Срећан сам што постоји овако јака и моћна фабрика у Обреновцу

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас фабрику MEI TA Europe у Баричу код Обреновца, где је присуствовао обуци за новозапослене, као и предавању за ученике обреновачке Техничке школе, која се организује у тој компанији.

Вучић је обишао ливницу и погон за машинску обраду после чега је разговарао са ученицима Техничке школе из Обреновца.

Њима је пренео да му је један од највећих светских лидера, Шимон Перес, једном у разговору рекао да ће будућност имати само они у чијим земљама радници буду учили, а ученици буду радили, јер другачије неће моћи да издрже тржиште и конкуренцију, и неће моћи да опстану.

"Посебно сам срећан због могућности да се бавимо дуалним образовањем и поред безброј отпора. Срећан сам што постоји овако јака и моћна фабрика у Обреновцу", поручио је Вучић.

Додао је да је задивљен и оним што је видео у фабричкој ливници и погону за машинску обраду, јер је, каже, потребно да имамо обучене раднике, младе који могу да напредују.

"Не може се без тешког рада до доброг живота. Моја молба је да будете посвећени и да ангажманом и радом, све што су у вас улагали, вратите родитељима и земљи. А, ми као држава помажемо колико можемо", рекао је Вучић.

Вучић МЕИ ТА Обреновац 0006
Извор: Танјуг

Компанија MEI TA Europe се бави производњом аутомобилских делова, делова мотора и општих индустријских делова.

Прва фабрика у Баричу код Обреновца отворена је у априлу 2017.године, а друга у јуну прошле године.

Меита је укупно у две фабрике у Обреновцу уложила 150 милиона евра, а запошљава 3.050 људи. Постоји потреба за новим запосленима и зато константно организују обуке за нове раднике.

Фабрика има сарадњу са општинама Обреновац, Лазаревац, Лајковац, Ваљево...

Вучић је фабрику посетио у пратњи председника Меита групе Бен Чена, амбасадорке Кине у Србији Чен Бо, председника општине Обреновац Мирослава Чучковића и министра просвете Младена Шарчевића, градоначелника Београда Зорана Радојичића, заменика градоначелника Горана Весића.


Сви су били у неверици, а данас овде ради 3.000 људи

Извор: РТВ Пинк

Председник Србије Александар Вучић данас је, током посете кинеској фабрици Меита у Обреновцу, подсетио да су људи, пре пет година, када се почињало са том инвестицијом, били у неверици, а данас у тој фабрици ради 3.000 људи.

"Нападали су ме новинари једне ТВ куће да у уговору пише да ће бити 700 радника, а да сам ја рекао 1.500. А данас их је не 1.500, већ 3.000 радника. Данас је 3.046 радника у делу где 50 година није било ниједне фабрике", подвукао је Вучић.

Он је подсетио да се много чекало на ауто-пут кроз Обреновац, да су у селима људи чекали на канализацију, а да је више од 250 милиона евра уложено у обнову те општине после поплава из 2014. године.

"Да сутра не будем ништа, ко год да уђе у ову фабрику - знаће да смо је ми изградили, са кинеском браћом", рекао је Вучић.

Он се захвалио и кинеском председнику Си Ђинпингу на односу према Србији и поручио кинеским партнерима да ћемо Сија дочекати онако како га ниједна земља на свету није дочекала.

Посебно је, каже, срећан што у фабрици Меита раде и људи из Лазаревца, Уба, Лајковца, Ваљева, са Чукарице и других места, а не само из Обреновца, јер су препознали прилику.

"Нама су потребни добри, вредни радници, који су прошли обуке које се овде организују, а они ће бити и најплаћенији у будућности. Само рад доноси резултате, а ко мисли да ће с неба нешто да падне и да је држава ћуп из ког може да се вади - то не постоји", рекао је Вучић.

Каже да се председник Меита групе Бен Чен раније нашалио како ће направити фабрику у Србији ако Вучић победи на изборима и изразио уверење да ће Меита направити још једну фабрику.

"Нашалите се још једном да ћете направите још једну фабрику", поручио је Вучић у шали.

Каже да је у Швајцарској не зарађују највише доктори наука већ занатлије и да ће у Србији они бити све више плаћени пошто ће за њима постојати највећа потреба на тржишту рада.

"Није важно да ли ће неко да има факултет већ шта зна да уради и шта има у глави", поручио је Вучић.

Подсетио је да Шимон Перес каже да ће имати будућност земље које се навикну да њихови радници имају два сата дневно да уче, а ученици два сата дневно да раде, као и да земље које то не схвате неће имати будућност.

Вучић МЕИТА Обреновац 0007
Извор: Танјуг

Овде није било ништа, ни ауто-пута, ни фабрике, ни било чега другог, то сте ви изградили, паметним односом и веровали сте да рад доноси резултате, поручио је Вучић.

"Да сутра не будем ништа, ко год уђе у ову фабрику знаће да смо је заједно са кинском браћом изградили", додао је председник Србије.

Истакао је да је Србија имала губитак на Железари 10 милина долара месечно, док су Кинези када су преузели железару повећали плате и сачували 5.200 радних места.

Такође, подсећа, да је држава имала због РТБ-а Бор минус од 1,2 милијарде евра, док није дошао кинески Зиђин.

"Желим вам све најбоље и желим Меити да буде једна од најуспешнијих наших компанија и да уложите, поред ових 150 милиона евра, још више новца", поручио је Вучић и додао да је и држава доста уложила у ту фабрику.

Србија је дала огроман новац и уложила у вашу будућност, поручио је Вучић обраћајући се радницима.

Додаје да је, такође, да је у том делу Београда никао читав један мали град.


Остале вести