Променили смо лице Србије, време за нове, другачије мере

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да је у последњих пет година промењено лице Србије, која је 2014. године била у катастрофалној финансијској ситуацији, те поручио да је сада време да се изађе са другачијим мерама, које, за разлику од претходних, неће погодити грађане, већ владу и директоре.

Извор: РТВ Пинк

"Ово је план шта ћемо да урадимо, не само о пројектима, јер наш циљ је пре свега да људи живе боље и да драстично смањимо пропорцију одлазака младих из Србије, да они остану у земљи", поручио је Вучић.

Он је подсетио да је после избора 2014. године разговарао са људима из његове странке, али и са Ивицом Дачићем и странкама око СПС, и да су тада "себи држали опело", гледајући у каквој се ситуацији земља налази - да јавне финансије нису под контролом док јавни дуг "одлази у небо", захваљујући неодговорној политици оних који су, каже, мислили да се партијским договором купује боља будућност, а не радом, способношћу и знањем.

"Прошло је пет година од тада. За тих пет година променили смо лице Србије, која је сада успешна земља, најбрже напредује у целој југоисточној Европи. Успели смо да не само у кошарци, ватерполу, одбојци, већ да будемо међу најбољима у Европи и у економији, у свему где смо били последњи или међу последњима", рекао је Вучић.

Данас је, каже, тренутак да се изађе са другачијим мерама пред грађане.

"Трудили смо се и мучили да план направимо. Иза њега ћемо да станемо чврсто. Неки ће овде бити 2025. године, неки неће, али ћемо сви бити поносни на оно што је урађено, јер резултате рада никоме не можете да одузмете", поручио је Вучић.

На крају 2025. године просечна плата 900 евра, пензија 430 до 440 евра

"Просечна плата на крају 2025. године биће 900 евра, а просечна пензија 430 до 440 евра, то обећавам грађанима Србије", рекао је данас председник Александар Вучић представљајући нови инвестициони план "Србија 2025".

То ће бити један од резултата програма "Србија 2025", који ће, како је истакао председник Вучић, за разлику од тешких реформи 2014., погодити пре свега владу, директоре јавних предузећа, ЕПС, Србијагас, а не грађане.

Први циљ плана "Србија 2025" је да се драстично смањи пропорција одласка младих из земље, да би имали више деце и будућност, рекао је Вучић.

Вучић је навео да ће у јануару наредне године просечна плата бити преко 500 евра, а пензије 245 евра.

Пензије су тренутно 226 евра, а биће скоро двоструко веће за пет година у реалном износу, рекао је председник и додао да ће животни стандард пензионера бити око 70 одсто бољи него сада.

Рекао је да се то може и због макроекономске стабилности и да ће курс динара 14 година у континуитету остати стабилан - између 117 и 120 динара у односу на евро.

Напоменуо је да ће са платама ићи лакше, а са пензијама теже, јер се смањује удео пензија у платама. Председник је истакао да ће се предузети све да пензије буду усклађене са растом плата, али не на начин са којим би се угрозиле јавне финансије.

"Помераћемо да буде 12 до 13 одсто учешћа, данас нам је 10,2 одсто, ићи ће на 10,5 - 10,7, да би пензије расле брже", рекао је Вучић, напомињући да бисмо, ако би ишли на чист швајцарски модел, били у проблему.

Рекао је и да треба обезбедити конкуренцију на тржишту радне снаге, јер немамо радника.

Реформе ће бити тешке за владу и државу, ЕПС, Србијагас и јавна предузећа, а не за грађане, истакао је председник.

У новембру раст 6 одсто, годину завршавамо са 4 одсто раста

Србија је у новембру имала највећи раст у Европи од 6 одсто, а годину ћемо завршити са растом БДП-а од 4,0 процента, објавио је данас најновије податке председник Александар Вучић.

Овим резултатима, каже, допринеле су тешке реформе, што је како је рекао допринело и томе да се стопа незапослености спусти испод десет процената на 9,5 колико тренутно износи.

"У новембру Србија је имала највиши раст у Европи од 6 одсто, завршићемо годину са 4,0", рекао је председник на представљању програма “Србија 2025“ и указао да су раније пројекције говориле да ће тај раст бити 3,5 одсто.

Вучић је навео да, према прелиминарним подацима, стране директне инвестиције износе 3,8 милијарди, што је како је рекао, 9 одсто више него 2018. године.

Сви ови резултати, постигнути су, како је истакао, захваљујући народу и заједничком раду на реформама.

Више од пет милијарди евра у путну инфраструктуру

Председник Александар Вучић најавио је данас да ће у оквиру програма "Србија 2025" више од пет милијарди евра бити уложено у путну инфраструктуру.

"Планови су да уложимо 5,078 милијарди у путну инфраструктуру у наредном периоду", рекао је Вучић.

Председник је на мапи градова Србије исцртао и повезао будуће деонице и објаснио где ће путеви пролазити и која места ће повезивати.

Навео је између осталог, да ће се градити брза саобраћајница Сомбор-Кула-Врбас-Бечеј-Ново Милошево-Кикинда.

На овај начин, каже, биће потпуно повезан северозападни део са североистоком земље, а додатно ће се градити ауто-пут Београд-Зрењанин, као и пут Нови Сад-Зрењанин.

За три године биће, каже, завршен Моравски коридор, а један од важнијих пројеката је и деоница "Вожд Карађорђе" за шта је већ обезбеђено 100 милиона евра.

У железничку инфраструктуру биће уложено нешто више од 3,5 милијарди, а у ту цифру је урачуната и изградња метроа у Београду од око 1,3 милијарди евра.

Вучић Србија 2025 0008
Извор: Танјуг

За деоницу реконструкције пруге Нови Сад-Суботица већ је издвојено 800 милиона евра, а за пругу Београд - Ниш обезбеђено је 200 милиона евра.

Вучић је рекао да ће за улагања у водни саобраћај бити обезбеђено 274 милиона евра, од чега највише за улагање у проширење луке Прахово, Богојево, у Сремској Митровици, затим за изградњу нове луке у Београду, додатна улагања у Луку Нови Сад, у луку у Смедереву и друго.

Када је реч о ваздушном саобраћају, ту ће бити кроз буџет обезбеђена средства за наставак развоја.

Вучић је напоменуо да ту не може држава много да издваја због рестриктивне политике ЕУ у вези са државном помоћи.

"Развој аеродрома и ваздушног саобраћаја иде великом брзином напред", додао је Вучић.

Када је реч о сектору пољопривреде, за инфраструктуру ће ту бити укупно уложено 300 додатних милиона евра мимо буџета, а новац ће између осталог ићи највише за наводњавање, 86 милиона евра, 70 милиона за комасацију, 50 милиона евра за тракторе за пољопривреднике...

За улагање у инфраструктуру у области туризма биће издвојено 200 милиона евра наводећи улагања у бање, спортске центре, планинске ски центре, археолошке локалитете...

Додатних 700 милиона евра за помоћ младима

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће у оквиру програма "Србија 2025" за помоћ младима држава издвојити додатно 700 милиона евра.

Вучић је казао да је за помоћ младим брачним паровима намењено, поред свих редовних давања из буџета, 500 милиона евра, јер је за државу тренутно најважнија борба за младе људе у Србији.

"Желимо да млади брачни парови лакше стекну кров над главом и одвоје се брже од родитеља и да раније почну да раде и раније да добијају децу", рекао је Вучић.

Напоменуо је да је у Србији просечна старост 46 година и да губимо читаву једну генерацију у односу на, рецимо, Турску.

"Зато смо спремни да издвојимо мимо буџета 500 милиона евра", навео је председник и додао да ће се тражити за добијање тих субвенција минимално учешће, како би се показала заинтересованост.

Додао је да ће услов бити и да ти парови остану да живе у Србији.

Председник је рекао да ће бити издвојено и 200 милиона евра за повећање финансијских давања за новорођену децу, повећање субвенција за вртиће, затим за биомедицински потпомогнуту оплодњу, саветовалишни рад када је реч о репродуктивном здрављу младих, затим за заштиту и превенцију деце оболеле од аутизма, помоћ и друго.

Вучић је рекао да програм "Србија 2025" вреди укупно 14 милијарди евра, што је отприлике још један додатан буџет Србије, као и да би 2025. године могао да износи и 17 милијарди евра.

"За све ове пројекте ћемо имати цео један буџет на располагању, и то уз конзервативно тумачење привредног раста од 4,5 одсто, а не пет или шест одсто, за шта ћемо се борити".

Вучић је подсетио да Светска банка предвиђа да би Србија могла да достигне раст и од седам одсто.

Додатних 500 милиона евра за енергетику

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас, приликом презентације програма “Србија 2025“, додатних 500 милиона евра за улагање у области енергетике.

“Када се погледа само цифра, то делује мало, али не и када се зна са колико новца располажу јавна предузећа“, рекао је он.

Вучић је казао да ће тај додатни новац бити употребљен пре свега за додатне капацитете складиштења гаса, за изградњу новог блока термоелектране Колубара Б у Каленићу, али и бројне друге приоритетне пројекте у изградњи гасне мреже.

Додатна средства и за помоћ Србима на КиМ

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас, презентујући програм Србија 2025“, да ће Канцеларија за Косово и Метохију добити додатних 150 милиона евра.

Та додатна средства, како је објаснио, намењена су инфраструктурним пројектима.

“Радићемо свуда где можемо, и то не само на северу, већ и јужно од Ибра - у Грачаници, Ранилугу, Клокоту, Пасјану, али и Штрпцу, Сиринићкој жупи, на целом КиМ где год живе Срби“, казао је он.

Вучић је најавио и додатних 100 милиона евра за сарадњу са Републиком Српском.

“Наша је обавеза да, због нешто лакше ситуације, много већег нивоа инвестиција које имамо, помогнемо Републици Српској њеним повезивањем са матицом, не угрожавајући територијални интегритет БиХ“, рекао је он.


Милијарду евра за водовод и канализацију - у сваком селу

У оквиру програм "Србија 2025" биће уложено чак милијарду евра за изградњу водовода и канализације у сваком селу у Србији, најавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Председник је рекао да ће, после улагања у путну и железничку инфраструктуру, највише новца бити издвојено у водовод и канализацију, јер је то од огромног значаја за живот грађана.

"Да у сваком селу имамо водовод и канализацију", нагласио је Вучић.

Вучић Србија 2025 0006
Извор: Танјуг

Рекао је да ће новац за ту намену бити реализован преко Канцеларије за јавна улагања и напоменуо да је опредељено и више новца него што локалне самоуправе могу да потроше.

Вучић је нагласио да је потребна озбиљна припрема пројеката од стране локалних самоуправа.

Велики новац за спортску инфраструктуру

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће велики новац бити уложен у спортску инфраструктуру у наредном периоду, јер је то повезано са туризмом.

То је илустровао примером да помоћ у изградњи кошаркашких и фудбалских терена на Дивчибарама значи да се помогло и значајном повећању броја туриста на тој планини.

Вучић је, међу пројектима чија реализација следи у наредном периоду, набројао национални стадион у Београду, градске стадионе у Суботици, Лесковцу, Зајечару, Краљеву, Лозници, Крушевцу, Врању, Новом Пазару.

Посебно је, каже, поносан, што ће новац бити издвојен за дворану Спортског друштва "Раднички" са Врачара.

Такође, биће изграђена мултифункционална дворана у Кошутњаку, Национални одбојкашки центар, Атлетски центар Ћуприја, комплекс базена у Врњачкој бањи, Кошаркашки национални тренинг центар, спортски центар Караташ, стрељана у Бору...

За здравство додатних 600 милиона евра

У наредном периоду у српско здравство биће уложено додатних 600 милиона евра, најавио је данас председник Александар Вучић представљајући програм “Србија 2025“.

Вучић је истакао да здравство "троши" толико, да 20 одсто буџета одлази у здравство.

Притом, навео је да је само око 950 милиона одлази на плате запослених у здравству, а 2,3 - 2,4 милијарде се потроши на само здравство, како би се свим грађанима омогућило да имају добру негу и заштиту.

Додао је да у то не спадају КЦ Ниш, који је изграђен, као ни градња КЦС-а која напредује.

"И зато нећу да дозволим да Инфективна клиника стоји у онаквом стању, да десетине домова здравља и амбуланти у градовима изгледају оронуло. Много тога се поправило, али мора још боље, да људи могу да осете бољитак, а за то имамо новац", рекао је Вучић.

Додао је да би волео да се из инвестиционог плана потроше сва предвиђена средства.

Србија није у кризи, верујем у још лепшу будућност

Србија није у кризи, у Србији ће се живети много боље, поручио је данас председник Александар Вучић завршавајући представљање инвестиционог програма за наредних пет година.

Вучић је истакао да је потребно да сачувамо мир и стабилност, да будемо вредни, паметни и одговорни.

"Уверен сам да ће будућност Србије изгледати другачије, лепше и боље и да ће наш народ, а наша деца пре свега, бити неупоредиво срећнији него раније", поручио је председник Србије.


Остале вести