Имамо поверења у Макрона

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић поручио је данас да Србија има поверења у председника Француске Емануела Макрона и изразио захвалност Француској због подршке нашој земљи на европском путу.

Извор: РТВ Пинк

Вучић је на конференцији за новинаре с министарком одбране Француске Флоранс Парли рекао да Србија не учествује у готово оркестрираној кампањи против Макрона због неких одлука у ЕУ, односно одлуке да се не отворе преговори о чланству у ЕУ са Северном Македонијом и Албанијом.

"Имамо велико поверење у Макрона, сматрамо га искреним пријатељем. Верујем да ће водити рачуна пре свега о француским интересима, али и српским. Људи у Србији имају поверења у Француску", рекао је Вучић.

Председник је рекао да је први пут, после 35 година, један министар одбране Француске у Београду.

"Веома сам задовољан због тога и велико вам хвала. Пренесите председнику Емануелу Макрону најсрдачније поздраве народа из Србије и моје лично, хвала за посету током лета и поруке које је пренео грађанима Србије", рекао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић са министарком одбране Француске Флоранс Парли.
Извор: Танјуг

Наводећи да две земље имају добру сарадњу, Вучић је истакао да ће Србија да чува војну неутралност, али ће да развија све боље односе са Француском.

Он је нагласио добру сарадњу у међународним мисијама и истакао да је Србија спремна да учествује и билатерално са Француском у различитим мисијама.

"За нас су Французи пријатељи, били смо пријатељи и 1914. и 1918. године, у Другом светском рату и у будућност морамо да гледамо заједничким или готово једнаким погледом", рекао је Вучић.

Он је истакао да је економска сарадња две земље добра и да трговинска размена расте, те да Француска у Србији запошљава више од 11.000 људи.

Председник Србије Александар Вучић са министарком одбране Француске Флоранс Парли.
Извор: Taнјуг

Вучић је рекао да постоји све већи број активности које имају војске Србије и Француске, као и да ће Французи учествовати у значајној вежби на територији Србије која ће бити одржана у јуну.

"Ми смо због тога изузетно срећни, то ће проширити знање и видике наших људи и видећемо шта можемо да научимо од француске војске", навео је Вучић.

Kаже да војно техничка сарадња расте са Француском и подсетио да је Србија купила ракете Мистрал и да већ данас или у понедељак Србија исплаћује за њих прву рату.

Председник Србије Александар Вучић са министарком одбране Француске Флоранс Парли.
Извор: Танјуг

Такође, нагласио је да држава никада не касни са исплатама и да се увек стриктно држи уговора.

"Хвала Французима што са нама желе да раде по том питању, има још много области у сфери војне индустрије и куповине наоружања где смо ми заинтересовани за француске производе и о томе смо разговарали. Верујем да ћемо у наредним недељама и месецима имати још неке позитивне ствари којима би могли да вас изненадимо", навео је Вучић.

Истиче да ће Србија да чува своју војну неутралност, али и да развија још боље односе са Француском.

Замолио је министарку одбране Француске да пренесе срдачне поздраве Макрону и жеље за успешне реформе у Француској.

"Нема успешних реформи без тешких потеза, пренесите Маркону да издржи и остане чврсто у својим идејама, а онда ће му бити захвални и они који му данас нису захвални. Kо мисли да се тешке болести лече аспирином вара се и не говори истину свом народу. Тешке болести се лече тешким лековима. Да се не бих мешао у унутрашње ствари Француске само би да поручим да желим све најбоље Француској и Макрону. Увек сте добродошли у Србију, живело пријатељство Србије и Француске", поручио је Вучић.

Остале вести