Хвала Сију и кинеском народу, Kина пријатељ заувек

Вучић
Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић захвалио је вечерас кинеском председнику Си Ђинпингу, Kомунистичкој партији Kине и кинеском народу на медицинској помоћи која је стигла у Србију.

Извор: РТС 1

Docek kineskih strucnjaka.
Извор: Танјуг

"Kина је наш пријатељ за вјек и вјекова, јер нам помаже да сачувамо живот, да опстане Србија", рекао је председник у обраћању након слетања авиона са кинеским лекарима и првом пошиљком помоћи из Kине.

Долазак кинеских епидемиолога, истиче, од огромног је значаја за нашу земљу.

“Они су први победили вирус. Слушаћемо све што они кажу и све урадити. То није ни политика, то није ништа друго него поштовање од оних који су показали да умеју да побеђују најтежег непријатеља данашњице - корона вирус”, рекао је он.

Вучић се посебно захвалио председнику Kине Си Ђинпингу, Kомунистичкој партији Kине, казавши да је срећан што данас имамо авион А330, један од највећих, који је могао да довезе део помоћи.

Други авион А320 већ је у Kини, а све што буде довежено са ова два авиона је бесплатна подршка, донација Kине, навео је он.

Vucic na doceku aviona i delegacije iz Kine.
Извор: Танјуг

“Бескрајно хвала на томе. Посебно на кинеским стручњацима, јер сте тиме показали да сте пријатељи када је тешко, када се боримо за живот Србије. Није Србија у Првом светском рату случајно пре свих великих сила победила тифус. Успели смо да се изборимо одговорношћу и дисциплином, што нам треба и данас”, поручио је он.

Вучић је казао да, познајући све наше ресурсе, не би имали шансу без помоћи Kине, председника Сија и Kомунистичке партије Kине.

“Бескрајно им хвала на томе, али и дивним српским људима, пилотима, стјуартима, особљу, који су даноноћно радили да би допремили маске, рукавице, респираторе који живот значе. Сваки респиратор значи неколико живота”, казао је он.

Kина која, према његовим речима, није завршила своју борбу против вируса, рекла је “помоћи ћемо својим српским, челичним пријатељима и даћемо део наших респиратора”.

“Србија то не сме да заборави, Kина је наш пријатељ за вјек и вјекова, за стотине и хиљаде година. Показали су то када је најтеже. Вас молим амбасадорко да пренесте поздраве целокупном кинеском народу, колико волимо вашу земљу, колико поштујемо ваш народ и ценимо председника Сија. Не интересује ме ко ће ми у свету шта рећи. Ви сте ти који помажете да сачувамо животе, да опстане Србија. Ми смо мала земља и мали народ, а уз ваше стручњаке покушаћемо да победимо вирус, као и да наставимо да побеђујемо у економији”, рекао је он.

Изразио је уверење да ће кинески лекари на сваком месту у нашој земљи осетити не само поштовање, већ и љубав нашег народа.

Docek kineskih strucnjaka na aerodromu Nikola Tesla.
Извор: Танјуг

"Ми ћемо знати да узвратимо кинеским пријатељима, ако њима некада буде тешко, не само поштовање, већ и љубављу и више него што било ко може да очекује. Чекам председника Сија у Србији, а дочекаће га стотине хиљадa људи, са већом страшћу и емоцијом него било где”, нагласио је он.

Вучић је кинеске стручњаке замолио да помогну да се што пре изборимо против ове пошасти.

"Знамо да није лако, нисте свемогући, ни чаробњаци, али знамо да ћемо, ако поштујемо ваша упутства моћи да победимо. За пријатељство Србије и Kине, да живи Си и пријатељство Србије и Kине”, закључио је он.

Kинеска помоћ спасава стотине хиљада живота

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да ће медицинска помоћ која је стигла из Kине спасити на стотине хиљада живота у Србији.

Вучић је током истовара медицинске и заштитне опреме, укључујући маске, респираторе и други потребан материјал, рекао да су српски пилоти поносни на оно што су урадили, јер знају колико је то важно за српски народ у овом тренутку.

"Ретко када ћете да видите да српски пилоти с' поносом носе, осим српске заставе и неку другу заставу, зато што знају да нам је неко у тако тешким тренуцима помогао", рекао је Вучић новинарима током истовара помоћи која је авионом "Ер Србије" вечерас допремљена из Kине у Београд.

На питање новинара шта смо све добили, Вучић је рекао да не може то да каже, јер има такав договор са амбасадорком Kине у Србији Чен Бо и са председником Kине Си Ђинпингом.

"Добили смо много и Кинези су показали не само пријатељство и љубав према нашем народу, већ и солидарност, а чини ми се да ми на то на рационалан начин одговарамо. Емоције су много важне, јер су спасили стотине хиљада живота грађана Србије. Бескрајно им хвала на томе, а посебно Сију, кинеској држави и народу и амбасадорки Чен коју нећемо заборавити", рекао је председник.

Остале вести