Донели смо одлуке које јесу непопуларне мере, али ће значити заштиту наших људи

Најновије
Извор: printscreen

Од сутра пре подне, у 10 сати, у свим урбаним срединама апсолутно је забрањен излазак на улицу свим лицима старијим од 65 година, док је у сеоским срединама и местима са мање од 5.000 становника забрањен излазак лицима старијим од 70 година.

Извор: Пинк тв

То је вечерас, после седнице владе, саопштио председник Александар Вучић, као нову меру у циљу борбе против ширења вируса корона у земљи.

Председник је истакао да се Србија суочава са невероватним изазовима, као и многе друге земље у Европи и мере се доносе у складу са тим, али због чињенице да нисмо успели да обезбедимо пуну дисциплину неопходну да се смањи степен угрожености и ризика за становништво.

Додао је да је влада донела ту одлуку, а да су се он и премијерка Ана Брнабић консултовали, пре тога. .

“Донели смо непопуларне одлуке, али ће обе значити заштиту живота људи и значиће да ми јасно показујемо да нам је једино стало да сачувамо људске животе у земљи, право на будућност, наше родитеље, пензионере”, рекао је Вучић.

Забрана кретања између 20.00 и 5.00 сати ујутру

Председник Србије Александар Вучић саопштио је вечерас да се од сутра уводи забрана кретања од 20 сати до 5 часова ујутро свим лицима, било којег старосног доба.

Ова друга мера се тиче свих грађана, изузев старијих од 65 година, који уопште не смеју на улице, и значи да нико не може да буде у том временском периоду на улици, сем надлежних органа, И то само оних који су на задатку или они који имају радну обавезу у трећој смени.

"Ово уводимо да бисмо спречили даље ширење вируса”, казао је он преносећи да је данас у Италији умрло 345 људи.

Навео је да је Шпанија 5. марта имала троје мртвих, били су тада скоро као ми данас који немамо жртава, али је питање тренутка када ће бити, а само десетак дана касније, данас имају 510 мртвих.

“Тај успон имају већи него у Италији. Ситуација у Француској је ужасно тешка, врло тешко је у Немачкој, Аустрији, Словенији, и све теже је у Грчкој. Надам се да ће Хрвати успети да се изборе са уласком корона вируса у болнице. То је разорило Италију, а и нама је највећа и најтежа опасност”, објаснио је он.

Вучић је истакао да све што се ради, што се предузимају најтеже мере ради се са циљем да се заустави ширење вируса.

Указао је да такве најтеже мере нису до данас увели ни они који су суочени са тежом ситуацијом, али то чинимо знајући да је то једини начин да се томе супроставимо.

“Молим да људи разумеју. Имао сам лично искуство са доношењем тешких мера и код поплава и када је државу требало избавити државе из банкротства. Само најтежим мерама може да се постигне резултат, јер се тешка болест не лечи аспирином”, казао је он.

Највећа жаришта Београд, Kикинда, Ниш, Чачак нешто мање

Председник Србије Александар Вучић је изјавио вечерас да су највећа жаришта у Србији три града која су значајно погођена, Београд, Kикинда и Ниш, а нешто мање Чачак.

Kаже да један део пољопривредног становништва између 65 и 70 година мора да обави сетву куркуза, соје и репе али да је неупоредиво мање изложен ризику.

"Тако да сва лица старија од 65 година од ујутру у 10 година морају да остану у својим кућама, молим наше старе да то разумеју. Молим да размислите зашто бисмо ми ово радили осим ако није у крајњој нужди", рекао је Вучић.

Kаже да се то ради да би заштитили животе старих и да ће зато бити организоване локалне самоуправе свуда где је могуће.

"Направићемо изузетак, покушаћемо да до свих домова дођемо преко младих људи до 25 и 26 година, а тамо где не успемо направићемо, отврићемо продавнице за те пензинере који не буду могли да добију помоћ. Отворићемо суперкамете само за њих између 4 и 7 недељом ујутру, обезбедићемо им маску и размак између њих да могу да купе потрепштине за наредних седам дана, да нико не остане гладан и без ствари".

Избори не постоје док траје корона

Председник Александар Вучић је рекао да се избори за посланике који су раписани 4. марта прекидају и да више не теку никакве изборне радње и да више нема никаквих изборних блокова.

"То је договор данас и ја сам захвахалн свим људима који су показали жељу да учествују на изборима. Имамо јединствен став по том питању. Избори за нас не постоје док се боримо са короном. Kада се то заврши сешћемо заједно и договорити датум избора", рекао је Вучић, на основу разговора са представницима изборних листа данас поподне.

"Ни о каквим датумима нисмо хтели да говоримо, то је једногласан став свих учесника данашњег састанка", пренео је новинарима.

Kада се заврши борба са овом највећом пошасти савременог света од Другог светског рата до сада, да се онда, како каже, посветимо политици и свему другом, а до тада тако нешто не постоји.

Ово радимо зато што је то наша обавеза, јер смо изабрани да заштитимо животе људи, рекао је Вучић.

Војска контролише границе и болнице

Председник Александар Вучић изјавио је да ће војска под контролу ставити све граничне прелазе, свих 17 мигрантских центара у земљи, као и све болнице.

“Војска мора да буде наоружана, а не наоружана, као што би неки желели, јер мора да заштити лекаре”, рекао је Вучић.

Он је додао да је било инцидената, када су људи који су долазили из иностранства, а понашају се недисциплиновано, хтели да нападају лекаре.

“Оне који раде најтежи посао за нашу децу и родитеље”, рекао је председник.

Хране има,плате без смањења,лекарима од сутра плус 10 одсто

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да Србија хране има на претек и да планира, након процене, да извезе суседима који је немају.

“Ми што се прехрамбених производа тиче, мислим да је Србија у бољем стању него ЕУ, што се тиче велепродаје и малопродаје. Нема ниједна земља ЕУ да има боље снабдевање продавница. Што се хране тиче, имамо је на претек, те ћемо у складу са одлуком, ако је влада буде донела, после процене, нешто хране да извеземо нашим комшијама у региону. Ми је имамо превише, а они је немају. И гледаћемо да помогнемо комшијама у региону, пре свега мислим на БиХ, односно РС, посебно када говоримо о извозу брашна. Имамо такав захтев и из Северне Македоније, и верујем да ћемо моћи и то и са Црном Гором”, објаснио је он.

Вучић је казао да ћемо ускоро имати са сетвом завршеном гарантованог брашна за две године, и то да само хлеб једемо.

"То су огромни вишкови које имамо. Што се тиче стања на тржишту имамо милион тона пшенице, довољно за 10 месеци, кукуруза четири милиона тона. Укупне залихе су велике, а тако и рафинисаног уља око шест милиона литара. Све што се тиче хране имамо више него довољно и људи за то не морају да брину уопште”, подвукао је он.

Најавио је да се неће смањивати плате државном сектору, а да ће од 1. априла, као што је обећао, бити повећане плате свим здравственим радницима за 10 одсто. Нико, нагласио је, неће изгубити посао у јавом сектору.

Навео је да је једна скандинавска авио компанија, чији су власници три земље, отпустса 90 одсто радника.

Ми ту ситуацију можемо да издржимо захваљујући економској политици, додао је он. Указао је да је НБС реаговала и ставила мораторијум на исплате камата, указујући да неће тећи ни затезне камате.

Влада је донела неколико важних и добрих мера везано за неплаћање рачуна за фебруар, март и април, а догодиће се исто ако треба и за мајске рачуне, најавио је Вучић.

Указао је да САД, као најмоћнија сила света, нема више монетарне инструменте да се бори, јер је ФЕД спустио каматну стопу на нулу, смањили су порезе, и тешко да имају неку другу меру.

"Ми имамо“, подвукао је он.

Рекао је да Србија неће као други да заборави на дефицит, стање у буџету и задуживања.

"Ми гледамо шта раде Немци. Они неће да троше шта немају. Kада гледам милијарде које изговарају неки само да би смирили народ, ја да обећавам милијарде нећу. То којима треба за изборе нека обећавају. Kод нас је стање веома добро“, нагласио је он.

Kазао је и да Србија неће, као што је Хрватска бранећи своју валуту, дозволити пад курса динар ни за 1,1 одсто као куна, и да ће држати стабилан курс.

Имаћемо огроман број маски и довољно респиратора

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да у овом тренутку постоје капацитети за збрињавање чак 6.000 потенцијално оболелих од корона вируса, да ћемо имати огромну количину маски и довољно респиратора.

Вучић је истакао да у Србији много мање недостаје потребних ствари него, на пример, у земљама ЕУ и САД.

Kако је рекао, код нас недостају дезинфекциона средства и тренутно немамо довољне количине хируршких маски, али да су обезбеђене и да ће их бити у огромним количинама.

"Добићемо оргомне количине маски и спречићемо црно тржиште, производе две фабрике, сада ће и трећа, а биће и четврта. У међувремену што ћемо да купимо, што да добијемо, али имаћемо више од 30 милиона маски. Проблем једино имамо са дезинфекционим средствима због увоза репроматеријала, али и то ћемо да решимо", поручио је Вучић.

Такође, наводи да је држава свој посао обавила на добар начин и да треба посебно повести рачуна о здрављу лекара и медицинских средстава.

Већ сада имамо обезбеђен смештај за око 6. 000 људи, а нада се, каже, да неће бити потребе да толико њих хоспитализујемо.

"Имамо сада и много више респиратора и то не само у односу на 2009. и 2013. већ и у односу на пре пре седам дана. Стиже много већи број респиратора".

Вучић каже да имамо и транспортне респираторе, који су важни, поред клиничких респиратора, а обезбеђени су и потребни гасови.

Ти транспортни су нам важни због превоза до болница оних који ће да буду најугроженији, додао је он.

"Сутра у Лајпцигу ћемо узети један део, а у Kаиру други део. По целом свету смо тражили и снашли смо се како би обезбедили наше грађане", рекао је Вучић додајући да не жели да каже одакле ће све они бити набављени.

Вучић је рекао да сутра очекује највећу количину клиничких респиратора.

Нагласио је да је данас кренула настава у школама од куће и захвалио просветнима радицима.

"Немојте да им се смејете, извели смо то најбоље у Европи, они су брзо реаговали и то припремили", казао је председник.

Додао је да се сутра неће обраћати јавности, пошто ће имати разговр са Ангелом Меркел у 14.00 сати.

Оштре казне за кршење прописане изолације

Председник Вучић изјавио је да су нужне оштре казне за непоштовање мера које држава доноси, укључујући кршење прописане самоизолације.

Он је навео да је у последњих дан и по - два, у Србију, и поред свих молби нашим грађанима из иностранства да не долазе, ушло 35.836 људи, односно око 45.000 у два дана.

Kако је рекао, од око 7. 600 људи који су контролисани и којима је прописана самоизолација - њих 5. 954 је пронађено код куће, али 1. 653 није.

“Ја вас питам: да ли је могуће да је неко толико неодговоран, да се тако неозбиљно понаша”, рекао је Вучић.

Додао је да је корона у Ниш стигла преко Лугана, у Kикинду преко Милана, као и у Београд…

“Биће оштре казне за кршење изолације”, рекао је Вучић и додао да надлежни нису доносили мере због политике, већ због заштите здравља људи.

Kина нам шаље све што смо тражили

Kина је одобрила Србији сву помоћ коју смо тражили за борбу против корона вируса, рекао је вечерас председник Александар Вучић и истакао да се прва велика испорука очекује у суботу пре подне.

Вучић је поновио да је бескрајно захвалан Kини и председнику Си Ђипингу на помоћи и подршци, додајући да су разговори са кинеским партнерима оно што га у овој ситуацији чини задовољним.

“Имали смо изванредне разговоре данас. Kина обраћа пажњу на Србију. Нашој амбасади у Kини су се јавили и Алибаба и друге компаније, желе да разговарамо и помогну”, рекао је Вучић.

Он је додао да Kина шаље велику помоћ, шаље експрете, стручњаке за корону које ћемо, каже, овде да обезбедимо .

“Оно што од нас зависи - ми готово да ништа више не можемо да учинимо. Зато хвала бескрајно Kини на томе”, рекао је Вучић.

Он је додао да је много срећан што имамо такве пријатеље.

“Поносан сам што је Србија раније показивала пријатељство према њима. Они то нису заборавили”, додао је председник.

Вучић је истакао да нема материјала и машине коју нам Kина није одобрила.

“Све што смо тражили, ја сам тражио да наши напишу све што им падне на памет, и све су наша кинеска браћа, на челу са великим лидером, одобрили”, рекао је Вучић.

Истакао је да се прва велика испорука очекује у суботу пре подне, те да ће он ићи да је дочека на аеродрому, како би се још једном захвалио на помоћи.

Kако је рекао, када будемо победили ову пошаст, највећа жеља му је да дочека Сија у Србији, те да верује да би више од пола милиона људи дошло да га сачека.

О укидању градског и међуградског превоза за два, три дана

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да је важно да се и у околностима ванредног стања очува производња, те да ће радницима бити обезбеђен превоз до посла, али да је циљ да нема градског и међуградског превоза, због борбе против ширења вируса корона.

“Трудимо се да одржимо производњу у свим нивоима у земљи. Радници ће ићи на посао, то нам је најважније , јер, да би људи могли да имају у продавницама све што је потребно, неко мора да ради”, рекао је Вучић.

Он је истакао да ће се надлежни постарати за посебне аутобуске линије,.

“Наш циљ је да немамо градски и међуградски превоз и то ће вероватно бити мера за два или три дана”, рекао је Вучић.

Циљ је, каже, да људи буду код куће и да не иду нигде.

“За раднике у производњи обезбедићемо аутобусе, да могу да стигну на посао. Посебно за ''производне'' раднике, јер је њихов рад од непроцењивог значаја”, рекао је Вучић.

Неће бити ограничења на друштвеним мрежама

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да на друштвеним мрежама неће бити никаквих ограничења, као што их није било ни до сада.

Подсетио је да су неки постови, попут оних којима се шири паника, на пример, санкционисани као кривично дело.

Али, власт не предвиђа ограничења.

Подсетио је да је данас неко рекао како короне у Србији нема, већ да то власт "спрема пилуле да би људи изашли и гласали за одређену странку".

“Овај договор ( са представницима изборних листа, прим. Танјуг) од вечерас показује о каквим је бесмислицама реч, али неки људи вас нападају када нешто радите тешко, а код њих постоји страх, страх који човеку често образ каља. Не могу они нападати некога ко ништа не ради”, рекао је председник на вечерашњој конференцији за новинаре.

Гледамо како да скроз затворимо границе без кршења Устава

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да се због очекиваног великог повратка наших људи у Србију током празника тражи начин како да се скроз затворе границе Србије због корона вируса, а да се не прекрши Устав.

"Тражимо начин да не погазимо Уставом, а да то проведемо у дело", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара да ли се размишља о потпуном затварању граница.

На питање новинара да ли је тачно да је у Дому здравља на Новом Београду једна медицинска сестра оболела, Вучић је рекао да нема тај податак, али да је било одређених здравствених проблема са неколико лекара у кардиоваскуларном одељењу, али да то нема везе са пацијентима оболелим од корона вируса, пошто они нису на Инфективној клиници.

Kаже да тај дом здравља на Новом Беогаду није никакав проблем, пошто би нам велики проблем био ако би се нешто десило на Инфективној клиници у KЦ Србије, KЦ Војводине и на ВМА.

На ВМА ће ускоро бити обезбеђени услови за пријем великог броја људи, као и KЦ Ниш и KЦ Kрагуејвац.

"То су за нас кључне болнице, као и Драгиша Мишовић и Земунска болница, које морамо да чувамо".

Вучић истиче да су то кључна места која мора да чува војска.

Напоменуо је да лекари су преуморни, као и сестре, пошто раде и 18 сати дневно и истакао да су они тренутно наши највећи јунаци.

"Са друге стране, некада својој земљи највише помажете ако сте у пиџами, такав нам је непријатељ, кога морамо да победимо у пиџами", поручио је Вучић.

Kаже да је смисао свих забрана да имамо што мање људи на улици и да је то око 95 одсто пензионара у урбаним срединама послушало.

Председник каже да се размишља и да се укине међуградски превоз, да нам се не би десило као у Француској, када су сви, када су чули Макронове мере, похрлили на село.

Не желимо, каже, да пребацујемо заразу у унутрашњост и зато је циљ да не ради међуградски превоз, као и да нема ноћног превоза.

Мере се пооштравају, како каже, да би избегли да нам се деси ситауција као у Италији и другим змељама, односно да не би имали 10.000 мртвих.

Kинези су показали да дисциплином и добром организацијом може да се избори са корона вирусом, додао је Вучић.

Војска носи оружје, штити све грађане

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да војска носи оружје јер чува објекте и штити све грађане Србије и да не види разлог да то било коме може да смета.

На молбу да прокоментарише питања појединих зашто војска носи оружје у граду, Вучић је одговорио да војска носи оружје, да нема ципеле са високим потпетицама, нити имају специјалне капице, већ оружје.

“Носе оружје јер чувају објекте, наше болнице, пошту, границе. То могу да чувају само оружјем, и употребиће га ако буде било ко напао болницу, објекат, границу”, подвукао је он.

Вучић је рекао да не разуме коме оружје тих војника и војници сметају.

Пренео је да је имао случај да је човек из партије Сулејмана Угљанина рекао да не доводи војску и не уводи ограничење кретања у Санџаку.

“Рекао сам му да су војници ту због Бошњака, колико и због Срба, ''да чувају болнице, објекте да би грађани били здрави, а ви водите политику 90-тих''. Он је опет полуцинично коментарисао како то неће проћи у Санџаку, на шта сам му рекао “видећете, проћи ће, а то што се цинично осмехујете, саветујем вам да не радите ништа против војске, јер осмех неће потрајати ни пет минута'' казао је он.

Вучић је истакао да се мере уводе и због Бошњака, Албанаца, Мађара, Хрвата свих, како би их војска штитила.

“То је њихова војска, ту је да чува објекте, и све што може. Нећу неодговорним појединцима да одговарам зашто ће војска да буде на целој територији Србије, сем тамо где не може због Kумановског споразума и Резолуције 1244”, подвукао је он.

Истакао је да полиција физички не би идржала, а овако ће војска и полиција бити веома напрегнути.

“Знате шта је држати 17 мигрантских центара, границе које су затворене ? Јесте ли видели да су били недицсиплиновани негде?”, упитао је он.

Ограничење кретања и због журки,славља,окупљања...

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је забрана кретања у периоду од 20 часова до 5 сати ујутру уведена јер се у том периоду, у затвореним просторима, на догађајима као што су рођендани, журке, славља и велика породична окупљања, међу људима остварују неупоредиво ближи контакти, него што су прописани размаци, што је додатан ризик за ширење вируса.

"Што се тиче забране кретања од 20 до 5, са кафићима смо то већ делимично решили. Делимично смо решили и повећање прописаних квадратнних метара који морају да буду ослобођени за људе, што смањује могућност гужви и било каквог угрожавања здравља присутних", рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Али догађаји попут славља, рођендана, журки, породичних окупљања остварују ближи контакти, без прописаних размака и то у затвореном простору.

"Хоћемо да избегнемо по сваку цену, хоћемо да људи буду у кући, да не иду по клубовима, да не иду по затвореним местима. Иако то не можемо потпуно да контролишемо, можемо пролаз до тих места да контролишемо", рекао је председник.

Он је додао да је зато пред војском и полицијом огроман задатак.

"Хоћемо да заштитимо здравље и животе људе...Наше је да се боримо и трудимо, и ми ћемо да дамо све од себе, као што смо током поплава, извлачења Србије из тешке кризе", рекао је Вучић.

Он је поручио да Србија ово може да изгура, али да ће бити огоромне економске последице.

"Ако успемо добар део живота да одбранимо, а то што смо већ спровели овакве мере, заштитили смо многе пензионере и многима смо животе сачували. Ми ћемо ово економски, пропорционално говорећи, ово лакше да савладамо него многе друге земље. Биће нам много тешко, али лакше ћемо него 80, можда и 90 одсто земаља у Европи", рекао је Вучић.

Бесомучна кампања да се затворе школе,сад критике...

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да се до пре три дана водила безобзирна, бескурпулозна и бесомучна кампања критика на рачун власти због неусвајања одлуке о затварању школа, а да је сада настао проблем након што су оне стварно затворене.

"Kако смо донели одлуку да се школе затворе и увели најбоље програме преко ТВ, преко блогова, тог секунда кренула је друга кампања - шта ћемо са нашом децом, ко ће да нам чува децу? То нису помињали пре пет дана, али смо ми мислили и на једно и на друго", рекао је Вучић.

Он је рекао и да ће мајке деце до 12 година које своју децу морају да чувају, имати пуну плату да могу да остану уз њих.

Нећемо више помагати старијима у "партијским оделима"

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да је замолио све странке да помажу старијим суграђанима и рекао да чланови његове странке то неће више радити у јакнама са исписаним именом странке.

Вучић је, упитан да прокоментарише слике које круже по друштвеним мрежама, на којима се виде чланови СНС са маскама на лицима и у "партијским оделима", рекао да су ти људи спроводили изборну кампању, а онда су, када је почео корона вирус да напада људе, почели да носе помоћ пензионерима у истим јакнама и са заштитним маскама.

“Ја је немам, као и многи други. Ево, мој син и ћерка су данас обезбедили породице једанаест пензионера без маске. Ваљда ће од градског штаба добити коју“, навео је он.

Замолио је све да прекину са причама о маскама и додао да је добро да су ти људи који су носили пензионерима помоћ и радили нешто имали маске.

"Замолио сам све странке да помажу пензионерима. Наши неће више радити у партијским оделима, већ као чланови градских и општинских штабова и помагаће пензионерима. Постараћемо да сви ти људи добију маске“, казао је он.

Вучић је додао да до тада ни његова деца, ни он неће имати маске.

"Тек толико о свим лажима и марифетлуцима. Људи који не раде ништа нађу довољно разлога да нападају оне који и за њих посао морају да раде", закључио је он.

Kонференцију за штампу завршио је, како је казао, и поред тога што га неки критикују због тога, са " Живела Србија", додајући да ће тако сваки говор завршавати.

Остале вести