За нову методологију као оквир преговора са ЕУ

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Србија, као земља која је уз Црну Гору најдаље одмакла у преговарачком процесу са ЕУ, може да бира да ли ће надаље користити већ потписан преговарачки оквир или нову методологију, те да су његове личне симпатије на страни нове методологије.

Извор: ТВ Пинк

"Моје личне симпатије, као председника, је на страни нове методологије и захвалан сам државама чланицама ЕУ које су то желеле", рекао је Вучић, након састанка са комесаром за суседску политику и проширење Оливером Вархељијем.

"Када имате пролазно време, право пролазно време које значи много за људе који учествују у реформама, сигуран сам да ћемо се ми потрудити да на најбржи начин одрадимо наш посао. Желим да потврдим нашу посвећеност европском путу Србије, нашу одлучност да будемо део ЕУ, али и део разговора како на најбољи могући начин да покажемо људима предност и, да могу да додирну оно што је ЕУ, а не да то буде само у ''неким облацима''", истакао је он.

Aleksandar Vucic sa Oliverom Varhejijem 2
Извор: Танјуг


Вучић је у прилог нове методолигије навео то да, иако је готово сваки пут ишао у Брисел на отаварање поглавља, не би могао да наброји која смо отворили, а која затворили, те да је то сада прегледније, у оквиру нове методологије, која предвиђа шест кластера.

Рекао је да када се затворе кластери, што није лак рад, јер је нова методологија стриктна и рестриктивна, добија се приступ фондовима ЕУ.

"Ако узмете "конкуренцију и раст" као кластер, ми смо отворили највећи број поглавља. Само три нисмо, а шест јесмо. Ту одлично стојимо. Уколико сте то завршили из читаве те области могли би да у том делу припадамо Европи, имали би могућност коришћења фондова као и чланице.То је велика мотивација за све нас да то радимо", објаснио је Вучић.

Указао је да постоји транзициони период за слободно кретање радне снаге, што је за нас веома битно, јер би потпуна слобода добијања радних дозвола била тренутно опасна за нас.

Поновио је да, када се одређене ствари заврше, према новој методологији, можете да се посветите следећем кластеру, а људи би већ имали користи.

Он је рекао да не можемо сада да имамо све параметре, те да ћемо наставити да проучавамо нову методологију, а коначне одлуке донећемо у наредном периоду.

Вархељи му је, каже, представио први део нове методологије, о којој се говори у последње време у Србији, али и у Бриселу.

"Желим да изразим задовољство и напорним радом Европске комисије, и његовим личним, као и оним што сада можемо да видимо у оквиру нове методологије", рекао је Вучић.

Указао је да Србија мора да ради на фундаменталним поглављима, међу којима су поглавље 23 и 24, која се тичу владавине права.

Пренео је да је са европским комесаром разговарао и о балканској инцијативи "Мини Шенгена“, који се тиче слободног протока робе, људи, капитала и услуга у овом региону.

"Изнео сам идеју да би Србија желела са неким чланицама ЕУ да постане део Шенген споразума, јер сматрамо да би то било од огромног значаја за нашу земљу да имамо отворене границе према Европи, а мислимо да Србија може у безбедносном и сигурносном смислу да гарантује важан утицај у обезбеђивању сигурности“, нагласио је он.

Вучић је истакао да су то идеје о којима треба да се разговара у ЕУ, како би видели шта од тога они желе и шта ми можемо.

"Ми смо веома захвални начелима на којима своју политику према Балкану заснива Европска комисија. Верујем да ће се наставити процес европских интеграција. Ми смо животно заинтерсовани и то је за нас од посебног стратешког значаја“, нагласио је он.


У економији, пренео је, Србија је доста напредовала, и, како је додао, чини се да већ можемо бар са сиромашнијим чланицама ЕУ да некакву врсту корака држимо и одржавамо.

Указао је, када се погледа колику подршку су неке земље чланице на сличном нивоу добиле од ЕУ, а поједине су добиле 20 пута више новца, али су чланице, можемо само да им завидимо на томе и радити наш посао да што пре будемо и ми део Уније.

Говорећи о Вархељију указао је да се ради о нашем "комшији“, који је нама најближи јер је из Сегедина, и да је реч о изузетном човеку који ће разумети потребе целог региона, а посебно нас из Србије.

Вучић је рекао да скоро па да можемо да кажемо да имамо свог комесара, што не значи да ће било ко да нам гледа кроз просте, јер се ради о процесу које воде све државе чланице.

Казао је да је много научио о прецедурама ЕУ од Вархеља, за којег каже да је посебно срећан што се ради о енергичном, динамичном човеку, веома марљивог и посвећеног.

"Желим да изразим лично задовљство што је Вархељи добио овај ресор“, закључио је он.

Српска напредна странка ће прихватити предлог Гордане Чомић

Посланичка група Српске напредне странке у парламенту подржаће измене Закона о избору народних посланика на локалним изборима које је предложила посланица опозиционе Демократске странке Гордана Чомић, а које предвиђају да на републичким и локалним изборним листама жене чине најмање 40 одсто кандидата.

Vucic na konferenciji
Извор: Танјуг

То је рекао председник Српске напредне странке и Србије Александар Вучић, наводећи да то показује да Србија у демократском смислу иде напред.

"Бићемо један од пет парламената у целој Европи по броју жена које ћемо имати", рекао је Вучић.

Вучић верује да ће то допринети додатној стабилизацији политичких прилика у Србији јер су жене мирније, сталоженије и брину више о будућности него прошлости.

"То ће допринети и квалитету нашег животног стандарда и рада у свим демократским институцијама у будућности", рекао је Вучић.

Да обавестим Куртија - није 33, имамо 48 споразума

Чуо сам да је новоименовани премијер у Приштини рекао да имамо 33 споразума, па желим да га обавестим да имамо 48 споразума, да бар то зна, ако се спрема за разговоре", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да се нада да разговори Београда и Приштине могу да буду озбиљни разговори одговорних људи.

Vucic sa Oliverom Varhejijem 3
Извор: Танјуг

Истакао је да су за то увек потребне две стране, а Београд се, подсећа, до сада увек понашао озбиљно и одговорно.

"Ја сам сурови реалиста и веома прагматичан. Не очекујем ништа, надам се да можемо да имамо озбиљне разговоре одговорних људи, али за то су увек потребне две стране", рекао је Вучић, упитан очекује ли да ће са Аљбином Куртијем имати бољу сарадњу него са претходним премијером у Приштини.

Вучић је истакао да се Београд понашао озбиљно и одговорно у претходном периоду, те да није сигуран ни да су се сви, чак и у Европи, понашали на тај начин, а нарочито није албанска страна, која, подсетио је, једну обавезу из Бриселског споразума није спровела у дело.

"Надам се да ће боље разумети колико споразума имамо, јер сам чуо да је новоименовани премијер у Приштини рекао да имамо 33 споразума. Желим да га обавестим да имамо 48 споразума, да бар човек зна колико споразума имамо, јер ако се већ спремате за разговоре, да то знате", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је важно да се разговара и да се, пре свега, очувају мир и стабилност, а затим да се покуша да се дође до неког решења.

"Иако знам да би људи волели да чују лошу реч о некоме и то извуку као наслов, не желим то да кажем. Нама отварање граница према Европи и у региону значи много, за развој економије, али и у сваком смислу", рекао је Вучић.

"Замислите да из Србије, без било каквих граница идете у било коју европску земљу, да то успемо да остваримо за две, три, четири године. То је фантастичан успех", додао је Вучић.

Тиме би се, подвукао је, људи осећали потпуно слободно, а и резултате бисмо могли коначно да вреднујемо на најбољи могући начин.

Вучић је истакао да верује у разговоре, као и у четири велике слободе - протока робе, капитала, услуга и људи.

"Не очекујем ништа, а надам се да ће то бити дозвољено српским производима после годину и три-четири месеца од када је прекинута трговина са централном Србијом", рекао је Вучић.

Истакао је да из централне Србије нисмо могли да отпремимо робу и изгубили смо 500 милиона евра.

"А, да вам не кажем колико су изгубили Срби на КиМ, а колико су тек изгубили Албанци на КиМ, јер су ту робу или сличног квалитета негде морали скупље да набављају, негде да шверцовано", рекао је Вучић.

Нико не може да изврши притисак на мене

Вучић је изјавио да на њега нико не може да изврши притисак, па ни када је реч о предложеном спуштању цензуса за парламентарне изборе са пет на три одсто, и поновио да је то урађено у складу са демократским начелима, како би се побољшао демократски амбијент и репрезентативност.

Vucic sa Oliverom Varhejijem 4
Извор: Танјуг

"Могу да кажем да постоје покушаји притиска, а на мене нико не може да изврши притисак. И онај ко покуша то да уради, врло брзо добије адекватан одговор", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је Србија независна земља и да грађани сами бирају руководство, а да може да се разговара о свему.

Рекао је да је тако на захтев Европљана померен датум избора за 45 дана, као и да су промењена три суштинска закона која се тичу изборног процеса.

"Не знам зашто је страшно кад промените и четврти са техничко-формалном нормом, која може само добро да донесе мањим политичким субјектима, а није било страшно да променимо три велика и важна закона", рекао је Вучић.

Наводећи да се предложене измене закона налазе тренутно пред посланицима парламента, Вучић је додао и да је предложеним изменама померен цензус за мањинске партије како ништа не би изгубиле, те истакао да у томе највише може да изгуби највећа странка, односно СНС.

"То смо урадили и због побољшања демократског амбијента, због боље репрезентативности, у складу са демократским начелима и нико не може да каже да то није изразито демократска норма, сем што постоје душебрижници који разумеју да им бојкот неће успети, а некако би да подрже оне који би помало да дестабилизују Србију", рекао је Вучић.

Одлучићемо после Загреба, лично сам за нову методологију

Србија не може да пружи коначан одговор по питању нове методологије приступања ЕУ пре Самита ЕУ - Западни Балкан у Загребу, док не види шта тачно може да добије, а шта да изгуби, изјавио је данас председник Александар Вучић и истакао да је он лично за нову методологију као оквир преговарачког процеса.

"Морамо да разговарамо, да разумемо, али и да сачекамо да дође Самит у Загребу, па да видимо шта је то што добијамо ако затворимо један кластер, јер без тога не можемо да направимо рачуницу. Тешко је очекивати коначан одговор Србије пре него што дође Загреб и пре него што видимо шта је тачно што можемо да добијемо, а што можемо да изгубимо", рекао је Вучић.

Зато ће Србија показати стрпљење, додао је Вучић на заједничкој прес конференцији за европским комесаром за суседство и проширење Оливером Вархељи.

Он је истакао и да Србија показује апсолутну отвореност, јер зна за добре намере и Вархеља и председника Француске Емануела Макрона и многих других у Европу унији, који , каже, желе добро и нама и целом региону.

Вучић је навео да је нова методологија резултат договора у оквиру земаља чланица ЕУ које су прилично скептичне у вези проширења ЕУ, али да у овоме што смо добили "као папир" не види само проблеме, већ и много шанси и могућности за Србију.

Он је рекао да је Србија у оквиру кластера названог унутрашње тржиште, отворила половину поглавља, а у оквиру конкуренције и инклузивног раста, две трећине.

Према његовим речима, за Србију су од кључног значаја тзв. економска поглавља, од којих се нека тичу и образовања и културе, јер се ту може много урадити, као у области пољопривреде.

"Онда бисмо имали значајно веће могућности за даља унапређења у тим областима, у смислу финансијске подршке могли да очекујемо много више од ЕУ и онда би се видели прави, огромни резултати, које бисмо постигли уколико бисмо у будућности били део ЕУ", рекао је Вучић.

Председник Србије је поново изразио захвалност за велику финансијску подршку коју је Србија добила из Фонда солидарности ЕУ у време поплава 2014. године, али и истакао да су тада Бугарска и Румунија, као земље чланице, добиле 20, односно 30 пута више новца.

Остале вести