Штитићу интересе Србије и српског народа

Најновије
Извор: printscreen

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас по доласку у Брисел да је неформална радна вечера од великог значаја и најавио да ће штити интересе Србије и српског народа, као и да ће тражити озбиљнију помоћ ЕУ за европски пут Србије.

Извор: Пинк

"За нас је вечерашњи састанак важан, понашаћемо се одговорно, тражићемо озбиљнију помоћ ЕУ, за европски пут Србије, за убрзање економског развоја Србије", рекао је Вучић за ТВ Пинк уочи радне вечере у Бриселу коју за лидере Западног Балкана организује председник Савета ЕУ Шарл Мишел.

Вучић је казао да ће на њему присуствовати не само председник Савета ЕУ, већ и председница Европске комисије, шеф европске дипломатије, ”све што је важно у Европи", као и да све европске званичнике веома поштујемо.

Истакао је да неће бити лако ни њему, али ни другим учесницима са Балкана.

”Свако ће изнети своје. Замислите како би изгледало да нисам овде. Kаква би била дивна унисона дискусија да мене нема. Они ће да штите интересе својих територија и земаља, а ја Србије и српског народа", објаснио је он.

На констатацију да ће се за столом наћи са свима који ”не воле Србију", Вучић је рекао да никада не би говорио да неко од њих не воли нашу земљу.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic na neformalnoj veceri u Briselu.
Извор: Танјуг

”Свакако смо можда мета њихове критике. Не знам како сте нашли Едија Раму у свему томе. Могу да нас нападају Хашим Тачи или Аљбин Kурти, не знам ко ће да дође, Мило Ђукановић због Закона о слободи вероисповести, Жељко Kомшић што му се не свиђа што нисам, не знам шта, рекао Милораду Додику. Можда и Андреј Пленковић, што нисам одушевљен изјавама о Степинцу и Будаку", рекао је он.

Вучић је казао да неће бити лако и да би свакако било лепше да гледа утакмицу Црвена Звезда - Партизан, али за то, како је нагласио, није биран.

Хвала Макрону, позиционираћемо Србију на још бољи начин

Председник Србије Александар Вучић захвалио је вечерас председнику Француске Емануелу Макрону на лепим речима за њега, али је додао да би волео да је пажња ЕУ неупоредиво већа за земље Западног Балкана.

Вучић је уочи неформалне вечере коју за лидере Западног Балкана организује председник Европског савета Шарл Мишел, рекао за тв Пинк да иако он и Макрон имају различито виђење европске политике, да је Макрон унео драстичне промене и позиционирао Европу као геополитичког играча.

Председник Србије Александар Вучић на неформалној вечери у Бриселу.
Извор: Танјуг

Вучић је тако одговорио на питање новинара зашто је Европа толико заинтересована за земље Западног Балкана и како види похвалу за њега да је сјајан лидер која је дошла из Минхену од Макрона да ЕУ треба више да улаже у Србију.

"Хвала Макрону. Изузетно га ценим и хвала му на лепим речима. Оне су обавезујуће за нас", рекао је Вучић и поручио да ће се потрудити да Србију позиционира на још бољи начин.

Вучић је захвалио грађанима Србије што су Макрона на веома леп начин дочекали током његове посете Београду.

Додик је потпуно у праву

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће вечерас на неформалној радној вечери у Бриселу прво указати на критике које је изнео српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поводом заступљености чланова тог тела, на тој вечери.

Упитан да прокоментарише писмо Додика председнику Савета ЕУ Шарлу Мишелу у којем наводи да је БиХ неравномерно присутна у Бриселу, рекао да је потпуно у праву.

"Тачно је да сам, када сам последњи пут био у Бриселу, слушао тројицу представника БиХ. Kада је Додик председавајући онда све тројица треба да говоре, а када није онда је довољан само један представник, само да Додика не би видели", критиковао је он.

Рекавши да ће прво бити то на шта ће да укаже, упитао је шта ће да му кажу - ништа.

Исто као што не могу, како истиче, да му одговоре на то о правима Албанаца у Северној Македонији и Срба у Црној Гори.

"Још се појавио неки Вучић, реметилачки фактор, који би да мења нешто, а таман смо уснули у своје снове, а он се сада сетио да тражи нека права. Ако питаш за права онда рушиш владавину права, јер је Уставни суд донео пресуду у БИХ", критиковао је он.

Подсетио је да је основ постојања БиХ Дејтонски споразум, а да међународна заједница каже да Дејтонска уредба говори о заступљености странаца у том суду.

”То је било предвиђено за пет година, а прошло је 25 година. Требало је да буду изабране судије, а не Македонка и двоје странаца, заједно са муслиманима доносе пресуду да имовина предмет реституције припадне БиХ, а не РС", казао је Вучић.

Указао је да ће после овог доћи на ред шуме, вода, па вртићи и школе, и да после тога неће постојати право на језик као у Црној Гори.

Сви у региону траже кривца у Београду, научили 90-их

Сви у региону траже кривца у Београду, каже да би имали заједничку спољнополитичку тему и да би имали унисоне гласове на скуповима попут вечерашњег, указао је председник Србије Александар Вучић пред почетак неформалног састанка у Бриселу.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic na neformalnoj veceri u Briselu.
Извор: Танјуг

"Свима им је проблем Београд и Србија. Научили су на ту политику из деведесетих, почетком двехиљадитих. Најлакше је да окривимо Београд, он је за све крив, то пролази", рекао је Вучић за Пинк на питање шта ће рећи Жељку Kомшићу на вечери у Бриселу поводом његове изјаве да Вучић није осудио изјаву Милорада Додика, чиме, каже Kомшић, председник Србије учествује у разбијању БиХ.

Вучић је рекао да не може да удара "пацке" Додику, јер је он његов пријатељ и члан председништва БиХ.

"Ја нисам ни Борис Тадић, ни Слободан Милошевић, нисам један од оних који мисли да је врховни господар света. Ја сам председник Србије, моје је да понудим помоћ српском народу западно од Дрине, у Црној Гори, а не да неком држим придике и лупам пацке", рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да је Додик јуче, на прес конференцији у Београду, изразио жељу да РС пронађе свој пут и да ће, ако се настави непоштовање Дејтона, кренути путем самосталности.

"Ја сам рекао да Србија поштује интегритет БиХ и РС као ентитет, и да Дејтонски споразум подразумева да не можете да додељујете имовину како вам падне на памет, па макар то био и Уставни суд, већ како је то рекао Дејтонски споразум", навео је Вучић.

Он је иронично приметио да су сви из СПЦ и опозиције увек "сувише мали за све великане" на власти у ЦГ, као што су Додик и остали "сувише мали за све великане" међу Бошњацима и Хрватима.

"Суштина је у томе да сви они пронађу кривца у Београду, да би имали заједничку политичку тему и да би имали унисоне гласове на овим и другим скуповима”, рекао је Вучић.

Он је додао да не може да каже да је проблем РС јер РС нема војску, нити може да има значајну финансијску моћ.

Додао је да се не узбуђује због тога што су Београд и Србија свима проблем, али је позвао да размисле како би било да је неко напао Kомшића на територији Србије, или Џаферевића, као што је он нападнут у Сребреници, и да после пет-шест година није пронађен ниједан нападач.

"А усудио бих се да кажем да то у Сребреници није било далеко од покушаја убиства", рекао је Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic na neformalnoj veceri u Briselu.
Извор: Танјуг

Он је додао да то никога не интересује ни у међународној заједници, али држе Србији придике што није лупала пацке Додику.

"То је наша позиција, коју морамо да разумемо, да бисмо могли да се супротставимо, и да говоримо и поставимо контрапитања на које немају одговоре - зашто Срби у РС немају иста права као сви други, зашто Срби у ЦГ немају никаква права, поготову не као Албанци у Северној Македонији? Али, на та питања одговори не постоје", рекао је Вучић.

Он је додао да је сваком јасно и у Европи да ту одговора нема и не може да буде.

"Није истина да нису с тим упознати, све они то знају, шта тражите од Срба", упитао је Вучић и додао да Срби неће пушкама да долазе до својих права, али желе да буду поштовани и уважени.

Он је подсетио да је то јуче рекао и у Минхену, али да наилази на зид ћутања.

Имамо посла с преварантима, Kуртија снимили и објавили

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да су сарадници Хашима Тачија и Аљбина Kуртија снимали њихова излагања на панелу у оквиру Минхенске безбедоносне конференције, који је, иначе, одржан иза затворених врата, и касније пустили у јавност, али без његових коментара и одговора и Kуртију и Тачију.

"Лично сам видео човека посебно задуженог да снима Тачијев говор, а исто тако и Kуртијев. Они су све то пустили у јавност. Наилазите на зид ћутања када видите са каквим преварантима у региону имате посла", рекао је Вучић који се тренутно налази у Бриселу, на неформалној вечери, коју за лидере Западног Балкана организује председник Европског савета Шарл Мишел.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic na neformalnoj veceri u Briselu.
Извор: Танјуг

Према његовим речима, он је на Минхенској конференцији поштовао правила Четам хаус-а.

"Ја нисам преварант, који је научио да вара Европљане и све друге, мене нико није снимао, јер сам се понашао у складу са правилима Четам хаус-а. Међутим, у њиховом снимцима које су пустили у јавност, мене нема нигде, ни речи, ни одговора. Нема ни како је ућуткан Аљбин Kурти, ни шта сам свима њима на том месту рекао", казао је председник.

Он додаје, да се не може тако разговарати са људима којима не може да се верује, нити онима који елементарна правила пристојности не поштују.

"Kасније се каже како све те информације са расправе нису исцуреле Аљбину Kуртију. Само сам вам указао како су и кроз техничке детаље неодговорни људи су у стању да разарају сваку могућност компромиса и дијалога", истакао је Вучић.

Место му је у специјализованој установи

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да је људима који вулгарно вређају чланове његове породице место у специјализованим установама и да такве ствари неће политички да коментарише.

На питање новинара Пинк како коментарише то што је бивши члан руководства Двери Сибин Вукадиновић вређао на друштвеним мрежама његову ћерку, Вучић је рекао да то није на рачун његове ћерке, и додао:

"Мислим да је том човеку, као и многим другима који те ствари на тај начин раде, место у специјализованим установама".

Вучић каже да не жели такве ствари политички да злоупотребљава и да је то искључиво ствар лекара, који треба да кажу суд о том човеку.

Остале вести