"Турски ток" од огромног значаја за будућност Србије

Најновије
Извор: @boykoborissov

Гасовод "Турски ток" од огромног је значаја за будућност Србије, за привлачење инвестиција и даљи економски и индустријски напредак земље, поручио је данас из Истанбула председник Србије Александар Вучић.

Извор: Taнјуг

Вучић, који присуствује свечаности поводом пуштања у рад деонице гасовода "Турски ток" у Истанбулу, истакао је да ће тај гасовод омогућити да Србија добија гас по пристојним ценама, бољим него до сада.


"Изградња гасовода дугог 403 километра кроз нашу земљу, а касније и секундарног гасовода, како би гас довели у Владичин Хан, Љубовију, Бајину Башту и друга места, од огромног је значаја за привлачење инвестиција, напредак индустријске производње", поручио је Вучић у изјави новинарима.

Он је навео да је то од огромног значаја за безбедно и ефикасно снабдевање, те подвукао да је у савременом свету, осим путне и железничке, као и комуникационе, гасна инфраструктура најважнија.

Kако је приметио, управо је то разлог због којег се велике силе "туку" и постоје велики притисци.

Vučić, Erdogan, Putin i Borisov na svečanosti povodom puštanja u rad deonice gasovoda "Turski tok" u Istanbulu
Извор: Танјуг



"Срећан сам што данас уз сусрет са Путином и Ердоганом, и уз њихово присуство, могу да разговарам са Борисовим, јер много зависи када ће Бугарска да заврши своју секцију и да то спојимо", рекао је Вучић.

Он је додао да би према неким проценама, српски и бугарски део гасовода могли да се повежу у мају или најкасније у септембру.

"Свеједно је. То је свакако за нас од стратешког, животног значаја, за будућност Србије и за даљи напредак у економског и индустријском смислу", рекао је Вучић.

Он је навео да ће данас бити прилика да разговара са Путином, Ердоганом и Борисовом о свему, нарочито у времену између ручка и вечере, када ће њих четворица бити сами.


"Све теме ћемо да покренемо, да видимо како једна велика светска сила и једна велика сила у региону, или две светске силе, гледају на проблеме на Блиском истоку, зато што је то енергетско питање и за нас, између осталог".

Kако је рекао, може да се догоди да цена нафте буде на највишем нивоу у последњих неколико месеци, што ће зависити од односа САД и Ирана.

"Свака ескалација повећаваће цену гаса у будућности, јер се гас везује за нафту", нaпоменуо је Вучић и истакао да то за нас не би било добро.

Вучић каже да ће од данас имати прилику да види како Русија и Турска гледају на све то.


Председник додаје да ће данас разговарати са лидерима Русије, Турске и Бугарске и о билатералним односима, о политичкој подршци на различитим нивоима Србији, и продубљивању међудржавних односа, као и да ће у разговору са Борисовим моћи да се сагледају односи са ЕУ и да се види да ли ће сви пројекти планирани моћи да се остваре до краја.

Гасовод гарантује убрзани економски развој Србије

Извор: Taнјуг

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас, после свечаног пуштања у рад деонице гасовода "Турски ток", у Истанбулу, да ће његов крак, који ће проћи кроз нашу земљу, "Балкански ток", обезбедити значајан услов за убрзани економски развој Србије.

“Без гаса нема индустрије, железаре, ниједног од великих произвођача. Све немачке компаније су дошле, а многе друге стране фирме не би дошле, да немамо уредно снабдевање гасом. На пример, Теклас тражи гас, а ми јужно од Лесковца немамо снабдевање гасом", казао је он за ТВ Пинк.

Вучић је најавио да ће, када Бугарска буде завршила свој део гасовода, крајем маја, са бугарским премијером Бојком Борисовим обићи бугарски део, који је део "Балканског тока", који иде преко Бугарске до Србије.

"Правићемо даље гасовод према РС, али и БиХ и неким другим територијама, наравно и ка Мађарској, где је излаз", указао је он.

Вучић је подвукао да је гасовод питање напретка наше индустрије, привреде, јефтиног горива за становништво.

Енергетска безбедност је, како је казао, питање сигурности.

"Велику ствар смо учинили ако будемо могли да комплетну количину гаса од око 13 милијарди кубних метара обезбедимо да иду транзитом кроз Србију. То би значило да за седам до осам година вратимо све уложене паре. То није реално, али за 10 до 12 година биће као да ни динара нисмо уложили", поручио је он. Kазао је да је поносан на поштовање које су председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, председник Русије Владимир Путин и бугарски премијер Борисов показали према Србији на свечаности у Истанбулу.


"Веома сам срећан што сам могао да представљам Србију на овој свечаности на којој је Србија добила такво поштовање од једне велике светске силе, највеће регионалне силе и једне чланице ЕУ", рекао је он.

Остале вести