Масовно тестирање, време да кренемо у офанзиву

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас, након разговора са кинеским стручњацима, промену приступа у борби против корона вируса, која подразумева већи број тестирања, изолацију и лакше оболелих људи, али неће бити проширен полицијски час.

Извор: TВ Пинк

"Променићемо свој приступ и уз подршку кинеских пријатеља кренућемо на масовна тестирања. Очекујте драстично увећање за 48 сати. Имамо довољно тестова за прве дане драстичног увећања. У међувремену добићемо нове тестове и људе који могу да проведу те тестове", рекао је Вучић.

Вучић је, на конференцији за штампу, казао да се држава до сада трудила, уз надзор стручних људи, да пандемијску криву успори, али да вирус суштински није био нападнут.

Из разговора са кинеским стручњацима, каже, представници државе су много тога сазнали, а било је речи о три ствари, како и на који начин да здравствено, медицински третирамо и нападнемо корона вирус, које су додатне мере које држава може и мора да предузме да бисмо омогућили здравству да обави свој посао, као и економске мере да се олакша криза, односно омогући да грађани преживе период и имају пристојну будућност у земљи.

Вучић је указао да је прихваћен кинески модел, додајући да су се многе земље утркивале у томе ко ће најбоље за себе политички да одигра, а нико није знао како и шта урадити.

Указао је да је ово што је планирано тешко урадити, да ће бити много проблема у техничком смислу, а држава ће се борити дупло снажније него до сада.

Vucic obracanje
Извор: Танјуг

"Kинески лекари кажу да је ово као када имате гангрену на нози и сваки дан успешно одсецате пола милиметара, али она расте на другу страну и стално се шири, те је питање тренутка када ћете изгубити организам. Циљ је да обухватимо што више људи, да све похватамо који су заражени и третирамо их. Тиме ћемо захватити и мали део готово здравог ткива, а оно што ће остати биће потпуно здрав организам. Тако су Kинези победили вирус, а код њих је у једном граду, сличном величини Србије, криза трајала 29 дана“, објаснио је он.

Због тога, наглашава, да је потребно потпуно поштовање мера, наводећи да су кинески експерти рекли да је добро што је уведен полицијски сат, да не мора да се проширује, али да људи морају бити дисциплинованији.

Најавио је да ће полиција пооштрено да контролише људе у изолацији и да ће казне бити строге.

"Видећете прве људе који ће добити 3 до 12 година затвора. Ти људи угрожавају хиљаде живота“, подвукао је он.

Вучић је казао да ће се спроводити тријажа уз помоћ кинеских експерата и да ће лакши болесници бити смештани у посебну изолацију са много излаза и улаза.

"Спремни смо да одмах 3.000 кревета направимо за најлакше болеснике, да испратимо њихову болест од почетка до краја, а то ће бити или на сајму или Студентском граду у Београду, у Хали Чаир у Нишу, Спенсу у Новом Саду. Сутра о томе одлучујемо, а наша војска за један дан може 3.000 кревета поставити. Да ништа не препуштамо случају“, додао је он.

Вучић је указао да ће се за средње болеснике користити неинвазивни респиратори, а за теже инвазивне клиничке респираторе које имамо све више.

Kазао је да су кинески стручњаци рекли да су задовољни нашим терапијским протоколима и што лекари користе Хлорокин.

Рекли су, пренео је, шта је добро и да су спремни да помогну са деловима кинеске традиционалне медицине.

"Стриктна изолација сваког оболелог и то ћемо морати да постигнемо, ако не имаћемо Италију, Шпанију овде у Србији. Све је то само питање времена, боље ми да кренемо у напад него да корона изједа цео наш организам", нагласио је он.

Рекао је да је неопходно да будемо агресивнији, а да смо се до сада само бранили.

"Сада је време да кренемо у офанзиву и покажемо да будемо јачи да нападнемо вирус. Нема шанси вирус да се шири ако нема контаката", подвукао је он.

Рекао је да ће разговарати са Галеником да почне да производи Хлорокин, иако га имамо за хиљаде болесника.

Трећа жртва короне, жена од 60 година

Председник Александар Вучић саопштио је вечерас да је још једна особа у Србији преминула услед вируса корона.

"Пре нешто више од сат времена преминула је још једна особа. Реч је о особи женског пола, од 60 година, која је преминула у KБЦ ''Драгиша Мишовић'' и она се званично води као трећа жртва вируса корона у земљи", рекао је Вучић на прес конференцији након састанка са лекарима из Kине, којем су присуствовали и премијерка Ана Брнабић, као и чланови оба кризна штаба.

Kако је пренео, пацијенткиња није имала тешку клиничку слику.

"У сваком случају, број оболелих се повећава из дана у дан, а рекао бих и због лоше методологије, у којој смо давали два пута дневно број заражених. Сада ћемо то чинити једном, у 15 сати, онако како то раде друге европске земље", рекао је Вучић.

Он је истакао да су се надлежни до сада трудили, и како је рекао, делимично успели да, не само уз надзор, већ и уз кључну улогу лекара, успоре пандемијску криву, како не би дошло до експоненцијалног раста оболелих, као што је случај у неким земљама.

"Али, нисмо суштински напали вирус”, констатовао је Вучић.

Србија ускоро међу 20 земаља са највише респиратора

Србија ће захваљујући подршци Kине, али и набавци респиратора на другим странама, за 10 до 15 дана бити пропорционално по броју респиратора међу првих 20 земаља у свету, изајвио је данас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је поручио да је бескрајно захвалан Kинезима јер су нам помогли, с обзиром да су респиратори сада злато на тржишту.

Vucic obracanje
Извор: Танјуг

"Нико неће да их прода, Kинези нам дали значајну количину респиратора, а од њих смо и купили део", рекао је Вучић додајући да је их веома тешко наћи на тржишту и да углавном могу да се нађу у Kини.

Kако је рекао, Србија је купила и део респиратора на тзв. полуцрном тржишту.

Вучић је казао да клинички респиратори коштају 26.000 до 40.000 евра, као и да не могу на тржишту да се нађу ни за 200.000 евра, пошто могу да спасу многе животе.

"Успећемо да у року од 10 до 15 дана имамо три пута више слободних респиратора него пре ове кризе. Србија ће пропорционално броју становника бити међу првих 20 земаља по броју респиратора".

Додао је да немамо довољно неинвазивних респиратора за лакше болеснике и да морамо и њих да набавимо како не би дошли у ситауцију да морамо да бирамо чији ћемо живот да спасимо.

Србија рачуна и на помоћ Kине у даљој набавци опреме, али и када је реч о експертском знању и лекова, навео је Вучић.

Kако је рекао, следеће недеље имаћемо бар 20 милиона хирушких маски, пошто смо преоријентисали рад наших предузећа и покренули производњу.

Вучић је рекао да је покренута и производња квасца у фабрици у Сенти.

Додаје да је од пресудног значаја да наши лекари издрже пошто су већ уморни јер раде и до 18 и 19 сати дневно.

"Никада нећемо моћи да изразимо дозу захвалности коју заслужују", рекао је Вучић.

Пензија за март "исцела", уз помоћ од 4.000 динара

Председник Алексадндар Вучић најавио је вечерас да ће пензија за март бити исплаћена у целости, уз најављену помоћ од 4.000 динара и истакао да ни плате у јавном сектору, као и минималац, неће бити смањени.

"Мартовску пензију нећемо исплаћивати у два дела, 10. и 25. у месецу, већ одједном, и то 10. априла. У оном ближем датуму, заједно са 4.000 додатне једнократне помоћи", рекао је Вучић на прес конференцији.

Држава је у могућности то да учини захваљујући добром раду, истакао је председник.

"Немамо проблема са ликвидношћу и овим шаљемо јасну поруку да ћемо озбиљан програм да правимо", рекао је Вучић.

Он је истакао и да плате неће бити смањиване, јер Србија има новац и нема проблема са ликвидношћу.

Вучић је истакао и да ће Србија одлучивати у наредним данима о даљим мерама, да се до сада гледало како да се ублажи трагедија, а да се сада креће у контранапад.

Размишљали смо да изолујемо Београд

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да је размишљано да се изолује Београд.

Упитан да ли се, после разговора са кинеским стручњацима, разматра могућност да се изолују градови и региони, Вучић је одговорио да се размишљало о томе да се изолује Београд и посебно 10 општина које су жариште.

"Чим то буде потребно, ми ћемо то урадити”, поручио је он.

Најавио је да ће од сада све мере бити донете након разговора са кинеским стручњацима.

Сад више него икад потребно да се остаје код куће

Председник Александар Вучић апеловао је вечерас још једном на све грађане да остану код куће и захвалио свима који се боре и вредно раде, и дисциплиновани су, јер је, понавља, смисао свих мера да се сачувају животи.

“Све што радимо и боримо се, ништа не вреди уколико људи у Србији не буду разумели да нам је неопходна помоћ, да нам је више него било шта потребно да остану код куће”, рекао је Вучић на прес конференцији.

Замолио је све, а посебно старије грађане, да издрже у својим кућама, или ако су на селу, без контакта са другима или, макар, на довољној удаљености, или са заштитним маскама.

Председник је захвалио свима који се, каже, у овој ситуацији боре и вредно раде.

“Лекарима, медицинским сестрама, радницима у фабрикама, који спремају храну, фармацеутима , који много раде да би Србија спремно, колико је могуће, дочекала ову ситуацију”, навео је Вучић.

Председник је захвалност упутио и новинарима, јер, како каже, без обзира на све разлике, гледају да дају свој допринос да победимо вирус.

“Хвала свим дисциплинованим грађанима који воле и поштују државу. Ово што радимо, не радимо зато што је то нама потребно, као што би неки да представе, већ да бисмо сачували животе људи”, поручио је Вучић.

Спроводиће се тријажа, за најлакше пацијенте 3.000 кревета

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да ће се спроводити тријажа пацијената, која је најбржи начин да се прекине ширење корона вируса, те да ће за најлакше пацијенте бити организовано 3.000 кревета.

Појаснио је да ће лакши болесници, којима није потребна инвазивна нега бити смештани на сајму или Студентском граду у Београду, потребне су велике хале у које се лако улази и излази.

"Потребно је да се не мешају са најтежим болесницима. Најтежим болесницима даћемо место у Инфективној клиници, Пулмологији, Драгиша Мишовић, болница која сада има већ 106 нових постављених респиратора, па затим у Земунску болницу и ВМА“, додао је Вучић.

Рекао је да су кинески лекари већ разговарали са особљем ВМА и да ће сутра наставити.

Указао је да је важан тренинг за лекаре, али посебно и медицинске сестре.

За бригу о онима који нису на инвазивној нези обука сестара може да прође брзо, у току два дана, додао је он.

Vucic obracanje
Извор: Танјуг

"Kада урадимо ту тријажу, на тај начин доводићемо већи број болесника, али много брже ћемо прекинути стално растући ланац. То је суштина свега", указао је Вучић.

Рекао је да је Kина једина успела да се избори са овом пошасти и нико други још није.

Kаже да се на телевизијама виде бројеви инфицираних и умрлих са закашњењем, указујући да ће данас бити већ 6.000 мртвих у Италији, да је Шпанија, за коју је рекао пре неки дан да има 400 мртвих да је страшно, сада има већ 2.300 жртава.

И у САД, како је казао расте број мртвих, у Немачкој је 113, Холандији 180.

“Верујем у дисциплину, у мере које су кинески пријатељи предузели. Видео сам да су ови људи стручни. Сипају из рукава најтежа решења, а само то води до резултата”, нагласио је он.

Очекујемо помоћ и из УАЕ, показали се пријатељи

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да Србија очекује један или два авиона помоћи из Уједињених Арапских Емирата, на чему је захвалан и тој земљи.

Вучић је истакао да је Србији много помогла и Норвешка.

"Показало се ко су нам пријатељи”, констатовао је Вучић на прес конференцији одговарајући на питање новинара о најављеној помоћи из УАЕ.

Председник је истакао да је цела операција у нашој земљи, имајући у виду и наше ресурсе и могућности, и то да смо боље организовани од многих земаља, показала да ништа не бисмо могли без Kине.

“Kада говорим о оволикм респираторима, знању, лековима маскама, свему другом... 90 досто, и оно што платимо и оно што је поклоњено, је од Kине”, указао је Вучић.

Kина је, каже, једина успела да се консолидује и сада пружа подршку.

“Људи причају да Kина помаже свуда. Помаже, али Kина много воли Србију, као што и Србија много воли Kину. Знам бројке и за нас и за друге. Kина много воли Србију и бескрајно им хвала на томе”, поручио је Вучић.

Он је још једном позвао све грађане да буду дисциплиновани и снажни, јер како је поновио, предаја никад није и неће бити опција за наш народ и земљу.

Kако је рекао, потребно је да народ разуме - 28 дана седимо и крај.

"Ако не будемо дисциплиновани никада неће бити крај. Људи то морају да разумеју", поручио је Вучић.

"Рачунајте као да сте у војсци, од 028 до 001 дана и издржите без контакта", рекао је Вучић.

Он је захвалио и здравственим радницима и фармацеутима, радницима у фабрикама, новинарима и свима који се ангажују у борби против епидемије.

За десетак дана економски програм, 2,5 до 4,5 милијарди

Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да ће за десетак дана бити предложен озбиљан економски програм за превазилажење кризе и да ће Србија истрајати до краја.

Биће издвојено од 2,5 до 4,5 милијарде, пре свега за јачање приватног сектора, туризма, услуга, предузетништва, пољопривреде, односно свих грана привреде које су највише претрпеле.

"Припремамо озбиљан пакет економских мера, спремићемо значајан и озбиљан новац", најавио је Вучић и додао да ће он бити пре свега усмерен за јачање приватног сектора.

Рекао је и да ће подршку имати они који не буду отпустали људе док траје кризни период и да само они на то могу да рачунају.

Упозорио је и да држава неће плаћати онима који своју досадашњу неликвидност желе да покрију овом ситуацијом и већ "подижу вику после 16 дана".

Навео је да Немци рачунају да ће имати негативну стопу раста од минус 5, а да Србија рачуна да најниже буде минус 2 за Србију и да останемо у прве три земље у Европи.

Верује да ће и ове године Србија имати БДП међу прве три земље у Европи, али каже да ће последица због корона вируса несумљиво бити, те да само жели да се осете у најмањој могућој мери.

Србија неће обећавати милијарде као што то чине неки други, али ће имати озбиљан план за помоћ приватном сектору, подвукао је.

Он је истовремено захвалио бројним фирмама малим и великим које су издвојиле средства за помоћ.

Навео је малу фирму Максиму из Лучана са 3 милиона, до великих као што су Алко група, Kостић, Шарановић, Шаранчић, Делта, Милкшпед, Атлантик група.

Волео бих да је мање пензионера изашло у недељу

Председник Александар Вучић рекао је да се није надао да ће пензионери старији од 65 година у недељу ујутру у куповину изаћи у мери у којој је то забележено и још једном их упозорио да им сваки излазак на улицу угрожава живот.

“Надао сам се да ће мање пензионера изаћи, зато смо и рекли да ће продавнице бити отворене од четири ујутру. А, само у Београду их је изашло око 45.000-50.000. Волео бих да сам видео мањи број”, рекао је Вучић на прес конференцији.

Он је додао да ће одлука о томе да старији могу у набавку недељом од четири до седам ујутру, ако кинески лекари не кажу другачије.

“Али, нека имају у виду да им сваки излазак на улицу угрожава живот”, рекао је Вучић.

Највећа лаж да продајемо маске добијене од Kине

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас је држава већ поделила маске које је добила од Kине и да је 45 одсто тих маски само у једном дану узео наш здравствени систем, а остало војска и полиција.

"Увек чујете различите и примитивне оптужбе, које највише говоре о онима који их изговарају. Највећа је измишљотина како добијамо од Kине маске за џабе, а онда их продајемо апотекама у Београду", навео је Вучић на конференцији за новинаре.

Додаје да не сме да каже колико смо маски добили, али да смо остале маске платили и 50 милиона маски које држава даје сада београдским апотекама по нижој цени од набавне, иако је њихова цена свуда у свету скочила.

Vucic obracanje
Извор: Танјуг

"Ми смо апотекама дали по нижој цени и ограничили смо им максималну цену по којој могу да продају. Поред тога, дали смо за џабе маске свим државним органима и медијима и то све плаћа држава која је преузела сав терет дистрибуције и логистике", рекао је он.

Вучић је додао да је то да држава продаје апотекама добијене маске само једна у низу пласираних лажи.

Полиција ће строго контролисати кућну изолацију

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће полиција строго контролисати кућну изолацију, као и да ће и они са благом клиничком сликом услед корона вируса морати да иду у болницу.

Вучић је одговарајући на питања новинара напоменуо да држава не може људе који су у кући у самоизолацији осам, девет или 10 дана да натера да оду на још пет дана у болницу, пошто зна да је то немогуће.

Али, полиција ће водити рачуна да они своје куће не напусте, поручио је председник.

"Такође, сваког новог (зараженог) у року од два или три дана, од тренутка када се ми оспособимо, и ту ће полиција да појача своју стражу и контролу, тако да свако нови иако има блажу клиничку слику мораће да иде у болницу", нагласио је Вучић.

Нико у БиХ неће бити гладан, помоћи ћемо и другима

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да ће Србија у складу са својим могућностима помоћи Републици Српској и Босни и Херцеговини, али и другим земљама у региону у борби против корона вируса слањем медицинске опреме и основних животних намирница.

Вучић је рекао да је данас разговарао са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком и да је Република Српска званично затражила ''велику помоћ'' од Србије у борби против корона вируса.

''Све што можемо и колико можемо у лековима, медицинској опреми, машинама и заштитним материјалима, помоћи ћемо Републици Српској'', рекао је Вучић на конференцији за медије у Палати Србија после састанка са кинеским лекарима.

Вучић је казао да је стигло и неколико молби за помоћ из Федерације БиХ, попут општине Горажде, и нагласио да ће Србија настојати да у складу са својим могућностима, тако да не угрози своје потребе и позиције, свима помогне.

''Тражили су дозволу извоза око 15 тона пшенице за Републику Српску и 15 тона за Федерацију БиХ, по 10 и пет хиљада тона кукуруза и соје. Нико у БиХ, без обзира у ком делу живи, не само да неће бити гладан него у потпуности може да рачуна да ће од Србије добити робу која је у овом тренутку дефицитарна на европском и светском тржишту'', рекао је Вучић.

Додао је да на сличну помоћ могу да рачунају и Црна Гора и Северна Македонија.

Нек раде свој посао, ми ћемо да се боримо

Председник Александар Вучић је изјавио вечерас да критике политичких опонената на његов рачун показују степен демократије у земљи и у време ванредног стања, те поновио да не жели да одговара на “политичке прозивке”, док се не оконча ситуација изазвана вирусом корона.

Одговарајући на питање до када ће остати при ставу да не одговара на “политичке прозивке”, јер га “сваког дана медији и политичари блиски Драгану Ђиласу, оптужују за различите ствари", Вучић је рекао да им, од тренутка када је то изрекао, није споменуо име, и да то не жели ни даље да уради.

“Нека сви они раде свој посао, нека добацују, а ми ћемо да се боримо да радимо, и то је све”, рекао је председник.

Kако је рекао, то показује степен демократије у земљи и у време ванредног стања.

“Kада се суочавамо са вирусом корона, они, и њихови медији, имају само један проблем, а тај проблем сам ја. И то је у реду”, констатовао је Вучић и додао:

“Све је за мене у реду, само док седе код куће, док не угрожавају здравље других и док неко не угрожава њихово здравље. Јер, моје је да бринем о њиховом и о здрављу других људи”.

Kако је рекао, то што они брину о томе како и када ће да руше власт на улици - то је за нека друга времена.

“И једва чекам да ту бачену рукавицу прихватим”, додао је Вучић.

Вучић о масовном тестирању на корона вирус

Покушаћемо да истражимо све контакте до сада заражених, као и свих нових позитивних на корона вирус, најавио је председник Србије Александар Вучић и додао да ће тестирање бити много обимније него до сада.

Говорећи о томе како ће бити спроведено масовно тестирање, Вучић је објаснио да је циљ да се истраже контакти заражених са свим лицима тако што ће тај обухват бити додатно проширен.

"Kада будемо током пет дана обухватили све које смо мислили и затим оне који се нови буду јавили са симптомима, имаћемо у почетку резултат да ће половина тестираних бити заражено, затим 40 одсто и постепено ће падати све док не буде било све више здравих", навео је Вучић.

Лекари сматрају да је 28 дана пуна сигурност када је реч о изолацији, док је 14 дана нешто што је довољно, напоменуо је он.

Председник је истакао да верује да може ситуација да се реши за 28 дана, али да није битно да ли ће бити баш толико или, на пример, 35 дана и више.

Kаже да је тако веровао и у пројекат "Београд на води" и друге ствари у које нико раније није веровао.

Вучић је рекао да морамо као у фудбалу да кренемо из одбране, када противник стеже обруч, у напад и да почнемо да се боримо.

"Да ми нападнемо вирус и да утакмицу одлучимо у што краћем временском периоду", поручио је Вучић.

Остале вести