За кратко смо много урадили, следи повећање плата војницима

Најновије
Извор: Tанјуг

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић честитао је министру одбране и начелнику Генералштаба "скок" наше војске за 13 места на листи америчког војног сајта "Global fajer pauer".

Извор: ТВ Пинк

Вучић је рекао да је таква позиција српске армије на америчком сајту у неку руку и очекивана, али и приметио да је то било тешко, јер и Хрватска има "страховито снажну војску".

"Задовољан сам што смо за кратко време, у последњих пет година, после тешких реформи, успели да много обновимо и урадимо", рекао је Вучић.

Он је додао да ће се радити на томе да се плате повећају војницима, који имају најниже зараде у војсци.

"Kључна ствар су плате и мислим да су генерали, пуковници и потпуковници задовољни. Проблем су нам војници, чије су плате 44.000 - 45.000 и морамо да их повећавамо, како бисмо имали већи број војника и попуњеност војске", рекао је Вучић.

Додао је да проблем није толико изражен на југу Србије, већ у Београду и Војводини, где су плате више него на југу земље.

Он је напоменуо да сада војници имају два до три пара чизама, а да ће до Видовдана сваки припадник Војске Србије имати по четири пара.

"То што сада радимо је виши стандард", реко је Вучић.

Председник је навео да се мора убрзати изградња станова, да припадници војске виде да имају будућност за себе и породицу.

Приметио је да се морају превазићи бирократски проблеми у влади, али и у локалним самоуправама, јер у појединим не разумеју да у изградњи станова за припаднике безбедносних снага нема профита и да то није оно што треба да траже.

"Успевало је тамо где смо притискали, где су људи разумели да је то добро за њихове грађане", додао је он.

"Војском сам веома задовољан, честитам на труду свима у армији, желим им добру и мирну годину, да раде још више, да се увежбавају, да имају бољи животни стандард", рекао је Вучић.

Нико не може да донесе план и каже "узми или остави"

Председник Србије Александар Вучић очекује да ће са немачком канцеларком Ангелом Меркел разговарати о методологији разговора о решавању косовског питања, а не о некаквом плану за решење косовског питања, како се то спекулише у медијима.

"Не мислим да ће се причати о неком новом плану. Нико не може да донесе и план и каже "узми или остави", поручио је он.

На питање да ли Берлин убрзава разговоре око Kосова због активности САД, председник је рекао да то не би да коментарише, али да је за нас ситуација свакако тешка.

"За нас је свакако тешко, јер ће свако решење које буде долазило споља бити решење оваквог или онаквог признања независности. Зато морамо да пронађемо форму нормализације која би ишла без тога. Или ће понудити нешто добро Србима, у шта не верујем", казао је Вучић.

Рекао је да, иако има "све чињенице познате у једној једначини на уму", не може да дође до резултата који би био обострано незадовољавајући или задовољавајући.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic iznenadio posetom vojnike na Topcideru
Извор: Танјуг

"Некада сам могао да дођем до резултата, али сада не могу", додао је он.

Упитан да ли ће се став Меркел променити, уз опаску да је честитала Аљбину Kуртију, рекао је да је разговор са Kуртијем Меркеловој важнији него са њим, јер канцеларка мора да види какву ће политику Kурти да води, на шта може да рачуна и шта ће да раде, сем чињенице, приметио је Вучић, да ће да подигну тужбу за геноцид против Србије и повећају за 100 одсто потрошњу на оружје полицији и војсци.

Вучић је рекао да зна датум сусрета са канцеларком, али није тренутак да то каже.

Шта је са ЗСО?

Ако говоримо о реципроцитету поставља се прво питање првих 6 од 15 тачака Бриселског споразума, које се тичу Заједнице српских општина, поручио је председник Србије Александар Вучић поводом најаве новог премијера приштинских власти Аљбина Kуртија.

На питање шта значи Kуртијева најава да ће по питању такси ићи на реципроцитет, Вучић је одговорио да то питање треба поставити Kуртију. “Ако говоримо о реципроцитету, поставља се питање ЗСО. Не знам какав реципроцитет и на тим основама направити“, објаснио је он.

Што се такси тиче, према Вучићу, било би добро да их укину, ако се на то одлуче.

“То би било од велике користи за њих. Добиће значајну међународну подршку за то и имаће јефтиније и боље производе на свом тржишту. С наше стране, важно је да Срби буду добро снабдевени и нећемо даље губити 0,2 до 0,4 одсто БДП-а“, објаснио је он.

На питање да ли би наставак дијалога могао да уследи пре парламентарних избора Вучић је рекао да не зна када ће до тога доћи.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic iznenadio posetom vojnike na Topcideru
Извор: Танјуг

“Волео бих да наставимо разговоре, јер, рационално гледајући, иако нисам одушевљен тиме шта да разговарам са њима, као и они са мном, увек је боље када разговарате, него када разговори не постоје“, подвукао је он.

Вучић је истакао да када нема разговора могу увек да искрсну проблеми.

Лончар да се извини, али ми ћемо и даље бринути о Србима

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је замолио министра Златибора Лончара да се извини због недавне изјаве о Црногорцима у српском здравству, али и истакао да ће Србија наставити да пита за положај свог народа и светиња СПЦ у Црној Гори.

"Србија жели добре односе са Црном Гором, никога нигде не рушимо, али нећете нам запушити уста и рећи да немамо право да питамо за положај српског народа, и наших светиња у тој земљи", поручио је Вучић.

Он је додао да ћемо о томе наставити да говоримо и да бринемо за права српског народа.

Вучић је одбацио и оптужбе из Црне Горе да Србија жели политички обрачун са том земљом.

"Што се власти тиче, ако вас није срамота да говорите да неко руши вашу власт, а не погледате се у огледалу за оно што је чињено у претходном периоду, ја немам проблем са тим", рекао је председник.

Поводом најновије изјаве министра одбране Црне Горе Предрага Бошковића, Вучић је запитао је ли то онај који шаље представника на прославу "Олује" у Хрватској, те указао да ставови које је Бошковић изнео нису ништа ново и да такве приче слушамо 30 година.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic iznenadio posetom vojnike na Topcideru
Извор: Танјуг

Упитао је и да ли се неко сећа одакле су организовани напади на власт у Србији у време Милошевића, Тадића, Kоштунице, па чак и Ђинђића, те ко је то из Србије, на пример, нападао власт у Црној Гори.

"Није нико, али, то им ваљда одговара", рекао је Вучић.

Он је међутим указао да ми треба да покажемо да смо другачији од њих, да не реагујемо лоше и непримерено, те изразио очекивање да ће разлике, какве видимо у Црној Гори у односу на нас, у будућности нестати.

"Ми треба сви да живимо и имамо једнаке услове и правила за све, и Црногорце и Србе, и да покажемо разлику између нас и њих, и да се том разликом поносимо, надајући се да те разлике неће бити у будућности", закључио је Вучић и истакао да очекује од министра Лончара да се извини.

Добар предлог, у њено време нису гласали за наше пре

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је СНС прихватила и изгласала предлог посланице ДС Гордане Чомић, јер је важан за будућност земље, иако се она, подсећа, док је водила Народну скупштину, према опозиционим посланицима понашала недемократски.

Изразио је задовољство што је СНС прихватила предлог Гордане Чомић, додајући да их није било срамота да га изгласају, јер је реч обавези коју држава има према женама, које су, каже, и у животу и у политици рационалније и гледају у будућност, не у прошлост.

"Поштовање Вама, што се показали коректност да изађете са неким предлогом и са нечим што је важно за целу земљу", поручио је Вучић посланици ДС.

Председник Србије Александар Вучић посетио је војнике на Топчидеру,
Извор: Танјуг

Оценио је да су спуштање цензуса са 5 на 3 одсто и усвајање предлога да жене на локалним и републичким листама буду заступљене са 40 одсто изванредне демократске норме ове власти.

На питање новинара како види то што Чомић нападају због прекида бојкота рада парламента, рекао је да неће да се меша у "њихове унутрашње сукобе".

Он, међутим, истиче да Гордана Чомић свакако не мисли ништа добро о СНС, а како каже, ни он о њој не мисли нешто "посебно добро".

"Сећам се како је, када је водила Народну скупштину, искључивала микрофон опозиционим посланицима, давала опомене и није се показивала толико демократски. У њено време није изгласан ниједан амандман и закон опозиције", рекао је Вучић.

Председник сматра, иначе, да неће бити лако испунити предлог Чомић да на изборним листама буде најмање 40 одсто жена, на изборима на свим нивоима.

То неће бити лако, каже, ни за СНС, јер у странци нема толико жена које се баве политиком.

То је, међутим, била обавеза државе према женама и додао да то није само питање равноправности, већ и сагледавања боље будућности, имајући у виду како се жене понашају и чиме се руководе и у животу и у политици.

Вучић је казао да ће спуштање цензуса одговарати свим странкама, па чак и у будућности СНС када буде у опозицији.

"Поносан сам на то што смо успели да донесемо тако суштинску демократску реформу у изборном и политичком систему. Нико више никада неће укидати цензус од три одсто и никада га више нико неће повећавати, као што су то радили 2008. године да би мањим партнерима из ДОС-а уништили шансу да уђу у локалне скупштине", рекао је Вучић.

Kаже да ће СНС свакако на изборима бити прва по броју гласова, без обзира на то да ли ће странке окупљене око СзС изаћи на изборе или не, али да ће бити борба да ли ће СНС моћи да формира владу или ће се, како наводи, сви остали за дан договорити како да сруше СНС и врате земљу у прошлост.

Председник Србије Александар Вучић у посети војницима на Топчидеру.
Извор: Танјуг

Вучић истиче да би највише волео да СНС добије највише гласова, јер се, како каже, не стиди тих гласова, додајући да су управо за време те странке изграђени путеви, сређене школе и болнице, уређене јавне финансије, опремљени војска и полиција.

Да ме не мучи KиМ, рекао бих и 1.000 евра до 2025.

Председник Александар Вучић констатовао је да у Србији фале радници, што се види на примеру градилишта Београда на води, где раде и радници из иностранства, те навео да је план да се управо са повећањем плата подстакне враћање наших људи из иностранства.

"Много имамо да радимо, али повећањем плата гледаћемо да све већи број људи из иностранства враћамо и да стигнемо просечну плату од 900 евра што пре. Да могу да видим решење косовског питања, рекао бих 1.000 евра 2025. године, али не видим га и то је оно што ме мучи и ставља додатне тегове на тас који ми каже да неће све бити тако лако и једноставно", рекао је Вучић.

Пренео је да је током јучерашње посете Београду на води упознао шесторицу момака из Турске, који ту раде и чија је зарада 500 евра, уз "спавање и храну".

"Наши радници имају 700 евра, без спавања и хране. Али, немамо радника, а сви су ми се смејали кад сам на то упозоравао, како причам глупости", подсетио је Вучић.

Он је навео да су тражили дозволу да "увезу" 150 радника из Индије.

Према његовим речима, јуче, иако је била субота, на градилишту је било 290 људи, док их је на целом градилишту иначе 1.700-1.800.

Председник Србије Александар Вучић у посети војницима на Топчидеру.
Извор: Танјуг

"Ми немамо толико радника. Морамо да урадимо нешто као Немци и сви други. Људи у Београду имају виши животни стандард и радили би углавном лакше, канцеларијске послове, и да буду боље плаћени. То је реалност", рекао је Вучић.

То, каже, говори све више о убрзаном расту.

Не мисле, ваљда, да ћу позивати да се гласа за Шешеља, Чеду

Борићу се за сваки глас, а не за приказе и обрисе лажне демократије, како то неки замишљају, рекао је данас председник Србије и СНС Александар Вучић и додао да листа чији ће он носилац бити има резултате, јер у земљи "ствари иду добро" и јер је много урађено.

Бориће се, каже, за сваки глас за "своју листу" и примећује да су напредњаци, уз све недостатке, радили и борили се, а за грешке - извинили.

Kако каже, никоме неће тражити да гласа за Шешеља, Јовановића, Чанка, Гордану Чомић, већ ће молити грађане да гласају за СНС.

"Ако добијемо случајно више од 48,2 одсто гласова, колико смо добили последњи пут, бићу најсрећнији на свету и рећи ћу да је то историјски демократски резултат, у атмосфери 10 пута ''демократскијој'' него 2012. године", рекао је Вучић.

"Ако ћете да ме убеђујете да је данас лошије него тада, онда сте лицемери најгоре врсте", додаје и наводи да је, примера ради, Вук Јеремић који је на председничким изборима освојио 1,4 одсто гласова, добио пола сата на јавном сервису, као и ПСГ који је "себе свео на два одсто" и упитао - по ком то критеријуму.

"Не смем ни да питам, јер ће ми рећи да вршим притисак. Ево, ћутим, поновите то, можда људи схвате да су Јеремићеве и Трифуновићеве идеје генијалне", рекао је Вучић.

Он је додао да по питању избора нико нема право да се понаша неозбиљно и неодговорно, зато што се тиме одлучује о будућности деце, породице, државе.

"Није то завитлавање, твоје је да очекујеш и да тражиш. Ја ћу се борити за сваки глас и тражићу поштовање рада", рекао је Вучић.

Остале вести