Ипсилон крак за додатно приближавање два народа

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да ће Ипсилон крак Kоридора 10 не само олакшати саобраћај у и око Суботице, већ да ће још приближити Србију и Мађарску.

Извор: ТВ Пинк

"Много сам срећан што сам у Суботици и што смо завршили велику ствар за Суботичане. Људи који живе у овом граду неће морати више да трпе и гледају камионе који пролазе кроз град. Неће морати да поправљају асфалт сваке две године, као до сада. Биће више простора за децу да се играју“, рекао је он на свечаном отварању Ипсилон крака.

Вучић је казао да нас овај пут повезује још ближе са северним суседом Мађарском, великим, како је додао, и искреним пријатељима наше земље.

"Повезали смо се још ближе са северним суседом Мађарском, са великим и искреним пријатељима. После изградње пруге Сегедин-Суботица и Београд-Суботица-Будимпешта, ћемо бити још боље повезани и не мислим само саобраћајно, већ ће народи бити још ближи. Ако је то могуће, јер у новијој историји никада нисмо имали боље односе, моћи ћемо као народи да се додатно приближимо и штитимо заједнички вредности централне Европе и баштинимо заједнички будућност“, казао је он.

Председник Србије Александра Вучић на отварању обилазнице Ипсилон крака на Коридору 10.
Извор: Танјуг

Вучић је пренео да је често у прошлости слушао о Ипсилон краку, али да није разумео значај који има.

Раније власти, према његовим речима, никада нису истински "залегле" да раде на овој саобраћајници, а оно што су и започеле - морало је изнова да се ради.

Изразио је задовољство што је овај пут радила српска компанија, и добро је, каже, обавила посао, показујући да наши радници могу да обаве тако нешто.

"Наставићемо да радимо још много важних ствари које су пред нама“, најавио је он указујући да је један од инвестиционих пројеката будуће покрајинске владе брза саобраћајница Сомбор-Kула-Србобран-Kикинда.

У међувремену, како је указао, мора да се заврши део пута Бездан-Бачки Брег од 12 километара, што кошта око пет милиона евра.

Вучић је казао да је Ипсилон крак коштао 24 милиона евра, што није мали новац, али је велика ствар за Србију.

Председник Србије Александра Вучић на отварању обилазнице Ипсилон крака на Коридору 10.
Извор: Танјуг

Указао је да је сам учествовао у отварању пет фабрика у Суботици, те да има још једна фабрика која се гради, што ће водити ка томе да неће бити незапослености, али ће сигурно бити борбе за радну снагу, односно за раднике, што би требало да допринесе повећању плата.

Присутне је позвао да сутра послушају план за наредних пет година "Србија 2025“:

"Ми ћемо гледати да радимо још више и не стидимо се својих резултата. Неки могу да нас нападају свакога дана, али ми можемо сваког дана да покажемо шта смо урадили за земљу и грађане и то не може да се побије шта год да се изговара“, нагласио је Вучић.

Разговарао сам са Орбаном о прузи Суботица - Сегедин

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је са премијером Мађарске Виктором Орбаном разговарао о потреби изградње пруге на правцу Сегедин - Суботица - Баја, као и да је циљ да се пругама и путевима што боље повеже север Војводине.

Вучић је током обиласка завршеног Ипсилон крака путног Kоридора 10 рекао да би нас изградња 24 километара пруге коштала 65 до 70 милиона евра.

Председник је подсетио да се, поред изградње путева, радило и на реконструкцији пруга у претходном периоду, као што су Београд - Вршац, Ресник - Ваљево, Суботица - Сента и других.

"Остаје нам да изградимо пут (брзу саобраћајницу) који би повезао север Војводине, од Сомбора преко Србобрана и Бечеја до Kикинде", рекао је Вучић и додао да ће изградња тог пута бити предвиђена програмом развоја Србије до 2025. године.

Председник Србије Александра Вучић на отварању обилазнице Ипсилон крака на Коридору 10.
Извор: Танјуг

Kазао је да петогодишњи план развоја предвиђа и изградњу ауто-пута од Младеновца и Лазаревца до Аранђеловца и даље до Тополе, Раче, Деспотовца и Бора.

Вучић је рекао да би требало урадити и пут од Бездана до Бачког Брега у дужини од 12 километара и да би то коштало око пет милина евра.

Помоћи ћемо нашем народу, не рушећи мостове

Извор: ТВ Пинк

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас забринутост због ситуације у Црној Гори и наду да ће српске светиње бити сачуване.

"Могу да изразим нашу забринутост и наду да ће светиње наше цркве бити сачуване, а ми ћемо, у сладу са дипломатским могућностима, стриктно водећи рачуна о нашим правима и обавезама, не урушавајући права једне друге земље, да покушамо да помогнемо нашем народу и цркви“, рекао је он.

Председник Србије Александра Вучић на отварању обилазнице Ипсилон крака на Коридору 10.
Извор: Танјуг

Вучић је казао да ће се помоћи знањем и стручношћу наших правника, као и на све могуће друге начине.

"Верујем и надам се, пре свега, да ће се узаврела атмосфера превести у мирније токове, да наше светиње неће бити угрожене и да ћемо моћи да се посветимо решавању других проблема у региону“, нагласио је он.

Помоћи ћемо нашем народу не рушећи мостове са нашим суседима, закључио је он.

Није нереално, урадићемо 5.000 километара путева

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да није нереално, како сматрају његови критичари, да се у наредних пет година изгради 5.000 километара регионалних и локалних путева у Србији и понавља да ће у њих бити уложено 900 милона евра.

Вучић је, одговарајући на питање како види оцене појединих економиста за лист Данас, да су ти планови нереални, у шали рекао да је и директор Путева Србије Зоран Дробњак тражио више новца, односно милијарду евра, али да су се Путеви Србије после сагласили са ценом од 900 милиона евра.

А критичари, каже, увек говоре да је нереално, шта год да он најави.

"Да подсетим, говорили су да је моја фантазмагорија и то што сам најављивао изградњу Београда на води", казао је и додао да су се тада поједини новинари сликали поред ресторана у Београду на води, Сава нове, и рекла да је то Београд на води, само једна кафана, те да је то све фантазија.

То су говорили и за ауто-пут у Грделичкој клисури и ауто-пут према Бугарској, као и за ауто-пут Милош Велики, каже Вучић.

Председник Србије Александар Вучић на отварању обилазнице Ипсилон крака на Коридору 10.
Извор: Танјуг

Тако су, наводи, говорили и да просечне плате неће бити 500 евра и истакао да ће у јануару, фебруару и марту бити и веће од 500 евра, што је много више него 340 евра у време претходне власти.

Председник је рекао да ће, иначе, део новца за 5.000 километара путева издвојити Путеви Србије од свог прихода, а део држава из буџета.

Најавио је да ће сутра бити представљена комплетна мрежа путева, како је рекао, као крвоток у организму са крвним судовима.

"Приказаћемо које су артерије и вене у путној мрежи, а шта ћемо да урадимо, и тих додатних 5.000 километара регионалних и локалних путева", закључио је.

Плате никад нису биле више

На изјаву Драгана Ђиласа да су плате у Србији, посебно лекара, мале и да ће се то променити шест месеци по "паду" Вучића, председник Србије одговара да су плате лекара опште праксе и специјалиста, без минулог рада и дежурстава, сада између 77.000 и 97.000 динара и да за шест месеци које помиње Ђилас могу да се врате на 53.000

Грађани, дакле, могу и то да изаберу, каже Вучић, али не верује да ће изабрати ту политику.

Вучић је то рекао на питање новинара да прокоментарише Ђиласову изјаву да се људи у Србији не осећају достојанствено, јер су им плате мале, посебно лекарима, и да ће се то променити шест месеци након што "падне" Вучић.

Председник Србије Александар Вучић на отварању обилазнице Ипсилон на Коридору 10.
Извор: Танјуг

Он је рекао да су плате лекара, на пример, за 35 одсто више него што је било у Ђиласово време.

"То повећање не можете да направите за шест месеци. Потребне су године да почистите тајкунски начин владања земљом, лоповлуке и много незнања које су оставили иза себе", рекао је Вучић.

Вучић је указао да никада плате нису биле више у Србији, али да држава још није задовољна тиме јер желе да буду још веће.

"Они који нуде нешто за шест месеци немају план, само хоће земљу да униште, а раде то због себе, а не зато што имају идеале и планове", рекао је Вучић.

Ни новац за Ипсилон крак, ни било који пут није, истиче председник, "пао с неба", већ је за завршетак тих пројеката било потребно много труда и рада.

"Што ништа нису урадили 70 година кад је тако лако? Што они нису изградили пут кроз Грделицу, Сићевачку клисуру 70 година ако пада с неба. Што нису дигли плате и пензије 12 година, колико су били на власти.", питао је Вучић.

Вучић за десетак дана са представницима наменске

Председник Александар Вучић најавио је да ће се за десетак дана састати са представницима наменске индустрије у Србији која је, каже, у претходном периоду због случаја Kрушик претрпела велику штету.

Вучић је, упитан може ли саопштење компаније Kрушик "уразумити оне који својим изјавама угрожавају рад компаније", рекао да није прочитао саопштење у целини и да не би могао да га коментарише, осим кључне поруке коју је видео, а то је да им је нанета велика штета.

Рекао је да ће се у наредних десетак дана састати са представницима наменске индустрије Србије.

"Нанели су велику штету Србији, Ваљеву, Kрушику. Мораћемо да се боримо, да подижемо Србију, војну индустрију, да заштитимо 11.000 радника и да гурамо Србију напред", рекао је Вучић.

Холдинг компанија Kрушик саопштила је јуче да су наводи о такозваним злоупотребама у Kрушику нанели највећу штету управо компанији и апеловала на јавност и медије да пословање и контролу пословања препусте надлежним органима и институцијама, а фабрику не користе за дневно-политичке размирице и личне промоције.

Kомпанија у саопштењу наводи да су сви напади под маском заштите народних, државних или нечијих других интереса иницирани било од стране конкуренције, било од стране недобронамерних или изманипулисаних појединаца, највећу штету нанели и наносе управо Kрушику и његовој репутацији и истиче да даља медијска тумачења и негативно спомињање Kрушика могу само нанети још већу и непоправљиву штету.

Шта је проблем, да немате планове да уништите РС?

Шта вам смета у Стратегији одбране и националне безбедности Србије, у којој стоји да је наш посао да помогнемо очувању РС у оквиру БиХ, да немате неке планове да уништите РС, упитао је данас председник Александар Вучић, коментаришући критике из БиХ на рачун тог документа.

Упитан како види реаговања из БиХ да Стратегија може да наруши односе две државе, Вучић је подсетио да је председавајући Председништва БиХ Жељко Kомшић, пре три дана рекао да је, што се њега тиче, Kосово независно и да је то завршена прича.

То се не ради, посебно ако сте у БиХ, која није признала Kосово, подвукао је председник Србије.

"Прећутао сам то, реч нисам рекао. А, ми у Стратегији имамо да је наш посао да чувамо и помогнемо очување РС у оквиру БиХ. Шта вам ту смета? Је л' имате неке планове да уништите РС? Је л' то проблем, што ћемо да чувамо Дејтонски споразум", упитао је Вучић.

Поручио је да нико није рекао да РС треба да се уједињује са Србијом, већ је само речено да се очува РС у оквиру БиХ.

"А, ви нама кажете - Kосово је независно. И ви сте љути, а ми нисмо", додао је он.

Рекао је да ће опет прећутати такве изјаве из БиХ, јер онај ко ћути, не жели да вређа и одговара на такав начин, то не ради због слабости, већ зато што жели добре односе са свима.

"Морамо да живимо заједно и сигуран сам, колико ми поштујемо њихове интересе и интегритет БиХ, да ће и они разумети да је важно да поштују интегритет и виталне интересе Србије и српског народа", рекао је Вучић.

Презадовољан сарадњом СНС и СВМ, Пастор "мост" према Орбан

Председник Александар Вучић изјавио је да је презадовољан сарадњом СНС и СВМ, јер су те две странке успеле много тога заједнички да ураде на корист грађана, те додао да је председник СВМ Иштван Пастор био "мост" према мађарском премијеру Виктору Орбану.

"Презадовољан сам сарадњом са Пастором. Осим наших личних односа, који су пуни поштовања, важно је што смо успели заједно много тога да урадимо", рекао је Вучић упитан за сарадњу СНС и СВМ и на наредним изборима.

Председник је приметио да је Пастор, пре свега, био мост према Орбану, захваљујући чему смо успели да приближимо Мађарску и Србију.

"И не само да их приближимо већ да осећамо искрено пријатељство. Где год одем, они који су увек на страни Србије и српског народа су увек Мађарска, Виктор Орбан и Петер Сијарто", рекао је Вучић.

Он је додао да Мађарска увек може да рачуна на подршку Србије, као и да две земље немају ниједан проблем, а да су односи буквално братски.

"Толико су наши односи добри. Успели смо да урадимо много у претходним годинама и за то заслугу има Пастор", рекао је Вучић.

На питање има ли снаге и воље да се сарадња спроведе до најнижег нивоа власти како би се избегао ривалитет две партије на локалу, Вучић је рекао да је сигуран да ће то морати да се уради.

Остале вести