Састанком са Ципрасом Вучић завршио посету Грчкој

Најновије
Извор: Taнјуг

Председник Србије Александар Вучић састао се данас после подне у Атини са председником Kоалиције радикалне левице (СИРИЗА) и бившим грчким премијером Алексисом Ципрасом, чиме је завршио дводневну званичну посету Грчкој.

Вучић и Ципрас сарађивали су док је Ципрас још био на челу грчке владе, у оквиру регионалне сарадње Србије, Румуније, Бугарске и Грчке.

Током посете Атини председник Србије разговарао је са државним врхом Грчке, председником Прокописом Павлопулосом и премијером Kиријакосом Мицотакисом, састао се са привредницима те земље, поглаваром грчке цркве Јеронимом II, а уручена му је и Златна медаља за заслуге града Атине.

Такође, потписана је и Заједничка декларација о стратешком партнерству Србије и Грчке, која се односи на шест области - политику и спољнополитичку сарадњу, безбедност и одбрану, науку и образовање, економију, културу и заштиту животне средине, а којом је, према Вучићевим речима, стављен печат на вишедеценијско и вишевековно пријатељство које нико неће моћи да уништи.


Вучић је данас, на заједничкој прес конференцији са Мицотакисом поручио да Србија мало где у свету може да пронађе искреног и оданог пријатеља попут Грчке и истакао велики значај Декларације о стратешком партнерству за односе две државе.

Vucic sastao se danas posle podne u Atini sa predsednikom Koalicije radikalne levice (SIRIZA) i bivsim grckim premijerom Aleksisom Ciprasom
Извор: Танјуг


Председник је рекао и да је уверен да долази време већег поштовања независних и суверених земаља и пријатељстава између тих земаља.

Вучић је током посете истакао да је Србија захвална Грчкој на подршци по питању Kосова и Метохије, као и да Србија у потпуности подржава територијални интегритет Грчке на копну и на мору.

Такође, изразио је захвалност на подршци Грчке европском путу Србије, уз поруку да ће Грчка увек, на сваком месту имати отворену и недвосмислену подршку Србије.

"Важан је задатак Србије да увек буде уз Грчку и чува леђа Грчкој, као што сам сигуран да ми можемо да рачунамо на њихову подршку и да смо сигурни да су и нама леђа обезбеђена када је Грчка иза нас", рекао је Вучић.

Председник Србије поручио је грчким привредницима да инвестирају у Србији.

Остале вести