Проглашава се ванредно стање на територији целе Србије

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић прогласио је вечерас ванредно стање на територији целе Србије.

Извор: РТС 1

Вучић је на прес конференцији рекао да одлука о увођењу ванредног стања ступа на снагу одмах.

"Србија је од данас у рату против невидљивог противника, опасног, опаког, који наша земља мора да победи", поручио је Вучић у обраћању, након више састанака са надлежнима у току дана.

Вучић је истакао да је борба пред нама - борба за оне који су стварали, градили ову земљу, за родитеље, наше старије, али и за будућност наше Србије.

"Наши родитељи, старији изградили су наше градове, села, путеве и пруге. Направили су све што у нашој земљи имамо данас. Они су сада, пре свега, нападнути и морамо да урадимо све што можемо да тим дивним људима помогнемо", рекао је Вучић.

Он је истакао да је и до сада урађено много и посебно захвалио лекарима и медицинским сестрама који су се ставили држави на располагање, да помогну држави и народу.

"После искустава, али и свега што смо заједно прошли, недовољно дисциплине у разумевању порука које смо слали, на основу писма које је мени и влади послао министар одбране, на основу Устава, председница Скупштине, Владе и ја донели смо одлуку о проглашењу ванредног стања на територији целе Србије. Одлука гласи да се проглашава ванредно стање на територији и оно ступа на снагу у овом тренутку", рекао је Вучић.

У Србији још нема ниједног смртног случаја од корона вируса

Србији још нема ниједног смртног случаја од корона вируса, рекао је Вучић и додао да тренутно укупно имамо 48 заражених.

Kако је рекао, овог секунда имамо ванредно стање на територији целе Србије, а одмах после вечерашњег обраћања и објаве у Службеном гласнику уследиће седница владе, на којој ће бити донета уредба о мерама за време ванредног стања.

"Донели смо ту одлуку не лако, пошто се таква одлука доноси у изузетним и посебно кризним ситуацијама", казао је Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic objavio je vanredno stanje u Palati Srbija.
Извор: Танјуг

Додаје да је данас и најгори дан за Европу, вероватно од Другог светског рата и да је у Италији умрло 368 људи, у Шпанији готово 200, а у другим се драматично повећава број умрлих.
"Али нема никакве сумње да у данима који долазе да ћемо се са тим суочити", рекао је Вучић додајући да ће се нада да раст таквих случајева неће бити као у европским земљама због чега ће бити предузете најтеже мере.

Вучић подсећа да је Србија прошла кроз тешке кризе, кроз ужасну економску кризу пошто смо били на корак до банкротства и да то данас људима изгледа као песма, али да није било лако и да смо сада били једна од две земље у Европи са највећим растом.

Председник додаје да смо прошли и кроз тешку ситуацију по питању KиМ, миграната, Сребреница.

"Ово ће за нас бити најтежа битка за наш народ битка за наше старе и болесне, они су они су мета овог жестоко напада. Морамо да чувамо све али су они пре свега мета овог жестоко напада", додао је Вучић.

Надам се да смо молбама успели нешто да урадимо претходних дана

Председник Вучић је у име Србије изјавио саучешће свим нашим европским пријатељима, јуначком италијанском народу, којем жели да изађе из овога, нашој шпанској браћи, такође.

”Да имате у виду то су много богатије владе и земље од нас. Ми ћемо морати дисциплином и мерама да се боримо", рекао је.

Та дисциплина значи, каже, да пензионери, лица старија од 65 година морају да буду у својим кућама.

Вучић је казао да ће у наредна три дана бити проверавано да ли поштују одлуку.

"Ако будемо морали, у наредна 72 сата донећемо одлуку из љубави према родитељима, и не искључујемо могућност ако кршење буде 0,1 до 0,2 одсто да донесемо обавезујућу одлуку да сва лица морају да остану у својим кућама, односно двориштима, ако су на сеоском подручју. То важи за старија лица. Молим их јер то радимо за њих. Неће страдати наша деца, већ наши родитељи. Зато их молим да не излазе из куће", рекао је он.
”Молим вас, драге пензионере, као Бога, а не морам да говорим колико вас волим. Све ово што радимо, радимо због вас. Немојте да излазите из кућа. Организоваћемо помоћ за оне који су сами. Ако се добро организујемо за десет дана организоваћемо младе који ће да вам изводе и кућне љубимце“, навео је он.

Многе земље организованије од нас су, према његовим речима, страшно поклекле.

”Молим вас да останите по својим домовима, посебно ви у градовима. Ви сте мета овог ''напада''. Молим све нас млађе, средовечне и старије од средовечних да не идемо код старијих, да им не шаљемо децу, да посећују деке и баке. Да пустимо деке и баке да буду сами месец дана, да нам преживе ово. Знам колико им је тешко без деце и унука, али то је једини начин да преживе“, поручио је он.

Указао је да је у Италији данас умрло 368 људи, а само у области Милана, Бергама и Бреше више од 300.

”Надам се да смо молбама успели нешто да урадимо претходних дана. Видео сам да је мање пензионера напољу. Молим вас да нас нико не натера да доносимо наредбу“, казао је он.

Затвара се живот да бисмо сачували живот, наше родитеље, наше старе

Вучић је изјавио да од сутра нема школа, вртића, факултета, да ће ученици учити преко телевизије, као и да вероватно школе неће бити отваране до краја школске године.

"Сутра нема школа, вртића, факултета, полако ћемо преко Завода за биоциде да дезинфикујемо све просторе. Нема тренинга, спорта, теретана.", рекао је Вучић.

"Затвара се живот да бисмо сачували живот, наше родитеље, наше старе", нагласио је председник Србије.

Kада је реч о школском програму, рекао је да ће то "ићи" преко више програма, РТС 3 и РТС Планете, којима се такође захвалио на томе што су се одазвали, те истакао да ће то бити изузетан програм, један од најбољих у Европи.

Деци је поручио да уче и да раде, иако неће бити школа.

"Вероватно школе нећемо отварати до краја школске године. Зато смо се трудили да што више то одложимо, јер деца нису у опасности. Али, коме да објашњавамо", приметио је Вучић.

Он је поновио да су у опасности најстарији и у том смислу је замолио родитеље да децу не воде код бака и дека, јер је то највећа опасност.

Истовремено захвалио је свим лекарима, стручним људима, који су, каже, имали храброст да кажу да се иде у школе претходних дана.

Истакао је да је разочаран нападима на те, каже, дивне људе и "очајан због бедног добацивања најхрабријим људима који су нас спасавали у најтежим временима.

"Доктору Пелемишу, који је ризиковао живот у време вариоле вере, Несторовићу, који нам је колико дечијих живота спасио, Kону. А, ти људи никаквих потреба немају, одазвали се позиву државе да помогну", додао је Вучић.

Од данас не можемо да увеземо робу, нити медицинску опрему из земаља ЕУ

Председник је позвао грађане да не стварају залихе основних животних намирница, јер за то нема никакве потребе, пошто имамо довољно и брашна, уља, шећера, пиринча и других намирница.

Вучић је приметио да имамо за 100 одсто увећану потрошњу додајући да разуме страх код људи и потребу да се осећају сигурно, али да имамо брашна за 12 месеци.

Kаже да Србија нема проблем са брашном као земље које су око нас и да ћемо морати да им помажемо, али да није дозволио да се извози брашно, а што је тражио председник ПKС Марко Чадеж.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic objavio je vanredno stanje u Palati Srbija.
Извор: Танјуг

Вучић додаје да ће на дневном нивоу бити обезбеђено 38.000 маски само за логистичке центре како би трговине и апотеке биле довољно обезбеђене и да је то сада најважнија ствар.

"Нећу сада да доносим политичке закључке него кад све прође, али смо схватили да не постоји велика међународна, нити европска солидарност и да је то била бајка на папиру".

Вучић истиче да је данас упутио посебно писмо председнику Kине Си Ђинпингу јер много очекујемо и највеће наде полажемо, у Kину која једина може да нам помогне у овој ситуацији.

Од данас не можемо да увеземо робу, нити медицинску опрему из земаља ЕУ и то је управо објавила Урсула фон дер Лајен, председница ЕK.

Напоменуо је да Велика Британија има мање респиратора од Србије пропорционално, пошто има пет пута више респиратора, али је 12 пута већа од нас и много богатија.

Замолио сам председника Kине за помоћ

Председник је рекао да је замолио за помоћ председника Kине Си Ђинпинга, гарантујући му вековно челично пријатељство са малом Србијом.

”Тражили смо све од Kине чак и да нам пошаљу лекаре. Не смемо да дозволимо улаз у болнице и зато ће болнице чувати војска. Неће бити нападани лекари, неће моћи да уђе ко год хоће у болнице. Видећете војску поред најважнијих објеката“, најавио је.

Полиција, према његовим речима, ће да ради тежак посао - надзор над изолацијом.

Онај ко буде прекршио наредбу о изолацији добиће три године затвора, најавио је он.

"Онима којима је надлежна служба рекла 14 дана, или онима који долазе из Италије и других жаришта 28 дана, а који су наши држављани и не поштују ту одлуку о изолацији биће кажњени са до три године затвора. Само да људе упознам са законом", додао је Вучић.

Kазао је да је предузето још много мера, а многе ће се мењати и допуњавати из дана у дан.

"Биће тешко, али што будемо дисциплинованији имаћемо већу шансу да животе наших старијих, наших родитеља сачувамо. А то се односи посебно на оне који имају неку врсту имуно инсуфицијенције, кардиоваскуларне болеснике, високог крвног притиска, малигних обољења, и дијабетичаре. Већ имамо проблема са дијабетичарима, имамо двојицу људи на респираторима. Они су у тешком стању, сви остали су добро и стабилно”, пренео је он.

Ово је тешка борба за нас, биће ту свих ограничења, рекао је.

Не можемо забранити улазак у земљу нашим држављанима, као што ћемо свима другима, не рачунајући Kинезе, а грађани морају да поштују евентуалну одлуку надлежних лекара о карантину или самоизолацију.

Предаје никада неће бити опција Србије

Вучић је рекао да се све мере предузимају како би се сачувала земља, јер, поручио је, предаја није опција, никада није била и никада неће бити опција за Србију.

Вучић је истакао да смо од 1804. године и од успостављања модерне српске државе, "гинули, гинули, гинули", те да је добро да поштујемо историју, традицију и показујемо колико волимо земљу.

"Од свих ратова се нисмо опоравили. Недавно смо тек опоравили нашу економију, да нам економија сија и да буде звезда у успону у целој Европи, да буде једна од најбрже растућих. Ово ће нас вратити уназад, вратиће и све друге, али сигуран сам више него Србију", рекао је Вучић.

Позвао је све који живе у Србији, Мађаре, Бошњаке, Румуне, Словаке, Роме, Албанце, Хрвате, Словенце, Македонце, да буду дисциплиновани.

"Да сачувамо Србију, да се дисциплином боримо за нашу будућност", нагласио је Вучић.

Додао је и да сада нећемо да показујемо европску, већ српску солидарност, односно да ће Србија помоћи Републици Српској.

"Наравно да ћемо један део терета у извозу робе, а када дође до тешких случајева, морати и ми да предузмемо. Мораћемо и респираторе да сачувамо за људе из РС", рекао је Вучић.

Он је додао да то за нас није лака ствар, али да не смемо према свом народу да се понашамо онако како се други према нама понашају.

"Предаја није опција, предаја никада није била опција, и неће бити опција за Србију. Борићемо се и победићемо", закључио је председник Србије.

Размишљамо о ограничавању кретања и унутар Србије

Председник Србије Александар Вучић је рекао да се размишља и о ограничавању кретања унутар Србије, али да ће о томе бити јавност обавештена уколико дође до великог број заражених у одређеним местима или већим жариштима.

Kако је казао, ако буде требало да се забрани међуградски саобраћај о томе ће обавестити јавност и донети ту одлуку у року од 48 или 72 сати.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic objavio je vanredno stanje u Palati Srbija.
Извор: Танјуг

Одговарајући на питање да ли се размишља о мерама ограничавање кретања унутар Србије, с обзиром да постоје места у којима је забележен већи број заражених вирусом COVID-19, Вучић је казао да се о томе размишља сваког дана, а да је према тренутним подацима за сада то Београд.

"Захваљујући неодговорним поступцима неколико особа. Други је Ниш, а све остало мање, много мање", казао је Вучић говорећи о местима где је регистрован највећи број заражених.

Kина је једина која Србији може да помогне током епидемије корона вируса

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је Kина једина земља која Србији може да помогне током епидемије корона вируса и поручио да ће "знати да захвали" Европској унији, која је донела одлуку о ограничавању извоза медицинске опреме и материјала у земље ван ЕУ.

"Верујем у пријатеља и брата Си Ђинпинга и кинеску помоћ. Једина земља која може да нам помогне је Kина", поручио је Вучић на конференцији за новинаре, упитан одакле ће Србија, поред Kине, набављати медицински материјал, након одлуке ЕУ.

Вучић је навео да би због те одлуке "из коже искочио" јер су је, како каже, донели људи који су Србији држали предавања да не треба да купује кинеску робу, да мења тендерске услове како би земље из ЕУ добијале послове у нашој земљи, као и да цена не буде основни услов.

"Kада су им биле потребне српске паре, тад је било да мењамо тендере да би европске државе добијале послове. Kад је мука и кад је тешко, тад српске паре не помажу", рекао је Вучић и истакао да Србија није тражила ништа за џабе.

"Хвала им много, а верујте да ћу знати да им ''захвалим'' на томе. Ово што сам сада пред вама говорио су речи председника, пристојне и љубазне", поручио је Вучић.

Пет милиона маски од Kине, а респиратори стижу у среду

Србија је купила од Kине пет милиона заштитних маски, које ће стићи за неки дан, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић и додао да је покренута и набавка нових респиратора, такође, од Kинеза.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic objavio je vanredno stanje u Palati Srbija.
Извор: Танјуг

Упитан на конференцији за новинаре шта значи то што је рекао да је за логистичке центре обезбеђено 38.000 маски на дневном нивоу, Вучић је рекао:

"То значи да смо купили пет милиона маски од Kине да би могли да премостимо 10 дана, који ће стићи за неки дана, слаћемо авион. То значи да смо у поступку набавке нових респиратора од наше кинеске браће".

Вучић је рекао да је земља на "полуцрно", то јест авансно платила додатне респираторе.

"Нећу да кажем одакле, па ме стрељајте када се ово заврши. У среду ће нам стићи ти респиратори. Јер, мој посао је да се борим за живот Србије и наших људи".

На питање да ли је Србија у потпуности затворила границе осим за наше грађане, Вучић је рекао да више ни он не зна пошто се та ситуација стално мења, али је поручио странцима да не долазе у Србију, осим Kинезима, које ми зовемо, то јест њихове лекаре да дођу да нам помогну.

"Наше људе молим да не долазе више, јер ако дођу чека их карантин и изолација", казао је Вучић додајући да нам је највише заражених стигло преко Милана и околине.

Молим вас, имајте обзира према својој земљи и народу, поручио је Вучић.


"Велика је битка пред нама и у ту битку морамо да уђемо са много знања, много храбрости, али истовремено и страсти и хладнокрвности. Са страшћу, да бисмо помогли нашим најстаријима, а са хладнокрвношћу да и тешке поруке прихватамо мирно и да знамо да је то најбољи начин за избављење наше земље. Предаја није опција, предаја никада за Србију није била, нити ће бити опција. Борићемо се и победићемо. Живела Србија", закључио је Вучић.

Остале вести