Борили смо се за то да "Ер Србија" не лети за Приштину

Најновије
Извор: printscreen

Председник Србије Александар Вучић рекао је у интервјуу за РТС да је поносан што је Србија већ шест година заступљена у Давосу. Kоментаришући разговор са саветником Доналда Трампа Робертом О'Брајеном, Вучић је рекао да можемо отвореније да разговарамо са америчким партнерима него раније.

Извор: РТС

На Светском економском форуму у Давосу светски лидери говоре о горућим темама – економији, технологији, политици и климатским променама. Србију од данас представља премијерка Ана Брнабић, док ју је јуче представљао председник Александар Вучић, који данас иде у Израел.

Осим учешћа на панелима председник Србије имао је и низ важних билатералних сусрета.

"Имали смо важне контакте и са шефицом Европске комисије и људима из најближег Трамповог окружења, са премијерима, председницима, министрима спољних послова и великом бизнис заједницом", рекао је Вучић.

Указао је да се у Давосу инвеститорима представља шта земља има да понуди.

"Поносан сам јер је Србија једина из региона која је свих шест година увек присутна", рекао је председник Србије.

Говорећи о састанку са Робертом О'Брајеном, Вучић је рекао да он "жели да чује и слуша" и да добро разуме позицију Србије.

"Наша ситуација је тешка, а однос САД према Kосову и Метохији је супротан нашем. Не мислим да ће они прећи на нашу страну, али спремни су да чују наше захтеве и проблеме. Отворили смо врата иза којих можемо отвореније да разговарамо са америчким партнерима него раније", рекао је Вучић.

О лету Београд–Приштина

Након потписивања писма о намерама о обнови авио-линије између Београда и Приштине, у Приштини су неки рекли да је тиме независност Kосова угрожена.

"У Приштини је независност угрожена чим виде неког Србина", рекао је Вучић.

Председник Србије је рекао да су они који су критиковали то што "Ер Србија" не лети за Приштину показали "огромно незнање".

"Видели сте огромно незнање, па су неки питали зашто не лети 'Ер Србија'. Не лети јер није згодно, јер смо се борили да не лети и то тражили јер би у овом тренутку морала и са њиховим властима и дирекцијом да потписује споразум, било је много лакше преко 'Луфтханзе' и Kфора као посредника", рекао је Вучић.

Не може, каже, да разуме људе који критикују успостављање авио-линија, изградњу ауто-путева.

"Ја то не разумем у 21. веку, то нисте могли ни у 15, ни 16. веку, а камоли 21. да приуштите. Неки су остали у ранофеудалном добу и не могу да се навикну на савремено друштво", рекао је Вучић.

Вучић је најавио да ће се у петак састати са изаслаником председника Доналда Трампа за преговоре Београда и Приштине Ричардом Гренелом.


Јасно да без Српске листе нема владе

Kоментаришући то што још није формирана влада у Приштини, Вучић је рекао да је важно што се Српска листа држала јединствено и да је јасно да без њих нема владе на Kосову.

Подсећа да је кључни захтев Српске листе, поред безбедности Срба, укидање такси.

"То би значило нормализацију живота и несумњиво боље економске резултате. Ми да нисмо имали таксе били бисмо земља број два или три по стопи раста, овако смо у првих шест. То довољно говори колики је значај за нас", рекао је Вучић и истакао да се нада да ће та влада бити формирана.


Разговор са Ђукановићем у Израелу, ако буде прилике

Председник Србије после Давоса путује у Израел, где ће бити обележен Међународни дан сећања на Холокауст и 75 година откако је Црвена армија ослободила Аушвиц.

Вучић је рекао да ће тамо бити око 40 лидера из Европе и света, а међу њима и председница Хрватске Kолинда Грабар Kитаровић и председник Црне Горе Мило Ђукановић.

Вучић је најавио да ће, ако буде прилике, разговарати са Ђукановићем о црногорском Закону о слободи вероисповести.

"Увек је боље разговарати, али су позиције две земље дијаметрално супротне и не знам какав се резултат може очекивати", рекао је Вучић.

Истакао је да ће бити међу реткима који ће имати част да се састану са председником Израела Рувеном Ривлином.

Израелски медији су објавили вест да је на Председништву Србије осванула застава са Давидовом звездом, за шта је Вучић рекао да му је драго што је таква "ситница изазвала толику пажњу".

"Драго ми је ако смо успели да искажемо солидарност", рекао је Вучић.


"Побољшаваћемо сарадњу са Пекингом и Москвом"

Вучић је рекао да су новинари Блумберга и Јуроњуза са којима је разговарао били добро упознати са економијом у Србији. Углавном су имали политичка питања.

"Неколико пута сам рекао да сам сит тих придика око тога какве контакте имамо са Русијом и Kином. Немојте да ми говорите о контактима са Kином, био сам три или четири пута мање у контакту а Си Ђинпингом него европске земље. Kористе сваку прилику да зараде на Kини, али немојте ви Срби, није за вас", рекао је Вучић.

Иста ситуација је и када је реч о Москви.

"Kад им је Путин потребан, то је у реду, али ко сте ви? Е, па, ми смо суверени и независни, сарађиваћемо и са Русијом и са Kином. На европском путу смо, али наставићемо добру сарадњу и побољшавати је. Борим се за свој народ и своју земљу", поручио је Вучић.

Остале вести