Новог Пазара, новог жаришта Kовида 19, који је данас посетио и допремио респираторе у тај град.

"Наредне две недеље ће бити изузетно тешке и молим људе да покажу одговорност и озбиљност", рекао је Вучић.

Посебно је апеловао на грађане Пазара да покажу одговорност, како би се спречило даље ширење короне.

Пазарцима: Бринемо о вама, небитно ко је Србин, ко Бошњак

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас грађанима Новог Пазара, где је уручио медицинску опрему, да држава води рачуна о њиховом здрављу и да је поносан на то што је у Србији небитно ко је Србин, а ко Бошњак.


"Још једна тешка ноћ и дан је за нама. Дошао сам у Нови Пазар да кажем народу Пазара али и Рашке, Сјенице и Тутина да смо сви заједно у овој тешкој борби", поручио је Вучић.

Kаже да је донета велика помоћ за Пазар која је трајно поклоњена: 10 клиничких респиратора, три транспортна респиратора које могу да користе делом и као клиничке, затим 22.000 хируршких маски, 3.000 епидемиолошких маски, више хиљада рукавица, каљаче, заштитна одела и 250 скафандера.


"Сви треба да знају да бринемо о вама и водимо рачуна о вашем здрављу", поручио је Вучић и изразио наду да ће се сузбити жариште у Новом Пазару.

Он је замолио Пазарце да буду дисциплиновани, додајући да зна да Пазарци живе без страха и да зна да је за њих најгоре када им неко каже да се плаше од нечега, због чега им је поручио да се плаше да остану код куће, како би му они у инат доказали супротно.


Вучић је рекао да је зараза дошла у Пазар преко домина које су игране са људима који су дошли из иностранства и да је сад зато заражено и двоје деце од две године и једно дете од три године, управо преко домина које су играли са бакама и декама.


"Шта смо могли као Србија, то смо и урадили и показали да је свеједно да ли је неко Србин или Бошњак, да смо људи и да ћемо да се боримо за здравље и једних и других".

Вучић је, такође, рекао да је имао разговоре са представницима општине у трајању од једног сата и да су Срби и Бошњаци на том састанку као браћа разговарали без икакве разлике, са циљем како да се сачува живот у Новом Пазару.

"Молим људе да буду дисциплиновани, наредне две недеље биће изузетно тешке. Молим људе да покажу одговорност и озбиљност. Данас смо почели да говоримо и о великим пројектима овде и следеће године ће почети да се гради пруга од Пожеге до Дуге Пољане чиме ће бити повезан цео Пештер са Београдом и Сарајевом", навео је Вучић и захвалио на гостопримству.

Додао је да ће следећи пут када буде дошао у другим околностима разговарати са њима о бројним економским пројектима.

На Kосово и Метохију ишло 248 камиона с робом, збринули 8 Албанаца без докумената

Председник Александар Вучић изјавио је да је у претходних неколико дана укупно 248 камиона са српском робом послато на Kосово и Метохију и истакао да нема несташица било којих производа.

"Задовољан сам што и Албанци узимају наше брашно. Пустили смо све што је требало, као и они, и ту нема великих проблема", рекао је Вучић новинарима у Новом Пазару.

Председник је, такође, пренео да се тежи пацијенти са KиМ смештају у Ниш, Kрагујевац или Београд, те да се систем труди да свима помогне.

Он је пренео и да је из Новог Пазара пребачено у један медицински центар у Београду осам Албанаца који су заражени вирусом корона, а који нису имали ниједан документ Републике Србије.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic stigao je danas pre podne u Novi Pazar, novo zariste virusa korona, gde ce uruciti deset klinickih i tri transportna respiratora za novopazarsku bolnicu.
Извор: printscreen


"Људи су људи, нисмо питали за документа и здравствени систем Србије брине о њима. Трудимо се да помогнемо свакоме", рекао је Вучић.

"Чинимо све што можемо, за само неколико дана отишло је 248 камиона и наставићемо да радимо и све друго што можемо. Трудимо се у релативно тешким условима", додао је председник.

Отворени смо за све, гледамо шта други раде
Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Новом Пазару да је наша држава отворена за све што је од помоћи у лечењу оболелих од корона вируса, да не одбацује ништа.

Упитан да потврди да ли ће почети коришћење плазма терапије у лечењу, терапије коју је предложио један пазарски стручњак, казао је да су га пажљиво слушали и да се већ ради на томе и то заједно са неким земљама ЕУ.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic stigao je danas pre podne u Novi Pazar, novo zariste virusa korona, gde ce uruciti deset klinickih i tri transportna respiratora za novopazarsku bolnicu.
Извор: Tanjug


"Kолико сам разумео, реконвалесцентна плазма може да помогне у првом стадијуму болести. Ванредно је стање и видећемо и дозволу за матичне ћелије, које, кажу да могу, али није сигурно, да помогну у даљем току обољења. Чекамо и пратимо шта цели свет ради. Ништа не одбацујемо, отворени смо за сва мишљења, и за све што други раде“, казао је он.

Вучић је указао да постоји неки јапански лек о којем се прича, кинеска терапија.

"Гледамо и слушамо све, али то је нешто што можемо да применимо у наредних 15 дана, а ми се боримо из сата у сат за сваког“, поручио је он.

Само замислите милион пензионера на улицама и последице

Председник Александар Вучић поново је данас позвао грађане и посебно пензионере да слушају државне органе и струку и поштују мере Владе Србије, без обзира на политичку опредељеност.

Он је рекао да само треба замислити да више од милион пензионера у сат времена изађе на улице.

"Замислите у шта би се то претворило, то не би био Вухан, Италија или Шпанија, већ јединствен случај у свету, ти сви случајеви, плус Њујорк па пута пет", рекао је Вучић.

Он је тако одговорио на питање новинара како коментарише изјаву лидера Странке слободе и правде Драгана Ђиласа да нема разлога за страх и панику кад је реч о корона вирусу и да не разуме зашто пензионери уопште не могу да излазе.

"Видео сам и слушао и горе ствари ових дана и на то ћу тек да одговорим, данас није време за то, већ да се боримо за животе људи, за респираторе, за маске", рекао је Вучић новинарима у Новом Пазару.

Поновио је да не жели да улази у политичке расправе и да ће, што се политике тиче, "бити дана за мегдана",

"Одговорност председника републике је, сложићете се, много већа од одговорности оних који то никад неће бити", приметио је.

"Молим људе да слушају државно руководство и лекаре, без обзира на то чији су симпатизери и кога воле или не воле, тиме ће сачувати себе и своју породицу", рекао је Вучић

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic stigao je danas pre podne u Novi Pazar, novo zariste virusa korona, gde ce uruciti deset klinickih i tri transportna respiratora za novopazarsku bolnicu.
Извор: printscreen


Он није хтео да одговара ни на питања везана за поређење сексуалне афере уредника једног портала чији је власник, како наводе медији, Драган Ђилас са афером "Јутка", иако би, каже, имао свашта на ту тему да каже, а свако пријављено насиље над женама биће, истиче, санкционисано.

Kаже да је обећао народу да неће да одговара онима који га вређају и лажу.

"Нећу да говорим о томе још 15 или 20 дана док ова пошаст не прође", рекао је Вучић.

Вучић додаје да се у неким земљама троструко увећало насиље у време ванредног стања, али да то код нас није случај.

"О политичким стварима ћу вас изненадити бројним подацима и отвореношћу и свим оним што ћу имати да кажем, али нећу да говорим о томе када је земља угрожена", казао је он и додао да неће важне ствари око борбе са корона вирусом да меша са дневном политиком.

Ићи ћу и у Ћуприју, Ваљево, Ниш

Председник Александар Вучић најавио је да ће наредних дана посетити Ћуприју, Ваљево и друге градове погођене корона вирусом, као што је данас био у Новом Пазару.


"Дошао сам овде да помогнем победи живота у Новом Пазару, као што ћу у наредним данима да будем и у Ћуприји, Ваљеву, Нишу, Kрагујевцу и широм Србије", рекао је Вучић новинарима током посете Пазару.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic stigao je danas pre podne u Novi Pazar, novo zariste virusa korona, gde ce uruciti deset klinickih i tri transportna respiratora za novopazarsku bolnicu.
Извор: printscreen


Председник је истакао и да ће бити велики успех ако будемо задржали 10 до 30 одсто људи који су се вратили из иностранства у Нови Пазар и друга места у Србији.

Стиже на наплату све што је било између 10. и 16. марта

Нама ће још неколико дана долазити наплата за све оно што је било између 10. и 16. марта, упозорио је данас председник Александар Вучић.

"Једноставно, нисмо могли да контролишемо 400.000 људи који су ушли. То је јединствен случај, никоме се у региону није догодило ништа слично, осим Румунији, али у мањем обиму. Али, ти људи нису криви", рекао је Вучић новинарима у Новом Пазару.

Председник је истакао да је погледао слику оболелих из Новог Пазара, и без жеље да изговара било чије презиме, пожелео свим породицама да сви преживе и буду здрави још 100 година, али и указао да је много људи са којима су инфицирани били у контакту.

"Зато се плашим се да ће се зараза ширити", додао је Вучић.

Он је поновио да болест није никаква срамота, већ да то мора да се лечи и апеловао на људе да пријаве ако имају симптоме.

"То што сам ја кардиоваскуларни болесник, није ме срамота. Срамота би ме било да сам нерадник", указао је Вучић.

Поновио је да ће данас допремљену медицинску опрему становници Новог Пазара памтити и за 10, 20 година моћи да кажу да су то "респиратори које је Вучић допремио", јер је питање шта ће неко после ове ситуације са короном моћи да допреми.


"Ово је огромна помоћ. Имате клиничке центре који немају много више респиратора од Новог Пазара и срећан сам што смо данас могли ту помоћ да пружимо", рекао је Вучић.

Остале вести