Србија и Хрватска морају да имају суштински боље односе

Најновије
Извор: printscreen

Председник Александар Вучић поручио је данас да је Србија отворена за сарадњу са Хрватском и да ће две земље морати да имају суштински боље односе, мада је, како је приметио, "мало који светски државник" назвао Србију и Србе "шаком јада", како је то својевремено учинио новоизабрани хрватски председник Зоран Милановић.

Извор: Taнјуг

Вучић је, упитан шта очекује у односима Србије и Хрватске, рекао да ће Србија са одушевљењем да поздрави свако побољшање односа према Србима у Хрватској.

"Поздравићемо сваки километар асфалта или далековод који Хрватска изгради у српским срединама", рекао је Вучић за Пинк, у Истанбулу.

Он је истакао да је Србија врло отворена за сарадњу са Хрватском и да је она неопходна уколико обе земље желе да опстану на овим просторима и да зауставе велики одлив људи који је, наводи, пропорционално већи у Хрватској.

"Сарадња је кључна реч, а да ли ћемо успети", рекао је Вучић и додао да је мало који светски државник назвао Србију и српски народ "шаком јада", али да је и без обзира на то честитао Милановићу победу на изборима.

"Желим да верујем да је то речено у неком тренутку у којем, не знам шта се догодило. У сваком случају, ми ћемо морати суштински да имамо боље односе са Хрватском и Хрватима", рекао је Вучић.

Ако и буде компромиса - не може бити мимо СПЦ

Председник Србије Александар Вучић није данас желео да процењује могућност за компромис СПЦ и државе Црне Горе по питању имовине наше цркве у тој земљи, али је изразио наду да компромис, ако га и буде, неће бити на штету Српске православне цркве и српског народа.

Вучић је, наиме, приметио да многи иду на то да се у овом питању говори о "православној цркви" уопштено и Митрополији црногорско-приморској, а да се не помене Српска православна црква.

"Желим да верујем и надам се да ће у том компромису учествовати наше цркве и манастири, али под окриљем српске цркве, као што је то увек било", рекао је српски председник, на питање новинара да прокоментарише данашње ступање на снагу спорног закона у Црној Гори, те да ли постоји шанса да се постигне некакав компромис.

Увек, додао је, жели да верује у могући договор, али да ли је оптимиста по том питању - не може, истиче, баш ништа да каже.

"Све што сам имао да кажем по том питању већ сам рекао и мислим да су сви људи то разумели", додао је Вучић.

Упитан како види то што Митрополија црногорско-приморска СПЦ "смањује притисак" по питању спорног закона, Вучић је узвратио да се он у то није мешао, али да им свакако жели успех.

"Они све организују, ми у томе не учествујемо. Нисам желео да им сметам на било који начин. Желим им много успеха", рекао је Вучић.

На питање како утврдити "матични број оснивача СПЦ", што је по закону сада потребно да би се црква регистровала, а будући да је реч о Светом Сави, Вучић је рекао да не жели да прикупља лаке политичке поене говорећи о томе на тај начин.

"Председник сам Србије и боље да то оставим таблоидима и људима који се на такав начин тиме баве. Сувише је озбиљна ситуација да бих тако одговарао", подвукао је председник.

Он је додао да се нада да ће се све завршити мирно и да ће се наћи решење за СПЦ.

Свако се креће у границама своје покварености

Поводом изјаве председника Народне странке Вука Јеремића да ће "бити размонтирана СНС хоботница у државним институцијама, попут БИА", председник Александар Вучић изјавио је да у БИА раде професионалци, који брину о безбедности државе, а да се свако креће у границама своје покварености када говори о страначком присуству у таквим институцијама.

На питање да прокоментарише те Јеремићеве речи, Вучић је за ТВ Пинк, из Истанбула, након свечаног отварања "Турског тока", рекао да Јеремић, свакако, неће ништа да размонтира, нити ће било шта да уради.

"Можда још из неке амбасаде стигну неке паре, да он може лепо да отпутује у Њујорк сваких 10 дана и ништа више", додао је Вучић.

Kако је рекао, Јеремић ће да настави лепо да живи, а грађани ће без њега на власти још много лепше да наставе да живе и да се радују успесима Србије, за разлику од Јеремића, који би волео да Србија буде неуспешна као што је била у Ђиласово и његово време.

"Тамо раде професионалци, добри људи који брину о безбедности државе. А то, свако се креће у границама своје покварености, па тако и они који говоре о страначком присуству", рекао је Вучић.

Остале вести