Тешко је, али ни Србији, ни Црној Гори не треба сукоб

Вучић у Јерусалиму
Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Александар Вучић изјавио је данас, поводом разговора са председником Црне Горе, да није могао да се усагласи са својим саговорником по питању Срба и СПЦ у Црној Гори, али да су обојица разумели да ни једној, ни другој држави није потребан сукоб.

Извор: Пинк тв

"Радим све што могу, личним ауторитетом, који није тако мали како би многи желели, да побољшам позицију српског народа у Црној Гори", рекао је Вучић новинарима у Јерусалиму.

Разуме се, истиче, да је разговор био тежак.

"Када двојица кључних људи не могу да се усагласе и не могу да приближе ставове по питању Срба и СПЦ у Црној Гори", рекао је Вучић.

Ми морамо, истиче, да будемо две пријатељске и братске државе и много тога морамо да урадимо заједно.

Председник Србије је нагласио да његов посао није да води лаке разговоре, већ да на одговоран и озбиљан начин ради на побољшању позиције српског народа у Црној Гори, подржавајући позицију СПЦ.

Вучић каже да је o томе разговарао са патријархом Иринејем више пута и да су се договорили како да наступају.

"Нисам изабран на ову функцију због тога да бих водио лаке разговоре", рекао је Вучић и додао да је још синоћ приметио како су коментарисали тај разговор и они који кажу да треба умирити цркву и пустити вернике да раде шта хоће, као и они који су критиковали како је лепо разговарао са Ђукановићем.

Вучић је и једнима и другима поручио:

"Мој посао је да бринем о позицији српског народа у региону".

Вучић је напоменуо да је Црна Гора данас независна држава, као и да он личним ауторитетом који није тако мали жели на паметан начин да побољша позицију спрског народа у Црној Гори.

Каже да је лакши део разговора са Ђукановићем био онај који се тицао питања на који начин Београд и Подгорица виде однос према ЕУ и њихов према Србији и Црној Гори.

"Не искључујемо могућност да све више заједнички тражимо бољу позицију за наше земље", рекао је Вучић и додао да су приметили да што смо више одмицали у евро-интеграцијама да су неки други постајали важнији и више се приближили ЕУ.

Мишел организује скуп лидера Западног Балкана у фебруару

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је на свечаној вечери коју је у Јерусалиму организовао председник Израела разговарао са бројним европским званичницима, између осталог и са председником Европског савета Шарлом Мишелом, који је за фебруар најавио скуп лидера Западног Балкана.

"Очекујем да Мишел ускоро организује некакав скуп у фебруару, на којем ће се окупити сви лидери на Западном Балкану и да наставимо да разговарамо", рекао је Вучић за телевизију Пинк.

Каже да је са њим разговарао о позицији Србије и Црне Горе, које су земље предводници у европским интеграцијама на Западном Балкану.

Вучић је рекао да је током вечере у част одржавања Петог светског форума о Холокаусту "Сећање на Холокауст - борба против антисемитизма", разговарао са председником и премијером Израела, председницима Кипра и Грчке, премијером Чешке.

Како је рекао, вечерас ће имати билатерални састанак са председником Израела Рувеном Ривлином, а разговарао је и са премијером Бењамином Нетањахуом, који је посебно захвалио због истицања заставе са Давидовом звездом на згради Председништва Србије.

Вучић каже да је разговарао и са лидерима земаља у региону, бугарским председником Руменом Радевом, Колиндом Грабар Китаревић, Словеније Борутом Пахором, као и са председником Португалије.

Како каже, најдуже је разговарао са председником Црне Горе Милом Ђукановићем.

Неопходно укинути таксе за економски напредак

Председник Србије Александар Вучић сматра значајном енергију и ентузијазам представника Вашингтона у циљу да се убрза наставак дијалога, али истиче да то не иде тако лако и да најпре морају бити укинуте таксе.

Вучић је, у Јерусалиму, на питање да ли специјални изасланик америчког председника Ричард Гренел може убрзати разговоре Београда и Приштине, рекао да то не иде лако.

Казао је да цени огромну енергију Гренела и подсетио да је имао добре разговоре у Давосу и са саветником председника САД за безбедност Робертом О' Брајаном. "Њихов ентузијазам је велики, добар и значајан. Свако побољшавање ситуације је важно, посебно што Гренел инсистира на економији. Али, не смете да имате таксе од 100 одсто ако желите да имате развој економије. Бесмислено је да причате о авио или возном саобраћају и свему другом, а да не можете да превозите робу“, објаснио је Вучић.

Констатовао је да би, ако би се роба превозила само авионом, имали пет карго авиона на дневном нивоу.

"Ја сам увек врло опрезан, али веома поштујем намеру и енергију Гренела“, додао је Вучић.

На констатацију да је прошли састанак у Београду био веома "енергичан", он је казао да није увек једноставно када се састану људи тог типа, али је, каже, разговор био добар.

Рекао је да Гренел показује посебну врсту страсти у политици.

Да би људи у Србији сагледали ситуацију ширег контекста истакао је да је наше да покушамо да укидамо баријере, јер наша економија напредује.

"Укидање свих баријера помаже и додатно јача српску економију, и све друге. Морамо да будемо срећни ако сви око нас живе боље, јер и ми онда живимо боље. Ми јачамо брже од других у овом тренутку. Дајте да то искористимо, да не застанемо сада“, подвукао је он.

Није њима поента у митрополиту, већ тези да ћу издати Косово

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да му митрополит Амфилохије није никакав "трн у оку", а да такве оцене дају они људи који немају никакву политику, већ годинама само понављају оптужбу да ће он издати Косово или, у последње време, да се договарао са председником Црне Горе, о било чему, што су, истиче бесмислице.

Вучић је тако одговорио на констатацију новинара у Јерусалиму да Млађан Ђорђевић каже да је "акција која се води против митрополита Амфилохија заједнички подухват њега и Мила Ђукановића, јер је митрополит Вучићу трн у оку".

"Митрополит Амфилохије ми није никакав трн у оку, али, он је његов кум и то је та политика Двери и Драгана Ђиласа, који су потпуно шизофрени и не знају ни шта да траже, ни шта да раде", рекао је Вучић.

Он је додао да никада није на увредљив начин одговорио на тешке речи и увреде.

"Сва се политика свела на то - издаћеш Косово. И то слушам, већ осам година, а на КиМ добијам око 90 одсто гласова, јер ти људи добро разумеју ко брине о њима и ко заступа њихове ставове", рекао је Вучић.

То му је, истиче, и највећа награда.

"А, на политичке бесмислице, попут тога да сам се договорио са Ђукановићем, то је толико глупо и бесмислено, да немам речи", рекао је Вучић.

Он је приметио да то кажу и раде људи који су немоћни и немају политику и који, када им избаците "карте лажи и неистина" из руку, остају без ичега и немају шта да кажу.

"Онда их ваљда изненаде догађаји. Кад их питате која им је политика о КиМ, не знају, о Црној Гори, не знају. Један дан би слали тенкове, другог дана би нас оптуживали што шаљемо тенкове. Да шаљем тенкове нећу, али да разговарам хоћу и морам", рекао је Вучић.

Како је рекао, договор је, без обзира што се са Ђукановићем није сложио ни око чега што се тиче српског питања у Црној Гори - да наставе да разговарају.

Вучић је додао да је поносан што је земљу извукао из банкротства, што расту плате и пензије, граде се путеви, пруге, али и што је успео да са народом сачува мир и стабилност.

"И да наша деца не гину, не иду у сукобе и да не изгубимо ниједну територију и да нам нико не проглашава независност, нити се отцепљује од нас као што је био случај у време Ђорђевића, Ђиласа, Јеремића, Тадића и осталих", рекао је Вучић.

Људи, каже, на крају виде резултат, јер људе више занима колико је неко марљив, колико ради и колико се бори за земљу.

Тадић би био одличан кандидат, верујем у победу нашег

Председник Александар Вучић рекао је да би Борис Тадић могао да буде одличан кандидат на председничким изборима 2022. године, иако је, каже, мислио да је он прошлост Србије, имајући у виду "оно што је оставио иза себе".

Упитан да прокоментарише наводе појединих аналитичара да Борис Тадић жели да буде заједнички кандидат на председничким изборима 2020. године, Вучић је за Пинк ТВ рекао да је Тадић, који је једном победио, а једном изгубио на председничким изборима, одличан кандидат.

"Ја сам мислио да је он прошлост имајући у виду шта је оставио иза себе, али биће важан такмац некоме кога ми будемо предложили. Ја верујем у победу нашег кандидата 2022. године, јер имамо још много тога да понудимо и предложимо народу", рекао је Вучић.

Избори су, истиче, демократска утакмица и никада се не зна.

Против сам забране рада недељом

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да не разуме идеју о увођењу забране рада недељом.

Вучић је, у Јерусалиму, указао да Србија треба да искористи то што њена економија брже јача од других у овом тренутку и да сада не застане.

"Не знам чија је то идеја. Видео сам да су Црна Гора и Хрватска то усвојиле. Ја сам против тога. Сваки човек би хтео да има загарантовано слободно време. Али, можеш ти, али немој мене да тераш, ја хоћу да радим”, казао је он.

Вучић је указао да се забрана рада недељом у Црној Гори и Хрватској није показала добром.

"Сада, када имамо раст економије треба да га подстичемо, да се хвалимо да радимо више, а не мање. Знам да нико не воли то да чује, али то је истина“, истакао је он.

На констатацију да се грађанима не би свидело да не раде маркети недељом, Вучић је рекао да постоје и важнија предузећа за економију која треба да раде.

"Зна се како се плаћа рад недељом. Немојте да спречавате да се ради недељом", поручио је он.

Вучић је казао да ће после овог кренути да траже да не радимо ни петком, да не радимо од 7 до 16, касније од 9 до 17 и тако даље.

"Најбоље да не радимо ништа, а да плате буду велике. Не мислим да је то реално и никада нисам волео да обмањујем народ, такве одлуке не треба да доносимо", казао је он.

Истакао је да не разуме ни померање радног времена, и да то замера министру Зорану Ђорђевићу.

Неће Ђилас на изборе, зна да има малу подршку

Драган Ђилас неће на изборе, "ни за шта на свету", јер ће му грађани показати колико мало гласова може да добије, изјавио је данас председник Александар Вучић поводом шпекулација да евентуалним изласком покрета "1 од 5 милиона" уствари Ђилас жели на изборе.

"Неће он на изборе. Они увек хоће да говоре како они који истражују јавно мњење обмањују и не говоре истину, иако им увек додају мало", рекао је Вучић за ТВ Пинк из Јерусалима.

Како је рекао, у истраживањима се увек "пондеришу" резултати, а СзС увек добија мање подршке у истраживањима, него што истраживачи на крају прикажу.

"Али, ја волим кад нас потцене, а њих прецене. СзС нема стварно 8,6 одсто, већ око седам одсто. И како ће да изађу на изборе, и покажу грађанима да су их све ове месеце малтретирали, упадали у РТС, опкољавали Председништво, а не подржава их ни 10 одсто људи", рекао је Вучић.

Коментаришући сукоб Бошка Обрадовића и Драгољуба Мићуновића око става по питању бојкота избора, Вучић је рекао да не жели да улази у то.

"То је Ђилас рекао Обрадовићу, и то сви знају. Нисам се никада слагао са Мићуновићем, али поредити њихове интелектуалне капацитете, то је...", приметио је Вучић.

Није моја жеља да владам судовима, него ви затварајте убице

Председник Александар Вучић поново се данас осврнуо на замену теза поводом његових ранијих изјава о Филипу Кораћу и изјавио да не жели да контролише правосуђе, већ да га једино интересује да почнемо да се боримо са наркодилерима и убицама, на још оштрији начин.

"Није моја жеља да владам судовима, судијама и тужиоцима и тужилаштвима", истакао је Вучић и додао да не познаје никог од њих, осим Заге Доловац, по природи ствари, и још двоје или троје њих, са студија, те да никада никога од њих није позвао, нити тужио.

Али, оно што га интересује и на шта указује пажњу јесте да тужилаштва и судије раде свој посао како треба и суде убицама и наркодилерима.

Према његовим речима, има оних који сарађују са криминалцима и зато настоје да његову жељу да се убице и наркодилери ставе иза решетака приказују као идеју да контролише правосуђе.

Поручио је да ће "летети" из државног система сви који сарађују са криминалцима, наркодилерима и убицама:

"Морамо да схватимо да ми морамо да се изборимо са тим и да неће ништа са неба да нам падне. Зато они у систему који раде и сарађују са њима криминалцима мораће да лете, било где да се налазе: у полицији, тужилаштву и судовима", поручио је Вучић у изјави за Пинк.

Напоменуо је да неки од најмоћнијих криминалаца имају много мање моћи, него што су имали раније, али да ситуација по питању борбе са криминалом треба да буде још боља.

На питање како коментарише то што се дигла велика прашина након његове изјаве о Филипу Кораћу и то што су поједини медији стали на страну људи из криминалног миљеа, а које је Вучић прозвао, Вучић је рекао да се ту нешто друго догодило и да су кренули свеопшту хајку како напада тужиоце и судије.

Каже да су чак звали и француског амбасадора због његове изјаве да је тачно да француски председник бира судије, али на предлог Државног већа судија, тужилаца и других.

"Замислите да ја имам таква овлашћења, па замислите шта би ми рекли у ЕУ и домаћа јавност. При томе, не мислим да је то лоше, али ја то нећу у Србији, јер наш ниво демократије је далеко иза оног у Француској. Само кажем да не можете на бирократски начин да се постављају правила пред одређене земље и да се каже - ви ово морате да испуните, иако имате сасвим другачији приступ".

Вучић додаје да не можемо по питању демократије да се поредимо са скандинавским земљама, али да Србија сигурно не би могла да отвори, а камоли да затвори преговарачка поглавља са ЕУ када би се код нас постављао страначки директор полиције, као што неки од њих постављају.

На питање како коментарише то што је Дарко Весковић (оптужен да је са Немањом Ивановим учествовао у убиству Блажа Ђуровића у октобру 2018), рекао да је Вучић са својим изјавама угрозио његову безбедност, Вучић одговара:

"Сачекали су да људи сазнају, пошто не знају код нас сви о чему се ту ради. Говорио сам о томе да постоје људи који су били вољни да сведоче о убиствима појединих криминалаца и навео име Кораћа, који је један од најпознатијих у целом региону. Баш ме брига што је црногорског порекла. А, онда сам рекао како поједини у тужилаштву нису били спремни да узму неке за сведоке сараднике, који су говорили о неким убиствима".

Председник додаје да се онда догодило то да су поједини медији, који свакога дана траже разлог да нападну њега и СНС, рекли како је неки од криминалаца у неком од поступака рекао како му је угрожен живот због његових, Вучићевих изјава.

"Да, анализирамо, дошао је ваљда да говори о злочинима Кораћа, а не да га хвали. Ту се ради о томе: каже ''угрозио си ми живот зато што сам рекао да су неки сведоци хтели да сведоче против њега''. Прво, како ти знаш да сам мислио на тебе и на тај случај, јер нисам ниједан случај поменуо? Треће и најважније, па како да ти угрозим живот од неког ко ти носи сладолед и торту ако није убица? Још ти тврдиш како није и да је најбољи на свету. Како да ти онда угрозим живот, што ти је онда живот угрожен, ако су то фини људи?", поручио је Вучић.

Вучић констатује да за разлику од тих не кука да му је живот угрожен, иако све најгоре говори о њима.

"Немам страх, осим да ме прогута мрак једног дана и шта са тим, хоће ли то да промени чињеницу да је неко криминалац, наркодилер и убица".

"Срећан сам што смо прошле године имали два или три мафијашка убиства у Београду и не желим да их ове године имамо 50 или 100 као што је било почетком двехиљадитих, да грађани могу безбедно да изводе децу на улицу, у кафиће и ресторане и да им деци не нуде дрогу у школама".

Вучић додаје да му је ћерка рекла да већина младих прича о томе и да је већина њих пробала неку врсту дроге.

"Да ли треба да хвалимо наркодилере и да им се не замерам. Једино ја смем да изговорим њихово име. Мој живот је једини узми па шутни или проспи, што би народ рекао", додао је Вучић.

Остале вести